Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest środa, 18 paź 2017, 03:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 7 mar 2017, 13:36 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 13:01
Posty: 114
Mufa:

Oooooo, fantastycznie. Dzieki, dzieki, dzieki!

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 7 mar 2017, 15:36 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 920
Emu napisał(a):
Na zasilacz na razie nie mam wpływu, Amedia montuje zasilacz Enermax 500W, może z czasem zmienię.

BTW. Karta dźwiękowa jest na PCI-E więc jest szansa dołożenia karty SATA na PCI, podpowiedziałbyś gdzie można jakąś kupić, działającą z Amigą? Najlepiej SiI3512 (taki chyba jest numerek, nie pamiętam) z dwoma portami SATA.


Na pewno były to kontrolery PCI firmy UNITEK:

Można zapytać sprzedawcę na jakim ten jest układzie (na zdjęciu widzę układ Sil):
http://allegro.pl/karta-kontrolera-pci- ... 00686.html

Tu masz czteroportowy - chipset Silicon Image SIL3114:
http://allegro.pl/unitek-pci-kontroler- ... 85189.html

PS:
Artykuł z działającym SIL3114 w SAM460ex:

(...)
Szczęśliwie okazało się, że posiadam kompatybilny kontroler Silicon Image 3114. Jego wykorzystanie okazało się właściwą drogą. Początkowo dysk twardy pozostawiłem podłączony do wewnętrznego kontrolera SATA II, a napęd CD podłączyłem do kontrolera PCI. W tej konfiguracji nie udało mi się zainstalować systemu na dysk twardy. Sterownik, z nieznanych mi powodów, był aktywny dopiero po zainstalowaniu AmigaOS na dysk, dlatego oba urządzenia musiały być podłączone do kontrolera Sil3114 (po instalacji kabelek Serial ATA mogłem już przełożyć do portu na Sam).
(...)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 7 mar 2017, 21:43 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 874
No raczej Emu zna ten artykuł ;) Wyraźnie napisał że zależy mu na dwuportowym, zapewne z powodu czasu bootowania.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 8 mar 2017, 05:56 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
Znam ten artykuł, oczywiście.
Faktycznie zależy mi na dwuportowym urządzeniu na SiI3512, ze względu, jak pisze Adam, na czas bootowania ale również ze względu na to, że nie planuję podłączać więcej urządzeń.
Zamówiłem w Vesalli taki kontroler bo widniał jako dostępny na stanie, niestety mam już informację, że nie mają. W Cube też nie ma. No nic, na razie podłączę jeden dysk.

Co do kontroleara opartego o chip 3114 - wg informacji z forum Hyperionu ten chip nie jest obsługiwany z nieznanych powodów w x5000, nie ma problemu za to z 3112.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 8 mar 2017, 06:21 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
amig_os napisał(a):
1. Zasilacz: modularny, 650 W, certyfikat 80 plus bronze

http://allegro.pl/coolermaster-g650m-65 ... 02768.html


Czy ten zasilacz pociągnie wszystko razem z kartą R9 280 czy potrzebny jest większy? Ta marka Coolermaster jest w porządku?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 8 mar 2017, 10:43 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2747
Emu napisał(a):
amig_os napisał(a):
1. Zasilacz: modularny, 650 W, certyfikat 80 plus bronze

http://allegro.pl/coolermaster-g650m-65 ... 02768.html


Czy ten zasilacz pociągnie wszystko razem z kartą R9 280 czy potrzebny jest większy? Ta marka Coolermaster jest w porządku?


Jest pytanie ile procek od X5000 ciągnie prądu, lecz normą było iż PPC szczyciło się małą prądożernością. Normalnie powinno starczyć lecz Ty chcesz jeszcze dołozyć trochę innych klamotów do środka. Najlepiej to się chyba w temacie może wypowiedzieć Radzik czy RadekCZ, jakie mają zasilacze, jakie dodatki w środku i czy im to stabilnie działa.

Ja mam w X1000 tylko Chiefteca 550W i działa to aktualnie bezproblemowo .... ale w przeszłości miewałem przy starcie problemy z inicjalizacją pamięci. Często były sytuacje że miałem wsadzone 4GB a widziało 2GB, czasem wręcz zdarzały się sytuację że nie widział nic i po włączeniu komputera widziałem czarny ekran. Kombinowałem, czyściłem styki, zmianiałem gniazda, w końcu błędnie uznałem że pamięć jest uszkodzona, wyjęłemm jedną kość. Tyle że wówczas miałem obsadzone obie karty PCI i podpięte 2 talerzowe dyski SATA i jeden PATA plus napęd optyczny, na stałe mam też obsadzone 4 gniazda USB. W między czasie powywalałem parę rzeczy np. niepotrzebną kartę muzyczną gdy pojawiły się stery do wbudowanej, czy częsć napędów HDD. Przy ktorejś tam modernizacji postanowiłem na próbę wsadzić tę podejrzaną drugą kość RAM i okazuje się że działa jak złoto. Podobnych przykrych przypadków nigdy już później nie miałem, zawsze widzę 4GB.

Cóż kość sama z siebie się nie naprawiła, żadnych update firmware NEMO też od tamtego czasu nie było, więc moje przypuszczenie jest tylko jedno, powodem problemów był brak prądu przy inicjalizacji komputera. Teraz gdy podzespołów jest mniej problemy znikły i wszystko widziane jest dobrze i podczas startu i podczas pracy już przy 550W.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 8 mar 2017, 11:06 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
To jeszcze może takie głupie pytanie bo kompletnie nie siedzę w sprawach PC-towych obudów i zasilaczy - ten zasilacz, który podlinkował amig_os - to jest jakiś standard? Chodzi mi o rozmiary, rozmieszczenie otworów itp.? Mówiąc prościej - pasuje do Fractal Core 3300 bez żadnych przeróbek w miejsce tego Enermax-a?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 8 mar 2017, 12:21 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 874
@Mufa
Z tego co piszesz to masz kiepski zasilacz. Trochę mnie dziwią dywagacje typu "ile wat" - w komputerach takich jak X1000 powinno wystarczyć 320 W. Wcale nie jest tak dobrze mieć nadwyżki mocy duże, zasilacz powinien mieć obciążenie proporcjonalne do swojej mocy. Lepiej zainteresować się ile idzie na poszczególne linie zasilania (masz trzy rodzaje napięcia), bo ogólne 550 W to właściwie nie znaczy nic.


@Emu
Zasilacz standardowo montowany w X5000 jest przyzwoity i nie wymieniałbym go na porównywalny. To nie ma sensu, to nie jest wymiana chińszczyzny na jakieś łał. Lepiej kasę przeznaczyć na jakieś fajne peryferia.
Opinie o Enermax są choćby tu
A rozstaw śrubek zazwyczaj jest standardowy - problem leży gdzie indziej. "Rogatość" zasilacza ;] To znaczy ile go jest w środku w obudowie, bo tu są różne wymiary. Ważne są też aspekty takie jak sprawność (wspomniany certyfikat Bronze) ale też i głośność.

W skrócie - nie brałbym się za rozbudowę wcześniej niż po miesiącu używania.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 8 mar 2017, 12:30 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 208
Mufa napisał(a):
Ja mam w X1000 tylko Chiefteca 550W i działa to aktualnie bezproblemowo .... ale w przeszłości miewałem przy starcie problemy z inicjalizacją pamięci. Często były sytuacje że miałem wsadzone 4GB a widziało 2GB, czasem wręcz zdarzały się sytuację że nie widział nic i po włączeniu komputera widziałem czarny ekran. Kombinowałem, czyściłem styki, zmianiałem gniazda, w końcu błędnie uznałem że pamięć jest uszkodzona, wyjęłemm jedną kość. Tyle że wówczas miałem obsadzone obie karty PCI i podpięte 2 talerzowe dyski SATA i jeden PATA plus napęd optyczny, na stałe mam też obsadzone 4 gniazda USB. W między czasie powywalałem parę rzeczy np. niepotrzebną kartę muzyczną gdy pojawiły się stery do wbudowanej, czy częsć napędów HDD. Przy ktorejś tam modernizacji postanowiłem na próbę wsadzić tę podejrzaną drugą kość RAM i okazuje się że działa jak złoto. Podobnych przykrych przypadków nigdy już później nie miałem, zawsze widzę 4GB.

Cóż kość sama z siebie się nie naprawiła, żadnych update firmware NEMO też od tamtego czasu nie było, więc moje przypuszczenie jest tylko jedno, powodem problemów był brak prądu przy inicjalizacji komputera. Teraz gdy podzespołów jest mniej problemy znikły i wszystko widziane jest dobrze i podczas startu i podczas pracy już przy 550W.


Niekoniecznie zasilacz był winny. Raczej obstawiam jakieś konflikty z adresowaniem szyny. Ten zasilacz powinien to spokojnie obsłużyć. No chyba że te 4 urządzenia USB się naraz ładowały to może 5V było za bardzo obciążone. E wątpię.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 8 mar 2017, 12:57 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2747
adam napisał(a):
@Mufa
Z tego co piszesz to masz kiepski zasilacz. Trochę mnie dziwią dywagacje typu "ile wat" - w komputerach typu X1000 powinno wystarczyć 320 W. Wcale nie jest tak dobrze mieć nadwyżki mocy takie. Lepiej zainteresować się ile idzie na poszczególne linie zasilania (masz trzy rodzaje napięcia), bo ogólne 550 to właściwie nie znaczy nic.
.


Dzięki za instruktaż o liniach, bo jako człowiek który swego czasu prowadził firmę serwisującą pecety pewnie tego nie wiedziałem ;) Cóż były już różne dywagacje na temat jakości zasilaczy Chiefteca, nawet na tym forum. Ja natomiast będę obstawał przy zasilaczach tej firmy, z dwóch powodów zawsze ładowałem swoim klientom zasilacze tej firmy i nigdy nie miałem reklamacji że padły (a padniętych zasilaczy innych firm widziałem już wiele), poza tym mając teoretycznie mniejszą moc dawały radę z konfiguracjami, gdzie inne zasiłki wymiękały np. po włączeniu jakiejś gry 3D (własnie dzięki zdrowemu rozłożeniu napięć na linie). Po drugie zasilacze tej firmy miałem nie tylko w swoich 2 AOne, ale i w swoich domowych PC i również żaden nigdy mi nia padł.

Może i 320W powinien teoretycznie starczyć (wiem że kilku posiadaczy X1000, których było stać kupili sobie zasilacze po około 1000zł), lecz jeśli mówimy o normalnej klasie cenowej 200 - 350 zł to już nie wiem. Wiem natomiast że jak betetesterzy konfigurowali spprzęt to sugerowano nam 500W a najlepiej 600W lub więcej. Ten mój Chieftec to jest jednak 500W (a nie 550W, przepraszam za pomyłkę) z czego 400W idzie na +12V a do 120W na +5V i +3.3V. Dolna granica tego co polecał Varisys / AmigaKit, na dzień dzisiejszy daje radę przy X1000, grafice R9 270, HDD 480GB SSD (a wcześniej na HDD 500GB talerzowym), Napędzie DVD, karcie sieciowej RTL, oraz klawiaturze i myszce plus dwóch padach Logitecha (oczywiście gdy wepnę coś dodatkowo do USB też daje radę). Zmieniać go nie będę, chyba że w przyszłości wsadzę sobie jakiegoś większego graficznego potwora w slot PCI-e. Jak wiadomo takie karty potrafią ciągnąć prąd mój R9 270 potrzebuje aż dwóch wtyczek na bezpośredni pobór mocy z zasilacza, ponadto na pudełku ma napisane by stosować go tylko z zasilaczami od 500W wzwyż. Zapewne następna karta bardziej energooszczędna nie będzie.

@Emu
Raczej nie spotkałem się z zasilaczem ATX, który by nie pasował do standardowej obudowy. Jedyny problem jaki niekiedy występuje to zbyt krótkie kable, które nie są wstanie dosięgnąć do gniazd na dużej płycie głównej czy napędów w kieszeniach większych obudów. Przy czym oszczędności na kablach trafiają się jedynie w tańszych zasilaczach, takich za 100zł. Nie sądzę aby problem ten występował w modelu, który poleca Arek.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 8 mar 2017, 16:14 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 920
100% problemów to brak lub niestabilny prąd w zasilaczu a dlaczego?

Swego czasu kupiłem małą obudowę do Sam440ep z zasilaczem 150 W.
Okazało się, że z powodu braku prądu karta muzyczna losowo była aktywowana lub nie.
Po wymianie zasilacza na 440 W - karta muzyczna już się nie gubiła.


PS.
Rafał 4 GB też potrzebuje prądu.

PS.
Posiadam zasilacz Corsair 650 W - z modularnymi/odpinanymi kablami.
XFX Radeon R9 280X - wymaga osobnego zasilania.
Ram 4GB

PS.
Polecam Radeon HD 7750 - są to bardzo szybkie i energooszczędne karty.


Ostatnio edytowano środa, 8 mar 2017, 16:29 przez amig_os, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 8 mar 2017, 16:27 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 920
Emu napisał(a):
To jeszcze może takie głupie pytanie bo kompletnie nie siedzę w sprawach PC-towych obudów i zasilaczy - ten zasilacz, który podlinkował amig_os - to jest jakiś standard? Chodzi mi o rozmiary, rozmieszczenie otworów itp.? Mówiąc prościej - pasuje do Fractal Core 3300 bez żadnych przeróbek w miejsce tego Enermax-a?


Polecam ze względu na stabilność napięć i modularne odpinane kable.
Co do otworów to wszystko jest znormalizowane.

Fractal Design też produkuje zasilacze do swoich obudów i są też godne polecenia.

Ogólnie chodzi o to by nie kupować marketowego badziewia.

PS.
Cały czas twierdzę, że zasilacz Mufy jest ... nie do użytku - TEN KONKRETNY MODEL:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... _board.jpg


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 8 mar 2017, 17:43 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2747
http://pccentre.pl/article/show/chiefte ... p/id=17758 - tutaj test mojego zasilacza. Można przeczytać wszystkie za i przeciw, można przeczytać iż choć jest to zasilacz budżetowy za około 200zł, przy obciążeniu do 450W jest porównywalny z zasilaczami z certyfikatem Bronze.

Zacytuję jeszcze ostatnie zdanie spod tabelki:
Opisany powyżej produkt został uhonorowany przez nas odznaczeniem Polecane przez PC Centre. Przyznajemy je jedynie produktom naprawdę wysokiej jakości, których zakup bez obaw możemy polecić Wam, drodzy Czytelnicy.

Zatem pomimo iż część naszych forumowiczów jedzie po moim zasilaczu jak po starej kobyle, jak widać eksperci dysponujący profesjonalną aparaturą pomiarową mają w tym względzie kompletnie inne zdanie. To już jednak mało ważne bo mojego modelu nie ma na rynku. Są następne generacje Chiefteca i zapewne jakiś ich przedstawiciel w przyszłości będzie zasilał moją X5000 040, no ale ja nikogo do tej firmy nie namawiam. Niech każdy stosuje to co uważa za najlepsze.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 9 mar 2017, 10:10 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
amig_os napisał(a):
Można zapytać sprzedawcę na jakim ten jest układzie (na zdjęciu widzę układ Sil):
http://allegro.pl/karta-kontrolera-pci- ... 00686.html


Dziękuję za podpowiedź, rzeczywiście, sprzedawca potwierdził, że to chip SiI3512.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 9 mar 2017, 11:48 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 920
Mufa napisał(a):
http://pccentre.pl/article/show/chieftec-ctg-500-80p/id=17758 - tutaj test mojego zasilacza. Można przeczytać wszystkie za i przeciw, można przeczytać iż choć jest to zasilacz budżetowy za około 200zł, przy obciążeniu do 450W jest porównywalny z zasilaczami z certyfikatem Bronze.

Zacytuję jeszcze ostatnie zdanie spod tabelki:
Opisany powyżej produkt został uhonorowany przez nas odznaczeniem Polecane przez PC Centre. Przyznajemy je jedynie produktom naprawdę wysokiej jakości, których zakup bez obaw możemy polecić Wam, drodzy Czytelnicy.

Zatem pomimo iż część naszych forumowiczów jedzie po moim zasilaczu jak po starej kobyle, jak widać eksperci dysponujący profesjonalną aparaturą pomiarową mają w tym względzie kompletnie inne zdanie. To już jednak mało ważne bo mojego modelu nie ma na rynku. Są następne generacje Chiefteca i zapewne jakiś ich przedstawiciel w przyszłości będzie zasilał moją X5000 040, no ale ja nikogo do tej firmy nie namawiam. Niech każdy stosuje to co uważa za najlepsze.


Mimo wszystko TEN model to budżetówka (zarówno wersja z rozpinaną wtyczką jak i bez).
Nie polecam również Chiftec 350 W (Arena GPA-350S8).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO