Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest środa, 18 paź 2017, 03:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 9 paź 2016, 15:30 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2747
Emu napisał(a):


Fajnie że zostali przy budziakach od Fractala, osobiście nie widziałem lepszych skrzynek :thumbup:


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 9 paź 2016, 15:54 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2747
Sprzęt dostępny jest też we Francji, jednak cena zdecydowanie mniej atrakcyjna (zbliżona do tego o czym mówiły wcześniejsze plotki):

http://amiga.amedia-computer.com/index. ... _ow12abG2d


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 9 paź 2016, 15:59 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 874
Nie widzę też bundle, wogóle się nie przyłożyli: Cyprus+ X5000 - co to jest ;)

Christian Zigotzky wrzucił zdjęcia z wczoraj na Google+
08.10.2016


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 9 paź 2016, 16:26 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 536
Mufa napisał(a):
Fajnie że zostali przy budziakach od Fractala, osobiście nie widziałem lepszych skrzynek :thumbup:

Jeśli chodzi o jakość to zupełnie się nie mogę wypowiedzieć, natomiast co do wyglądu to szału nie robi,
chyba żaden beta tester się na nią nie zdecydował. Już lepsza była do X1000 choć też nie powala.

adam napisał(a):
wogóle się nie przyłożyli: Cyprus+ X5000 - co to jest

Myślałem że słyszałeś, prawnicy Hyperionu znaleźli kruczek prawny pozwalający drogą przez Cypr
wysyłać sprzęt na świat bez durnych ceł, stąd Cyprus.

Ze zdjęć Krzyśka widać też że Amigakit zaczęło montować inne wiatraki na CPU, te które my dostaliśmy wyły
jak stado wilków podczas pełni.

Nie wiem czy jeszcze coś nowego zostanie ogłoszone, ale już teraz wiadomości są dobre, cena Tabora poniżej 400 euro
to jest super nisko, tylko 150 więcej niż Wampir. Patrząc na ceny jakie osiągają A600 w tej chwili to można złożyć A1222
taniej niż sześćsetkę z wampirem, Oczywiście dostępność obu jest ograniczona póki co, ale to tak gwoli porównania tylko.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 9 paź 2016, 16:55 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2747
Radek Cz napisał(a):
Jeśli chodzi o jakość to zupełnie się nie mogę wypowiedzieć, natomiast co do wyglądu to szału nie robi,


No tak Twoja ładniejsza bez wątpienia, lecz poza urodą to nic o niej nie wiem, więc tutaj to ja się z kolei nie wypowiadam. Natomiast w przypadku Fractala, jakość wykonania, jakość wygłuszenia, chłodzenia, mnóstwo otworów na przewody oraz innych fajnych patentów to coś czego na żywo gdzie indziej nie widziałem (a rozbierałem w życiu dużo więcej komputerów niż przeciętny człowiek).

Cytuj:
chyba żaden beta tester się na nią nie zdecydował. Już lepsza była do X1000 choć też nie powala.


W przypadku betatesterów X1000, na oryginalnego Fractala zdecydowała się większość, a Ci co początkowo wybrali inne rozwiązanie (jak choćby nasz kolega z forum), po jakimś czasie używania jednak zdecydowali się na Define R4 od AmigaKit.

Cytuj:
Nie wiem czy jeszcze coś nowego zostanie ogłoszone, ale już teraz wiadomości są dobre, cena Tabora poniżej 400 euro
to jest super nisko, tylko 150 więcej niż Wampir. Patrząc na ceny jakie osiągają A600 w tej chwili to można złożyć A1222
taniej niż sześćsetkę z wampirem, Oczywiście dostępność obu jest ograniczona póki co, ale to tak gwoli porównania tylko.


Zwłaszcza że w trybie 68k będzie od niego pewnie tak ze 20 razy szybszy, nie mówiąc już o szybkości przy natywnym sofcie dla PPC :D


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 9 paź 2016, 16:56 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 874
Zdaje się że wiatrak został zmieniony wraz z wersją płyty z 2.1 na 2.2 i pokazany w ubiegłym roku w Amsterdamie.
Co do budy - z zewnątrz Radka podoba mi się bardziej. Fabrycznie jest to Phantom 530 NZXT.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 9 paź 2016, 19:17 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 536
adam napisał(a):
Zdaje się że wiatrak został zmieniony wraz z wersją płyty z 2.1 na 2.2 i pokazany w ubiegłym roku w Amsterdamie.
Co do budy - z zewnątrz Radka podoba mi się bardziej. Fabrycznie jest to Phantom 530 NZXT.

Możliwe, bo większość z nas narzekała na jego hałas.

mufa napisał(a):
No tak Twoja ładniejsza bez wątpienia, lecz poza urodą to nic o niej nie wiem, więc tutaj to ja się z kolei nie wypowiadam. Natomiast w przypadku Fractala, jakość wykonania, jakość wygłuszenia, chłodzenia, mnóstwo otworów na przewody oraz innych fajnych patentów to coś czego na żywo gdzie indziej nie widziałem (a rozbierałem w życiu dużo więcej komputerów niż przeciętny człowiek).
Wierza od X1000 dużo bardziej mi się podoba, szczególnie ta biała, sam się zastanawiałem czy swojej nie kupić w białym, ale ostatecznie wygrał czerwony.
Co do jakości mojej budy, ogólnie jest zrobiona dość pomysłowo, też ma mnóstwo dobrych patentów, niestety wykonanie nie jest na 100%.
Materiały użyte do jej budowy są całkiem dobre, nie ma wrażenia taniej chińszczyzny.
Musiałem wymienić płytkę ze sterowaniem szybkości wiatraków, a poza tym jest lekko zwichrowana, i panel z szybą nie dochodzi idealnie.
Szczęście że samo NZXT szybko zareagowało i wysłali mi zamiennik ze stanów za darmo, bo ludzie od których kupiłem zlali mnie na maxa, Anglicy...

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 10 paź 2016, 07:54 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2747
Za to Tabor być może będzie w tej obudowie stylizowanej na A500 czyli X500 Plus. Przynajmniej w takim opakowaniu był prezentowany na slajdach podczas oficjalnej prezentacji Dickinsona.


Załączniki:
tabor.png
tabor.png [ 207.18 KiB | Przeglądane 330 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 10 paź 2016, 10:21 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 132
Lokalizacja: Katowice
Mufa napisał(a):
A.l.i.c.e.
Laptop z preinstalowanym środowiskiem emulatora obejmie oficjalnie licencjonowane kopie zarówno Amiga Forever jak i AmigaOS 4.1 Final Edition. Dodatkowo zawierać będzie zarejestrowaną wersję MUI (jak wiadomo normalnie MUI dla AmigaOS 4 nadal wymaga klucza), stosowna licencja została nabyta od oryginalnego autora Mui Stefana Stuntza (który na marginesie od kliku lat nie jest już członkiem MOSTeamu, choć przy każdej aktualizacji MUI niebeiscy pieją że MUI jest ich i tylko ich uaktualnienia są prawowite a reszta jest "nielegalna"). Dickinson szacuje, że koszt całego pakietu wyniesie "kilkaset euro" a cena będzie oczywiście wyższa od takiego samego laptopa ze sklepu za rogiem, ze względu na wszystkie licencje na oprogramowanie. Zakładając, że laptop będzie kosztować 450 Euro, myśli, że może uda się sprzedać A.l.i.c.e. w okolicach 650 euro.


Pytanie, jeżeli to ma być notebook sprzedawany z emulatorem to czy coś słychać czy będzie dostęp do większej ilości pamięci ram, czy dalej biedne 128 mb jak przez win-uae ?

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 10 paź 2016, 10:36 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2747
newhousik napisał(a):

Pytanie, jeżeli to ma być notebook sprzedawany z emulatorem to czy coś słychać czy będzie dostęp do większej ilości pamięci ram, czy dalej biedne 128 mb jak przez win-uae ?


To jest dobre pytanie, ale raczej tej kwestii na Amiwest nie poruszano bo zapewne amiganews.de napisałby o tym w podsumowaniu imprezy. Ja ze swej strony mogę powiedzieć tylko tyle, poczekaj na AOS 4.1 FE update 1, być może znajdziesz tam odpowiedź na to pytanie ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 10 paź 2016, 14:57 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 769
newhousik napisał(a):
Potencjalny 25 latek nie ma żadnego powodu żeby kupić AmigęNG, nie posiada ona nic co mogłoby go zainteresować. Sprzęt – słabo, Oprogramowanie-słabo, klimant-klimat to ma Amiga Classic, szpan, prestiż, wyjątkowość-bardzo słabo. Co wyjątkowego jest AmidzeNG, system ? a co mało na rynku systemów z dziwnymi okienkami i odmiennymi założeniami ?


Amiga klasyczna nie ma klimatu, to starocie na których soft z amigi działa o wiele gorzej niż
na emulatorze czy nowej amidze.
Commodore zbankrutowało ponieważ za cenę amigi 1200 można było kupić 386 który miał grafikę dwadzieścia razy szybszą.
Na Amigę jest sporo fajnego oprogramowania do grafiki i dtp którego nie ma na innych platformach i które jeszcze się całkiem nadaje do użytku.
Nowe amigi nadają się do softu z amigi o wiele lepiej niż starocie od commodore bo soft z amigi chodzi błyskawicznie zamiast się wlec.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 10 paź 2016, 15:03 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 769
adam napisał(a):
Amiga NG w obecnej formie jest nieakceptowalna przez większość amigowców.


Większość ma cały czas nadzieję że jak dostatecznie długo będzie robić focha to nastąpi przejście na x86.
Tylko że prosty port nie ma sensu, bo to nie będzie kompatybilne ani szybsze czy lepsze od uae.
A nad przyszłościowym rozwiązaniem typu amigowe gui i grafika na unixie nikt nie pracuje.


Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 paź 2016, 15:21 przez swinkamor12, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 10 paź 2016, 15:08 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 769
Wracając do tematu:

- Tabor - i tak miałem kupić bo zdaniem malkontentów na pewno nie będzie działać, cieszę się że będzie tanio.

- Libre Office - trochę późno - ale i tak się przyda

- GutenPrint - to jest bez sensu, teraz nawet najtańsze HP mają ePrint drukowanie do PDF w zupełności wystarczy

- ALICE - jakby to było rozwiązanie typu amigowe gui i grafika na unixie to może i zakup dedykowanego sprzętu miałby jakiś sens. A tak to po co? Lepiej kupić zwykły laptop i na nim zainstalować uae.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 10 paź 2016, 15:24 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2747
W Relecu też już jest i też niestety po 2300 euro (w tym Enhancer i PPaint), coś mi się wydaje że te atrakcyjne ceny to tylko na rynek amerykański (zdaje się że w niektórych stanach nie obowiązuje tam VAT).

Ostatecznie pewnie wszystko w tej sprawie się wyjaśni, gdy ofertę zakieści AmigaKit.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 10 paź 2016, 15:41 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 874
Mufa napisał(a):
W Relecu też już jest i też niestety po 2300 euro

Relec zawsze był drogi, w końcu to Szwajcaria
Cytuj:
(w tym Enhancer i PPaint),

Te programy mają aktualizacje, więc coś z wersjami pudełkowymi trzeba zrobić, zanim numerki wersji staną się zbyt rozbieżne.
Cytuj:
coś mi się wydaje że te atrakcyjne ceny to tylko na rynek amerykański (zdaje się że w niektórych stanach nie obowiązuje tam VAT).

Amerykanie po prostu potrafią robić biznes.
Dla Dickinsona Stany to symboliczne miejsce dla Amigi, przecież taki AmiWest mógłby zrobić w Europie.
Obiektywnie jest to największy potencjalny rynek.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO