Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 16 cze 2019, 13:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 20 gru 2013, 13:04 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3456
Lokalizacja była zrobiona pod MOSa przez Korniego. Nie znam się na MOSie, ale rodzi się w mojej głowie pytanie czy aby mosowy system lokalizacji jest w pełni zgodny z systemem amigowym? Skoro jest dostępny plik owb.cd, to najlepszym wyjściem byłoby poprosić Mandiego by zrobił nową lokalizację w pełni zgodną z AmigaOS 4.

Problem w tym że Mandi po publikacji słynnego, destrukcyjnego artka Jubiego na PPA, oświadczył że kończy z tworzeniem jakichkolwiek projektów dla Amigi. Z drugiej strony chyba nie wszystko jeszcze stracone, wcześniej też już takie deklaracje składał, po czym dawał się przekonać że jednak warto działać dla społeczności.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 20 gru 2013, 13:38 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 29 lis 2012, 15:34
Posty: 73
Cytuj:
Lokalizacja była zrobiona pod MOSa przez Korniego. Nie znam się na MOSie, ale rodzi się w mojej głowie pytanie czy aby mosowy system lokalizacji jest w pełni zgodny z systemem amigowym?


Zgodność zapewne jest, a nidogodność prawdopodobnie bierze się z fontu który ma problemy z polskim kodowaniem iso, albo z braku (lub posiadania) utf. Kiedyś przepuściłem lokalizacje od LimpidClock konwerterem tekstu i zabanglało. O ile się orientuję MOS nie posiada obsługi uft (bądź pełnej implementacji... nie jestem pewien) stąd problemu pomiędzy tłumaczeniami.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 21 gru 2013, 10:57 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3456
Lokaty napisał(a):
Zgodność zapewne jest, a nidogodność prawdopodobnie bierze się z fontu który ma problemy z polskim kodowaniem iso, albo z braku (lub posiadania) utf. Kiedyś przepuściłem lokalizacje od LimpidClock konwerterem tekstu i zabanglało. O ile się orientuję MOS nie posiada obsługi uft (bądź pełnej implementacji... nie jestem pewien) stąd problemu pomiędzy tłumaczeniami.


To zależy jak kto pojmuje zgodność. Częściowa zgodność jest i owszem (skoro mosowe lokalizacje działają), niemniej niezgodność na poziomie kodowania znaków, nadal pozostaje niezgodnością.

Dobra, kończąc te dywagacje i przechodząc do konkretów. Przepuściłem lokalizację przez jakiś konwerter znaków online do UTF, ale lokalizacja nie działała wcale. Przy czym ja nie ufam temu konwerterowi. Poszperam czy jest jakiś porządny konwerter na Amidze, lub też sprawdzę wieczorem na pc. Tymczasem jako że pod ręką mam jedynie PLConvertera, który to standardu UTF nie wspiera, przepuściłem lokalizację na format bez polskich znaków. Ta lokalizacja zadziałała, a że nie ma polskich ogonków, to krzaczki nie biją już po oczach.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 21 gru 2013, 11:36 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 29 lis 2012, 15:34
Posty: 73
Cytuj:
Przepuściłem lokalizację przez jakiś konwerter znaków online do UTF, ale lokalizacja nie działała wcale.


To tylko dowodzi, że konwerter ten dodaje jakieś swoje "nagłówki" co z automatu przekreśla działanie lokalizacji.

Cytuj:
Tymczasem jako że pod ręką mam jedynie PLConvertera, który to standardu UTF nie wspiera, przepuściłem lokalizację na format bez polskich znaków. Ta lokalizacja zadziałała, a że nie ma polskich ogonków, to krzaczki nie biją już po oczach.


Czyli lokalizacja JEST zgodna, po prostu kodowania są niezgodne. Gdybyś w systemie ustawił kodowanie iso wtedy prawdopodobnie ta lokalizacja z MOSa zadziałałaby prawidłowo bez potrzeby konwersji. :ok:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 21 gru 2013, 17:34 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3456
Lokaty napisał(a):
Czyli lokalizacja JEST zgodna, po prostu kodowania są niezgodne. Gdybyś w systemie ustawił kodowanie iso wtedy prawdopodobnie ta lokalizacja z MOSa zadziałałaby prawidłowo bez potrzeby konwersji. :ok:


Mam nadzieje ze jak najszybciej doprowadzisz do porzadku swoj sprzet znowu zaczniesz regularnie uzywac AmigaOS 4. Poki co to troche wyglada to tak ze teoretyzujesz, a ja nijak nie moge tego potwierdzic w praktyce. Nie mowie tylko o tej sprawie, ale np. tez o tym, gdy niedawno na PPA radziles jednemu gostkowi zmniejszyc czcionke, by zmniejszyc rozmiar belki ekranowej (podczas gdy zmniejsza sie te belke w zupelnie inny sposob). Wracajac do lokalizacji, to oczywiscie mam ustawione ISO-Latin-2, jednakowoz nie ma to wplywu zadnego.

Lokalizacja ktora domyslnie wyswietla krzaki, a uzytkownik musi specjalnie kombinowac, konwertowac itp. jest dla mnie niezgodna. Koniec i kropka, nie przekonasz mnie ze jest inaczej, dokoki nie bede mogl sobie po prostu przegrac locale z jednego systemu do drugiego i normalnie go uzywac.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 21 gru 2013, 17:36 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 815
Cytuj:
...jeśli Alfkil dotrzyma (a dotychczas zwykł je dotrzymywać) i za kilka, kilkanaście tygodni pojawi się QT5 dla AmigaOS, to będziemy mieli przeglądarke dokładnie na takim samym silniku i to bez potrzeby wykładania 7500 dolców.


No i mamy odpowiedź. Alfkil nie posunął sprawy do przodu. Cóż, wygląda na to, że nie ma co kręcić nosem. 64% bounty już jest. Może Fab coś opuści?

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 21 gru 2013, 18:59 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 217
Przemek napisał(a):
Cytuj:
...jeśli Alfkil dotrzyma (a dotychczas zwykł je dotrzymywać) i za kilka, kilkanaście tygodni pojawi się QT5 dla AmigaOS, to będziemy mieli przeglądarke dokładnie na takim samym silniku i to bez potrzeby wykładania 7500 dolców.


No i mamy odpowiedź. Alfkil nie posunął sprawy do przodu. Cóż, wygląda na to, że nie ma co kręcić nosem. 64% bounty już jest. Może Fab coś opuści?


Przemek ale problem leży gdzie indziej. Dopóki nie będę wiedział kto z naszej strony i czy wogóle pochyli się nad tymi źródłami bounty nie ma sensu. Żebranie nie ma sensu czy opuści czy nie to mnie nie obchodzi.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 21 gru 2013, 19:36 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 815
Moim zdaniem port zrobi Kas1e, z czyjas pomoca. Tak dlugi okres bez modernizaji przegladarki jest bardzo dla srodowiska destrukcyjny. Zaczekam jeszcze na wydanie 1.16, wtedy pomysle....o żebraniu absolutnie nie ma mowy.
Mysle, ze Fab obnizy wymagania. Moze nawet tak to bylo pomyslane, zeby wielkodusznie odpuscic pare dolcow? ;-)

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 21 gru 2013, 19:39 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:03
Posty: 205
Cytuj:
kas1e
No need to check for sources at all, we already port 1.9 version of odyssey (that its "muiowb") to os4 before, and i already port version 1.16 of odyssey lately, as well as deadwood port to aros 1.16 version even to zune with all zune's kludges.

There no need to check if it can be ported or not: of course it can, its all welknown and many times repeated everywhere. There is no stop factors except of free time to port and tests of it.

In other words, do not fear to donate to bounty. It will only mean that odyssey on aros and os4 will have all the fancy things mos's odyssey have. Maybe not everything 100% , but on 98% for sure.
http://amigaworld.net/modules/newbb/vie ... r=0#724562


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 22 gru 2013, 08:24 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 849
Za 7,5 tys. Euro amigowcy powinni dostać oprócz źródeł wszystkie skrypty służące do kompilacji, plus
dokumentacja opisująca jak ustawić środowisko do kompilacji.
Od zera na czystym koncie użytkownika na linuksie, tak by każdy nawet nie programista potrafił ściągnąć z internetu źródła MUI OWB, ściągnąć z internetu źródła wszystkich potrzebnych dodatków
i po skompilowaniu otrzymać działającą MUI OWB pod Amiga Os 4.

Pieniądze biorąc pod uwagę zagrania fanatyków MOSa i AROSa powinny zostać wypłacone dopiero po sprawdzeniu czy wszystko jest ok.

W przeciwnym razie może okazać się że niestety forsa poszła w błoto, i że amigowcy zapłacili za coś co się nie kompiluje, albo wymaga jakiś dodatków które się nie kompilują, itp itd.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 22 gru 2013, 10:42 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 29 lis 2012, 15:34
Posty: 73
Mufa napisał(a):
Lokaty napisał(a):
Czyli lokalizacja JEST zgodna, po prostu kodowania są niezgodne. Gdybyś w systemie ustawił kodowanie iso wtedy prawdopodobnie ta lokalizacja z MOSa zadziałałaby prawidłowo bez potrzeby konwersji. :ok:


Mam nadzieje ze jak najszybciej doprowadzisz do porzadku swoj sprzet znowu zaczniesz regularnie uzywac AmigaOS 4. Poki co to troche wyglada to tak ze teoretyzujesz, a ja nijak nie moge tego potwierdzic w praktyce. Nie mowie tylko o tej sprawie, ale np. tez o tym, gdy niedawno na PPA radziles jednemu gostkowi zmniejszyc czcionke, by zmniejszyc rozmiar belki ekranowej (podczas gdy zmniejsza sie te belke w zupelnie inny sposob)...


Wiesz co Rafał, takiej uszczypliwości z Twojej strony się nie spodziewałem.
Po pierwsze sprawdź dokładnie co napisałem, a potem komentuj (sprawa skórki dotyczyła mnie tylko raz - gdy zmieniłem ją na 'lightweight' i zapomniałem o sprawie). Jak "ładnie" w mojej wypowiedzi widać użyłem następujących sformułowań: "O ile dobrze pamiętam... ", "Być może... " oraz kończąc zdanie dodałem skromnie "... (w co wątpię)". Jeszcze coś?
Nie jestem "alfą i omegą", dlatego zdarza mi się być omylnym. Wytykać można błędy, ale jeżeli chcesz to robić w moim wypadku i w taki sposób to lepiej bądź konkretniejszy. To, że do MOSa nic nie mam (dosłownie i w przenośni - zresztą nigdy tego nie ukrywałem) nie znaczy, że zasługuję na takie traktowanie. Jeżeli masz coś do mnie to "wal prosto z mostu". Nie mam ochoty na gierki i pieprzenie - w ten sposób - w stronę mojej osoby. Jakoś niewiele jest osób, które cokolwiek powiedzą na temat OS4 na ppa, a że jestem z tych nielicznych, które mają dość dużo do powiedzenia w tej materii to zasługuję na odrobinę szacunku. Jakoś mnie nie poprawiłeś wtedy na ppa więc o czym mowa??
Natomiast co się tyczy sprawy mojego sprzętu jest moim interesem i bardzo niebezpieczne jest przekraczać moją sferę prywatności, więc zastanów się raz jeszcze zanim zrobisz to ponownie. Dziękuję za uwagę.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 22 gru 2013, 10:52 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 849
Bo na ppa cenzura jest. Wyrzucają każdego kto mówi prawdę o klasyku czy arosie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 22 gru 2013, 11:26 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 29 lis 2012, 15:34
Posty: 73
swinkamor12 napisał(a):
Bo na ppa cenzura jest. Wyrzucają każdego kto mówi prawdę o klasyku czy arosie.


Każdy ma swój zmysł osądu i każdy z osobna ocenia sytuację po swojemu. Osobiście nie mam z tym problemu.
Poza tym to nie jest temat tej dyskusji. Rafał ewidentnie się przyczepił do mojego tyłka w bardzo niefajny sposób. Nie zmuszam go, aby przebywał na ppa, przecież dysponuje swoją wolą i niech postępuje jak chce - jego interes, czy tam się zjawia, czy nie. Natomiast wywlekanie w tak paskudny i naciągany sposób moich nieprecyzyjnych odpowiedzi jest... no właśnie, powiedzmy lekko, niekulturalne. Rafał doskonale też wie, że często odwiedzam to forum (co robię z chęcią), mógł wysłać mi PMke w stylu - "Lokaty pomyliłeś się w tym i tym wątku, weź to popraw, powinno być tak i tak" - i sprawa byłaby załatwiona. Czy do cholery jest to takie trudne?!


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 22 gru 2013, 14:04 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 767
" Natomiast wywlekanie w tak paskudny i naciągany sposób moich nieprecyzyjnych odpowiedzi"

Chyba przesadzasz :D Robisz z igły widły :)

"mógł wysłać mi PMke"
Przecież nic takiego się nie stało, że napisał o tym w poście, a to chyba nawet lepiej? :)

Kończę ot :thumbup:

_________________
Amiga Rulez / YouTube


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 22 gru 2013, 15:15 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 29 lis 2012, 15:34
Posty: 73
parallax napisał(a):
Chyba przesadzasz :D Robisz z igły widły :)


Jeżeli w twoich oczach tak powinno się traktować forumowych kolegów to masz rację. Ja jednak kieruję się innymi wartościami, dlatego się z twoim stwierdzeniem nie zgodzę.

parallax napisał(a):
"mógł wysłać mi PMke"
Przecież nic takiego się nie stało, że napisał o tym w poście, a to chyba nawet lepiej? :)

Kończę ot :thumbup:


Oczywiście, że nie. Jednak kontekst w jakim Rafał przedstawił moją wypowiedź stawia mnie w nieciekawym świetle tym samym zarzucając mi brak kompetencji co jest nieprawdą.
Pomagałem wielu osobą w kontekście AmigaOSu i amigowego sprzętu, często poza forum publicznym, dlatego też z mojej strony nie dostanie zezwolenia na wciskanie mnie w takie ramy.
I tylko dlatego smaruję tu z wyrzutami, aby każdy mógł obiektywnie ocenić, gdzie leży prawda.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO