Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 20 sie 2017, 23:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: UAE z JIT
PostNapisane: środa, 1 sty 2014, 14:22 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 208
Wy ty śpicie a tu pierwsza bera z JIT http://sourceforge.net/projects/euaeppc ... JITBETA01/


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: UAE z JIT
PostNapisane: środa, 1 sty 2014, 16:27 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 858
Dla ciebie dobry dzień jest dzisiaj, a dla nas był wczoraj ;)
Fajnie że coś ruszyło.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: UAE z JIT
PostNapisane: środa, 1 sty 2014, 17:42 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 658
Eeee tam, zaraz śpicie. Wolałbym usłyszeć coś albo lepiej zobaczyć postępy prac nad kluczowymi elementami systemu. Albo coś o TW, LO... Ale i tak fajnie, chociaż trwało to piekielnie długo. Mięsko dla kasykowców...

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: UAE z JIT
PostNapisane: czwartek, 2 sty 2014, 12:28 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2683
TomK napisał(a):
Wy ty śpicie a tu pierwsza bera z JIT http://sourceforge.net/projects/euaeppc ... JITBETA01/


Na razie chyba nie ma co się zachwycać. Wkleiłem do swojego .uaerc ustawienia z readme, ktore między innymi powinny dawać emulację procesora 68020. Jakeż było moje zdziwienie gdy po starcie systemu wyskoczył mi komunikat że Picasso96 najlepiej działa na procesorze od 68020 wzwyż. Szybki rzut oka na showconfig i co widzę "CPU 68000". No nic zmieniłem jeszcze w .uaerc cpu-type z 68020 na 68040, ale efekt dalej ten sam czyli emulowana jest Motorola 68000. Całość na pierwszy rzut oka nie wiem czy działa szybciej, za to na pewno mniej stabilnie. Znaczy sam emulator jeszcze mi się nie wywalił, natomiast Workbench działający pod jego kontrolą wiesza się co rusz.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: UAE z JIT
PostNapisane: czwartek, 2 sty 2014, 12:57 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2683
No dobra ze sprawą wykrycia procka już sobie poradziłem (trzeba było usunąć przypisy w nawiasach, które wkleiłem razem z konfigiem z dokumentacji). Niestety teraz to już wywala mi się nie system a emulator. Znowu jakiś problem z inicjalizacją Picasso - i grimm UAE, wczytywanie systemu do tego momentu jest jednak zauważalnie szybsze. Próbowałem też z pominięciem systemu wybrać jakąś grę i pograć z ADFa, ale zobaczyłem tylko czarny ekran. Nic walczę dalej, może jeszcze coś wykombinuję.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: UAE z JIT
PostNapisane: sobota, 15 mar 2014, 08:59 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 208
To tak dla formalności nowa beta do sciągnięcia.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: UAE z JIT
PostNapisane: sobota, 15 mar 2014, 09:56 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2683
TomK napisał(a):
To tak dla formalności nowa beta do sciągnięcia.


Ta wersja dużo lepsza. Przede wszystkim można już ustawić cache, wcześniej każda liczba "keszu" inna niż zero, powodowała u mnie zwiechy. Niestety nadal pod E-UAE nie działa Picasso. Szybki test, polegający na uruchomieniu trzech dosyć wymagających rzeczy. Najpierw poszło jakieś demo scenowe, wymagające 030 50MHz, niestety emulator się zamknął, wyszedł do WB zostawiając w konsoli jakieś komunikaty o błędach JITa. Dalej Xtreme Racing - działało dobrze i stabilnie, na pewno nie wolniej niż zanotowały to moje wspomnienia z czasów posiadania ostatniego klasycznego konfigu (czyli 040/33MHz). Niestety po zakończeniu gry i wyjścu do emulowanego WB, ten się zawiesił. Nie miało to wpływu na pracę samego emulatora, więc skrót Ctrl+Alt+R załatwił sprawę. Na ostatni ogień, poszła inna ścigałka Joyride, która o ile mnie pamięć nie myli w wymaganiach minimalnych, bądź przynajmniej zalecanych też miała 030 50MHz. Nie odpalałem jej zbyt często pod E-UAE, ale coś mi się kojarzy że ta gra miała problemy z uruchomieniem, nawet na zwykłym (nie JITowym) emulatorze. Teraz ku mojemu zaskoczeniu sie uruchomiła, działała całkiem szybko i stabilnie, nie powodując żadnych przykrych niespodzianek względem stabilności emulowanego systemu czy samego emulatora.

Reasumując Almos wykonał istotny krok naprzód i chwała mu za to, ale jeszcze dużo pracy przed nim.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: UAE z JIT
PostNapisane: poniedziałek, 21 lip 2014, 01:35 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 208
To skoro żaden polski portal nie odnotował. To odnotowuję nowa beta do ściągnięcia http://sourceforge.net/projects/euaeppcjit/files/0.8.29-PPCJITBETA04/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: UAE z JIT
PostNapisane: wtorek, 22 lip 2014, 16:39 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2683
W przyszłym tygodniu potestuję. W tym momencie nie mam na czym.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: UAE z JIT
PostNapisane: poniedziałek, 28 lip 2014, 12:01 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2683
No to tej wersji już sobie nie potestuję, dlaczego? Bo właśnie pojawiła się kolejna odsłona emulatora, tym razem zoptymalizowana pod kątem X1000 :D


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: UAE z JIT
PostNapisane: wtorek, 4 lis 2014, 19:31 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2683
Można już pobrać betę 05 (w archiwum wersja zwykła i zoptymalizowana pod kątem X1000).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: UAE z JIT
PostNapisane: piątek, 28 lis 2014, 22:00 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 748
Działa już może picasso?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: UAE z JIT
PostNapisane: piątek, 28 lis 2014, 22:52 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2683
swinkamor12 napisał(a):
Działa już może picasso?


Niestety nie, w dodatku według Sysinfo ta wersja na moim konfigu ma około 10% spadek wydajności :?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: UAE z JIT
PostNapisane: piątek, 2 sty 2015, 03:36 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 208
To jako pierwszy informuję iż pojawiła się wersja oznaczona jako 1.0.0.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: UAE z JIT
PostNapisane: piątek, 2 sty 2015, 09:58 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 748
Tradycyjne pytanie.

Działa już może picasso?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO