Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 20 sie 2017, 23:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rozbudowa X5000
PostNapisane: poniedziałek, 6 mar 2017, 12:05 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 605
Czekam jeszcze na swoją X5000 ale w międzyczasie rozważam już dalszą rozbudowę. Zastanawiam się nad zmianą karty graficznej, dokupieniu większego dysku i dołożeniu pamięci RAM. Chciałbym zasięgnąć waszej rady:

1) Dysk SSD - tu nie ma zbytnio problemu, chyba każdy się nada (polecacie jakiś konkretny? producent i rozmiar?). Wbudowany to 275GB i coś mi się wudaje, że może to być za mało. Czy potrzebne będą jakieś sanki do montażu w obudowie?

2) Karta graficzna to Radeon R7 250 1GB. Warto ją zmieniać na inną? Jeśli tak to na jaką? Jaka jest najszybsza i kompatybilna z Warp Nova i starym Warp oraz "kompozycją" karta graficzna, którą byście polecili?

3) Pamięć RAM - na płycie 4GB. Jest sens wymieniać na np. 8GB, skoro AOS obsłuży tylko 2GB? A może większa ilość przyda się np. pod Linuxem? Jakie kości trzeba by kupić -zdaje się, że dwie identyczne o taktowaniu 1600 - ile to ma pinów, to jakieś standardowe pamięci?

4) Jest jakaś karta WiFi, którą można by zamontować na płycie, nie wiem, na złączu PCI-E np. obsługiwana przez AOS 4.1?

5) Jaki monitor byście polecili na chwilę obecną. Obawiam się, że mój stary, wysłużony LG pójdzie w dostawkę, choćby z tego względu, że obsługuje tylko maks. 1650 x 1050. I czym połączyć z Amigą - HDMI, D-Sub, jakoś inaczej?

Dzięki za wszelkie sugestie.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 6 mar 2017, 12:35 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 858
4) Nie pchałbym się w rozbudowę RAM do czasu obsługi. W przeszłości był z tym problem w AmigaOne XE (nie wszystkie kości były poprawnie obsługiwane), a nawet współcześnie w światku PC zdarza się że jakieś kości nie pracują na mostku Intela bądź AMD.

5) Też miałem nie tak dawno 1650 x 1050 przez D-Sub. D-Sub wogóle nie bierz pod uwagę bo daje gorszą jakość obrazu.
Polecam typowy FullHD 1920x1080. Teraz mam AOC I2275PWQU (dobry stosunek cena/możliwości) i podpięte do PC przez DP a do amigi przez HDMI (komputery są obok siebie, chciałem nie przepinać).
Jeśli chodzi o dodatkowe funkcje to gniazda USB w monitorze nie są u mnie obsługiwane przez AmigaOS.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 6 mar 2017, 13:59 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2683
Emu napisał(a):

1) Dysk SSD - tu nie ma zbytnio problemu, chyba każdy się nada (polecacie jakiś konkretny? producent i rozmiar?). Wbudowany to 275GB i coś mi się wudaje, że może to być za mało. Czy potrzebne będą jakieś sanki do montażu w obudowie?


Zależy co tam chcesz trzymać. Ja mam 480GB, lecz trzy największe partycje po 100GB mam przeznaczone na multimedia i emulację (czyli jakieś ciężkie ISO z gier PSX itp.). natomiast jeśli chodzi o sam system, to mam dwie partycje 5GB na AOS 4.1 FE i 10GB na system betatesterski i obie na dziś są zajęte w około 20%. Natomiast moja podstawowa partycja amigowa, gdzie trzymam soft i gry dla AmigaOS 4 to 75GB, z czego zajęte mam 43GB. Wychodzi na to że gdyby pominąć emulację i multimedia, to przy normalnym użytkowaniu te 275GB powinno starczyć z okładem. No ale to już kwestia indywidualna.

Co do montażu dysku, to jeśli obudowa Fractala do X5000 ma podobne rozwiązania do Fractala dla X1000, to żadnych sanek nie potrzebujesz. W kieszeniach na dyski 3.5 calowe masz pod spodem otwory do montowania od dołu dysków 2.5 calowych. Do mojej obudowy dostarczano też gumowe podkładki, które można było wsadzić między kieszeń a dysk twardy by zredukować drgania, choć teraz w dobie SSD de facto drgań nie ma.

Cytuj:
2) Karta graficzna to Radeon R7 250 1GB. Warto ją zmieniać na inną? Jeśli tak to na jaką? Jaka jest najszybsza i kompatybilna z Warp Nova i starym Warp oraz "kompozycją" karta graficzna, którą byście polecili?


Ja bym poczekał do kolejnego wydania Enhancer Software bo w kwestii sterowników Warp 3D i OpenGL ES 2 może się coś zmienić na plus. Wtedy ewentualnie można pomyśleć o update grafiki. Na dziś tę kartę bym zostawił. No chyba że faktycznie już od teraz chcesz coś wydajniejszego, to możesz poszukać R9 280X (choć w benchamrkach 2D nieco wyżej stoją karty R9 270X).

Cytuj:
4) Jest jakaś karta WiFi, którą można by zamontować na płycie, nie wiem, na złączu PCI-E np. obsługiwana przez AOS 4.1?


Wydaje mi się że obslugiwane są karty tylko na starym PCI, ale nie jestem pewien bo ja mam router w pokoju amigowym i od zawsze łączę się po kablu, to też nie śledzę aż tak bardzo kwestii Wi-Fi pod AmigaOS 4.

Cytuj:
5) Jaki monitor byście polecili na chwilę obecną. Obawiam się, że mój stary, wysłużony LG pójdzie w dostawkę, choćby z tego względu, że obsługuje tylko maks. 1650 x 1050. I czym połączyć z Amigą - HDMI, D-Sub, jakoś inaczej?


No tutaj chyba sprawa ocżywista HDMI, no chyba że chcesz z jakiś względów uzyskiwać niskie rozdzielczości. Jest szansa że po VGA zejdziesz z obrazem poniżej 640x480, po HDMI to praktycznie niemożliwe.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 6 mar 2017, 14:30 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 605
No cóż, ja mam w zwyczaju upychać wszystko na dysku, szczególnie obrazy płyt więc zastanawiam się nad dodaniem drugiego dysku SSD, tak na oko 500GB.

Czy rozszerzenie pamięci do 8GB jest zasadne?

Co do tego Radeona R9 280 - to może być dowolny z nich byle był na PCI-E i miał pamięci GDDR5?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 6 mar 2017, 15:14 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2683
Emu napisał(a):
No cóż, ja mam w zwyczaju upychać wszystko na dysku, szczególnie obrazy płyt więc zastanawiam się nad dodaniem drugiego dysku SSD, tak na oko 500GB.

Czy rozszerzenie pamięci do 8GB jest zasadne?

Co do tego Radeona R9 280 - to może być dowolny z nich byle był na PCI-E i miał pamięci GDDR5?


http://hdrlab.org.nz/projects/amiga-os- ... atibility/

Z linka powyżej wynika że na pewno działają Shappire i XFX, możliwe że jest jak piszesz i zadziała każda karta dowolnej marki z GDDR5 no ale tego nie wiem.

Co do pamięci to nie przypuszczam aby w najbliższych trzech latach system stał się w pełni 64-bitowy, główne zadanie na teraz to normalna obsługa 4GB. Zatem moim zdaniem nie ma sensu ładować więcej RAMu. Sam mam 4GB i nie mam zamiaru tego stanu rzeczy zmieniać.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 6 mar 2017, 15:40 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 879
Może coś lekkiego i sprawdzonego "flagowy" przedstawiciel serii SI:

Radeon HD 7750 GDDR5 PCI-e - nie wymaga dodatkowego zasilania
Radeon HD 7770 GDDR5 PCI-e - wymaga dodatkowego zasilania

Monitor FullHD - osobiście mam LG z DVI, D-Sub i HDMI.

-------------

WiFi PCIe - w tym temacie przydało by się bounty, niski priorytet :(


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 6 mar 2017, 15:51 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 605
amig_os napisał(a):
Może coś lekkiego i sprawdzonego "flagowy" przedstawiciel serii SI:

Radeon HD 7750 GDDR5 PCI-e - nie wymaga dodatkowego zasilania
Radeon HD 7770 GDDR5 PCI-e - wymaga dodatkowego zasilania

Monitor FullHD - osobiście mam LG z DVI, D-Sub i HDMI.

-------------

WiFi PCIe - w tym temacie przydało by się bounty, niski priorytet :(


A to ta 7750 jest lepsza od tej R7 250? Bo tak się składa, że mam taką nową na stanie :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 6 mar 2017, 16:32 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2683
To są karty z podobnej półki. Teoretycznie 7750 jest trochę lepsza lecz ma niżej taktowany rdzeń i pamięć. Tak więc można założyć że w przypadku softu dla Warp3D Nova szybsza będzie 7750 a dla softu pod stary Warp3D, górować nieznacznie będzie R7 250. Natomiast R9280X jest w każdym aspekcie szybszy. Co prawda pod starym Warp3D, cała para idzie w gwizdek bo o ile pamiętam Quake 3 uzyskiwał jedynie 1 czy 2fps więcej niż mój R9 270 ( w przypadku Twojego R7 250 może to być nieco większa różnica - może 3 - 4 fps). Natomiast teoretyczna wydajność tej karty w realiach PC jest pięciokrotnie wyższa w porównaniu do HD 7750, więc pod W3D Nova, pownna też być wyraźna różnica.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 7 mar 2017, 12:04 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 605
OK, pamięci i dysk kupione. Została karta. Tu mam sporo wątpliwości. Po pierwsze - łatwiej dostać R9 270 niż 280. Po drugie - którą wersję brać - "X" czy bez iks-a?
No i najważniejsze chyba - zasilacz w obudowie to 500 W - uciągnie to dysk SSD, DVD i taką kartę graficzną? Bo zastanawiam się, czy nie jest za mały?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 7 mar 2017, 12:08 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 13:01
Posty: 112
Mufa napisał(a):
trzy największe partycje po 100GB mam przeznaczone na multimedia i emulację (czyli jakieś ciężkie ISO z gier PSX itp.).



Sorry za OT - dobrze na niej chodzi emulacja PSX? (I PS1 wobec tego)?

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 7 mar 2017, 12:15 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 879
Emu napisał(a):
OK, pamięci i dysk kupione. Została karta. Tu mam sporo wątpliwości. Po pierwsze - łatwiej dostać R9 270 niż 280. Po drugie - którą wersję brać - "X" czy bez iks-a?
No i najważniejsze chyba - zasilacz w obudowie to 500 W - uciągnie to dysk SSD, DVD i taką kartę graficzną? Bo zastanawiam się, czy nie jest za mały?



1. Zasilacz: modularny, 650 W, certyfikat 80 plus bronze

http://allegro.pl/coolermaster-g650m-65 ... 02768.html

2. Jeśli masz nową 7750 to zostałbym przy tej karcie:

https://www.generationamiga.com/2017/03 ... e-systems/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 7 mar 2017, 12:18 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2683
yerzmyey napisał(a):
Mufa napisał(a):
trzy największe partycje po 100GB mam przeznaczone na multimedia i emulację (czyli jakieś ciężkie ISO z gier PSX itp.).



Sorry za OT - dobrze na niej chodzi emulacja PSX? (I PS1 wobec tego)?


Oczywiście, myślę że emulator FPSE spokojnie będzie śmigać nawet na A1222.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 7 mar 2017, 12:31 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 605
amig_os napisał(a):
Emu napisał(a):
OK, pamięci i dysk kupione. Została karta. Tu mam sporo wątpliwości. Po pierwsze - łatwiej dostać R9 270 niż 280. Po drugie - którą wersję brać - "X" czy bez iks-a?
No i najważniejsze chyba - zasilacz w obudowie to 500 W - uciągnie to dysk SSD, DVD i taką kartę graficzną? Bo zastanawiam się, czy nie jest za mały?



1. Zasilacz: modularny, 650 W, certyfikat 80 plus bronze

http://allegro.pl/coolermaster-g650m-65 ... 02768.html

2. Jeśli masz nową 7750 to zostałbym przy tej karcie:

https://www.generationamiga.com/2017/03 ... e-systems/


Tak mam tą kartę nową, kupiłem kiedyś na eBay, jeszcze do mojej A1-500. W takim razie chyba rozsądnym wydaje się pozostanie przy tej R7 250 a pod ręką trzymanie 7750. Wymienię tylko dysk bo kupiłem pięćsetkę i pamięć - kupiłem 8 GB w dwóch kościach z myślą o Linuxie. Na jakiś czas mam nadzieję "styknie".


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 7 mar 2017, 12:51 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 879
Pamiętaj o DOBRYM zasilaczu - gwarancja stabilnych napięć !
Unikaj zasilaczy ANTEC - kilka osób usmażyło sobie przez niego Amigi !


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 7 mar 2017, 13:22 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 605
amig_os napisał(a):
Pamiętaj o DOBRYM zasilaczu - gwarancja stabilnych napięć !
Unikaj zasilaczy ANTEC - kilka osób usmażyło sobie przez niego Amigi !


Na zasilacz na razie nie mam wpływu, Amedia montuje zasilacz Enermax 500W, może z czasem zmienię.

BTW. Karta dźwiękowa jest na PCI-E więc jest szansa dołożenia karty SATA na PCI, podpowiedziałbyś gdzie można jakąś kupić, działającą z Amigą? Najlepiej SiI3512 (taki chyba jest numerek, nie pamiętam) z dwoma portami SATA.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO