Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest czwartek, 24 sie 2017, 03:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 10 sie 2017, 19:03 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2687
Czy ktokolwiek z naszych forumowiczów posiadających X5000 mógłby, powiedzmy w perspektywie najbliższych dwóch tygodni wykonać dla mnie kilka praktycznych benchmarków typu rendering w Blenderze, konwersja filmu w FFMPEG, otworzenie wymagającej prezentacji Hollywood czy operacje na grafice w ImageFX?

No chyba że znacie miejsce na sieci gdzie tego typu wyniki można znaleźć. Mam rzecz jasna na myśli działanie konkretnych narzędzi w praktyce, a nie jakieś teoretyczne benchmarki skupione na jednej funkcji, które są pożywką dla różnego rodzaju niepoważnych jubilizmów itp.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 10 sie 2017, 19:57 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 519
Mogę to zrobić, ale ani nie mam IFXa ani Blendera, oczywiście mogę je zainstalować, potrzebuję jedynie dokładne instrukcje co do testów i zapisu wyników. Czas mam ograniczony bardzo mocno, a na dodatek w następną Niedzielę rano wyjeżdżam na dwa tygodnie, więc musiałoby to być przed.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 10 sie 2017, 20:03 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2687
Ok ja też mam czas ograniczony, praktycznie jestem "ożeniony" z pracą, więc najlepiej by było zrobić to w najbliższy długi weekend. W sobotę odezwę się na priv z konkretnymi instrukcjami.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 11 sie 2017, 02:19 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 611
Cytuj:
x5k test
Zrobię . Najwcześniej początek przyszłego tygodnia. Wakacje pi za donem. W międzyczasie daj na majla co pitrzebujesz.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 11 sie 2017, 09:54 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 858
Kraken i Sunspider pod linuksem porównawczo też by się przydał, na X1000 i X5000. To już nie o to chodzi że jubilizmy, ale sam jestem ciekaw różnic AmigaOS/linux.
Kiedyś będą to historyczne odniesienia, i jakie by wnioski Jubi nie wyciągnął, swoją wartość będą miały. A sens jest większy jak bardziej kompletne będą te wyniki.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 11 sie 2017, 13:05 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 392
Ja też mogę się podłąćzyć. Gdzieś mam scenę Blednera do benchmark. Do LightWave też.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 11 sie 2017, 13:36 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2687
adam napisał(a):
Kraken i Sunspider pod linuksem porównawczo też by się przydał, na X1000 i X5000. To już nie o to chodzi że jubilizmy, ale sam jestem ciekaw różnic AmigaOS/linux.
Kiedyś będą to historyczne odniesienia, i jakie by wnioski Jubi nie wyciągnął, swoją wartość będą miały. A sens jest większy jak bardziej kompletne będą te wyniki.


No niestety ale to rodzi jubilizmy. Co mi po jakimś teoretycznym teście typu Kraken, który jest ekstremum i nie powtórzy się na żadnej normalnej stronie zamieszczonej w globalnej sieci. Owszem Jubi dumny z siebie wszem i wobec może ogłosić że przeglądarka na X1000 działa 700 razy wolniej niż na I7. Tylko powiedz co to ma wspólnego z prawdą? przecież nawet u Ciebie na A1 500 w codziennym użytkowaniu nie ma takich różnic.

Tymczasem dzięki testom typu Kraken, niezorientowany czytelnik może pomyśleć "Aha przeglądarka działa 700 razy wolniej, znaczy że jak na moim PC PPA otwiera się w sekundę, to na X1000 w 700 sekund, że jak w moim banku średnio zrobienie przelewu zabiera mi minutę, to na X1000 700 minut itd." Tymczasem prawda jest taka że na X1000 PPA też otwiera sie w sekundę i zrobienie przelewu w banku trwa dokładnie tyle co na normalnym PC. Nawet jeśli częśc przeładowanych JS stron otwiera się wyraźnie wolniej, to na pewno żadna z tych stron nie działa wolniej aż 700 razy.

Dlatego zamiast takich testów wolę testy praktyczne, czyli np. ile wczytuje się strona Onetu itp.(tylko problem jest tutaj taki że za każdym razem jest inaczej obładowana, więc trzeba by zrobić np. trzy załadowania w trzech losowo wybranych dniach) bo to daje lepszy ogląd sytuacji róznic jakie może spotkać użytkownik w życiu codzinnym względem PC.

Przy czym ja nie chciałbym się ścigać z pecetami, co więcej jak już dostanę wyniki od Radka czy Emu, to nie mam zamiaru ich publikować (przynajmniej na razie) właśnie po to by nie prowokować Jubiego, Rzookola czy innego maniaka, który tylko czeka na pretekst by wskoczyć do ringu. Na razie to chcę po prostu zrobić w domowym zaciszu testy porównawcze z innymi maszynami dla AmigaOS 4 by wiedzieć jakie są różnice w codziennym użytkowaniu poszczególnych konfiguracji. Nie mam zamiaru toczyć pojedynków ze światem zewnętrzym czy to Intela czy nawet Maca PPC i jesli nawet zdecyduję się z tego zrobić jakiś artykuł, to nie prędko, tylko wówczas gdy wszystkie zapowiadane maszyny będą już na rynku.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 12 sie 2017, 01:12 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 519
Chcąc się przygotować do testów zainstalowałem Blendera, ale ma jakiś problem z MiniGL, mam biblioteki w wersji 2.21ale wynik taki jak na zrzucie. Czego mu trzeba?

Załącznik:
Grab_12-sie-17_00h10m31s.png
Grab_12-sie-17_00h10m31s.png [ 14.38 KiB | Przeglądane 312 razy ]


Przy okazji jaką wersję IFXa i skąd zassać, do testów?
Zdaje sie że po zakupie IFXa przez AEON pliki z serwera EAB zostały usunięte,
jak ktoś ma i może podesłać to będę wdzięczny.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 12 sie 2017, 14:09 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2687
A czy jesteś posiadaczem Warp3D SI? Jeśli nie to musisz użyć Wazp3D.

Co do ImageFX to jakaś okrojona wersja jest na OS4Depot, no ale w sumie nie mam ciśnienia żeby akurat zrobić coś na tym sofcie, może być jakikolwiek inny wymagający program dla 68K (chodzi mi po prostu o sprawdzenie prędkości emulacji Petunii w systemie).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 12 sie 2017, 23:07 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 392
Scena do Blendera, w wersji 2.48 do testów. Od razu są wyniki z innych platform. http://www.eofw.org/bench/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 13 sie 2017, 10:27 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 519
@radzik
Fajna strona, jest już parę AmigNG na liście.

Mufa napisał(a):
A czy jesteś posiadaczem Warp3D SI? Jeśli nie to musisz użyć Wazp3D.

Mam wersję 1.14... tylko że nie zainstalowałem... :oops:

Po zainstalowaniu W3D pokazuje mitaki błąd i potem grimuje:

Załącznik:
Grab_13-sie-17_09h39m43s.png
Grab_13-sie-17_09h39m43s.png [ 68.94 KiB | Przeglądane 235 razy ]

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 13 sie 2017, 11:18 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 858
Ciesze się że ta strona jeszcze wisi w internecie, bo w 2012 r. uznaliśmy ją za martwą. Na pewno ważne odniesienie historyczne poprzez mnogość konfiguracji. I nawet nie tak bezwartościowe (ostatni wynik z 2011 r.) bo niektóre z jednostek do porównań ludzie używają do dziś - to ja :mrgreen:
Właśnie na to chcę zwrócić uwagę - są rozbieżności. Ja używam peceta z procesorem E8500 i w tabeli zbiorczej jest aż 23 takie konfiguracje - ale one maja bardzo duży rozrzut wyników. Więc ostrożnie z podsumowaniem przy wyciąganiu wniosków końcowych
Moglibyście też zmierzyć w Blenderze scenkę „bricks_and_water_plugin.blend” bo do niej mam wyniki z XE zwykłej i podkręconej na 933 MHz.

@Radek Cz.
Ten problem z rozwiązaniem jest opisany w książce radzika, potrzebujesz starszą wersję tej biblioteki (libpng12.so).
Jeszcze pytanie czy masz aktualną wersję Blendera.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 13 sie 2017, 12:27 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 519
@adam
Biblioteka jest w sys:sobjs, ale... ta z nazwą libpng.so jest softlinkiem do libpng12.so w tym samym katalogu.
Po wywaleniu softlinka i zmianie nazwy tego drugiego na libpng.so wyskakuje mi okienka że nie mam biblioteki zainstalowanej.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 13 sie 2017, 21:14 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 858
Nie korzystałem nigdy z softlinków, nigdy nie było takiej konieczności (wogóle ten problem u mnie nie wystąpił).
Tak jak zrobiłeś to nie wiem czy dobrze. Trafiłem na takie coś w wiki Hard and Soft Links:
Cytuj:
If a soft link is deleted then its file header block is free. If the object a soft link points to is deleted then the soft link is left pointing at a nonexistent file. Subsequent references to the soft link will return the "object not found" error from AmigaDOS.

Jeśli trafiają się u ciebie takie kwiatki jak nie zainstalowane sterowniki Warp3D SI - to być może takich braków jest więcej. Zainstaluj jeszcze raz tego Blendera.
Nie jestem mocny w tym temacie (korzystania z softlinków, a i z Blenderem tez mam kłopoty), nie będę zgrywał się na eksperta na polu na jakim jestem słaby. Poza tym wiesz jak to z rozwiązywaniem problemów komputerowych na odległość jest. Czekaj cierpliwie na porady innych, no bo co ci napiszę.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 13 sie 2017, 21:26 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 519
Czytałem te same wiki odnośnie soft i hard linków. Najdziwniejsze jest to że na innej partycji systemowej nie mam tam tego softlinku, jest po prostu plik. Jestem pewien że sam tam nic nie grzebałem, jedyna możliwość to taka że to był mój beta system i może coś było inaczej, albo jakiś program coś zmienił podczas procesu instalacji.

Co do instalacji Blendera to sprowadza się ona do przekopiowania rozpakowanego katalogu. Ponowna instalacja więc chyba nic nie zmieni.

Co do bałaganu na moim dysku. Fakt, na głównej partycji systemowej miałem wersję betę i tyle razy wszystko przeinstalowywałem, że często się zdarzało, że czegoś dodatkowego zapomniałem zainstalować.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO