Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 19 lut 2019, 15:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 18 sty 2018, 00:05 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1241
Emu napisał(a):
Właśnie o to mi chodzi m.in. Póki nie ma płyty na rynku ciężko dawać rady co kupić bo nie wiadomo, co będzie obsługiwane.Można zastanowić się jedynie np. nad chipem karty czy typem pamięci. Reszta wyjdzie dopiero w praniu u użytkowników metodą prób i błędów. Jako przykład - do mojej X5K kupiłem już trzy karty - R7 250 (działa), R9 270X (nie działa 640x480) i R9 280X - nie działa wcale. A sprzęt jest przecież na rynku. Jak widać całkiem indywidualne to jest.


Jaką masz kartę R9 280X ?


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 18 sty 2018, 00:22 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 752
amig_os napisał(a):
Emu napisał(a):
Właśnie o to mi chodzi m.in. Póki nie ma płyty na rynku ciężko dawać rady co kupić bo nie wiadomo, co będzie obsługiwane.Można zastanowić się jedynie np. nad chipem karty czy typem pamięci. Reszta wyjdzie dopiero w praniu u użytkowników metodą prób i błędów. Jako przykład - do mojej X5K kupiłem już trzy karty - R7 250 (działa), R9 270X (nie działa 640x480) i R9 280X - nie działa wcale. A sprzęt jest przecież na rynku. Jak widać całkiem indywidualne to jest.


Jaką masz kartę R9 280X ?


Miałem Sapphire Tri-cośtam ale sprzedałem. Zamrażało pulpit WB. R9 270 mogę Ci podesłać do potestowania :P


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 18 sty 2018, 00:42 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1241
Emu napisał(a):
Miałem Sapphire Tri-cośtam ale sprzedałem. Zamrażało pulpit WB. R9 270 mogę Ci podesłać do potestowania :P


Rafał ma chyba R9 270 i mu działa więc nie trzeba.
Ja mam XFX R9 280X 3gb 384-bit i też działa.

Jak coś nie działa warto wysłać raport z serial debug do Hansa to sprawdzi co i jak.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 27 sty 2018, 20:49 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3374
adam napisał(a):
To już z rok czasu słyszę że sieciówka to główny problem.
Kolejny rok zapowiedzi, Tabor i Alice to już trzeci raz będą na AmiWest :mrgreen:


Sieciówka chyba tym razem będzie szybciej niż audio. Obstawiam premierę Tabora na drugi kwartał 2018.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 27 sty 2018, 21:07 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 752
To może by też pchnęli coś w końcu w sprawie sterowników do X5000 bo za chwilę będziemy mieli dwa nie w pełni funkcjonalne komputery na rynku.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 28 sty 2018, 11:51 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3374
Emu napisał(a):
To może by też pchnęli coś w końcu w sprawie sterowników do X5000 bo za chwilę będziemy mieli dwa nie w pełni funkcjonalne komputery na rynku.


W cudzysłowiu przekleństwem X5000 jest to że ma gniazda PCI. Jak zapewne czytałeś historię powstawania sterownika do X1000, to ostetcznie kiedy Costel dostał wreszcie sprzęt to mógł ten sterownik wreszcie dokończyć, jednak skoro wszyscy do okoła mieli już powpinane sieciowki po 5 euro, uznał że jest milion ważniejszych rzeczy do zrobienia (jednak obiecuje ten sterownik kiedyś skończyć, choćby dla własnej satysfakcji).

No i zapewne podobnie jest w przypadku X5000 - skoro można wsadzić do komputera sieciówke za 20 zeta, która podroży koszt całego zestawu o jakieś promile to nie ma ciśnienia by ten sterownik ukończyć (choć mam nadzieję że kiedyś wreszcie będzie, bo nie z takimi trudnościami amiświatek sobie radził - pamiętam choćby sprawę chipu dźwiękowego w A1 XE, który wedle pierwszych wersji fizycznie nie miał prawa działać, a potem po dwóch czy trzech latach wyszedł sterownik i okazało się że to gra).

Do Tabora nie wepniesz sieciówki na PCI, co prawda są udane eksperymenty z sieciówką na USB, no ale ten komputer ma być tani, więc wyposażony w jak najmniej przystawek. Dlatego nie można mieć złudzeń - z pewnością stery sieciówki do Tabora mają teraz większy priorytet niż do X5000 nie mówiąc już o X1000.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 28 sty 2018, 12:03 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 752
Mają powpinane, bo nie działają wbudowane porty Ethernet. PCI są dwa, ja mam w nich kartę SATA i właśnie sieciową. I brak miejsca na inne karty PCI. Doświadczyłem też tego z wadliwą kartą audio. kiedy musiałem wyrzucić kontroler SATA i podpiąć SB na PCI. Zadziwia mnie obranie drogi półśrodków, albo coś niech robią porządnie albo wcale. Komputer miał być z pudełka i działać, kompletna Amiga. Wiele rzeczy nie działa, o problemach z CD pisałem a są jeszcze i inne.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 28 sty 2018, 18:33 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 618
Moje nadzieje/życzenia są takie:
- Tabor trafia na rynek
- Dev team, w końcu ma czas na skończenie rzeczy nie działających, zbagowanych itd.
- Hans zrobi Taboro-laptopa w wymiarach pozwalających zabierać go ze sobą.

Jeśli laptop będzie działał/wyglądał/miał sensowne wymiary, to sam kupuję bo zawsze chciałem mieć małą Ami, którą zabiorę
wszędzie gdzie chcę.

Mam nadzieję też, że nie wplączą się w jakiś nowy sprzęt, bo to będzie tragedia dla rozwoju AOS. Chciałbym żeby ten system działał bez zgrzytów (nie ma ich teraz dużo, ale są), i powoli zaczął wykorzystywać możliwości sprzętu, dwa rdzenie, pamięć, nowe karty gfx.

Nie potrzebny nam demon prędkości, tylko stabilna platforma dająca przyjemność z używania.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 29 sty 2018, 11:47 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 719
Zgadza się i wcale linux na tym nie musi chodzić.

_________________
Amiga Rulez / YouTube


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 2 lut 2018, 11:29 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 13:01
Posty: 118
Emu napisał(a):
To może by też pchnęli coś w końcu w sprawie sterowników do X5000 bo za chwilę będziemy mieli dwa nie w pełni funkcjonalne komputery na rynku.


A to Pięćsetka A1 jednak nie jest taka w pełni funkcjonalna? W sensie - trzeba na coś uważać tam?
Sorry za małą dygresję.

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 2 lut 2018, 11:38 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 752
yerzmyey napisał(a):
Emu napisał(a):
To może by też pchnęli coś w końcu w sprawie sterowników do X5000 bo za chwilę będziemy mieli dwa nie w pełni funkcjonalne komputery na rynku.


A to Pięćsetka A1 jednak nie jest taka w pełni funkcjonalna? W sensie - trzeba na coś uważać tam?
Sorry za małą dygresję.


Nie Jeżu, ja nie miałem żadnych problemów z A1-500, tu mowa o A1-X5000, tym nowym modelu, który jest naprawdę kapryśny. Podpytaj o więcej szczegółów użytkownika "adam", on ma A1-500 po różnych modyfikacjach to i ma większe rozeznanie w temacie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 2 lut 2018, 12:56 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 13:01
Posty: 118
Aha, OK, OK.
Pytam, bo w obliczu opóźnień wiadomego modelu człowiek zaczyna rozważać rozmaite możliwości alternatywne. :)
A znowu Tysiączka i 5000 są dla mnie za drogie, hehe.

Ale oczywiście oficjalna linia Partii jest taka, że nadal czekam na Amigę 1222.

Pzdrrrrr. :)

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 26 lut 2018, 15:56 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3374
adam napisał(a):
Pozwolę sobie na cytat z PPA:
Cytuj:
Ja bym chętnie przeczytał coś w stylu "Czekając na Tabora", na zasadzie jak można się przygotować do użytkowania tego komputera. Wiadomo, póki go nie ma to trudno napisać nie wiadomo jaki tekst, ale można napisać coś o tym co będzie niezbędne do uruchomienia płyty, czyli np.:
- zawczasu zaopatrz się w kartę graficzną, przy czym musi to być wybór spomiędzy takich Radeonów, bo do innych nie ma sterowników.
- pamięć - na płycie jest takie a takie złącze, więc trzeba kupić moduł o pojemności X GB, z takim albo lepszym taktowaniem
- dysk, klawiatura, mysz
- obudowa + zasilacz - znamy format płyty, więc coś można zaproponować
- monitor - w kontekście Radeona, jakieś zalecane rozdzielczości (?)
- pewnie co do sieci i audio nic pewnego nie można napisać, ale można zostawić coś na część drugą (albo nawet trzecia i dalej, jesli w takim tempie będzie to szło...) :)

Niby trywialne, ale sporo osób czekających na Tabora nie miała nic wspólnego z NG i OS 4.1, więc pewnie część osób się nad tym zastanawia.

Więc wrzucam tutaj te pytania, żeby przedyskutować to. Co polecacie do zakupów pod Tabora?


Nie wiem czy dystrybutorzy mają jakiś cynk i czy cokolwiek to znaczy ale Alinea Computer wprowadziła właśnie do swej oferty Radeona R7 250.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 26 lut 2018, 22:27 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 166
Lokalizacja: Katowice
Chyba nie ma nic, co może się równać z taborem, a nie kosztuje majątek. No i działa z nowym OSem i ma port pci-e :)
Ja na pocieszenie zamówiłem sobie Aca1233n do a1200 :) . Przez chwilę będę miał się czym bawić.
Wmawiam sobie, że tabor będzie na gwiazdkę, już nie mogę doczekać się świąt :)

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 20 mar 2018, 10:52 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 789
Tak bez bycia betatesterem? Oglądając film z Tower 57 na Taborze, miałem chytry plan "złapać" ich na tym, że dźwięk też już jest, a tu film bez głosu. Z X5000 też :P
Swoją drogą dziwna ta cisza. Trevor zniknął, nawet profil AEonu "milczy" od tygodni. Coś się święci...

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO