Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest poniedziałek, 26 cze 2017, 12:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: AmigaOne A1222
PostNapisane: poniedziałek, 2 lis 2015, 15:59 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 854
AmigaOne A1222
Tabor boot screen animation:

http://a-eon.biz/news/News_Release_A1222.pdf


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 lis 2015, 00:18 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2613
Dużo ludzi zadaje sobie pytanie o wydajność tego rozwiązania. Benchmarków jak dotąd specjalnie nie ma, ale jakiś tam pogląd może dać poniższy zrzut. Prawie 46MIPS pod E-UAE to nie jest zły wynik, zważywszy że A1 X1000 uzyskuje 54MIPS. Oczywiście akurat E-UAE nie jest na PA6T demonem prędkości i ten przegrywa tutaj nawet z podkręconym Pegasosem 2. Niemniej wydaje się nie jest źle, zwłaszcza że taka np. calkiem szybka jak na amigowe warunki AmigaOne G4 XE 933MHz uzyskuje tylko 38MIPS.

Oczywiście aby w pełni zweryfikować moc Tabora, potrzebne jest więcej różnorodnych testów, gdyż z samego E-UAE nie ma co wyciągać ostatecznych wniosków.


Załączniki:
tabor_euae.png
tabor_euae.png [ 292.78 KiB | Przeglądane 1876 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 lis 2015, 11:22 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): środa, 10 gru 2014, 16:22
Posty: 21
Jak to będzie kosztowało jakieś w miarę sensowne pieniądze to może sobie kupię ;)
A tak swoją drogą - to ma rozumiem wlutowane 8 GB Ram, tylko zastanawiam się po co? 32 bitowy Debian i tak widzi tylko 4, czy te dodatkowe 4 GB będzie można w ogóle do czegoś wykorzystać? a jeśli nie to po kiego je tam pakują???


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 lis 2015, 11:43 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 208
Eee? A gdzie pisze że wlutowane? Ja tam widzę slot na pamięć i wsparcie do 8GB.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 lis 2015, 11:52 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2613
Czy będzie ostatecznie wlutowane 8GB to nie wiem. To jest chyba na razie podawane jako potencjalna możliwość. Natomiast spodziewana cena została podana. Chcesz mieć taniej, musiałbyś się załapać do betatestów. Cenę dla betatesterów znam, no ale nie podam ;) Natomiast pierwszeństwo mają dotychczasowi betatesterzy, a płyt do testowania przeznaczono jeszcze mniej niż w przypadku X5000, więc ludziom z zewnątrz niestety niełatwo będzie się załapać na promocję.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 lis 2015, 13:25 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 657
Mufa napisał(a):
Natomiast spodziewana cena została podana. Chcesz mieć taniej, musiałbyś się załapać do betatestów. Cenę dla betatesterów znam, no ale nie podam ;)


Jeśli mówisz o sugerowanych 700 do 1000 euro to Trevor już powiedział, że nie wie skąd takie wysokie szacunki i oni chcą ją sprzedawać taniej. Może coś przegapiłem?
Co do wydajności to sporo już wiadomo. W zadaniach gdzie nie używa się FPU jest całkiem szybka. Trochę szybsza niż SAM460. A tam gdzie bardzo FPU potrzeba Tabor jest baaardzo wolny. Sporo pomaga specjalna kompilacja Linuxa(bo na nim na razie testują). Ale czy Hyperion jest w stanie, w rozsądnym czasie, osiągnąć podobne rezultaty to wątpię. Przypuszczam, że będzie jak zwykle. Najpierw wersja systemu słabo radzącą sobie z brakiem FPU a potem jakieś poprawki. Mnie interesuje jak będzie sobie radzić z filmami bo na Blendera nie mam czasu ;-)
Niestety płyta że średniej półki i sprzętowe dekodowanie video to nadal marzenie....

PS. I jeszcze, kiedy to będzie dostępne? Zakładając, że AOS dla X5000 powstawał wiele miesięcy to pierwsze wersje płyt z system pod koniec przyszłego roku byłyby wielkim zaskoczeniem. Przypominam, że oficjalnie pracę ruszą po ukończeniu systemu dla X5000...

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 lis 2015, 13:44 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2613
Ja przypuszczam że może być tak że to ludzie z ACube wezmą na siebie większą częśc prac, jak to było w przypadku SAMów. Nie chciałbym by Hyperion znowu został przystopowany dostosowywaniem systemu do kolejnego sprzętu. Było parę fajnie zapowiadających się rzeczy przed powstaniem X5000, które zatrzymały się na czas prac nad systemem dla najszybszej z Amig. Jeśli chcemy by taki X-kernel i inne kluczowe "ficzersy" ruszyły ewidentnie do przodu to lepiej aby Taborem zajmowali się inni programiści, a niekoniecznie najważniejsi członkowie teamu. Takie jest przynajmniej moje zdanie.

A swoją drogą, pamiętacie jak przed kilku laty bodaj Max Tretene czy ktoś inny z Acube w jednym z postów na AW pochwalił się że testuje nową płytę z PPC. Jaki tam był procek, czy nie czasami P1022?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 lis 2015, 17:16 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 657
No ale to Solie (Hyperion) mówił, że najpierw X5000, Tabor i dalszy rozwój sysytemu. A nie Max (Acube)... ;)
Ale może masz rację....
Ta testowana płyta oparta była na mpc86xx.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 lis 2015, 19:37 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2613
Zasugerowałem się tym że to sprzęt robiony we współpracy z ACube, z drugiej strony firmowany jednak przez A-Eon. No zobaczymy jak zostaną rozdzielone zadania, teraz to jest trochę wróżenie. A ja wyrażałem jedynie swoje nadzieje a nie absolutne przekonanie że na pewno tak się stanie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 lis 2015, 21:30 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 498
Przemek napisał(a):
Jeśli mówisz o sugerowanych 700 do 1000 euro to Trevor już powiedział, że nie wie skąd takie wysokie szacunki i oni chcą ją sprzedawać taniej. Może coś przegapiłem?
Widziałem gdzieś jak Trevor pisał o cenie, ale nie mogę tego znaleźć. Z tego co pamiętam mówił że 7 paczek to ma być max, ale zobaczymy. Gdybym nie miał AX5K to pewnie bym kupił A1222, a tak nie ma sensu, raczej będę zbierał na 5040.

Przemek napisał(a):
W zadaniach gdzie nie używa się FPU jest całkiem szybka
Jak to jest z tym FPU/Altivekiem, ja myślałem że to jest to samo tylko że wymyślili nową, fikuśną nazwę. A zdaje się że gdzieś ktoś pisał że jednak nie?

Przemek napisał(a):
Ale czy Hyperion jest w stanie, w rozsądnym czasie, osiągnąć podobne rezultaty to wątpię.
Wydaje mi się, że niestety rozwój systemu się opóźni, bo zależy im bardziej na zwiększeniu bazy użytkowników niż na dodawaniu zaplanowanych rzeczy.
Pewnie to ma sens z punktu widzenia finansowania dalszego rozwoju, niestety dla użytkowników obecnie dostępnych Amig NG, włączając zbliżającą się X5K, to
oznacza, że nie będzie nowych "bajerów" tak szybko jakby były bez konieczności oprogramowania Tabora. No chyba że ACube weźmie na siebie większość prac,
posiłkując się tylko dotychczasowym dorobkiem i współpracując z Hyperionem.

Przy okazji tego rozprawiania o programowaniu, zastanawiam się jak idzie Trevorowi rekrutacja nowych programistów do rozwoju softu, który wykupuje.
Jak dotarła do mnie ta wiadomość, to z jednej strony ucieszyłem się że nie będą robić tego ludzie z Hyperionu, bo wtedy rozwój systemu byłby jeszcze wolniejszy,
ale z drugiej zastanawiam się czy Trevor będzie aż tak choiny żeby coś z tego wyszło w sensownym czasie, szczególnie biorąc pod uwagę ilość i różnorodność
softu.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lis 2015, 10:40 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 29 lis 2012, 15:34
Posty: 70
Mufa napisał(a):
Dużo ludzi zadaje sobie pytanie o wydajność tego rozwiązania. Benchmarków jak dotąd specjalnie nie ma, ale jakiś tam pogląd może dać poniższy zrzut. Prawie 46MIPS pod E-UAE to nie jest zły wynik, zważywszy że A1 X1000 uzyskuje 54MIPS. Oczywiście akurat E-UAE nie jest na PA6T demonem prędkości i ten przegrywa tutaj nawet z podkręconym Pegasosem 2. Niemniej wydaje się nie jest źle, zwłaszcza że taka np. calkiem szybka jak na amigowe warunki AmigaOne G4 XE 933MHz uzyskuje tylko 38MIPS.

Oczywiście aby w pełni zweryfikować moc Tabora, potrzebne jest więcej różnorodnych testów, gdyż z samego E-UAE nie ma co wyciągać ostatecznych wniosków.



Rafał, czy wartości o których wspominasz dotyczą E-UAE uruchomionego na AmigaOS, czy Linuxie???


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lis 2015, 11:06 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 657
Na Linuxie, nie ma jeszcze AOS na Tabora. Mówił o tym nowy dyr. Hyperionu...

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lis 2015, 11:22 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 29 lis 2012, 15:34
Posty: 70
Przemek napisał(a):
Na Linuxie, nie ma jeszcze AOS na Tabora. Mówił o tym nowy dyr. Hyperionu...


Tak to ja wiem - chodziło mi o pochodzenie MIPSów podanych przez Rafała dla A1X100 i A1 XE... .


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lis 2015, 13:45 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2613
Lokaty napisał(a):
Przemek napisał(a):
Na Linuxie, nie ma jeszcze AOS na Tabora. Mówił o tym nowy dyr. Hyperionu...


Tak to ja wiem - chodziło mi o pochodzenie MIPSów podanych przez Rafała dla A1X100 i A1 XE... .


Mipsy są z E-UAE dla AOS 4. Nie wiem czy na Linuksie E-UAE działa żwawiej, bo od dłuższego czasu nie posiadam pingwina na X1000, więc nie mam jak sprawdzić. Kiedyś w wolnym czasie spróbuję coś znowu postawić.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lis 2015, 13:49 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 29 lis 2012, 15:34
Posty: 70
Mufa napisał(a):
Mipsy są z E-UAE dla AOS 4. Nie wiem czy na Linuksie E-UAE działa żwawiej, bo od dłuższego czasu nie posiadam pingwina na X1000, więc nie mam jak sprawdzić. Kiedyś w wolnym czasie spróbuję coś znowu postawić.


O to mi chodziło. Ciekaw jestem czy narzut systemu ma diametralny wpływ na emulację pod E-UAE. Na pececie taki test na pewno nie będzie miał sensu, ale jeżeli kiedyś wrócisz do pingwina to sprawdź proszę, czy rozbieżności są duże pomiędzy AmigaOS vs Linux.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO