Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest piątek, 19 sty 2018, 03:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 13 sie 2017, 21:33 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 937
Cytuj:
Co do instalacji Blendera to sprowadza się ona do przekopiowania rozpakowanego katalogu. Ponowna instalacja więc chyba nic nie zmieni.

Jak to się brzydko mówi "i tak, i nie". Ja testowo (z książką w ręku) sprawdzałem niektóre rzeczy, i np. pod Filerem masz takie zielone strzałki (wskazujące na linkowania). Po wyjęciu pliku i wsadzeniu (tego samego w to samo miejsce) on już jest bez dowiązania. Ja już nie chcę wspominać ile razy jakaś bezsensowna z pozoru czynność okazała się najprostszym rozwiązaniem.
W sumie to można by założyć wątek o Blenderze, albo i z tego wydzielić posty, bo też mam jeden problem.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 13 sie 2017, 21:43 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 562
Workbench Ecplorer też zaznacza softlinki w listerze. Blendera "zainstaluję" jeszcze raz dla świętego spokoju.

A żeby nie było tak całkowicie offtopowo, to napiszę że zrobiłem wszystkie testy o jakie prosił Mufa, poza tym
w Blenderze rzecz jasna. Ciekawi mnie jakie wyniki osiągnęła X1000.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 14 sie 2017, 08:37 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2880
Radek Cz napisał(a):
Ciekawi mnie jakie wyniki osiągnęła X1000.


No więc jestem po "małej" imprezie i nie ukrywam lekko wczorajszy, tak że absolutnie nie mam głowy by wgryzać się we wszystkie wyniki i robić porównania (pewnie na spokojnie zasiądę sobie wieczorem albo jutro), ale tak na szybko po wyniku ze Sysinfo pod E-UAE jaki przysłał mi Radzik wychodzi że X5000 jest jakieś 20% szybsza od X1000. Czy podobnie będzie w innych testach, to się zobaczy.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 15 sie 2017, 09:23 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2880
@RadekCz @Radzik

Powiedzcie jeszcze jakie macie karty graficzne na pokładzie? Widzę że o ile w przypadku Mplayera i filmu HDready macie identyczne wyniki z róznicą na poziomie błędu statystycznego (nawet Radzik ma o pół sekundy lepszy czas) to w przypadku FullHD, film na konfiguracji Radzika odtwarza się o ponad 10 sekund dłużej. Tak więc jeśli wszystko przeprowadziliście dobrze, to chyba różnica musi tkwić w grafice.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 15 sie 2017, 09:37 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 21:01
Posty: 28
adam napisał(a):
Ciesze się że ta strona jeszcze wisi w internecie, bo w 2012 r. uznaliśmy ją za martwą. Na pewno ważne odniesienie historyczne poprzez mnogość konfiguracji. I nawet nie tak bezwartościowe (ostatni wynik z 2011 r.) bo niektóre z jednostek do porównań ludzie używają do dziś - to ja :mrgreen:
Właśnie na to chcę zwrócić uwagę - są rozbieżności. Ja używam peceta z procesorem E8500 i w tabeli zbiorczej jest aż 23 takie konfiguracje - ale one maja bardzo duży rozrzut wyników. Więc ostrożnie z podsumowaniem przy wyciąganiu wniosków końcowych
Moglibyście też zmierzyć w Blenderze scenkę „bricks_and_water_plugin.blend” bo do niej mam wyniki z XE zwykłej i podkręconej na 933 MHz.

@Radek Cz.
Ten problem z rozwiązaniem jest opisany w książce radzika, potrzebujesz starszą wersję tej biblioteki (libpng12.so).
Jeszcze pytanie czy masz aktualną wersję Blendera.



Z ciekawości zapuściłem ten test na mocnym PC i zdziwiłem się, że wynik był dużo gorszy niż na procesorach znacznie wolniejszych. Na procesorze Core i7 2600K podkręconym do 4,7Ghz, 24GB RAM wyszło 00:23:47. (Blender 2.79)
Dopiero po chwili załapałem o co chodzi. Domyślnie ten test renderuje na jednym rdzeniu procesora. Dopiero w opcji Performance jak się przestawi z Fixed na Autodect to program angażuje wszystkie dostępne rdzenie i wątki. Po zmianie (4 rdzenie, 8 wątków) wynik 00:05:35


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 15 sie 2017, 10:15 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 445
Ja mam RadeonHD R7 250, ale dokladnie to na kompie musialbym zobaczyc. Watpie aby to byl problem grafiki, bo przeciez sterowniki nie uzywaja karty w ogole.
Moze to problem karty muzycznej? Sterowniki moga caly czas byc nie teges...


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 15 sie 2017, 11:33 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2880
radzik napisał(a):
Ja mam RadeonHD R7 250, ale dokladnie to na kompie musialbym zobaczyc. Watpie aby to byl problem grafiki, bo przeciez sterowniki nie uzywaja karty w ogole.
Moze to problem karty muzycznej? Sterowniki moga caly czas byc nie teges...


Nie używają UVD, lecz karty używają, możesz się o tym przekonać uruchamiając film na sterownikach RadeonHD v1, tudzież w innym trybie niż Composition yuv2. Tak czy inaczej macie tutaj dosyć duży rozstrzał, którego nie ma np. przy kodowaniu tego filmu pod FFMPEG. Zresztą obiecałem nie podawać dokladnych wyników by nie prowokować "krzyżowców" zwalczających AOne do robienia swoich testów i udawadniania że "mój I7 jest x razy szybszy", ale jakieś szczegółowe omówienie tutaj zrobię. Akurat w przypadku Mplayera podam nawet dokładne liczby niech jubi i spółka zgadują jakie to były konkretnie filmy w oparciu o jaki bitrate, jaki kodek itp.

Ogólnie to na najnowszych sterach ja już mogę sobie pooglądać normalnie co lżejsze filmy FullHD, oczywiście nie zalicza się do nich ten, który testowaliśmy.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 15 sie 2017, 20:30 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 562
Wyniki interesujące, w świetle tego że Altivec daje dość sporego kopa, ale i tego że w nowszych Amigach go nie ma,
ciekawe czy będą optymalizować/tworzyć kod pod niego w miejscach gdzie to będzie dawało najwięcej zysku mocy.

Ja mam kartę graficzną Sapphire AMD Radeon R9 270X TOXIC (2GB) 1100MHz GDDR5 PCIe. Na pokładzie 2 giga pamięci
jeden twardysk talerzowy i niepodłączony napęd optyczny, karta muzyczna z CMI8738 i karta sieciowa RTL8139.
To tak gwoli uściślenia konfigu.

Nie wiem czy ma jakiekolwiek znaczenie ma to, że filmy były odtwarzane z dysku a nie z ramu?
Pytam bo wy macie szybkie dyski SSD a ja stary talerzowiec.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 17 sie 2017, 23:17 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 685
@adam

Jeśli chodzi o ten test "bricks_and_water_plugin" to u mnie jest to 00:06:19 (jeśli o to Ci chodziło, render current frame).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 17 sie 2017, 23:34 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 937
Tak, o to, dziękuję.
Moje stare wyniki z XE to:
800 MHz – 00:21.49
933 MHz – 00:18.12


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 18 sie 2017, 20:35 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 685
Testy podesłałem Mufie. Przy okazji wyszło, że jedynym testem, którego nie mogłem ukończyć był 10 MB filmik - zamrażało komputer. Okazuje się, że ja podobnie jak Radzik mam wadliwą kartę audio. Wyrzucenie sterowników spowodowało, że wszystko działa.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 19 sie 2017, 06:11 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2880
Swoją drogą potwierdzają się Twoje niezbyt pochlebne słowa o Amedii. Z tego co mówił kiedyś Radzik, jego dystrybutor (bodaj Alinea, o ile pamiętam) już dawno podesłał mu nową, sprawną kartę. Nie musiał nawet odsyłać starej.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 19 sie 2017, 20:53 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 685
Mufa napisał(a):
Swoją drogą potwierdzają się Twoje niezbyt pochlebne słowa o Amedii. Z tego co mówił kiedyś Radzik, jego dystrybutor (bodaj Alinea, o ile pamiętam) już dawno podesłał mu nową, sprawną kartę. Nie musiał nawet odsyłać starej.


Tiaaaa.... czekałem na komputer 1,5 m-ca właśnie ze względu na "intensywne testy". Znalazłem ten programik testujący i na okienku wynikowym widać wyraźnie, jak testowano mój komputer. Oczywiście ten screen podeślę również do sprzedawcy chociaż na nic nie liczę i SB Live jest już w drodze. Swoją drogą, gdyby nie te benchmarki to pewnie zorientowałbym się jak się sprawy mają o wiele później :)


Załączniki:
audiotest.jpg
audiotest.jpg [ 44.25 KiB | Przeglądane 223 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 19 sie 2017, 21:07 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 562
Emu, czym testowałeś karty dźwiękowe?

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 19 sie 2017, 21:14 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 685
Radek Cz napisał(a):
Emu, czym testowałeś karty dźwiękowe?


A tym z załącznika, ale to tylko do chipa CMI8738 zdaje się.


Załączniki:
ASMediaTest.lha [1.62 KiB]
Pobrane 17 razy
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO