Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest środa, 8 kwi 2026, 12:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 9 mar 2026, 19:47 
Administrator
Administrator

Jak wiadomo od jakiegoś czasu stos USB w AmigaOS 4 potrafi obsługiwać transfery izochroniczne, natomaist aż do dziś nie było żadnego sterownika dla urządzeń USB Audio. Sytuacj postanowił zaradzić Andrea Palmate udstępniając pierwsza wersję beta.

Nie posiadam w domu żadnej karty dźwiękowej na USB, natomiast przetestowałem mikrofon Blue Yeti, wraz z programem AHI Record. Mikrofon został wykryty poprawnie i rejestracja dźwieku również orzebiegła bez zakłóceń. W załączniku grab ekranowy przedstawiający nowe tryby audio, jakie pojawiły się w preferencjach AHI.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
PostNapisane: niedziela, 15 mar 2026, 14:27 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Super info! :thumbup:

Widać, że Andrea pracuje intensywnie przy tym, bo jest już wersja 2.2. Pobrałem dziś sterownik i zamówiłem od razu do testów jedną z kart z sugerowanych przez Andreę w wątku na forum Amigans. Jak się okazuje, u nas można ją kupić za niespełna 40zł w... Kauflandzie :D CSL Zewnętrzna karta dźwiękowa USB

W przypadku Sam460LE dodatkowym i niemałym plusem jest możliwość uwolnienia portu PCIe 1x :ok:

PostNapisane: niedziela, 29 mar 2026, 15:32 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Wspomnianą przeze mnie w poście wyżej kartę dźwiękową na USB wprawdzie kupiłem przez polską stronę Kaufland, jednak produkt wędrował z Niemiec, przez co czas dostawy nieco się wydłużył. Poza tym z jakiegoś powodu spodziewałem się kuriera, a przesyłka grzecznie czekała w skrytce pocztowej :D W sumie nawet lepiej, bo i tak nie miałbym kiedy jej testować. No ale do rzeczy...

Andrea w międzyczasie wypuścił wersję 2.3 swojego sterownika i to jest już całkiem sensowna wersja. Testowałem dźwięk w kilku grach (m.in. UBEK, Quake 2, Starfall Defenders) odtwarzanie muzyki (AmigaAMP) oraz filmów (Emotion) i działa to całkiem nieźle. Jedynie przy AmigaAM słuchanie muzy w tle to niestety słaby pomysł. Przykładowo, zmiana rozmiaru okna Filer'a powoduje, że dźwięk tnie okrutnie (wygląda to jakby render okna przy skalowaniu blokował odtwarzanie dźwięku).

Na plus w obecnej wersji jest możliwość podłączenia urządzenia USB w trakcie pracy systemu. Jest ono automatycznie wykrywane i można przełączyć urządzenia w preferencjach dźwięku.

W zasadzie można już myśleć o uwolnieniu portu PCIe 1x 8-)

PostNapisane: wtorek, 31 mar 2026, 19:20 
Administrator
Administrator

W sumie nie wiem jak to z tymi kartami muzycznymi do końca było, ale w przypadku mikrofonu to od samego początku można było podłączać w trakcie pracy systemu i był wykrywany bezproblemowo.

PostNapisane: wtorek, 31 mar 2026, 20:29 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Z tego co czytałem w wątku na Amigans, wcześniejsze wersje sterownika miały problem z wykrywaniem urządzeń podłączanych w locie (dla uściślenia i upewnienia się, że mówimy o tym samym - chodzi o podłączenie karty do portu USB, nie o podłączenie mikrofonu/głośników do karty).

PostNapisane: środa, 1 kwi 2026, 10:45 
Administrator
Administrator

Djk83 napisał(a):
Z tego co czytałem w wątku na Amigans, wcześniejsze wersje sterownika miały problem z wykrywaniem urządzeń podłączanych w locie (dla uściślenia i upewnienia się, że mówimy o tym samym - chodzi o podłączenie karty do portu USB, nie o podłączenie mikrofonu/głośników do karty).

Tak też to czytałem i dlatego byłem miło zaskoczony że już w pierwszej wersji, nie dotyczyło to mojego mikrofonu. By doprecyzować nie był to mikrofon ze złączem typu jack, a mikrofon ze złączem USB bezpośrednio wpiętym do gniazda USB mojej X5000. Wpięcie nastąpiło w czasie pracy systemu, po wpięciu nastąpiło wykrycie mikrofonu, kontrolnie jeszcze sprawdziłem jak to wygląda w AHI, a efekt zamieściłem w załączniku zamieszczonym w pierwszym poście tego wątku, po czym kontrolnie dokonałem nagrania dźwięku programem AHI Record. Wnioskuję zatem że ograniczenie pierwszych wersji dotyczyło jedynie kart muzycznych (bądź niektórych kart muzycznych, które akurat miał w posiadaniu Andrea), a nie wszystkich urządzeń audio. Teraz jak sam powiedziałeś już nie ma tego ograniczenia dla kart muzycznych, no ale ja takowej nie posiadam, jedynie mikrofon.

PostNapisane: środa, 1 kwi 2026, 20:21 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

A faktycznie! Pisałeś o tym w szczegółach, ale co ślepemu po oczach :doh:

W każdym razie super inicjatywa z tym sterownikiem. Andrea nie próżnuje :D

PostNapisane: czwartek, 2 kwi 2026, 20:00 
Administrator
Administrator

Djk83 napisał(a):
A faktycznie! Pisałeś o tym w szczegółach, ale co ślepemu po oczach :doh:

W każdym razie super inicjatywa z tym sterownikiem. Andrea nie próżnuje :D

No zdecydownie nie. On też obok rzeczy dostępnych aktualnie publicznie, działa równolegle przy elementach związanych z rozwojem AmigaOS 4.

PostNapisane: sobota, 4 kwi 2026, 20:29 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Mufa napisał(a):
On też obok rzeczy dostępnych aktualnie publicznie, działa równolegle przy elementach związanych z rozwojem AmigaOS 4.

:ok:

Strefa czasowa: UTC + 1