Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 17 lip 2018, 04:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 249 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 25 paź 2017, 13:08 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3100
Kokos napisał(a):
To, że prace nad FPU trwają to wiadomo, natomiast nikt nie chce podać szczegółów.


No dzisiaj wypłynęło trochę szczegółów od Daytony, ktory jednak zastrzega się że nie może za dużo powiedzieć.

No więc aktualny emulator FPU jest całkiem dobry o ile uzywa tylko kilku instrukcji, w miarę skomplikowania kodu wydajność spada. Thomas Frieden pracuje nad "Turbo FPU", co powinno rozwiązać wszystkie problemy z wydajnością. Procesor Tabora jest na tyle szybki że powinien chodzić z prędkością 1.5 raza większą od SAM460 przy sofcie specjalnie kompilowanym, tudzież takim z małą ilością kodu FPU i przynajmniej taką samą jak SAM460 z dużą ilością kodu FPU.

Tower 57 jest specjalnie skompilowany dla Taborowego SPE, więc działa szybciej niż na SAM460. Jednak nie wszystko da się łatwo skompilować dla SPE, np. Wings Remastered ze względu na intensywne wykorzystywanie starego Warp3D, nie jest łatwy do przeniesienia na SPE, dlatego Daytona zaleca by podejść do tej gry dopiero wówczas gdy będzie ukończony emulator "Turbo FPU".

Więcej szczegółów tutaj.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 paź 2017, 16:52 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 601
Mufa napisał(a):
Kokos napisał(a):
To, że prace nad FPU trwają to wiadomo, natomiast nikt nie chce podać szczegółów.


No dzisiaj wypłynęło trochę szczegółów od Daytony, ktory jednak zastrzega się że nie może za dużo powiedzieć.

No więc aktualny emulator FPU jest całkiem dobry o ile uzywa tylko kilku instrukcji, w miarę skomplikowania kodu wydajność spada. Thomas Frieden pracuje nad "Turbo FPU", co powinno rozwiązać wszystkie problemy z wydajnością. Procesor Tabora jest na tyle szybki że powinien chodzić z prędkością 1.5 raza większą od SAM460 przy sofcie specjalnie kompilowanym, tudzież takim z małą ilością kodu FPU i przynajmniej taką samą jak SAM460 z dużą ilością kodu FPU.

Tower 57 jest specjalnie skompilowany dla Taborowego SPE, więc działa szybciej niż na SAM460. Jednak nie wszystko da się łatwo skompilować dla SPE, np. Wings Remastered ze względu na intensywne wykorzystywanie starego Warp3D, nie jest łatwy do przeniesienia na SPE, dlatego Daytona zaleca by podejść do tej gry dopiero wówczas gdy będzie ukończony emulator "Turbo FPU".

Więcej szczegółów tutaj.


Nie łapę tego, dlaczego muszą emulować fpu na maszynie, która ma procek z fpu?
Poza tym coś tu jest nie teges, bo skoro Wings używają "starego dobrego Warp3D" to czemu to jest nie kompatybilne z nowym,
i jaką wersję W3D ma na myśli? Tyle pracy wkłada Hans w sterowniki a one są niecacy dla Tabora? Jak dla mnie to za dużo tych Warpów3D, W3D nova,
RadeonówHD 1.x, 2.x a teraz jeszcze 3.x. A czy coś wykorzystuje te dobrodziejstwa? Czy tylko piszą je, a po skończeniu dawaj następną wersję,
i nic to, że softu na to nie ma. Ja wiem że Hans wszystkiego sam nie napisze, bo on wyspecjalizował się w sterownikach, ale kurcze mogli by całą
parę wpuścić w rzeczy takie jak filmy FullHD, bo co z tego że karty będą wstanie obsługiwać wyświetlacze 4K jak nie będzie co na nich wyświetlać,
mała rozdzielczość na tych wypasionych monitorach będzie jeszcze większą pikselozą niż teraz na moim 1920x1280.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 paź 2017, 17:47 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 733
Muszą emulować bo procek Tabora ma niekompatybilne fpu. Co do reszty to po prostu jeszcze nie ma nic pod W3DNova. A gry pisane są pod stare W3D bo jest najpopularniejsze, niestety. Co do wspomagania dekodowania wideo to mamy znowu tajemnicę. Nie wiadomo czy pracują. Niby AMD uwolniło okumentację do tego ale Hans ostatnio zastanawiał się nad innym rozwiązaniem. Tak jakby zadanie było zbyt duże albo dokumentacja niepełna. Ciężko powiedzieć....Ja przestałem na to liczyć.

PS. Stare i nowe W3D to dwie inne bajki.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 paź 2017, 20:08 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3100
No cóż na następnej dużej imprezie w nadchodzący weekend, będzie gościł zarówno Daytona jak i Huno. Nie chcę głośno prorokować konkretów, bo po ostatniej porażce jaką był Amiwest można się łatwo czymś takim zbłaźnić, więc ograniczę się jedynie do stwierdzenia że ubogi kalalog pozycji wykorzystujących Warp3D Nova, teoretycznie może ulec powiększeniu zarówno na polu gier jak i softu użytkowego.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 paź 2017, 22:41 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 733
Szczególnie ten "soft użytkowy" mnie intryguje bo na gry to już nie liczę. Zresztą od tego mam Playstation. Pewnie takie klasyki od Daytony jeszcze kupię ale czasu na granie już nie mam. Hmmm, Blender....?

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 paź 2017, 23:00 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3100
Przemek napisał(a):
Szczególnie ten "soft użytkowy" mnie intryguje bo na gry to już nie liczę. Zresztą od tego mam Playstation. Pewnie takie klasyki od Daytony jeszcze kupię ale czasu na granie już nie mam. Hmmm, Blender....?


No że jakiś bardziej współczesny Blender się robi słyszałem już latem. Tylko że jak dawno temu słyszałem że robi się Libre Office? Dlatego chciałem podawać nazwy programu by nie robić niepotrzebnego apetytu, no ale skoro zgadłeś ;)

Tak czy owak nie ma co snuć spekulacji by nie robić jeszcze większego zamętu, wystarczy że inni to robią swoimi dziwacznymi newsami i komentarzami... Mam po prostu nadzieję że jakieś pozytywne niespodzianki na Amiga 32 będą, a w każdym bądź razie jestem pewien że nie będzie gorzej niż na AmiWest, bo gorzej po prostu już być nie może.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 paź 2017, 23:16 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 733
Mufa napisał(a):

No że jakiś bardziej współczesny Blender się robi słyszałem już latem. Tylko że jak dawno temu słyszałem że robi się Libre Office? Dlatego chciałem podawać nazwy programu by nie robić niepotrzebnego apetytu, no ale skoro zgadłeś ;)

Tak czy owak nie ma co snuć spekulacji by nie robić jeszcze większego zamętu, wystarczy że inni to robią swoimi dziwacznymi newsami i komentarzami... Mam po prostu nadzieję że jakieś pozytywne niespodzianki na Amiga 32 będą, a w każdym bądź razie jestem pewien że nie będzie gorzej niż na AmiWest, bo gorzej po prostu już być nie może.


Fajnie, że Blender. Jego nowe wersje podobno wymagają shaderów. Skoro ma korzystać z W3D Nova to znaczy, że to może być całkiem aktualna wersja. Jeśli to nie tajemnica, port robi Andy Broad? ....Nie wiem z czego się cieszę bo ew. Tabor słabo się do tego nadaje :P

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 paź 2017, 23:36 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1030
Ostatnie poprawki Blendera to symboliczne, raczej, i jakoś mało przydatne do grafiki. "Coś" to byłaby wersja z nowszym interfejsem.
Na nic się nie nastawiam, tylko na kilka gier od Huno PPC jak w ubiegłym roku na osłodę, i tyle.


Ostatnio edytowano środa, 25 paź 2017, 23:37 przez adam, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 paź 2017, 23:36 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3100
Jeśli faktycznie zaprezentują w sobotę Blendera (a jeszcze raz podkreślam nie chcę tutaj rozbudzać zbyt wielkich nadzieji) to przekonasz się czy miałeś rację co do autora ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 paź 2017, 23:51 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3100
adam napisał(a):
Ostatnie poprawki Blendera to symboliczne, raczej, i jakoś mało przydatne do grafiki. "Coś" to byłaby wersja z nowszym interfejsem.
Na nic się nie nastawiam, tylko na kilka gier od Huno PPC jak w ubiegłym roku na osłodę, i tyle.


Co do gier, to nie zapomnij że będzie też Wing Remastered, od Daytony i premiera gry to ponoć pewnik.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 26 paź 2017, 00:09 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 733
Mufa napisał(a):
Jeśli faktycznie zaprezentują w sobotę Blendera (a jeszcze raz podkreślam nie chcę tutaj rozbudzać zbyt wielkich nadzieji) to przekonasz się czy miałeś rację co do autora ;)


OK ;) Moje oczekiwania nie są związane z tym o czym piszesz ;) Ale skoro oba sprzęty z AEonu "osterownikowane" są w tak koszmarnym tempie (tu się od Amiwest nic nie mogło zmienić) to na osłodę naprawdę fajne byłoby usłyszeć coś o grubszym sofcie.

@adam

Właśnie chodzi o te nowsze wersje, z nowym interfejsem.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 15 lis 2017, 17:00 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1159
VoxelBird Tabor:



VoxelNoid Tabor:



Wings Remastered Tabor:



Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 15 lis 2017, 18:02 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1030
Niestety nie jest płynnie, na pierwszym filmiku im bliżej końca, na trzecim - cały czas (przesuw terenu, widać choćby przy obracających się działach).
Jest akceptowalnie, ale daje się zauważyć.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 15 lis 2017, 21:58 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): wtorek, 7 mar 2017, 23:40
Posty: 30
Ale w Wingns jest licznik FPS po lewej stronie i gdy lecie w tym takim "3D" to jest od 11 do 20. A gdy mamy widok od góry to jest nawet spoko 50.

Biorąc pod uwagę że Amigowcy potrafili grać w DOOM-a w 8 FPS na 030, to jest niezłe można rzec.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 16 lis 2017, 16:20 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 733
adam napisał(a):
Niestety nie jest płynnie, na pierwszym filmiku im bliżej końca, na trzecim - cały czas (przesuw terenu, widać choćby przy obracających się działach).
Jest akceptowalnie, ale daje się zauważyć.


Jak pisze autor Wingsa, to spowolnienie jest normalne na tym etapie prac. O ile na A1222, Tower57 chodzi świetnie, to Wings niestety często korzysta z FPU i Daniel wiedział, że tak będzie dopóki system nie będzie miał zapowiadanego turboFPU. Jak sam stwierdził, nie miał zamiaru na razie kompilować Wings na Tabora. Przypuszczam, że ten film jest efektem sprzeczki między nim a autorem Wazp3D i miał pokazać jak bardzo pewne procedury korzystają z FPU co z kolei ten drugi negował.

Edit. Nawet jest o tym w komentarzu pod filmem.
Edit2. A w linku do Facebooka jest potwierdzenie owej "sprzeczki" i wyjaśnienie, że licznik fpsów pokazuje złe wartości.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 249 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO