Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 15 cze 2025, 08:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 28 sty 2012, 18:22 
Administrator
Administrator

No i już jest z powrotem. Była kiedyś piosenka "Nie wierz nigdy kobiecie" ale Amidze można wierzyć :!:
Poprzednio zawierzyłem niestety pecetowi, grabując film pod Camtasią i jeszcze szlifując na Pinnacle. Niestety gdzieś "na łączach" wcięło dźwięk. Teraz utworzyłem film na Amidze, bezpośrednio z poziomu Hollywooda i jest ok. W prezentacji dokonałem kilku korekt (można pobrać plik wykonywany pod tym samym linkiem co ostatnio). Tak więc poprawiłem te dwie czcionki, o które na YT w komentach czepiał się Gumboy, jak i dodałem trochę bajerów, czyli więcej przejść i animowane tła w postaci pulsujących i znikających mgieł. To na razie tyle, jak już pisałem wcześniej, wkrótce pojawi się strona i plakat imprezy, o wszystkim rzecz jasna poinformuję.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=y0Jyyyefct0[/youtube]

Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
PostNapisane: niedziela, 29 sty 2012, 02:30 
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Ta wersja dużo lepsza, poprzedni był zbyt szybki, wiele z treści umykało ;p

PostNapisane: niedziela, 29 sty 2012, 13:49 
Administrator
Administrator

Ferin napisał(a):
Ta wersja dużo lepsza, poprzedni był zbyt szybki, wiele z treści umykało ;p

No tak, jeszcze Konrad na eXecu mówil mi że moje prezentacje są zbyt mało dynamiczne że powinno być więcej ruchu. A ja zawsze ustawialem długie czasy, po to aby ludzie mogli swobodnie zapoznać się z treścią. Tym razem jednak rzeczywiście chyba za bardzo te stare rady Konrada wziąlem sobie do serca i informacje znikają dosyć szybko, choć mam nadzieję że każdy zdążył przeczytać.

PostNapisane: środa, 8 lut 2012, 16:08 
Administrator
Administrator

Dostałem info że zmienił się adres (ale nie miejsce imprezy), po staremu jest to Poprzeczna 33 i taką informację zamieściłem w invitce. Natomiast prawidłowy adres to Poprzeczna 13. Nie będę już zmieniał zaproszenia, gdyż jak ktoś już dotrze na Poprzeczną, to na pewno trafi. Poza tym pewnie jutro lub pojutrze zawiśnie strona imprezy, gdzie to wszystko będzie podane.

PostNapisane: środa, 8 lut 2012, 22:02 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Mufa napisał(a):
Dostałem info że zmienił się adres (ale nie miejsce imprezy), po staremu jest to Poprzeczna 33 i taką informację zamieściłem w invitce. Natomiast prawidłowy adres to Poprzeczna 13. Nie będę już zmieniał zaproszenia, gdyż jak ktoś już dotrze na Poprzeczną, to na pewno trafi.
Dodam, że chodzi o V Poprzeczną, bo w Aninie jest kilkanaście ulic Poprzecznych.

A600HD, 68030 25 MHz, 2 MB Chip RAM, 32 MB Fast RAM, AmigaOS 3.5
A4000, 68EC030 25 MHz, 68882, 2 MB Chip RAM, 4 MB Fast RAM, AmigaOS 3.1

PostNapisane: poniedziałek, 20 lut 2012, 17:02 
Administrator
Administrator

Przypominam że impreza już w najbliższą sobotę. Na Amidze One X1000, będzie można zobaczyć między innymi, TimberWolfa, akcelerację 3D dla kart Radeon HD (i nie mam tu na myśli wyłącznie tego demka opartego na kompozycji z Update 5), Hollywooda 5.

PostNapisane: poniedziałek, 20 lut 2012, 18:52 
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

No ja juz myslalem, ze Hollywood5 przegapiles :P

Czy mowimy juz o prawdziwym 3D, nie bede pytal o szczegoly ale fajnie byloby sie dowiedziec, ze cos idzie do przodu...

PostNapisane: wtorek, 21 lut 2012, 11:45 
Administrator
Administrator

Przemek napisał(a):
No ja juz myslalem, ze Hollywood5 przegapiles :P

No nie nie przegapiłem, mam juz go na swoim twardzielu. Jedynym płatnym uaktualnieniem które sobie odpuściłem, było to poprzednie, czyli 4.8, które moim zdaniem nie było na tyle istotne, aby trzeba za nie płacić. Natomiast piąteczka, dla równowagi jest bodaj największym uaktualnieniem w historii. No przynajmniej ma jedną rzecz, której od pierwszego zetknięcia z programem przed laty, bardzo mi brakowało, mianowicie osadzanie plików wideo w dzisiejszych formatach. W starych wersjach, był tylko anim (potem doszedł jeszcze animowany gif). Wyglądało więc to tak, najpierw jakiś film w dzisiejszym formacie, konwertowało się do mpeg, potem uruchamiało Wildfire, który jako jedyny z tych starych progsów do obróbki animacji, działał w miarę sprawnie pod AmigaOS 4, a przynjamniej potrafił przekonwertowac mpega, do anima. Dopiero potem można było taka animację wykorzystać, a i tak bywały problemy z odpowiednim zsynchronizowaniem dźwięku itp. W nowszych wersjach, można było w prezentacji już sprytnie wszyć np. DvPlayera ale i tak do końca nie działało to idealnie. Teraz mam nadzieję że wreszcie problem wideo przestanie istnieć.

Cytuj:
Czy mowimy juz o prawdziwym 3D, nie bede pytal o szczegoly ale fajnie byloby sie dowiedziec, ze cos idzie do przodu...

Mówimy o prawdziwym 3D, przy czym za dużo to ja też nie mogę Wam zdradzić.

PostNapisane: wtorek, 21 lut 2012, 12:54 
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Ja mam pytania odnośnie X1000

1. Podczas pierwszego pokazu było pasywne chłodzenie procesora
http://img37.imageshack.us/img37/5403/x1000goodonpaper.jpg
Później wszystkie materiały pokazywały w tym miejscu wiatraczek.
Czy ten wiatrak jest na tym pasywnym chłodzeniu dokręcony? Czy ewentualny montaż własnego chłodzenia jest łatwy (nic nie jest "chamsko" przyklejone np)?

2. Czy jest dostępna dokumentacja płyty głównej dla użytkownika? Nie mam na myśli nawet książeczki jakie dodawane są w pc-towym światku, tylko jakiś pdf (jakikolwiek)?

3. Przy okazji premiery AmigaOne X1000 w okolicznościowym artykule
http://www.zdnet.co.uk/news/after-hours/2010/06/25/the-outer-limits-of-vintage-tech-uncovered-40089345/2/
linkowano do XMOS http://www.zdnet.co.uk/news/processors/2009/06/25/uk-chip-company-launches-3-processor-39666690/
Trochę czasu już minęło - jak wygląda na dziś sprawa sterowników do Xeny?

4. Rozumiem że Xena będzie wolnym polem do popisu dla hobbystów, którą każdy będzie mógł sobie zaprogramować?
Czy jest/będzie dostarczana dokumentacja pomocna w oprogramowaniu jej pod AmigaOS?

PostNapisane: wtorek, 21 lut 2012, 13:30 
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Mufa napisał(a):
Mówimy o prawdziwym 3D, przy czym za dużo to ja też nie mogę Wam zdradzić.

No to świetnie :ok: Nie żebym Cię ciągnął za język ale jeśli możesz to powiedz czy będziesz miał coś do pokazania w temacie robionym przez Friedenów (Gallium) czy przez De Ruitera (RadeonHD)?

No i druga sprawa...czy po pokazie, bo rozumiem, że przed to nie chcesz ;) , możesz pokusić się o
słowne podsumowanie tego co zobaczyliśmy w "temacie 3D"? Oglądnięcie to jedno ale opis stanu prac
dałby lepszy obraz.

PostNapisane: wtorek, 21 lut 2012, 13:51 
Administrator
Administrator

adam napisał(a):
Ja mam pytania odnośnie X1000

1. Podczas pierwszego pokazu było pasywne chłodzenie procesora
http://img37.imageshack.us/img37/5403/x1000goodonpaper.jpg
Później wszystkie materiały pokazywały w tym miejscu wiatraczek.
Czy ten wiatrak jest na tym pasywnym chłodzeniu dokręcony? Czy ewentualny montaż własnego chłodzenia jest łatwy (nic nie jest "chamsko" przyklejone np)?

Wiatraczka nie było dlatego że Friedeni pracowali na AmigaOS 4.1, gdzie zaangażowany jest do pracy jeden rdzeń. Natomiast wiadomo jakie sa plany na przyszłość, ponadto końcowy user już dziś może sobie zainstalować np. Debiana. Na dwóch rdzeniach procek grzeje się rzecz jasna bardziej, w związku z czym pozostawienie pasywnego chłodzenia mogło być niewystraczającym rozwiązaniem i niepotrzebnym ryzykiem.
Przyznam szczerze że tego chłodzenia jeszcze nie próbowałem zdejmować. W wolnej chwili poszperam na forum betatesterskim, czy ktoś się w to bawił i dam znać.

Cytuj:
2. Czy jest dostępna dokumentacja płyty głównej dla użytkownika? Nie mam na myśli nawet książeczki jakie dodawane są w pc-towym światku, tylko jakiś pdf (jakikolwiek)?

Książeczka jest dodawana na całkiem dobrym papierze (podobnie jak to miało miejsce w przypadku instrukcji dla AmigaOS 4.1), przy czym ja zawartości papierowej wersji "AmigaOne X1000 Quickstart Guide", nie czytałem, więc na 100% nie moge powiedzieć czy zawarto w niej również dokumentację płyty. Za to na pewno taka dokumentacja znajduje się w PDF na płycie z AmigaOS 4.1 Update 5 dla X1000.

Cytuj:
3. Przy okazji premiery AmigaOne X1000 w okolicznościowym artykule
http://www.zdnet.co.uk/news/after-hours/2010/06/25/the-outer-limits-of-vintage-tech-uncovered-40089345/2/
linkowano do XMOS http://www.zdnet.co.uk/news/processors/2009/06/25/uk-chip-company-launches-3-processor-39666690/
Trochę czasu już minęło - jak wygląda na dziś sprawa sterowników do Xeny?

4. Rozumiem że Xena będzie wolnym polem do popisu dla hobbystów, którą każdy będzie mógł sobie zaprogramować?
Czy jest/będzie dostarczana dokumentacja pomocna w oprogramowaniu jej pod AmigaOS?

Na temat Xeny mogę powiedzieć tyle że Varisys robił jakieś proste programiki na ten układ, w celu przetestowania jego poprawnego działania. Natomiast co do developerów systemowych, nikt dotychczas nie wypowiedział się publicznie na ten temat, więc i ja nie będę się tutaj wychylał, czyli odpowiem jedno NDA.

PostNapisane: piątek, 24 lut 2012, 11:33 
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Mam nadzieję, że przynajmniej na jakiś fragment mojego pytania znajdę odpowiedź po imprezie ;)

Czy możemy liczyć na jakiś wątek założony na forum, w którym organizatorzy/widzowie podrzucaliby swoje spostrzeżenia, newsy, zdjęcia, itp.?

Panowie, have fun! :mrgreen:

PostNapisane: piątek, 24 lut 2012, 11:45 
Administrator
Administrator

Przemek napisał(a):
Mam nadzieję, że przynajmniej na jakiś fragment mojego pytania znajdę odpowiedź po imprezie ;)

Czy możemy liczyć na jakiś wątek założony na forum, w którym organizatorzy/widzowie podrzucaliby swoje spostrzeżenia, newsy, zdjęcia, itp.?

Panowie, have fun! :mrgreen:

Zdjęcia być może pojawią się jeszcze w dniu imprezy. Co do filmów, to będą poddane profesjonalnemu montażowi więc trzeba będzie odczekać kilka dni.

PostNapisane: sobota, 25 lut 2012, 17:29 
Amator
Amator

http://ola.earfolds.com/amigaXparty/ -tadam!

PostNapisane: sobota, 25 lut 2012, 21:32 
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Nareszcie :-) Dziękować.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1