Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 17 gru 2017, 19:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 12 sty 2017, 23:32 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:03
Posty: 205
radzik napisał(a):
@Adam.... Linuxa nie instalowałem i chyba nie będę, jak nie będę musiał...
ubuntu ma opcje livecd , możesz uruchomić z usb albo z płytki, nie trzeba instalować żeby coś potestować


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 12 sty 2017, 23:59 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 966
radzik napisał(a):
Właśnie zacząłem nad tym myśleć... to jakie kodeki powinienem zassać z OS4Depot? Ktoś coś może doradzić?


Sprawdż:

1)
Emotion

http://www.os4depot.net/share/video/pla ... n_demo.lha



2)
DVPlayer - wersja specjalna dla AmigaOS4 dostarczony z systemem.

Kodeki:

http://www.os4depot.net/share/audio/mis ... vcodec.lha

Copy the bin/a52.codec file into your sys:libs/avcodecs/ directory

http://www.os4depot.net/share/video/misc/avcodec.lha

Copy the bin/dca.codec file into your sys:libs/avcodecs/ directory

To use this codec, please don't forget to install the latest avcodec.library from os4depot.net!

http://www.os4depot.net/share/video/misc/avcodec.lha


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 sty 2017, 00:31 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 687
Ostatnie wersje Qt i SMTube się gryzą...autor coś zepsuł. Ja też sobie popsułem instalację. Spróbuj Emotion...tylko przeczytaj ograniczenia ;)

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 sty 2017, 01:03 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 546
radzik napisał(a):
System w wersji "Pre" ma swoje prawa oczywiście, ale oficjalnych informacji, że np. SATA nie działa tak jak powinna nigdzie nie ma napisanych. Czyli jednak nikt się z nami nie umawiał co działa, a co nie? Gdyby oficjalnie powiedzieli co jeszcze trzeba zrobić, to co innego, a ta bawimy się w kotka i myszkę.
Oni nie mają nikogo kto na poważnie chciałby się zająć dokumentacją i ogólnie informacjami. Oczywiście lepiej gdy programiści piszą soft a nie guide'y, ale powinni w końcu coś z tym zrobić, bo jest bardzo duży bałagan, wiki nie są albo bardzo rzadko aktualizowane, można by wymieniać jeszcze długo.
Ja już mam okres dziwienia się tym za sobą, wiem jaka jest sytuacja i z taką ilością ludzi nie ma co oczekiwać cudów. To tak
gwoli uściślenia, ja na prawdę rozumiem twoją frustrację bo przechodziłem przez to sam nie tak dawno temu.

radzik napisał(a):
ENVY24HT czy te karty działają z X5000? Bo nie chcę kupować kota w worku jak się to mówi. W USA używają jeszcze tego: http://amigaonthelake.com/soundwave-5-1-pci-for-amigaone-x5000/.
Video bez audio chodzi (parametr -nosound) chodzi bez problemu, dlatego wnioskuje, że to problem kart muzycznej.

Szczerze mówiać to ja bym się nie pchał w następną kartę z tym czipem (ja mam dwie i obie działają tak samo czyli nie do końca),
poza tym przesyłka i cło spowodują że ta ENVY24HT, która ktoś wyżej podpiął wyjdzie taniej i szybciej i będziesz mógł sam sprawdzić
jak to działa, ktoś pisał że z kartą na tym czipie nie ma kłopotu z dźwiękiem.
Ale przede wszystkim sprawdź czy masz wszystkie codeki, biblioteki itd. na swoim miejscu i w odpowiedniej wersji.
Mi się nie udało wiele osiągnąć, efekt mam podobny do twojego, niby nagrywa ale bardzo cicho i z szumami.

Odnośnie ffmpeg, po rozpakowaniu są tam pliki xdelta3, w głownej szufladzie jest xdelta3-decoder a w "Generic" ffplay.xdelta3.
Zazwyczaj są to pliki łatające/aktualizujące, ale w tym wypadku nie widzę żadnego info na ten temat. Ktoś coś wie?

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 sty 2017, 09:43 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
W katalogu generic jest już rozpakowany zwykły FFMPEG więc nic nie musisz z nim robić i powinien działać. Natomiast jak chcesz to możesz kliknąć na ikonę unpack. Wtedy otrzmasz komunikat że rozpakowało Ci FFMPEGa w wersji z Altivecem (lecz się tym nie przejmuj bo w wersji 3.1.1 coś jest skopane i aby uzyskać wersję z Altivecem musiałem się nakombinować) bo tak naprawdę dalej będziesz miał tę samą wersję generic. Dodatkowo dostaniesz info o wypakowaniu wersji FFPLAY generic i to akurat jest chyba prawda. Skoro macie problemy z MPlayerem to przetestowanie tego FFPlaya może być jakimś sposobem na odtwarzanie filmów.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 sty 2017, 13:53 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 435
@amiga_os
Emotion - zwis. DvPlayer SE (mimo kodeków) - nie chce otowrzyć plików mp4 itd.

@Radek
Testowałeś też inne karty? Tak się składa, że mam na chacie starego SB Live 5.1 na chipie EMU10K1, więc to chyba powinno ruszyć po AmigaOS 4? Sterownik widzę w systemie jest.
Z tego co widzę to chyba wszyscy polecają ENVY24HT, więc nie wiem czy tak czy siak nie kupić.

@Mufa
Testowałem z ffplay - zwis. Jednak tak jak poprzednio tylko mp4, avi, xvid itd. chodzą.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 sty 2017, 14:27 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 910
ENVY24HT to nie jest jakaś nadzwyczajna karta. Jej względna popularność wynika z konstrukcji płyt od ACube, gdzie jest mało złącz, i ENVY24HT to w zasadzie jedyny wybór ze względu na wykorzystanie PCI-e.
Zanim włożysz tego SB może "pogrzeb" w AHI?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 sty 2017, 14:35 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 435
Już grzebałem, nie ma co tam właściwie zmienić. Karty PCI w X5000 (czy tam w ogóle X1000 itd) muszą mieć jakieś 3.3/5V? Tak jak kiedyś coś było chyba w Mediator? Chyba nie? Bo się boje wkładać normlanie. :P


Załączniki:
ahi_03.png
ahi_03.png [ 144.92 KiB | Przeglądane 382 razy ]
ahi_02.png
ahi_02.png [ 165.4 KiB | Przeglądane 382 razy ]
ahi_01.png
ahi_01.png [ 180 KiB | Przeglądane 382 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 sty 2017, 16:11 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
radzik napisał(a):

Testowałeś też inne karty? Tak się składa, że mam na chacie starego SB Live 5.1 na chipie EMU10K1, więc to chyba powinno ruszyć po AmigaOS 4? Sterownik widzę w systemie jest.
Z tego co widzę to chyba wszyscy polecają ENVY24HT, więc nie wiem czy tak czy siak nie kupić.


Ja moge powiedzieć że testowałem SB Live 5.1 i na Amidze One G4 XE i na X1000, w obu przypadkach zero problemów, włączając w to również AHIRecord. Co do napięć, to ja nigdy na to nie zwracałem uwagi, a testowałem chyba ze trzy różne SoundBlastery i kupę różnych innych kart na PCI ani razu nic nie popaliłem.

Co do kodeków, a ściślej AvCodec.library, to ona i tak ma wpływ na DvPlayera bo MPlayer, to raczej kodeki ma zaszyte w sobie. Niestety im nowsza wersja tym kodeków w kompilacji mniej. Dlatego chociaż domyślnie używam najnowszej wersji LiveforitMplayera, to obok trzymam też tę samą odmianę Mplayera, tyle że kompilację o pół roku starszą (bo ta jeszcze łapie filmy AVI Mjpeg - czyli format Hollywood) a dodatkowo jeszcze MUIMplayera, który choć ma beznadziejną wydajność to jako jedyny łapie ZMBV z SReca. Dlatego czekam na Emotion, któy mam nadzieję bedzie miał wszystko włącznie nawet ze starymi amigowymi formatami.

Natomiast w kwestii gubienia haseł pod Odyssey, to poeksperymentuj jeszcze z MTU. Prawdopodobnie w netinterfaces masz domyślnie na 1500, ale warto też sprawdzić 1496 czy 1492 (w samym routerze też można pozmieniać wartość MTU). Pamiętam że kiedyś też miałem dziwny problem z netem, chyba na początku mojego testowania X1000, kiedy dodatkowo zmieniłem jeszcze router. Niby sieć chodziła ok, nie zrywało połączenia i tak dalej, lecz w jakimś określonym przypadku miałem problem, tyle że nie było to zapamiętywania haseł, a coś związanego z pocztą, bodaj nie mogłem odbierać bądź wysylać większych maili z załącznikami. Zmiana wartości MTU rozwiązała problem.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 sty 2017, 18:51 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 435
Zamontowałem SB 5.1 Live i jak na razie jak ręką odjął... czyli prawdopodobnie albo mam zwaloną kartę, albo co stawiam jednak bardziej sterowniki są z jakimś bugiem. Mikrofon też działa, można podbić sygnał na wejściu itd.
Te MTU to gdzie ja znajdę? W router patrzyłem, na pewno tego nie mam, to takie badziewie jest od providera.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 sty 2017, 19:20 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
radzik napisał(a):
Zamontowałem SB 5.1 Live i jak na razie jak ręką odjął... czyli prawdopodobnie albo mam zwaloną kartę, albo co stawiam jednak bardziej sterowniki są z jakimś bugiem. Mikrofon też działa, można podbić sygnał na wejściu itd.
Te MTU to gdzie ja znajdę? W router patrzyłem, na pewno tego nie mam, to takie badziewie jest od providera.


W devs/netinterfaces musisz mieć ikonę z plikiem tekstowym, takim jak u mnie lub podobnym, wyedytuj plik, zrób reset i potestuj.

Kod:
# DEVS:NetInterfaces/rtl
# File generated by Internet 53.2 (27.9.2009)
# On poniedziałek, 06-lut-12    at 14:08:12
device=rtl8139.device
hardwaretype=Ethernet
configure=dhcp
MTU=1500


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 15 sty 2017, 18:05 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 546
radzik napisał(a):
Zamontowałem SB 5.1 Live i jak na razie jak ręką odjął... czyli prawdopodobnie albo mam zwaloną kartę, albo co stawiam jednak bardziej sterowniki są z jakimś bugiem. Mikrofon też działa, można podbić sygnał na wejściu itd.


Jaką dokładnie masz kartę Radzik?
Ja mam coś takiego Creative Labs SB0100 Sound Blaster LIVE! PCI 5.1 ale po zamontowaniu problemy mi nie znikły. Część odeszła ale pojawiły się nowe.
- Nagrywanie w AHI Record działa, można podbić wejście i podsłuch.
- Natomiast jednostka dźwiękowa w AHI nie jest automatycznie wybierana, żeby cokolwiek usłyszeć w AmiAMP czy TuneNet
muszę ręcznie wybrać odpowiedni AHI unit. Ponad to gdy próbuję zapisać ustawienia w TuneNet to mam zwiechę. która wskazuje
na NGFS...

Czy musiałeś zmieniać jakieś ustawienia u siebie po zamontowaniu nowej karty muzycznej?
W dokumentacji do emu10kx wyczytałem że ahi unit musi być 0 i co najmniej 10 kanałów.
Tak też mam ustawione, ale wszystkich kłopotów nie mogę się pozbyć.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 17 sty 2017, 00:34 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 435
Ja muszę przyznać, iż po wsadzeniu SB jest nieźle. Sprzęt jest stabilniejszy (w ogóle mniej się wywala), choć jakoś nagarania mikronem jest hmm... kiepska. Music Unit mam ustawione na Unit 0: 16 bit stereo++. Natomiast to Unit 0: mam na 128 kanałów (na maksa), EMU10kx:HiFi 16 bit 7.1. Notabene zamówiłem chyba ostatnia karte ENVY z ACube, bo mimo wszystko wole mieć coś nowszego. Tak czy siak, pytanie jest jak to chce rozwiązać A-EON, bo faktycznie okazuje się, że w specyfiacji zdefiniowali karty, które nie działają. Przynajmniej w tej rewizji, a więc sklepy pokupowały to co myślały, że będzie ok.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 17 sty 2017, 11:52 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 966
radzik napisał(a):
Ja muszę przyznać, iż po wsadzeniu SB jest nieźle. Sprzęt jest stabilniejszy (w ogóle mniej się wywala), choć jakoś nagarania mikronem jest hmm... kiepska. Music Unit mam ustawione na Unit 0: 16 bit stereo++. Natomiast to Unit 0: mam na 128 kanałów (na maksa), EMU10kx:HiFi 16 bit 7.1. Notabene zamówiłem chyba ostatnia karte ENVY z ACube, bo mimo wszystko wole mieć coś nowszego. Tak czy siak, pytanie jest jak to chce rozwiązać A-EON, bo faktycznie okazuje się, że w specyfiacji zdefiniowali karty, które nie działają. Przynajmniej w tej rewizji, a więc sklepy pokupowały to co myślały, że będzie ok.


Używałem karty opartej o chip: CM8738 MX w microA1 (wbudowana i pci), Sam440ep, AmigaOneX1000 i nie było żadnych problemów oraz Terratec Aureon 5.1 CM8738 MX i NoName CM8738 MX.


https://www.cmedia.com.tw/products/PCI_ ... CMI8738-MX

It is more than likely that it will work with other CMI8738 based cards.
Don't forget to set up Unit 0 in the AHI prefs (freq=44100 Hz, Channels = 10 or
more).


PS. 1

Zauważyłem też, że na rynku są dostępne karty oparte o chip:

- CM8738/PCI-SX
https://82.img.avito.st/640x480/2923500782.jpg

- CM8738/PCI-6ch-LX
http://www.cooldrives.com/media/catalog ... ge_634.jpg

Może tu jest problem ?

Na jakim układzie jest Twoja karta ?

PS. 2

Zauważyłem, że używasz Sound Prefs z Enchancer Software.
Jest to świeże oprogramowanie i być może zawiera jakiś błędy przy zapisie preferencji ?

Może lepiej je usunąć i sprawdzić z ORYGINALNYM Sound Prefs z AmigaOS4 ?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 17 sty 2017, 17:37 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 546
radzik napisał(a):
Ja muszę przyznać, iż po wsadzeniu SB jest nieźle. Sprzęt jest stabilniejszy (w ogóle mniej się wywala), choć jakoś nagarania mikronem jest hmm... kiepska. Music Unit mam ustawione na Unit 0: 16 bit stereo++. Natomiast to Unit 0: mam na 128 kanałów (na maksa), EMU10kx:HiFi 16 bit 7.1. Notabene zamówiłem chyba ostatnia karte ENVY z ACube, bo mimo wszystko wole mieć coś nowszego. Tak czy siak, pytanie jest jak to chce rozwiązać A-EON, bo faktycznie okazuje się, że w specyfiacji zdefiniowali karty, które nie działają. Przynajmniej w tej rewizji, a więc sklepy pokupowały to co myślały, że będzie ok.


A czy nie masz utraty mocy po zamontowaniu tej karty? Ja odtwarzając film w FFPlay mam straszną ścinę. U mnie nagrania z mikrofonu są bardzo czyste,
nie mogę narzekać na jakość dźwięku. Zastanawiam się co daje ilość kanałów? W ogóle się na tym nie znam? Oczywiście zdaje sobie sprawę, że czym więcej
tym lepiej, ale co one zmieniają?

@amiga_os
Wydaje się, że sama wersja czipu CMI nie ma znaczenia, tu chodzi o ten drugi czip PCI bridge, ja mam dwie karty CMI i obie tak samo źle się zachowują,
z resztą mój SB Live pomimo ogólnej poprawy działania nie nie spowodował jak u radzika pozbycia się problemów.

Też się zastanawiałem czy prefsy z Enhancera nie mają wpływu, ale ja ich nie mam i jest tak samo, chodzi o przypadek CMI.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO