Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 16 gru 2018, 10:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 25 paź 2017, 22:41 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 780
Szczególnie ten "soft użytkowy" mnie intryguje bo na gry to już nie liczę. Zresztą od tego mam Playstation. Pewnie takie klasyki od Daytony jeszcze kupię ale czasu na granie już nie mam. Hmmm, Blender....?

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 paź 2017, 23:00 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3290
Przemek napisał(a):
Szczególnie ten "soft użytkowy" mnie intryguje bo na gry to już nie liczę. Zresztą od tego mam Playstation. Pewnie takie klasyki od Daytony jeszcze kupię ale czasu na granie już nie mam. Hmmm, Blender....?


No że jakiś bardziej współczesny Blender się robi słyszałem już latem. Tylko że jak dawno temu słyszałem że robi się Libre Office? Dlatego chciałem podawać nazwy programu by nie robić niepotrzebnego apetytu, no ale skoro zgadłeś ;)

Tak czy owak nie ma co snuć spekulacji by nie robić jeszcze większego zamętu, wystarczy że inni to robią swoimi dziwacznymi newsami i komentarzami... Mam po prostu nadzieję że jakieś pozytywne niespodzianki na Amiga 32 będą, a w każdym bądź razie jestem pewien że nie będzie gorzej niż na AmiWest, bo gorzej po prostu już być nie może.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 paź 2017, 23:16 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 780
Mufa napisał(a):

No że jakiś bardziej współczesny Blender się robi słyszałem już latem. Tylko że jak dawno temu słyszałem że robi się Libre Office? Dlatego chciałem podawać nazwy programu by nie robić niepotrzebnego apetytu, no ale skoro zgadłeś ;)

Tak czy owak nie ma co snuć spekulacji by nie robić jeszcze większego zamętu, wystarczy że inni to robią swoimi dziwacznymi newsami i komentarzami... Mam po prostu nadzieję że jakieś pozytywne niespodzianki na Amiga 32 będą, a w każdym bądź razie jestem pewien że nie będzie gorzej niż na AmiWest, bo gorzej po prostu już być nie może.


Fajnie, że Blender. Jego nowe wersje podobno wymagają shaderów. Skoro ma korzystać z W3D Nova to znaczy, że to może być całkiem aktualna wersja. Jeśli to nie tajemnica, port robi Andy Broad? ....Nie wiem z czego się cieszę bo ew. Tabor słabo się do tego nadaje :P

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 paź 2017, 23:36 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1092
Ostatnie poprawki Blendera to symboliczne, raczej, i jakoś mało przydatne do grafiki. "Coś" to byłaby wersja z nowszym interfejsem.
Na nic się nie nastawiam, tylko na kilka gier od Huno PPC jak w ubiegłym roku na osłodę, i tyle.


Ostatnio edytowano środa, 25 paź 2017, 23:37 przez adam, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 paź 2017, 23:36 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3290
Jeśli faktycznie zaprezentują w sobotę Blendera (a jeszcze raz podkreślam nie chcę tutaj rozbudzać zbyt wielkich nadzieji) to przekonasz się czy miałeś rację co do autora ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 paź 2017, 23:51 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3290
adam napisał(a):
Ostatnie poprawki Blendera to symboliczne, raczej, i jakoś mało przydatne do grafiki. "Coś" to byłaby wersja z nowszym interfejsem.
Na nic się nie nastawiam, tylko na kilka gier od Huno PPC jak w ubiegłym roku na osłodę, i tyle.


Co do gier, to nie zapomnij że będzie też Wing Remastered, od Daytony i premiera gry to ponoć pewnik.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 26 paź 2017, 00:09 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 780
Mufa napisał(a):
Jeśli faktycznie zaprezentują w sobotę Blendera (a jeszcze raz podkreślam nie chcę tutaj rozbudzać zbyt wielkich nadzieji) to przekonasz się czy miałeś rację co do autora ;)


OK ;) Moje oczekiwania nie są związane z tym o czym piszesz ;) Ale skoro oba sprzęty z AEonu "osterownikowane" są w tak koszmarnym tempie (tu się od Amiwest nic nie mogło zmienić) to na osłodę naprawdę fajne byłoby usłyszeć coś o grubszym sofcie.

@adam

Właśnie chodzi o te nowsze wersje, z nowym interfejsem.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 15 lis 2017, 17:00 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1205
VoxelBird Tabor:



VoxelNoid Tabor:



Wings Remastered Tabor:



Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 15 lis 2017, 18:02 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1092
Niestety nie jest płynnie, na pierwszym filmiku im bliżej końca, na trzecim - cały czas (przesuw terenu, widać choćby przy obracających się działach).
Jest akceptowalnie, ale daje się zauważyć.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 15 lis 2017, 21:58 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): wtorek, 7 mar 2017, 23:40
Posty: 30
Ale w Wingns jest licznik FPS po lewej stronie i gdy lecie w tym takim "3D" to jest od 11 do 20. A gdy mamy widok od góry to jest nawet spoko 50.

Biorąc pod uwagę że Amigowcy potrafili grać w DOOM-a w 8 FPS na 030, to jest niezłe można rzec.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 16 lis 2017, 16:20 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 780
adam napisał(a):
Niestety nie jest płynnie, na pierwszym filmiku im bliżej końca, na trzecim - cały czas (przesuw terenu, widać choćby przy obracających się działach).
Jest akceptowalnie, ale daje się zauważyć.


Jak pisze autor Wingsa, to spowolnienie jest normalne na tym etapie prac. O ile na A1222, Tower57 chodzi świetnie, to Wings niestety często korzysta z FPU i Daniel wiedział, że tak będzie dopóki system nie będzie miał zapowiadanego turboFPU. Jak sam stwierdził, nie miał zamiaru na razie kompilować Wings na Tabora. Przypuszczam, że ten film jest efektem sprzeczki między nim a autorem Wazp3D i miał pokazać jak bardzo pewne procedury korzystają z FPU co z kolei ten drugi negował.

Edit. Nawet jest o tym w komentarzu pod filmem.
Edit2. A w linku do Facebooka jest potwierdzenie owej "sprzeczki" i wyjaśnienie, że licznik fpsów pokazuje złe wartości.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 17 sty 2018, 19:22 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1092
Pozwolę sobie na cytat z PPA:
Cytuj:
Ja bym chętnie przeczytał coś w stylu "Czekając na Tabora", na zasadzie jak można się przygotować do użytkowania tego komputera. Wiadomo, póki go nie ma to trudno napisać nie wiadomo jaki tekst, ale można napisać coś o tym co będzie niezbędne do uruchomienia płyty, czyli np.:
- zawczasu zaopatrz się w kartę graficzną, przy czym musi to być wybór spomiędzy takich Radeonów, bo do innych nie ma sterowników.
- pamięć - na płycie jest takie a takie złącze, więc trzeba kupić moduł o pojemności X GB, z takim albo lepszym taktowaniem
- dysk, klawiatura, mysz
- obudowa + zasilacz - znamy format płyty, więc coś można zaproponować
- monitor - w kontekście Radeona, jakieś zalecane rozdzielczości (?)
- pewnie co do sieci i audio nic pewnego nie można napisać, ale można zostawić coś na część drugą (albo nawet trzecia i dalej, jesli w takim tempie będzie to szło...) :)

Niby trywialne, ale sporo osób czekających na Tabora nie miała nic wspólnego z NG i OS 4.1, więc pewnie część osób się nad tym zastanawia.

Więc wrzucam tutaj te pytania, żeby przedyskutować to. Co polecacie do zakupów pod Tabora?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 17 sty 2018, 20:01 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 752
Trochę to kłopotliwe - zebrać takie dane na artykuł - bo w dużej mierze jest to uzależnione od osobistych preferencji. Zresztą co tu dużo pisać o elementach składowych, wiadomo, że potrzebny jest dysk SSD 2,5" (pojemność wg uznania i portfela), mysz, klawiatura, obudowa - dowolne, na kablu lub bezprzewodowe, obudowa wg uznania itp. Karta grafiki - myślę, że Radeon RX550 lub RX460, np.:

https://www.x-kom.pl/p/321601-karta-gra ... 0-2gb.html

https://www.x-kom.pl/p/366566-karta-gra ... gddr5.html

Pamięć np. przyszłościowo 4 GB, 400 MHz, DDR3:

http://allegro.pl/outlet-pamiec-ram-sod ... 3be5bbf0c8

Monitor wg uznania i kieszeni itp. itp. Po za kartą grafiki i pamięcią nie za bardzo jest co radzić bo i za bardzo nie ma co rozbudowywać - płyta Tabora jest bardzo okrojona.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 17 sty 2018, 21:56 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1092
Wiesz co, linki na pewno przydatne. I pewnie podam te propozycje.
Chodzi mi o pewne sytuacje typu "niespodzianka". Pamiętasz może (AmigaOne 500) takie kwiatki jak:
- karta graficzna musiała być niskoprofilowa
- klawiatury USB są obsługiwane przez OS wszystkie, ale U-Boot już niekoniecznie rozpoznaje każdą
- karta musi mieć złącze zasilania (tego nie wiesz, bo to się już działo "za mojej kadencji użytkowania" twojej A500, ale po wsadzeniu 7750 są duże problemy z przegrzewaniem się płyty, czasem cyrki typu "czarny ekran")
Chodzi mi o to czy Tabor też ma jakieś "swoje". Jeżeli ktoś jest betatesterem to pewnie ma dostęp do "tajnej zakładki forum" Hyperionu, i pewnie dla niego łatwo dowiedzieć się co betatesterzy używają. Może polscy betatesterzy ujawnią się tutaj w tym wątku.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 17 sty 2018, 22:06 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 752
Właśnie o to mi chodzi m.in. Póki nie ma płyty na rynku ciężko dawać rady co kupić bo nie wiadomo, co będzie obsługiwane.Można zastanowić się jedynie np. nad chipem karty czy typem pamięci. Reszta wyjdzie dopiero w praniu u użytkowników metodą prób i błędów. Jako przykład - do mojej X5K kupiłem już trzy karty - R7 250 (działa), R9 270X (nie działa 640x480) i R9 280X - nie działa wcale. A sprzęt jest przecież na rynku. Jak widać całkiem indywidualne to jest.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO