Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 20 sie 2017, 23:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 10 sty 2017, 14:16 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 387
Z racji, iż piszę książkę o AmigaOne X5000 wykrywam parę problemów. A przynajmniej tak mi się wydaje. Za dużo uzytkowników w Polsce tego sprzętu nie ma ale chciałbym się skonsultować. :)

- Odyssey i YouTube - zawiesza się przy próbie (lub niekiedy tylko wejściu) firmu z YouTube (inne strony mają tak samo). Film zaczyna lecieć, ale po chwili cały system ma freeze i trzeba robić Hard Reset. Domniemam, że winna jest temu karta muzyczna. Niekiedy zdarz się, iż film odpali się bez dzwieku i wtedy wszytko działa, ale 360p prędkość jest gorsza niż na Pegasos G4...
- Odyssey i hasła - przeglądarka nie jest w stanie zapmietac danych do logowania na naszych stronach Oczywiście mam NGFileSystem. Nie wiem czy to jest problem, ale nie bardzo chce mi się wszystko przewalać na SFS czy FFS,
- AHI Record - nie ma możliwości podbicia wejścia mikrofonowego (i pewnie innego też), tak więc nagrywa się wszystko cicho i w fatalnej jakości,
- DVD znika - przy pierwszym uruchomieniu kompa DVD jest widoczne w systemie, po restarcie nie. Winne z tego co wiem są sterowniki SATA.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 10 sty 2017, 14:32 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 311
Najpierw szukaj przyczyny problemów w oprogramowaniu. Sprzęt zazwyczaj nigdy, albo bardzo rzadko jest winny. Jak długo masz tą AmigęOne X5000? Chyba masz za mało z nią doświadczenia.

Przykładowo z AHI to ja zawsze miałem problemy. Jestem autorem odtwarzacza muzyki. Ale winić kartę muzyczną za zawieszenie komputera?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 10 sty 2017, 15:05 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 658
Filmy często zawieszają Odyssey. Problem znany. Nie ma komu poprawić mediaplayera w Odyssey...
Zainstaluj Qt i SMTube. Najlepsze rozwiązanie jak dotąd.
Na Amigans są gdzieś linki do ostatnich wersji (beta) Odyssey. Może pomogą z hasłami...Nie, jednak wersja na OS4Depot jest najnowszą.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 10 sty 2017, 15:32 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2683
No niestety ten player, który był chyba głównym powodem zebrania tych 7500 euro od naszej społeczności, idealny nie jest. Co prawda mi się akurat nie zawiesza, natomiast mogę coś powiedzieć o wydajności. Otóż ten player tak jest skonstruowany że sam fakt ustawienia filmu 360p jeszcze nie gwarantuje płynności, ważna jest też wielkość okna Odyssey.

Odkryłem to przypadkowo kiedy zmieniłem monitor. W czasach gdy używałem 1366x768 nigdy nie miałem problemów z płynnością filmów YT na X1000, po zmianie na FullHD, gdy tylko okno przeglądarki wypełniało cały ekran, od razu filmy zaczeły się dławić. Tak więc jeśli oglądasz filmy pod Odyssey, to zadbaj o to by okno przeglądarki zmniejszyć do rozmiaru niewiele większego od okna filmu, wtedy prędkość powinna być bez zarzutu (przynajmniej na X1000 jest).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 10 sty 2017, 16:22 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 387
Fakt z hasłami w Odyssey to nój błąd. To nie wina X5000, to wina przeglądarki. Cześć haseł zapamiętuje a część nie. O dziwo pod Pegiem login do ppa zapamiętało, ale na nowy systemie nie jest w stanie. Co do tego mediaplayera z Odyssey to jest po prostu absurd. Ogólnie całe te Odyssey jako tako jeszcze działa ale zdecydowanie to tak jak mówiłem brak nowej przeglądarki będzie odczuwalny coraz bardziej.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 10 sty 2017, 16:39 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 519
radzik napisał(a):
Z racji, iż piszę książkę o AmigaOne X5000 wykrywam parę problemów. A przynajmniej tak mi się wydaje. Za dużo uzytkowników w Polsce tego sprzętu nie ma ale chciałbym się skonsultować. :)

- Odyssey i YouTube - zawiesza się przy próbie (lub niekiedy tylko wejściu) firmu z YouTube (inne strony mają tak samo). Film zaczyna lecieć, ale po chwili cały system ma freeze i trzeba robić Hard Reset. Domniemam, że winna jest temu karta muzyczna. Niekiedy zdarz się, iż film odpali się bez dzwieku i wtedy wszytko działa, ale 360p prędkość jest gorsza niż na Pegasos G4...

Tak, póki co wydajność AOS4.x na X5000 nie dorównuje tej z X1000, niestety nie wiem czy coś w tej sprawie jest robione,
ale coś mi się zdaje że pierwszeństwo ma A1222, potem X5K 5040 i na końcu optymalizacja. Niestety jeden błąd biznesowy
kosztuje nas wszystkich kilka lat (mam na myśli niezapewnienie sobie zapasu procków do X1000).

Cytuj:
- Odyssey i hasła - przeglądarka nie jest w stanie zapmietac danych do logowania na naszych stronach Oczywiście mam NGFileSystem. Nie wiem czy to jest problem, ale nie bardzo chce mi się wszystko przewalać na SFS czy FFS,

To jest dziwna sprawa, czasami na tej samej domenie chasło jest automatycznie wpisywane na którejś z podstron, a na przykład
na głównej już nie. Zauważyłem takie zachowanie kilka razy.

Cytuj:
- AHI Record - nie ma możliwości podbicia wejścia mikrofonowego (i pewnie innego też), tak więc nagrywa się wszystko cicho i w fatalnej jakości,
Ja mam taki kłopot, że wcale nic nie mogę nagrać, pomimo że wszystko wydaje się być ustawione odpowiednio.
Jaką masz kartę dźwiękową? Pytałem o ten problem na beta liście i Solie odpwiedział że nie powinno być żadnych przeciwskazań
żeby to nie działało, a jednak nie działa. Bardzo możliwe że wersja chipu na karcie może mieć też znaczenie. To samo odnosi się kart
ethernetowych. Zdaje się że producenci sprzętu mają za nic standardy i mieszają na maks przysparzając dodatkowej pracy programistom. Zresztą ten problem nie tylko dotyczy X5000 ale X1000 też, zaczęli się temu przyglądać i kłopot z krnąbrnymi
kartami ma być rozwiązany raz na zawsze, no chyba że jakiś chińczyk w garażu znowu zrobi coś co różni się od całej reszty.
Dlatego potrzeba jak najdokładniejsze informacje odnośnie kart jakie mamy zainstalowane. Ranger wyświetla więcej niż sami
możemy przeczytać z nadruku na chipie.

Cytuj:
- DVD znika - przy pierwszym uruchomieniu kompa DVD jest widoczne w systemie, po restarcie nie. Winne z tego co wiem są sterowniki SATA.
Solie na forum hyperionu pisał, że ten sterownik nie ma jeszcze pełnej obsługi napędów optycznych. Stąd te kłopoty.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 10 sty 2017, 16:56 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 9 kwi 2013, 15:06
Posty: 115
Współczuję, Radzik.
No ale z drugiej strony czego miałeś oczekiwać po X5000 i AmigaOS 4.1? Że nie będzie problemów? Że będzie szybko i wygodnie?
Sorry, ale amigowanie to droga przez mękę i problemy z rzeczami, które w normalnym świecie po prostu od lat nie istnieją.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 10 sty 2017, 22:15 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 387
Oczywiście nie spodziewałem się nie wiadomo czego. Jednak Odyssey mnie osłabił. Mam nadzieję, że jednak system pod X5000 raczą dopracować, widać jednak, że jest to wersja "Pre".


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 11 sty 2017, 13:47 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 879
radzik napisał(a):
Oczywiście nie spodziewałem się nie wiadomo czego. Jednak Odyssey mnie osłabił. Mam nadzieję, że jednak system pod X5000 raczą dopracować, widać jednak, że jest to wersja "Pre".


Lepiej mieć Pre-Relase i sprzęt niż czekać kolejne pół roku.


Tu masz informacje o Pre-Relase dla X5000 i chyba na tapecie domyślnej jest też napisane Pre-Relase ?

http://www.hyperion-entertainment.com/i ... aone-x5000


--- Copy & Paste ---

AmigaOS 4.1 Final Edition Update #1 - Pre-Release for the AmigaOne X5000

Brussels, November 30, 2016AmigaOS pre-release boot screen

Hyperion Entertainment is pleased to announce the pre-release version of AmigaOS 4.1 Final Edition Update #1 especially adapted for the latest next-generation AmigaOne X5000 computer developed by A-EON Technology Ltd.

The pre-release version of AmigaOS 4.1 Final Edition Update #1 is an official update to AmigaOS 4.1 Final Edition released by Hyperion Entertainment in 2014. It is the combined result of many many years of effort by the core AmigaOS developers, translators and beta testers and includes a number of bug fixes and updates to the original AmigaOS 4.1 Final Edition release.

AmigaOS 4.1 Final Edition Update #1 is scheduled to be released by Hyperion Entertainment for all supported systems before the end of 2016.

The pre-release version for AmigaOne X5000 will be replaced by a future full AmigaOS 4.1 Final Edition update. Until that time registered AmigaOne X5000 owners will be able to download machine specific critical updates and bug fixes as and when they become available and will be entitled to a free digital copy of the full AmigaOS 4.1 Final Edition Update #1 when it is released by Hyperion Entertainment.

--- End ---


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 11 sty 2017, 16:02 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 387
Oczywiście, że lepiej, ale po takim czasie chyba by wypadało wypuścić system w miarę działający. Po wielu testach, wydaje mi się, że mamy poważny problem z kartą muzyczną. Nie ważnie czy jest to Odyssey, Mplayer (z różnymi parametrami) system zamraża się przy odtwarzaniu filmów po paru sekundach czy minucie. Natomiast bez dzwieku działa... Trochę przesada nie? @Radek testowałeś filmy na X5000?

To jeszcze nie wszystkie niedoróbki, są jakieś problemu z kawiaturą, albo nie zawsze reaguje na klawisze, albo nikiedy system jej nie widzi. Z myszą też tak bywa, ale bardzo rzadko.

Ja wszystko rozumiem, ale trochę dużo tych niedoróbek się robi? Trevor pewnie Hyperion przycisną, bo takto by nigdy nie wydali systemu, ale jednak zaczyna to wyglądać słabo.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 11 sty 2017, 16:09 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 9 kwi 2013, 15:06
Posty: 115
Cytuj:
zaczyna to wyglądać słabo


A było kiedyś lepiej?

Może warto by w końcu ktoś (Ty, Radziku) wsadził ten kij w mrowisko i napisał po prostu jak dziś wygląda neoAmigowanie.
To z czym ma do czynienia osoba, któa kupiła X5000 z myślą o jej użytkowaniu pod AmigaOS 4.1 jest niczym innym jak nabieraniem konsumenta na niespełniane obietnice.
W każdym innym przypadku firma, która stosowała by takie praktyki wylądowałaby w sądzie. Miałaby pozew zbiorowy na karku...
No ale "amigowcy" tacy życzliwi są przecież.
Najzabawniejszy fakt jest taki, że osobom, któe kupiły X1000 obiecano darmowy AmigaOS 4.2. Kilka lat temu.
Ciekawe dlaczego osoby kupujące X5000 już tej wesji 4.2 nie mają gwarantowanej za free...


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 11 sty 2017, 16:24 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 29 lis 2012, 15:34
Posty: 73
Jeżeli Radzik nie zdawał sobie sprawy z tego że kupuje komputer z niedokończonym systemem to już jest problem Radzika. Amig_os wskazał, że jest to wersj pre-release. Chętnych na ten komputer jest zapewne tylu, że z chęcią odkupią X5000 za cenę "sklepową".

Najzabawniejsze w tym wszystkim jest to, że jesteś ostoją mądrości w tej całej sytuacji i jesteś pierwszy, aby coś napisać w momencie, gdy ktoś wytknie jakieś problemy w temacie. Od kilku lat łazisz po forach i jojczysz, że "to be tamto be".
Weź pada w rękę i pograj sobie w Unravel, albo Inside ;) a nie pieprzysz brednie w temacie, który Cię ani nie interesuje, ani nie dotyczy (jakiś fenomen po prostu).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 11 sty 2017, 17:38 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 858
Jeżeli Krzysztof pisze podręcznik użytkownika w oparciu o użytkowanie AmigaOne X5000 to siłą rzeczy jego obowiązkiem jest wspomnieć o problemach jeśli takowe są, jak również możliwości ich obejścia czy rozwiązania - po to jest ten wątek. Jeżeli wymienia problemy, to gaszenie go tekstami "cicho, to PreRelease" nie przyczynia się do podniesienia wartości merytorycznej książki.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 11 sty 2017, 17:54 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 519
amigowiec napisał(a):
Może warto by w końcu ktoś (Ty, Radziku) wsadził ten kij w mrowisko i napisał po prostu jak dziś wygląda neoAmigowanie

Tak jak Szaman spostrzegł w swoim filmie, od czasu gdy Hyperion i A-Eon wzięli sprawy w swoje ręce, jest tylko lepiej.
Nigdy tak dużo się nie działo, złomodore nie robiło nic, tylko próbowało odcinać kupony, jak się to skończyło, wszyscy wiemy.
A marudy będą zawsze i nie ma co się nimi przejmować.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 11 sty 2017, 18:03 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 879
1. Czy możesz napisać jaką masz kartę muzyczną ?

2. Czy masz możliwość wymienić kartę muzyczną na inną sztukę np. opartą na CM8738 ? Może padła karta ?
Mogę Ci taką wysłać.


Pamiętajmy że to Pre-Relase i nie możemy mieć pretensji, że coś nie działa.
Też dostałem Pre-Relase AmigaOS4.0 z micro AmigaOne G3


Czy sprawdziłeś forum Hyperionu czy ktoś nie ma podobnych problemów na X5000 ?
Byłbyś uprzejmy zadać tam pytanie na temat Twoich problemów ?

PS.

Tu masz coś na temat USB:

http://forum.hyperion-entertainment.biz ... =57&t=3615

Najlepiej zapoznaj się ze wszystkimi postami w celu osiągnięcia ogólnego poglądu co i jak:

http://forum.hyperion-entertainment.biz ... 2094f260fb


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO