Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 17 gru 2017, 06:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 18 sty 2017, 14:12 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
Z tego co się dowiedziałem to problem z tymi kartmi muzycznymi jest błędem hardware'owym dotyczącym kart, które korzystają z układu ASMedia 1038 dla mostka PCIe-PCI w rewizji pierwszej. Podobno problem jest powszechnie znany i nie dotyczy tylko AmigaOSu ale każdego systemu operacyjnego. Hyperion robił jakieś obejścia od strony sterowników lecz nie zawsze i w każdym wypadku te obejścia zdają egzamin.

Jedyna w 100% działająca opcja dla kart muzycznych CMI8738 na PCI-E, to zakup karty z układem ASmedia 1038 w nowszej rewizji. Hyperion stworzył w tym celu mały programik do tesotwania czy dana wersja karty jest OK. Nie wiem czy zostało to rozesłane do dystrybutorów, no ale widać że przynajmniej do Alinea Computer chyba nie.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 18 sty 2017, 14:33 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 435
Nie testowałem tego dokładnie, ale wydaje mi się, iż karta SB nie wpływa na wydajność. Tak czy siak fillmy FullHD nie odtwarzają się płynnie. Na pewno za to wpływa na stabilność komputera.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 18 sty 2017, 17:19 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 546
Mufa napisał(a):
Z tego co się dowiedziałem to problem z tymi kartmi muzycznymi jest błędem hardware'owym dotyczącym kart, które korzystają z układu ASMedia 1038 dla mostka PCIe-PCI w rewizji pierwszej.

Dokładnie o ten czip chodzi, ale obawiam się że nie tylko o rewizję pierwszą, ja mam jedną kartę z trzecią i jest tak samo źle. Wysłałem im zrzuty z zakładki PCI z Rangera,
zobaczymy czy coś z tym będą mogli zrobić. Szczęście w nieszczęściu to nie wina Amig ani Systemu, tylko lamersko zrobiony hardware.

@Radzik, ostatnio nie miałem czasu tyle siedzieć, ale u mnie sporo spadła wydajność w odtwarzaniu filmów z kartą SB Live, może muszę coś zmienić w ustawieniach Ahi.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 18 sty 2017, 17:24 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 435
Dobre pytanie, jak to jest z tymi kanałami? Ile ich trzeba ustawić, bo sam nie mam pojęcia.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 18 sty 2017, 18:49 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
radzik napisał(a):
Dobre pytanie, jak to jest z tymi kanałami? Ile ich trzeba ustawić, bo sam nie mam pojęcia.


Ja u siebie dla HDAudio mam 32 kanały, przyznam się szczerze że nigdy nie eksperymentowałem ze zwiększaniem ich liczby oraz z badaniem jaki to by miało wpływ na wydajność. W czasach gdy powstawał sterownik dla SounBlastera, a więc już kilkanaście lat temu, autor zalecał ustawienie 10 kanałów lub więcej, no ale wówczas pisał to mając na uwadze że sterownik trafi do użytkowników A1 XE.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 18 sty 2017, 19:19 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 910
https://web.archive.org/web/20131211233 ... os.de/ahi/
Tam jest dokumentacja do AHI (oddzielnie dla użytkownika i dewelopera), także do API. Nie znam się na programowaniu, ale wychodzi z tego co tam jest że można sobie taki sterownik AHI napisać czy poprawić (co zdaje się miało nawet miejsce w przypadku SB128).
Co do kanałów - wychodzi że ilość zależy od mocy procesora, ale też żadnych konkretów nie podano.
Zaryzykuję stwierdzenie (najwyżej się zbłaźnię) że liczba kanałów określa liczbę kanałów w sensie uruchomionych jednocześnie programów korzystających z dźwięku. Myślę że spokojnie można zjechać z tych 128 do 32.
Tak sobie przeglądam stare strony, i są "dziwne" rzeczy, np. że większość programów wymaga ustawienia stereo++.
W sumie temat nie ruszany, grało to nikt nie wnikał ;]


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 18 sty 2017, 19:57 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
Generalnie to AHI jest do wymiany, w sensie przestarzałe rozwiązanie, które można trzymać tylko do kompatybilności wstecznej, a tak naprawdę potrzebny jest nowy system dźwięku. No ale czy się tego kiedyś doczekamy to już inna sprawa.

Tak na szybko zrobiłem mały test, zwiekszyłem na zerowej jednostce liczbę do 129 kanałow (tyle można ustawić max dla HDAudio). Uruchomiłem TuneNet (który korzysta z unit 0), potem SimplePlay i film pod DvPlayer, wszystkie trzy programy odtwarzały dźwięk jednocześnie, zatem wychodzi na to że przypisanie całej puli kanałów do jednego urządzenia nie blokuje miksowania. Zajętość procesora koło 40%. Potem ustawiłem znowu na 32 kanały, reset i ten sam test - zajętość procesora taka sama jak poprzednio. Przypuszczam (choć na 100% tego nie wiem) że być może ustawienie liczby kanałów nie ma to aż takiego znaczenia, bo prawdopodobnie system i tak wykorzystuje tyle kanałów ile w danej chwili potrzebuje, a nie tyle ile jest ustawione. Na wszelki wypadek zostałem jednak przy tych 32 kanałach, jakoś przez tyle lat na tych ustawieniach nigdy mi ich nie zabrakło.

Jedynym problemem są stare programy powstałe dawno temu, kiedy stosowano sztuczki optymalizacyjne i niskopoziomowy dostęp do AHI, w szczególności mam tutaj na myśli AmigaAmpa. Żadne ustawienia programu, jak i żadne ustawienia AHI nie są w stanie go zmusić by nie blokował kanałów, uniemożliwjając miksowanie z czymkolwiek. Jesli komuś się ta sztuka udała, byłbym wdzięczny za info.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 20 mar 2017, 21:38 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 435
Chba znalazłem kolejny błąd... NGFileSystem. Sypią się pliki SQL. Tyczy się to Odyssey (cookies) oraz nowego programu do RSS, który zapisuje tak swoja konfigurację. Podejrzewam, że dlatego też Timberwolf nie działa z tego powodu. Ktoś coś wie? Poza tym, że NGFS to beta?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 20 mar 2017, 22:10 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
radzik napisał(a):
Chba znalazłem kolejny błąd... NGFileSystem. Sypią się pliki SQL. Tyczy się to Odyssey (cookies) oraz nowego programu do RSS, który zapisuje tak swoja konfigurację. Podejrzewam, że dlatego też Timberwolf nie działa z tego powodu. Ktoś coś wie? Poza tym, że NGFS to beta?


No to jest w sumie element beta i znowu dziwię się że nie dali Wam dokumentacji, a dali akurat ten filesystem inni przecież w ostatnim update go nie dostali. Nie mogę mówić za dużo lecz przy tym filesystemie jest jeszcze trochę do zrobienia.

P.S.
Być może problemy z moją produkcją o której dyskutujemy mailowo, wzięły się z NGFilesystem? Przyznam że akurat ja przeprowadzałem testy z RAM Dysku i SFS.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 20 mar 2017, 22:16 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 435
Odpalałem z RAM i z dysku. Co do NGFS mogliby napisać co jest tam nie zrobione, tak samo jak nie napisano, żę DVD nie działa tak jak trzeba... Ukrywanie faktów przed kupującymi... Co ciekawe z racji mojej książki naprawdę uzywam mocno X5000 i takie kwiatki wychodzą. Znaczy się beta testerz nie używali X5000 intensywnie? To samo z kartą muzyczną było... jam Ci to odkrył. :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 20 mar 2017, 22:41 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 910
Bo dużo betatesterów to... po znajomości taniej kupili jako byli betatesterzy, ale żeby testować to wolne żarty...
Napisał bym coś więcej ale ponieważ to nic nie zmieni to sobie daruję.
O, napiszę tak: życzę zdrowia :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 20 mar 2017, 23:35 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
adam napisał(a):
Bo dużo betatesterów to... po znajomości taniej kupili jako byli betatesterzy, ale żeby testować to wolne żarty...
Napisał bym coś więcej ale ponieważ to nic nie zmieni to sobie daruję.
O, napiszę tak: życzę zdrowia :mrgreen:


Są różne kategorie błędów, jak mi kiedyś stara wersja wywaliła w powietrze wszystkie dane na partycji, to oczywiście zgłosiłem błąd. Natomiast tego błędu o którym pisze Radzik bym nie wykrył bo choć z 6 partycji na moim HDD 4 mam sformatowane pod NGFS, to akurat cały soft sieciowy trzymam jeszcze pod SFS.

Ponadto jak widać nie każdy błąd idzie łatwo wykryć, skoro sam Radzik stwierdził że używa X5000 dzień w dzień a błąd wykrył teraz po chyba czterech miesiącach.

Dodam że to nie on znalazł problem jako pierwszy bo betatesterzy też zgłaszali błędy NGFS, tylko po niewczasie. Na tamten moment gdy premierę miała X5000, wydawało się że ten element działa całkiem spoko.
Cóż Microsoft ma tłumy betatesteów i to opłacanych a błędy w Windows też się zdarzają, więc ataków na testerów AmigaOS 4 nie rozumiem.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 20 mar 2017, 23:43 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 435
Bzdura. Nie jest możliwe, że jako pierwszy mam soft sieciowy zainstalowany na NGFS. Nie róbmy sobie jaj, a przynajmniej nie aż do kolan. Coś z beta testami jest nie tak, skoro tak oczywiste błędy są nie poprawione. I zapewne Adam ma racje, bo tak to wyglada niestety, towarzystwo wzajemnej adoracji. Zreszta, żeby nie było po niebieskiej stronie też to tak wyglada.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 20 mar 2017, 23:46 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 910
@Mufa
Bo żeby wykrywać błędy trzeba przede wszystkim wychodzić poza standardowe czynności. Patrzysz przez pryzmat swojego testowania, czy amiga_osa, gdy tymczasem większość beta testujących nie przykłada się za bardzo (słynny przypadek z Amigą 3000). Bądź nie są ludźmi kreatywnymi, ich testowanie jest bardzo zawężone.
Poza tym u nas nie przeprowadza się testów negatywnych, to o czym pisał Szymon z execa tutaj (warto przeczytać jego posty w tamtym wątku). I to też jest problem.
Najlepiej to się nie odzywać wogóle, wszystko jest wspaniale. Mam inne zdanie to od razu atakuję, i t.d., szkoda gadać.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO