Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 11 gru 2018, 13:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 5 wrz 2012, 17:51 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3282
Właśnie zassałem RC3, wielkich zmian nie ma, no ale małymi kroczkami do przodu:

Fixed in RC3:
Some bugs, check the bugtracker for more information
Changed database format again, which got rid of slow page loading (and will
make current bookmarks unreadable, please delete your original profile
directory or create a new one with timberwolf -P)
Reverted to old cairo (new one had AltiVec instructions)


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 5 wrz 2012, 18:50 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 778
To w zasadzie RC2 bez wprowadzonych w niej wczesniej bledow.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 5 wrz 2012, 20:36 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3282
Na marginesie spolonizowałem Timberwolfa. Polska paczka dla 4.01 jest dostępna na archiwalnym ftp Mozilli:
ftp://archive.mozilla.org/pub/mozilla.o ... -i686/xpi/
pobieramy pl.xpi i działa :D

Gdyby komuś jednak nie działało, to wpisujemy w pasku about:config następnie w polu general.useragent.locale zmieniamy wartość z en-US na pl.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 5 wrz 2012, 22:36 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): niedziela, 26 lut 2012, 21:06
Posty: 70
Dzieki Mufa - Timberwolf jest po Polsku! To jeszcze pisanie ze znakami narodowymi i będzie dobrze.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 6 wrz 2012, 16:54 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3282
Taka ciekawosta, ze po spolszczeniu mniej jest TimberWolfa w Timberwolfie ;) Znaczy na belce okna zamiast TimberWolf pisze Mozilla Firefox, w opcjach programu tez wilk zostal zastapiony lisem.

Przy okazji, nie wiem czy bylo to juz w RC2, bo w sumie uzywanie tej wersji sobie odpuscilem, ale plusem RC3 wzgledem RC1, jest lepsza obsluga htmlowych gierek - mozna juz sterowac przy pomocy klawy, w starszej wersji mozna bylo grac jedynie w tytuly obslugiwane mysza.
Stabilnosc tez wzrosla, taki np. Agent 8 Ball na RC1 wywalal sie zawsze najpozniej po 20 sekundach, teraz rozegralem dwie pelne sesje i nic sie nie stalo. Nie ze bym polecal te gierke (dziala za wolno nawet na X1000), ale jako swoisty tester stabilnosci rozbudowanego html5 sie nadaje.
Sama stabilnosc jako taka, juz pomijajac gierki tez wzrosla. Drugi dzien mecze TimberWolfa, zamykalem go pewnie przynajmniej kilkanascie razy i jeszcze przy wyjsciu nie zagrimmowal, w RC1 nie byloby na to szans.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 wrz 2012, 09:32 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1092
Wydaje mi się że skoro odkopałeś w Archiwum Mozilli polskie menu to i słownik tez jest "niedaleko". Co do loga - źródła są dostępne, można skompilować. Może teraz się nikomu nie chce, może jak będzie wersja finalna (a może nie będzie takiej, tylko raz co jakiś czas poprawkowa?) ktoś się za to weźmie.
Co do stabilności - moim zdaniem to nie tyle zasługa wersji przeglądarki co zmian w systemie. U mnie grimuje.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 wrz 2012, 17:21 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3282
adam napisał(a):
Wydaje mi się że skoro odkopałeś w Archiwum Mozilli polskie menu to i słownik tez jest "niedaleko". Co do loga - źródła są dostępne, można skompilować. Może teraz się nikomu nie chce, może jak będzie wersja finalna (a może nie będzie takiej, tylko raz co jakiś czas poprawkowa?) ktoś się za to weźmie.
Co do stabilności - moim zdaniem to nie tyle zasługa wersji przeglądarki co zmian w systemie. U mnie grimuje.


Slownika to przeciez nie trzeba odkopywac, wystarczy ze klikniesz ppm, chocby w trakcie pisania tutaj komentarza, a dojdziesz do opcji pozwalajacej zainstalowac polski slownik. Inna sprawa ze nawet gdy jest wlaczony nie podkresla slow. To jest o tyle ciekawe ze pierwsza alpha sprzed lat jeszcze oznaczona 3.5 podkreslala. Tak czy owak slownik dziala jesli klikniesz na bledne slowo zaproponuje podpowiedzi. Pisalem zreszta juz o tym wczesniej. Mozna tez zainstalowac wtyczke Check Spellings (jej dzialanie zamieszczam w zalaczniku). Ta jak widac zakresla bledne slowa. Przy czym nie za bardzo dobrze sprawdza sie w czasie gdy piszemy komentarz (przynajmniej na tym forum), gdyz niestety wkleja swoj kod html do komentarza.
Tak czy owak jakos tam w pokretny sposob moze pomoc. Jesli nie jestesmy pewni czy wszystko jest zgodnie z zasadami ortografii przechodzimy do podgladu komentarza, klikamy na check spelling zapamietujemy wyraz, badz wyrazy zakreslone na zielono, przycisk wstecz i klikamy na nie mysza. To jest jednak rozwiazanie na przyszlosc raczej, gdyz teraz piszac bez ogonkow, bedzie zbyt zielono bysmy zapamietali wszystkie bledne wyrazy ;) Mam jednak nadzieje ze jak juz sie TimberWolf nauczy pisac po polsku, to i sprawa podkreslania wyrazow w standardowym slowniku bedzie dzialac jak trzeba.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 wrz 2012, 22:33 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1092
Oba te rozwiązanie mnie nie satysfakcjonują. To że nie zadziała jakaś wtyczka to nie problem, ale jak nie działa prawidłowo sprawdzenie pisowni - to jest.
Cytuj:
Inna sprawa ze nawet gdy jest wlaczony nie podkresla slow

Czyli jak dla mnie nie działa
Cytuj:
slownik dziala jesli klikniesz na bledne slowo zaproponuje podpowiedzi

Ale skoro ja wiem jak ma wyglądać słowo to po co mi takie rozwiązanie? :-) Właśnie cały sens każdego słownika jest taki, żeby poprawiał błędy tym którzy robią je nieświadomie - np. błędy ortograficzne. Taki ktoś nie wie że dany wyraz jest do poprawki, a sprawdzać każdy "podejrzany" to już się robi zabawne. A odprawiać cuda-wianki żeby uzyskać znaki narodowe to już wogóle. Mam wymagania, co nie? Spodziewałem się że Timberwolf będzie działał tak samo jak oryginał.
Spell Checkera nie sprawdzałem, ale coś musi się znaleźć.
Tu się przyznam że jak potrzebuję ściągnąć coś z Aminetu to nawet IBrowse nie pogardzę.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 8 wrz 2012, 16:01 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3282
Wymagania to ma każdy. Mozna mieć pretensje do opiekunów bonty że uznali projekt za gotowy i przelali pieniądze autorom. Ja bym np. do czasu gdy nie będzie możliwości pisania po polsku projektu za ukończony nie uznał, a było nie było mój datek też poszedł. Na szczęście nic nie wskazuje na to by Friedeni zaprzestali prace, projekt cały czas idzie do przodu, niedociągnięcia są poprawiane. Kilka tygodni temu w recenzji narzekałem na brak możliwości używania klawiatury w grach HTML5, dziś już tego problemu nie ma. Być może za kilka tygodni będziemy śmiać się z problemów ze słownikiem, czego sobie i Tobie życzę. W tego typu dyskusjach szklanka zawsze może być albo do połowy pełna albo do połowy pusta. Można owszem wieszać psy na TimberWolfie za ten kulawy słownik. Z drugiej strony można też zauważyć że z perspektywy amigowca to w ogóle pierwsza przeglądarka która jakikolwiek słownik posiada, w dodatku dzięki innym wtyczkom można jego dzialanie usprawnić.
Ja często narzekam na brak możliwości pisania po polsku, bo to jest z perspektywy OWB, czy nawet wspomnianego przez Ciebie IBrowse ewidentny krok do tyłu. Natomiast ten słownik krokiem do tyłu nie jest, no chyba że pokażesz mi jakiś lepszy np. pod IBrowse. Dlatego w przypadku takich debiutujących na Amidze ficzersów, bardziej staram się dostrzegać pozytywy na otwieranie potencjalnych możliwości niż zgrywać malkontenta. Rozumiem że w Twoim przypadku (30s oczekiwania na uruchomienie programu, to jednak jakieś poświęcenie), takie braki bardziej mogą zniechęcać, ja mam dużo łatwiej gdyż różnice między TimberWolfem a IBrowse (które pod X1000 odpaliłem bodaj raz) nia są aż tak wielkie, bym choćby pomyślał o uruchomieniu staruszka. IBrowse miał swój czas, przez dobre 10 lat słuzył mi wiernie, ale niestety w żadnym użytkowym aspekcie (pomijając prędkość działania, no bo pl litery to jednak problem przejściowy), nawet w przypadku pobierania plików równać się z TimberWolfem nie może. Dobra rada odzwyczaj się od IB, tak jak swego czasu odzwyczaiłem się ja. Nie w nim jest przyszłość przeglądania stron.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 23 sty 2013, 21:48 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 778
:mrgreen: :mrgreen:

http://www.amigans.net/modules/xforum/v ... mpost76673

Wersja 19.0 robi sie....

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 23 sty 2013, 22:01 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 841
Przemek napisał(a):


To byłoby fajne.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 24 sty 2013, 02:56 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 217
Ja bym sie tak nie cieszyl. Niestety oznacza to dluzsza przerwe w nowych wersjach a niestety po ostatnich aktualizacjach systemu wersja RC2 stala sie wiechliwa jak diabli a jak juz pisalem wesja RC3 jest niestety wolniejsza i niewiele stabilniejsza niz RC2. Nie chcialem tego pisac ale gdy w wersji RC3 cofneli zmiany z RC2 to czulem ze maja problem z ktorym sobie nie radza. I niestety tak to wyglada. Zanosi sie na kilka miesiecy przerwy moze chociaz NetSurf dorobi sie javascript? A moze MUI-OWB dorobi sie polskich znaczkow? Wczesniej?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 24 sty 2013, 17:24 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 778
Cieszy fakt, ze rozwijaja TW. Opoznienia nie ciesza, oczywiscie ;) JavaScript ma byc w NS ale w wesji 5.0, taki jest plan. Na dzis mamy wersje 2.9 i developerska 3.0. Nie wstrzymywalbym wiec oddechu... :P Moze MUIOWB bedzie szybsze ale minelo troche czasu i dalej nie ma bounty a PL literki to dodatkowy problem. Mamy mnostwo przegladarek i wszystkie niedorobione :roll:

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 24 sty 2013, 19:44 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3282
TomK napisał(a):
Ja bym sie tak nie cieszyl. Niestety oznacza to dluzsza przerwe w nowych wersjach a niestety po ostatnich aktualizacjach systemu wersja RC2 stala sie wiechliwa jak diabli a jak juz pisalem wesja RC3 jest niestety wolniejsza i niewiele stabilniejsza niz RC2. Nie chcialem tego pisac ale gdy w wersji RC3 cofneli zmiany z RC2 to czulem ze maja problem z ktorym sobie nie radza. I niestety tak to wyglada. Zanosi sie na kilka miesiecy przerwy moze chociaz NetSurf dorobi sie javascript? A moze MUI-OWB dorobi sie polskich znaczkow? Wczesniej?


Czteromiesieczna przerwa, zwazywszy na fakt ze w miedzyczasie Frieden lezal w szpitalu a potem mial od lekarza zakaz pracy do konca roku, to nie jest jeszcze powod do czarnowidztwa. Najwiecej roboty bylo ze zrobieniem portu, natomiast aktualizacje jesli wierzyc Friedenom to juz mniejszy wysilek. Poza tym nawet gdyby doprowadzenie Timberwolfa do aktualnej wersji rzeczywiscie trwala dlugie miesiace, to trudno, kiedys ten krok trzeba bylo zrobic. Najwyzej przyzwyczajony do czekania amigowiec sie przemeczy i jeszcze poczeka. Lepszy kilkumiesieczny zastoj przed wykonaniem sporego kroku, niz wieloletnie trwanie przy wersji czwartej.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO