Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest czwartek, 19 lip 2018, 04:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 23 sie 2017, 03:46 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 739
Dodam jeszcze ku przestrodze kupujących, że właśnie otrzymałem odpowiedź od sprzedawcy, czyli Amedii. Otóz odpisano mi, że to nie wina karty a raczej "pewna niezgodność systemowa". Komputer - zgodnie z tym co napisał sprzedawca - byl testowany wielokrotnie i jedyna niezgodność jaka powstała to TuneNet, w domyśle to normalne (skoro sprzedawca wiedział - to co, ciężko poinformować kupującego?). Ewentualnie, podkreślam "ewentualnie" mogę kartę odesłać i wtedy pomyślą nad zamiennikiem.

Coż, u mnie podobnie jak u Radzika, karta powodowała zwiechy czegokolwiek, problem jest dobrze znany, również jest spory wątek na forum Hyperionu (tak, Radzik pisał - i miał rację).

http://forum.hyperion-entertainment.biz ... =57&t=3625

Dziwi mnie malkontenctwo Amedii i wciskanie bzdur kupującemu. Jak widać, niemieckie sklepy nie chcą nawet "odsyłki karty", u nich faktycznie to działa, klient - nasz pan. W przypadku francuskiej Amedii - to jest żal.fr.

Kartę oczywiście im wyślę, niech szukają innej, w końcu zapłaciłem za nią i nie działa. Dziwi mnie, podobnie jak Radzika, że nikt tego nie sprawdza w momencie montażu i testów. Oczywiście winny jest użytkownik, bo chce używać TuneNet. Szkoda, że nikt w Amedii tak naprawdę nie testuje niczego. Na swojej stronie chlubią się tym, że są "specjalistami w składaniu komputerów". Coż, mam poważne wątpliwości. Historia z kartą, testami komputera, kable poprzypinane klipsami na wymiar (zapomnij o modyfikacji czegokolwiek w środku), panel frontowy luzem ze śrubkami, które do niczego nie pasują (bo to jakiś twardy laminat i się kruszy, prawie dziurę zrobiłem, pomogła taśma dwustronna), śrubki w środku komputera i wciąż wypadające stalowe podkładki....

Nie polecam tego sklepu i miejcie to na uwadze kupując nową A1222. Bierzcie w Niemczech, szybka dostawa i klient ma rację, nie sprzedawca.

Odnośnie mojego setupu, to mam w nosie tą kartę z Amedii "zamiennikową", kupiłem sobie na aukcji SB Live 5.1 za 27 PLN plus 9 PLN do Paczkomatu. Działa jak złoto. Wywaliłem taśmy, które były oryginalnie zamontowane. Musiałem wyrzucić również kontroler SATA bo potrzebowałem slot PCI na dźwiękówkę, także mam teraz jeden dysk SSD i bynajmniej nie ten od Amedii. Testuję na bieżąco system NGFS na tym dysku - problemy się skończyły....

Przy okazji uzupełnienia testów, jakie robił Mufa, dodam też, że używam 8 GB Ram (jeśli ma to jakieś znaczenie) i karty Radeon R7 250 (bez X). Przy czym ta karta jest dziwna, nie wiem czy np. Radzik takiej używa, bo moja ma 2 GB Ram i 512 unitów zamiast 384 (czyli teoretycznie jest lepsza niż 7750 którą sobie dziś zainstalowałem i faktycznie jest chyba gorzej od tej R7)


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 23 sie 2017, 09:24 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 467
Wiesz, te problemy z karta muzyczna powinny byc wylapane na beta testach lub/i przez wielki H i wielki A-EON. Jak widac, beta tester to wlasciwie tylko jaki prestiz mozna traktowac, bo testow sensownych, cross-testow, fail-testow nie robi nikt.

SB tez uzywalem i to chyba jedna z najlepszych kart pod AmigaOS, szkoda, ze juz jej nikt nie robi.
U mnie komputer tez nie byl idealnie zlozony, USB bylo nie podlaczone itp. Ale drobiazgi, reszta trzyma sie kupy bardzo ladnie.

NGFS i nowy SSD, znacz jak problemy zniknely? Nie wierze, ze pliki Odyssey czy eNewsReadera sie nie sypia?

Mam grafike z 1 GB ram.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 23 sie 2017, 11:28 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1159
Moje spostrzeżenia ... (do weryfikacji).

Karty muzyczne oparte na układzie PCI CMI8738 (taka karta jest mi. w MicroAmigaONE) działają bez problemu ze sterownikiem dostarczanym z AmigaOS 4.

Używam takiej karty PCI w AmigaOne X1000.
Używam równocześnie wbudowanej karty muzycznej HD w AmigaOne.
Obie karty działają równocześnie i bezkolizyjnie.

Zauważyłem, że karty PCI-E CMI8738 posiadają dodatkowy układ ASM1083 i to on jest problemem.

Producent kart potwierdził, błędy w układzie i dlatego wypuszcza kolejne rewizje układ ASM1083.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 23 sie 2017, 13:11 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 739
radzik napisał(a):
Wiesz, te problemy z karta muzyczna powinny byc wylapane na beta testach lub/i przez wielki H i wielki A-EON. Jak widac, beta tester to wlasciwie tylko jaki prestiz mozna traktowac, bo testow sensownych, cross-testow, fail-testow nie robi nikt.

SB tez uzywalem i to chyba jedna z najlepszych kart pod AmigaOS, szkoda, ze juz jej nikt nie robi.
U mnie komputer tez nie byl idealnie zlozony, USB bylo nie podlaczone itp. Ale drobiazgi, reszta trzyma sie kupy bardzo ladnie.

NGFS i nowy SSD, znacz jak problemy zniknely? Nie wierze, ze pliki Odyssey czy eNewsReadera sie nie sypia?

Mam grafike z 1 GB ram.


Zgadzam się całkowicie, dziwi mnie tylko, że w tym przypadku nie trzeba nawet żadnych testów robić, po prostu komputer jest nieużywalny całkowicie z tą kartą i żadnemu z testerów sprzętu to nie przeszkadza/nie zwrócił na to uwagi???
I podobnie w sklepach, które ten sprzęt sprzedają - podobno testują każdą konfigurację i też nikt nie zwrócił uwagi na problemy z dźwiękiem? Dziwne...

U mnie również frontowe USB ktoś "zapomniał" podłączyć.. Czy gniazdo słuchawek na frontowym panelu masz podłączone/działa/nie da się podłączyć - ja nie mam...

Co do NGFS, miałem na myśli, że pozbyłem się problemów z dyskiem, sprawdzenie NGFCheck-iem zwraca w końcu komunikat o braku błędów na dysku. A miałem już taką sytuację, że nie mogłem nawet zapisywać na partycji systemowej w tym filesystemie.

Odyssey oczywiście się sypnął na partycji NGFS, konkretnie "zniknęły" zakładki. Enewsreadera nie testowałem jeszcze jeśli chodzi o ten właśnie program, dziś zainstaluję i zobaczę.


Ostatnio edytowano środa, 23 sie 2017, 13:15 przez Emu, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 23 sie 2017, 13:12 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 739
amig_os napisał(a):
Moje spostrzeżenia ... (do weryfikacji).

Karty muzyczne oparte na układzie PCI CMI8738 (taka karta jest mi. w MicroAmigaONE) działają bez problemu ze sterownikiem dostarczanym z AmigaOS 4.

Używam takiej karty PCI w AmigaOne X1000.
Używam równocześnie wbudowanej karty muzycznej HD w AmigaOne.
Obie karty działają równocześnie i bezkolizyjnie.

Zauważyłem, że karty PCI-E CMI8738 posiadają dodatkowy układ ASM1083 i to on jest problemem.

Producent kart potwierdził, błędy w układzie i dlatego wypuszcza kolejne rewizje układ ASM1083.


Nie ma co weryfikować, masz absolutną rację. Stąd też moje zastrzeżenia do bajek sprzedawcy o tym, że karta jest sprawna. Karta sprawna nie jest i nie jest to wina systemu.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 23 sie 2017, 13:28 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3100
Dziwne że przy transakcji powyżej 2 tysięcy euro robią problem z wymianą karty za 5 euro.

Co do Twojej karty graficznej, to czasami konkretni producenci dosyć daleko odchodzą w swoich produktach od wartości referencyjnych AMD. Wypuszczą jakąś wersję "gaming edition" czy tam "extreme edition" z podkręconymi na maksa pamięciami, rdzeniem i co tam jeszcze i nagle okazuje się że karta średniej półki (zwłaszcza w prostych testach) przebija teoretycznie wyższą. Skoro u Ciebie wyniki są najlepsze, to być może Twój R7 250 ma inne parametry niż R7 250 Radzika. 8GB RAMu chyba nie powinno mieć znczenia, za to typ czy taktowanie już tak. Nie wiem czy do X5000 standardowo ładowano jeden typ RAMu, czy poszczególni dystrybutorzy pchali tam różne gnaty.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 23 sie 2017, 14:15 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 739
Też mnie to dziwi. W sumie mogę kartę odesłać, co też zrobię. Prowadzić sklep, szczególnie dla tak małego rynku nie jest łatwo, ale powinno się o jakiś wizerunek dbać.

Moja karta graficzna ma 2 GB pamięci i 512 "stream processors". To Radeon R7 250 bez "X", na pudełku w miejscu gdzie było pierwotnie napisane "1 GB" i "384 stream processors" naklejono naklejki z danymi jak wyżej. Karta jest nowa. Producentem jest Sapphire. Zdaje się, że ta:

http://www.sapphiretech.com/productdeti ... 7&lang=eng

Co do pamięci to mam dwie kości Kingston HX316C - każda 4 GB, 1600 Mhz (HyperX, czerwone, takie jak wymieniono na Wiki dla X5000). Oryginalnie były dwie kości Adata, każda po 2 GB, bez "obudowy - chłodzenia".


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO