Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest środa, 18 paź 2017, 03:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 9 mar 2017, 12:34 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 874
Emu napisał(a):
amig_os napisał(a):
Można zapytać sprzedawcę na jakim ten jest układzie (na zdjęciu widzę układ Sil):
http://allegro.pl/karta-kontrolera-pci- ... 00686.html


Dziękuję za podpowiedź, rzeczywiście, sprzedawca potwierdził, że to chip SiI3512.

A na zdjęciu na kostce jest 3112. Jak to dobrze mieć potwierdzenie od sprzedawcy w razie czego.

amig_os napisał(a):
(...)Mimo wszystko TEN model to budżetówka (zarówno wersja z rozpinaną wtyczką jak i bez).
Nie polecam również Chiftec 350 W (Arena GPA-350S8).

Strasznie duże zainteresowanie zasilaczem Mufy ;] Dla mnie Chieftec był kultowy ze względu na obudowy (zresztą do dziś można kupić u nich "pancerne"). Natomiast faktem jest że w PC miałem zasilacz Antec który był się sfajczył (albo płytę - wtyczka 20-pin osmalona, komputer nie wstaje). Jak również po latach dowiedziałem się że te obudowy... Chieftec to podróbka Antec. I czar marki prysł.
Natomiast daleki jestem od prowadzenia "kampanii uświadamiającej". Niech sobie Mufa używa co chce w swoim komputerze, zwłaszcza że jest to jego świadomy wybór.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 9 mar 2017, 12:47 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
adam napisał(a):
A na zdjęciu na kostce jest 3112. Jak to dobrze mieć potwierdzenie od sprzedawcy w razie czego.


Rzeczywiście na kostce widnieje 3112, również zwróciłem na to uwagę. Jednak sprzedawca potwierdził mi, że ta karta ma 3512A. Zresztą to bez znaczenia bo X5000 obsługuje bez problemu również chip SiI3112 więc jedynie ważne, aby prawidłowo działało. Układ 3114 stwarza problemy tzn. działa, ale tylko w trybie PIO.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 10 mar 2017, 00:02 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
A tak swoją drogą - jakiej prędkości są złącza SATA w X5000? Ta karta z linku powyżej nie spowolni mi transferu danych?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 10 mar 2017, 12:02 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 536
Odnośnie zasilacza ja mam Zalman 600 wat, nigdy nie sprawiał problemów, kartę gfx mam dużą prądożerną z trzema wiatrakami (Saphire R9 270X Toxic)
bywało że miałem podpięte dwa dyski twarde talerzowe i dwa napędy optyczne, plus zwyczajne rzeczy jak myszka, klawka,
joypad itd.

Emu napisał(a):
A tak swoją drogą - jakiej prędkości są złącza SATA w X5000? Ta karta z linku powyżej nie spowolni mi transferu danych?

Nie znalazłem u siebie w dokumentacji żadnych szczegółowych danych na temat złącz, ale jeśli chodzi o te karty SATA to weź pod uwagę że nie zabutujesz kompa
z napędu do niej podpiętego, dysk systemowy musi być wpięty w złącze na płycie. Oczywiście to nie jest ostateczny stan rzeczy, to się zmieni, kiedyś w przyszłości.

Co do pamięci ja mam 4 GB ale używam 2. Co do linuxów, więcej pamięci miałoby sens, ale ja się zniechęciłem do linuksa choć z pomocą linuksiarzy nie miałem
problemów żeby go uruchomić. Zniechęciło mnie natomiast mrowie różnych dystrybucji i żadna nie działająca w stopniu zadawalającym. Na tej nie działa
to na tamtej tamto, poza tym mam wrażenie że oni ciągną sto srok za ogon zamiast skupić się na jednej. Nie wiem czym to jest spowodowane ale jest ze
dwadzieścia razy gorzej niż w sytuacji amigowej, gdzie systemy są cztery, tu ludzi jest jeszcze mniej a dystrybucji więcej.

Tak po krótce.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 10 mar 2017, 18:39 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 208
Emu napisał(a):
A tak swoją drogą - jakiej prędkości są złącza SATA w X5000? Ta karta z linku powyżej nie spowolni mi transferu danych?
Nie znalazłem u siebie w dokumentacji żadnych szczegółowych danych na temat złącz, ale jeśli chodzi o te karty SATA to weź pod uwagę że nie zabutujesz kompa
z napędu do niej podpiętego, dysk systemowy musi być wpięty w złącze na płycie. Oczywiście to nie jest ostateczny stan rzeczy, to się zmieni, kiedyś w przyszłości.



W dokumentacji do X1000 był schemat blokowy gdzie można było sprawdzić jaki uklad odpowiada za SATA. Jeżeli tak jest i u Ciebie to podaj nam nazwę układu to sprawdzimy co to za SATA.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 19 mar 2017, 04:05 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
TomK napisał(a):
W dokumentacji do X1000 był schemat blokowy gdzie można było sprawdzić jaki uklad odpowiada za SATA. Jeżeli tak jest i u Ciebie to podaj nam nazwę układu to sprawdzimy co to za SATA.


Na razie nic nie mogę podać bo wciąż czekam na przesyłkę z Amedii - dopiero wczoraj dostałem informację, że paczka wyruszyła w drogę. Wyczytałem jednak gdzieś na jakiejś stronie, chyba Amiga Shop (głowy nie dam), że ta SATA to SATA-2.

Co do reszty gratów to już czekają w domu, zdecydowałem się na rozbudowę do 8 GB RAM-u, dodatkowy dysk SSD z kontrolerem SATA SiI3512, kartę R9 280X i zasilacz taki, jak podawał amig_os (ten Coolermaster), tyle, że jest to wersja M750 (750 W). Mam nadzieję, że taka konfiguracja starczy na jakiś czas :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 19 mar 2017, 07:55 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 920
Emu napisał(a):
Co do reszty gratów to już czekają w domu, zdecydowałem się na rozbudowę do 8 GB RAM-u, dodatkowy dysk SSD z kontrolerem SATA SiI3512, kartę R9 280X i zasilacz taki, jak podawał amig_os (ten Coolermaster), tyle, że jest to wersja M750 (750 W). Mam nadzieję, że taka konfiguracja starczy na jakiś czas :)


Twoja konfiguracja jest OK - markowe podzespoły, modularny zasilacz (odpinane niepotrzebne kabelki).
Mam kartę XFX R9 280X oraz zasilacz Corsair 620W i prądu nie brakuje nawet jak podłączam dodatkowe dyski sata, usb etc.

PS.
Pamiętaj jeszcze o karcie microSD do X5000.

Gratuluje :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 19 mar 2017, 08:06 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
amig_os napisał(a):
PS.
Pamiętaj jeszcze o karcie microSD do X5000.

Gratuluje :)


Dzięki :) Hm. A ta karta to do czego potrzebna jest? Na płycie jest przecież?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 19 mar 2017, 08:10 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 920
Emu napisał(a):
Dzięki :) Hm. A ta karta to do czego potrzebna jest? Na płycie jest przecież?


Na płycie jest slot na kartę - a czy kartę dają to nie wiem :)

Karta jest potrzebna np. gdy będziesz instalował nowy firmware do płyty.
Zalecana jest karta 4GB.

PS.
Do X1000 musiałem sobie dokupić kartę CF - ale wtedy była opcja wgrywanie firmware przez bootowalne CD.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 19 mar 2017, 08:18 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
amig_os napisał(a):
Na płycie jest slot na kartę - a czy kartę dają to nie wiem :)

Karta jest potrzebna np. gdy będziesz instalował nowy firmware do płyty.
Zalecana jest karta 4GB.

Z tego co wiem to w X5000 karta powinna by dodana w zestawie bo zawiera właśnie firmware (ROM):

http://wiki.amiga.org/index.php?title=AmigaONE_X5000#Firmware

Tu nawet ktoś pyta jak zrobić kopię bezpieczeństwa:

http://forum.hyperion-entertainment.biz/viewtopic.php?f=57&t=3597

Jak jest w rzeczywistości - "się okaże" :D


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 19 mar 2017, 08:42 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 920
Emu napisał(a):
Jak jest w rzeczywistości - "się okaże" :D


A więc czekamy ... :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 19 mar 2017, 12:13 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2747
W przypadku X1000 z czterech kanałów SATA, tylko dwa są bootowalne. Wiadomo więc że obsadzone są przez napęd optyczny i twardziel systemowy. No ale jeśli np. masz jeszcze osobny HDD na Linuksa, to rodzi się problem. Wtedy taka karta, z której też idzie zabootować system, może się przydać by przegrać tam kernel Linuksa i kilka wymaganych plików startowych. Na takiej karcie można też umieścić np. plik Amigboot.of, który jest wymagany do uruchomienia AmigaOS na moim komputerze.

Reasumując w przypadku X1000 karta pamięci na pewno się przydaje. Nie wiem jak w przypadku X5000, lecz skoro jest slot na płycie, to z pewnością nie zaszkodzi go obsadzić.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 19 mar 2017, 12:23 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
Mogę się mylić ale z tego co zrozumiałem to karta jest dołączana defaultowo z firmware przy zakupie i inaczej komputer nie ruszy. Najlepiej jakby Radzik lub Radek potwierdzili bądź też zaprzeczyli.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 19 mar 2017, 12:34 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 920
Emu napisał(a):
Mogę się mylić ale z tego co zrozumiałem to karta jest dołączana defaultowo z firmware przy zakupie i inaczej komputer nie ruszy. Najlepiej jakby Radzik lub Radek potwierdzili bądź też zaprzeczyli.


A nie przypadkiem płyta X5000 posiada układ flash a karta służy tylko do wczytania nowego wsadu ?

Na płycie CD z AmigaOS X5000 powinny być dwa manuale które wszystko wyjaśnią: X5000-TRM oraz AmigaONEX5000-QSGuide.

Zauważmy, że X1000 i X5000 w tej sprawie się różnią gdyż posiadają inne oprogramowanie: Open firmware Vs UBoot oba opracowane przez Hyperion.

PS.
Właśnie widzę w dokumentacji, że w X5000 też są bootowalne: SATA 0 i SATA 1.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 19 mar 2017, 23:40 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 536
Emu napisał(a):
Mogę się mylić ale z tego co zrozumiałem to karta jest dołączana defaultowo z firmware przy zakupie i inaczej komputer nie ruszy. Najlepiej jakby Radzik lub Radek potwierdzili bądź też zaprzeczyli.

Karta MicroSD musi być na płycie, inaczej X5000 nie zabutuje. Radzik powinien potwierdzić czy miał u siebie, ale nie wyobrażam sobie
żeby było inaczej. Brak karty lub jej niedokładne włożenie w slot powoduje różne dziwne przypadki. Mi raz się zdarzyło że karta tylko
lekko się poluzowała i obraz zaczął się kaszanić albo wręcz komputer się wyłączał. Dlatego w przypadku jakichkolwiek kłopotów
zalecane jest sprawdzenie czy karta dokładnie siedzi na swoim miejscu i czy odpowiedni soft na niej zainstalowany.

Co do wielkości to 4 giga to dużo za dużo, dla AOS spokojnie starcza 128 MB, jeśli ktoś chce się bawić w linuksy to trochę więcej.

Jeśli chodzi o apdejt amigaboot to można to zrobić na conajmniej dwa sposoby (na samej Amidze).
Jeden programem do tego przeznaczonym o nazwie UpdateAmigaBoot,
a drugi w cli u-boota za pomocą linuksowych rozkazów. W drugim przypadku
trzeba mieć kartę pamięci podłączaną przez USB żeby móc przenieś pliki
na mSD.

Nie wiem czy użytkownicy dostali na ten temat jakiekolwiek informacje, tak czy inaczej można sobie zrobić
kopię bezpieczeństwa, zapisując obraz karty jakimś do tego przeznaczonym programem.
Nigdy nie zdarzyło mi się mieć kłopotu z kartą czy danymi na niej zapisanymi, ale licho
nie śpi.

Raz z własnej winy sformatowałem w linuksie całą kartę, szczęście że proces ładowania uboota jest
prosty więc szybko naprawiłem swój błąd.

Widziałem że ktoś pytał o to na forum Hyperionu, o kopię bezpieczeństwa mSD, ale nie jestem pewien
co im napisali.

Co do 8 giga pamięci RAM to do samego AOS zalecam 2 giga, ma to znaczenie jedynie przy zimnym starcie,
jest jakiś błąd, który powoduje dłuższy start i ładowanie się uboota. Niestety poprawienie go leży w gestii Varisysu,
o czym zostali poinformowani, ale kiedy to zrobią, tego nawet najstarsze smerfy nie wiedzą.
Poza tym gdy podłączony jest napęd optyczny bez płyty w środku, proces butowania też się wydłuża,
to z kolei jest wynikiem niedopracowanego sterownika sata. I tak jak w poprzednim wypadku zostanie to zrobione
gdy przyjdzie na to czas. Czyli gdy uporają się z Taborem itp. Te niedogodności nie wpływają na działanie Amigi i
systemu, który jakby nie było jest w wersji pre-release, więc trzeba poczekać aż to poprawią.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO