Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest środa, 18 paź 2017, 04:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 14 lut 2017, 21:54 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2747
No zobaczymy jak to będzie ze sterownikami, do X5000 dali za darmo. Jesli ich celem jest możliwie najniższy próg wejścia, to może i tutaj stery będą za free. SAM440, to jednak dosyć stary komputer, nie jestem programistą lecz o ile wiem w tej robocie moc obliczeniowa też ma znaczenie (czas kompilacji i takie tam). Moim zdaniem po premierze Tabora, czas by wszystkie modele 440 wysłać już na zasłużoną emeryturę. Ktoś kto chce na serio amigować w 2017 roku, cieszyć się nowym 3D i nowym softem typu normalna przeglądarka internetowa (która mam nadzieję rychło pojawi się po premierze QT 5.8) nie może tkwić w erze procesora porównywalnego z pierwszymi Celeronami 400Mhz, wspieranego powolnymi pamięciami RAM czy kartą graficzną sprzed 15 lat.

SAM440EP to już się robi trochę jak emulowany klasyk na WinUAE, czyli tylko takie coś na zapoznanie z systemem, lecz nie sprzętem na jakąkolwiek pracę. Zresztą dalsza produkcja SAM460 po wyjściu Tabora też nie ma sensu. Jedynym senoswnym posunięciem ACube wydaje się laptop PPC.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 14 lut 2017, 22:44 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 874
W 2015 wyglądało to tak:

Collaboration with Freescale/NXP that support us with a devkit RDB2080 and uboot modification for pci-e video cards
(...)Freescale/NXP have loaned us RDB2080 devkit based on the same e6500 core of our notebook, to help us to testDebian GNU/Linux 64 bit powerpc and video cards


Our PowerPC Notebook ● CPU 64 bit PowerPC core e6500 multi-tread, multi- core AltiVec acceleration with 16 Gflops per core ● video card MXM ( upgradable ) ● USB 2 and USB3 ports ● SATA ● RAM DDR3L, upgradable ● HD/SSD 2.5'', upgradable ● Standard notebook case 15,6''

źródło: http://www.slideshare.net/RobertoInnoce ... c-notebook

To nie jest poważny projekt.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 19 lut 2017, 07:36 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 769
Ja kupię na pewno. Przyda się nawet jako zapas do mojej Amigi 500 1 GHz.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 28 lut 2017, 14:48 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 874
24.02.2017 EntwicklerX wrzucił filmik z działania Tabora - wciąż nie ma sterowników internetu i dźwięku. Poza tym chodzi wszystko ładnie.

Na filmie pokazano kolejno: ShowConfig, GoldEd, ScummVM z grą Day of the Tentacle, działanie RunInUAE + WHDLoad na przykładzie gry Super Frog, odtwarzacz filmów Emotion na przykładzie zwiastunów filmów 720p Passenger, Crank i Assasin Creed.



Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 28 lut 2017, 15:56 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 536
Zastanwia mnie płynność odtwarzania tych filmów, mimo że część z nich ma mniej niż 720P,
to wygląda na szybciej niż na mojej X5000. A poza tym chłopaki robią dobrą robotę, mam nadzieję
że uwiną się z odnowionym MACEm i potem wezmą się za Toroncę, gdyby jeszcze Crissot skończył
swojego Odysseya to już było by w co popykać i na czym filmy oglądać ; ).

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 3 mar 2017, 00:08 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 13:01
Posty: 114
Wezmę, wezmę.
Zapożyczę się, ale wezmę.

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 3 mar 2017, 00:32 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 13:01
Posty: 114
...a ile by orientacyjnie taki najlepszy Radeon do tego kosztował (czy z czym to tam pójdzie; z Radeonem, rozumiem).

W sensie - koszta już kalkuluję.

Bo obudowa, dysk, zasilacz klawiatura, myszka, to dla mnie nie koszta. To są rzeczy, które wszędzie muszą być. Ale taki Radeon to pewnie swoje kosztuje?

Pozdro.

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 3 mar 2017, 00:42 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 874
Przykładowa typowa niskoprofilowa karta.
http://amigaonthelake.com/radeon-7750-s ... vi-i-hdmi/

Zamiast "najlepsza" właściwym byłby napisać że najlepsza to ta najlepiej obsługiwana. Większość mocy będzie i tak niewykorzystana.

Jeśli byś kładł płytę nie do "klawiatury" tylko w normalną skrzynkę i wziął używkę, to z 400 zł magicznie może wyjść 40 zł
http://allegro.pl/sapphire-radeon-hd-77 ... 33719.html


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 3 mar 2017, 02:03 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 208
Cytuj:
Jeśli byś kładł płytę nie do "klawiatury" tylko w normalną skrzynkę i wziął używkę, to z 400 zł magicznie może wyjść 40 zł
http://allegro.pl/sapphire-radeon-hd-77 ... 33719.html


Toś mu poradził. :D "SPRZEDAJE JAKO USZKODZONĄ NIE WŁĄCZA SIĘ" A co On ma sobie zrobić z tego wisiorek? :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 3 mar 2017, 02:09 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 874
:mrgreen:
Nie doczytałem. W każdym razie nie ograniczając się do niskoprofilowych nówencji wyjdzie wiele taniej.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 3 mar 2017, 16:07 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 13:01
Posty: 114
TomK napisał(a):
Toś mu poradził. :D "SPRZEDAJE JAKO USZKODZONĄ NIE WŁĄCZA SIĘ" A co On ma sobie zrobić z tego wisiorek? :mrgreen:



Hahah, no nie :) ale rozumiem ideę :) tj. żeby szukać działającej używki na allegro. No to już wówczas znacznie lepiej wygląda. Yes.



Adam:

> W każdym razie nie ograniczając się do niskoprofilowych nówencji wyjdzie wiele taniej.
-------------------
Hmm. Masz na myśli do obudowy po A1200? No to jest pomysł. Ale nie umiałbym tego zrobić, a jakbym ew. zlecił takiemu dajmy na to Drygolowi, czy kto się tam jeszcze na tym tak dobrze zna, to pewnie wyjdzie większa kwota.
Myślałem, żeby to wstawić do Mini_ATX, czy nie wiem, jakieś 'micro' obudowy? ITX? God, za dużo tego jest.

Mógłbym w sumie już teraz łyknąć takiego Radeona na poczet Amigi 1222, jakkolwiek na Allegro widzę teraz takie:
http://allegro.pl/karta-graficzna-gigab ... 45951.html
http://allegro.pl/ati-amd-firepro-v7750 ... 05855.html

Jako, że nie jestem sprzętowcem, to chyba wolałbym tę drugą (w przypadku pierwszej napisano: "Nie wiem czy działa, przeleżała w pudełku w szafie +/-2lata").

Co myślicie? Ta druga spasuje do A1, czy nie za bardzo?

Greetzzzzzzzzzzzz (i wielkie dzięki za pomoc / sugestie).

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 3 mar 2017, 21:13 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 874
Patrz żeby pamięci były GDDR5 a nie GDDR3.

Prowadzę kronikę projektu tutaj http://amigaone.wordpress.com/amigaone-nowe-amigi/topaz/
A konkretnie chodzi mi o tę obudowę:
http://amigaone.files.wordpress.com/2016/10/x500_case2.jpg
Bo do zwykłej po 1200 nie pomieścisz. Oczywiście taka obudowa kosztuje. Gdyby to dla ciebie nie było ważne - to weź jakąś zwykłą obudowę microATX i do takiej wejdzie ci karta normalna (większy wybór). Jeślibyś chciał "do klawiatury" jesteś skazany na niskoprofilowe które są rzadkie i droższe. I to jest podstawowy dylemat do rozstrzygnięcia.

Pozostałe dylematy nie istnieją - tylko ciułać.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 7 mar 2017, 10:25 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 13:01
Posty: 114
Aaaa, no jasne - znam przecież dobrze tę stronę www. :)

OK, będę śledził https://amigaone.wordpress.com/amigaone ... igi/topaz/

Nie wiem, po ile oni tam sprzedają tę obudowę a'la A500 (o ile w ogóle już można to dostać), ale pewnie na razie celowałbym w zwykłą.

Na RAMach to ja się niestety nie znam, więc pewnie będę musiał zamęczać ludzi na forum o wsparcie.
Ale to pewnie w swoim czasie.

Thx!

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 1 cze 2017, 10:50 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 874


Od 4:27 jest pokazana, w obudowie Fractal Design Node 202 Black.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 1 cze 2017, 14:29 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2747
Cena standardowej wersji (czyli bez grawerowanego boinga) około 320zł. Jak na obudowy Fractala, ok, tylko pytanie czy dla masowego sprzętu budżetowego, mimo wszystko nie obniżyć dotychczasowych standardów i nie postawić na chińczyka za stówkę :?:

Druga rzecz, która była podnoszona jeszcze przy okazji Define R2 (która ostatecznie nigdy towerką dla X1000 nie została) to brak przycisku reset.

Zatem wybór kontrowersyjny, choć to zapewne dopiero przymiarki.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO