Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest czwartek, 20 cze 2019, 13:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 23 gru 2013, 16:10 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3459
No tak każdy może sobie ocenić. Pojawiła się jedna ocena, która nota bene jest w 100% zgodna z tym co ja myślę, czyli "robisz i gły widły".

Zacznijmy od tego że przebywając dzień w dzień od 14 lat w piekiełku zwanym internetowym amiświatkiem, porzeżyłem już nie jedną wojenkę i uwierz że jeśli chciałbym Cię obrazićto mógłbym to zrobić w sposób bardzo skuteczny.

Od dziesięciu lat promuję i zachęcam ludzi do używania AmigaOS 4, nigdy jeszcze nikt się za to na mnie nie obraził ;) Dziwię się że dotkęło to Ciebie, znanego sympatyka AmigaOS 4, ktory miał już do czynienia z tym systemem i który najprawdopodobniej nadal by go używał gdyby nie problemy sprzętowe. Podkreślam jeszcze raz że tylko zachęcałem a nie zmuszałem., gdybym np. rzucił coś w stylu "nie masz sprzętu to wypad z forum", wtedy faktycznie pojechałbym po bandzie a Ty miałbyś prawo czuć się obrażony.

Nie możesz też czuć się obrażony jak najbardziej prawdziwym stwierdzeniem że nie mając systemu nie możesz w praktyce potwierdzić tego co czasami na jego temat piszesz, a więc często możesz się pomylić, lub też uzywać określeń, które sam przytoczyłeś, takich jak "chyba", być może" itp. Chyba nie podważasz faktu że mając do czynienia na codzień z AmigaOS 4, Twoja pozycja w dyskusji byłaby lepsza? Zeby nie było, sam ostatnio złapałem się na tym że chyba z pół minuty zastanawiałem się jaki trzeci katalog znajdował się w starych systemach w pamięci RAM. Skoro miałem problem z przypomnieniem sobie o ENV (którego w AmigaOS 4 tam nie ma), to tym bardziej mozna by mnie złapać na innych szczegółach. Nie znaczy to że gdybym palnął coś o AmigaOS 3, co nie do końca się zgadza, kwalifikowałbym się na kretyna, który nie zna się na Amidze, czy może kłamcę, który celowo wprowadza ludzi w błąd. Nic z tych rzeczy, jak sam powiedziałeś każdy ma prawo do pomyłek, a brak codziennej styczności z systemem, jest w tej sytuacji wręcz usprawiedliwieniem a nie zarzutem.

Co to informacji na priv. Nie wysłałem jej bo w najmniejszym nawet stopniu nie sądziłem że to może Cię obrazić. Nie poruszałem wszak żadnych tematów, pokroju przekonań religijnych, orientacji seksualnej, stanu zdowia, sympatii politycznych i innych spraw uważanych za drażliwe. Poruszyłem temat konfiguracji GUI AmigaOS, a do diaska gdzie jest lepsze miejsce na poruszanie takich tematów niż forum amigowe?

Na PPA jak wiesz konta nie mam, nie mógłbym więc tam Ciebie sprostować. Poza tym ów portal przez te wszystkie lata solidnie zapracował sobie na miano, delikatnie rzecz ujmując "pustyni merytorycznej" w kwesti AmigaOS 4. Nie moją rolą jest ten wizerunek zmieniać. Moją rolą jest rozwijać własne forum i ewentualnie korzystać na wpadkach mających miejsce na PPA, by ludzie zainteresowani tym systemem czerpali wiedzę u nas. Tak naprawdę jedyne więc co mogę sobie zarzucić, to że nie podałem prawdiłowego rozwiązania problemu, co nieniejszym teraz czynię umieszczając stosowny plik w załączniku.

Reasumując nie widzę niczego za co powinienenm przepraszać. Ba, gdybym był równie wrażliwy, to mógłbym wręcz wysnuć teorię, że To Tobie puściły nerwy w dyskusji i wyolbrzymiając całą sytuację próbujesz mnie wrobić w postać krowiżerczego pitbulla, który stosuje wobec kumpli z forum jakieś chwyty poniżej pasa.

Ja jednak wrażliwy nie jestem, więc o tej teorii zapominam. proponuję abyś Ty również zapomniał o sprawie, bo tak naprawdę sprawy nie ma. To forum nigdy nie było miejscem rozgrywek personalnych i chciałbym aby tak zostało. Po za tym idą święta, to chyba nie jest najlepszy czas do wymyślania powodów do wojenek, tym bardziej że nic takiego się nie stało i naprawdę nie ma o co kruszyć kopii. Jeśli są jakieś nieporozumienia, pogadajmy o tym na spokojnie przy piwku na następnym RetroKompie. Nic tak nie rozładowuje sytuacji jak luźna rozmowa twarzą w twarz. Z mojej strony EOT.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 gru 2013, 12:25 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3459
W tej wersji OWB co ją niebawem dostaniecie, wszystkie pliki poboczne też będą już od wersji 1.16. Tym samym plik lokalizacyjny będzie dostosowany i nie potrzeba ściągać w celu jego pozyskania OWB z AROSa. Oczywiście nadal występuje problem z ogonkami w locale, tak więc konwersja kodowania konieczna.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 27 gru 2013, 19:44 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3459
No i jednak te siedem i pół tysiaka uzbierali.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 27 gru 2013, 21:44 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 217
Mufa napisał(a):
No i jednak te siedem i pół tysiaka uzbierali.


No to już "tylko" dwa lata czekania na gotową wersję :D


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 22 sty 2014, 19:32 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:03
Posty: 205
Cytuj:
Odyssey 1.23 progress:

http://kas1e.mikendezign.com/aos4/odyss ... ompile.jpg

Now linking and usual bugfixing if anything will going wrong.

compiled with:
no plugins support (same commented as before)
no spellchecking (need speelchecking.library)
no auto-fill forms based on calltips class (Thore works on it). i.e. code is here, just will not works.

But, it compiled with mediaplayer code. Through there is some cgx specific parts and to be seen if they will works on our cgx emulation at all or not (and maybe later will need p96 replacement).

http://www.amigans.net/modules/xforum/v ... mpost86402


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 22 sty 2014, 19:52 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 815
Jak widać większość obiekcji, które miał Rafał okazała się niezasadna. To dobrze. Pieniądze przekazane, źródła OK, prace już trwają a wer. 1.16 jest znacznie lepsza od 1.9. To dobrze wróży na przyszłość. Jak się często okazuje ten pozorny nadmiar jest ułudny. TW cisza, Qt cisza, NetSurf niby dostał JS ale nadal ma problemy z podstawowymi testami...

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 22 sty 2014, 22:06 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3459
Rzadko się mylę. ale w tym przypadku chyba dobrze że się pomyliłem. Od przybytku głowa nie boli. Zobaczymy jeszcze kiedy pojawi się wersja 1.23 i co będzie sobą reprezentowała. Oczywiście nie ma wątpliwości że wersja 1.16 jest dużo lepsza od wersji 1.9. Z drugiej strony nie jest też tak idealna, jak ją przedstawiali niebiescy w czasach gdy 1.16 debiutowała na ich systemie. Tak czy owak, faktycznie wersja 1.23 powinna środowisku się przydać.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 22 sty 2014, 23:19 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 815
Cytuj:
Z drugiej strony nie jest też tak idealna, jak ją przedstawiali niebiescy w czasach gdy 1.16 debiutowała na ich systemie


Ja myślę, że tu istotnym jest kompletny brak alternatywy. Dla nich była idealna bo nic innego nie mieli/nie mają?
My mamy tego całkiem sporo ale wszystkie niedorobione. Interesuje nas postęp w stosunku do wersji poprzednich i dopiero 1.16 daje radę na wielu polach...

Doszliśmy już do przyzwoitego poziomu i pozostaje obsługa streamingu audio/video. Wygląda na to, że 1.23 będzie tu pierwszy...

PS. Pokuszę się chyba o wpłatę na rzecz Kas1e i Thora...

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 23 sty 2014, 04:06 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 217
Może i postęp jest ale nadal są powązne błedy Allegro nie działa prawidłowo, serwera Fuppes też nie skonfigurujesz, strona rejestracji w konkursie Toshiby też mi ne działała chociaż tu był komunikat ze wszystko ok. Ciekawe czy pitroczny.pl będzie działał bo coś czuję że też nie.
A dodatkowo mam taki wkurzający problem jak szybko wpisuję adres strony to zawsze zjada mi literę najczęsciej trzecią czyli np. jak szybko wpisuję www.wp.pl to wpisuje się ww.wp.pl. /w momencie jak rozwija się lista podpowieźi to ginie literka. Przetestowane wielokrotnie więc to nie moja wina. Choć może to wina tego nieszczęsnego MUI 4.0?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 23 sty 2014, 10:58 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1098
Niestety ale trzeba bić się we własne piersi. Problem był z "naszą wersją" OWB 1.9, problemy są teraz. I będą - takich mamy programistów.
Z wpisywaniem to może być wina klawiatury - chyba że używasz do PC i tam jest O.K. Ja jak piszę szybko to często zamienia mi "r" i "z" (w "rz") - trzeba spokojnie ;)
Do przeszukiwania miejsc w sieci typu Aminet, ciągle używam IBrowse - to demon prędkości jest :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 23 sty 2014, 14:49 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3459
MUI nie bruździ mi przy wpisywaniu trzeciej litery. Natomiast mam problem przy zaznaczeniu tekstu, np. adresu w pasku adresów. Cały adres zaznaczy się na niebiesko ale pierwsza litera, czyli 'h" z "http" jest biała. Zazwyczaj oznacza to że i tak się zaznaczyła, ale skoro nie widzisz tego wizualnie to nigdy nie jesteś pewien. W samym OWB to jeszcze da się przeżyć, ale np. w Hollywood, gdzie często mam sytuację w której muszę zaznaczyć jedną cyfrę z jakiejś frazy i zastapić ją inną cyfrą, jest to bardzo frustrujące.

Czy u was występuję podobny problem?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 23 sty 2014, 14:51 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 217
Nie do końca się zgodzę bo np problemy z Allegro były też na wersji mosowej. A co do gubienia literek dodam że w okienku po prawej tym od wyszukiwania też w momencie rozwijania się listy podpowiedźi nie przyjmuje wpisywanej literki i np wychodzi form amigaone a nie forum amigaone.
Ja generalnie nie lubiłem programów na MUI zawsze wydawały mi się jakieś ociężałe i dziwnie wyglądające dawniej i nawet jeszcze niedawno używałem AWeba do stron "amigowych".


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 23 sty 2014, 14:53 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 217
Biała zostaje ta literka na której aktualnie "stoi" kursor ale wydaje mi się że tak jest w MUI od dawna.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 23 sty 2014, 17:32 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1098
TomK napisał(a):
Nie do końca się zgodzę bo np problemy z Allegro były też na wersji mosowej. (...).

Zajrzałem na ich portal i znalazłem że problem występował w związku z ustawieniem godziny (coś nie grało przez ustawienia czas letni/zimowy) i wystarczyło cofnąć o godzinę zegar w systemie żeby było O.K.
Zasadniczo nie narzekam na rzeczy na które nie dałem ani grosza. Niedociągnięcia są, ale ta jak i w każdym programie, co zrobić. Na pewno im więcej używa się program (jakikolwiek) tym więcej "wyłazi".


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 23 sty 2014, 18:47 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 815
Z tym zaznaczaniem tekstu tak jest, irytujące. Niew wiem jednak czy nie można zmienić kolorów w MUI. Może mosiści mogli by pomóc w kofiguracji? Ja już pozmieniałem wiele aby upodobnić MUI do RA ze skórką imagodespira.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO