Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 16 paź 2021, 11:58

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 24 mar 2016, 23:13 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1177
U mnie nie działa wsparcie dla mplayera. Dla filmu HD u mnie wynik to 10 klatek - nie da się tego oglądać więc po co płacić za taki sterownik prawie 50 funtów. Dochodzę do wniosku że 1.x zamiast 2.x wystarczą. Do tego dokupić Warp 3D.

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 25 mar 2016, 06:08 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4040
adam napisał(a):
U mnie nie działa wsparcie dla mplayera. Dla filmu HD u mnie wynik to 10 klatek - nie da się tego oglądać więc po co płacić za taki sterownik prawie 50 funtów. Dochodzę do wniosku że 1.x zamiast 2.x wystarczą. Do tego dokupić Warp 3D.

Wiem że w Twoim przypadku sprawa jest trochę zagmatwana bo sterowniki odziedziczyłeś wraz ze sprzętem Emu. Jednak ogólnie to każdy kto kupił 2.x może też z Amistore pobrać wersję sterownika 1.x. Sprawdź czy aby nie masz gdzieś u siebie wersji 1.x, którą być może również pobrał Emu i przekonaj się czy nie ma różnicy.

U mnie różnica jest duża co udowadniałem tu: oprogramowanie-f5/o-zabawnych-teoriach-z-ppa-slow-kilka-t711.html


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 25 mar 2016, 09:36 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1177
To znaczy nie - "odziedziczyłem" sam sprzęt, Emu nie jest człowiekiem który "bawi się" w jakieś mętne sytuacje - dysk był sformatowany.
Sterowniki mam swoje. To co zalinkowałeś czytałem kiedyś, zwróć uwagę na ostatni post tam:
pong777 napisał(a):
A jak się ma sprawa w przypadku Sam460? Bo zrozumiałe, że X1000 daje radę. Nie udało mi się płynnie puścić filmu 720p na Samce pod MPlayerem ze sterownikami Radeon HD 2.x. Korzystałem z artykułu na Execu odnośnie tego który tryb umożliwia akcelerację 2d materiału Video.

Może ciężko w to uwierzyć ale może SAM jest po prostu za słaba do HD i niepotrzebnie szukam rozwiązania bo go nie ma?

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 25 mar 2016, 09:39 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 29 lis 2012, 14:34
Posty: 73
@wątek

Ogólnie gonienie za 720p na Sam460 jest w mojej opinii bez sensu. Żaden z dostępnych kodeków poza H.264 (i mu podobnymi) przy takim materiale jest bezsensowny (ze względu na czas enkodowania, rozmiar wynikowy i częstokroć jakość pliku wyjściowego). Dzisiaj jest tyle możliwości na "tanie" odtwarzanie materiału wideo w dużej rozdzielczości, że nie widzę sensu, aby ten komputer zaprzęgać do takiej roboty. Oczywiście rozumie to w pełni, jako dodatek byłoby to bardzo fajna opcja, ale przecież nie o to w tym wszystkim chodzi... .
Bolączką na brak mocy przerobowej jest jedynie wsparcie ze strony UVD. Podstawa do tego została już wykonana i - trochę powróżę - w przeciągu roku jest szansa na udostępnienie takiej funkcjonalności. Wszystko zależy od tego jak bardzo Hans zechce rozszerzyć API W3D Nova dla shaderów i czasu pomiędzy. Sądzę, że właśnie Hans zajmie się reimplemenacją UVD dla AmigaOS4. Na chwilę obecną raczej tylko on jest w stanie wykonać taką pracę.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 25 mar 2016, 11:04 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 17:21
Posty: 882
Dlaczego nie?
Moja amiga 500 całkiem fajnie odtwarza filmy.
Moim zdaniem w tym przypadku jest problem ze sterownikami.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 25 mar 2016, 12:57 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 29 lis 2012, 14:34
Posty: 73
swinkamor12 napisał(a):
Dlaczego nie?
Moja amiga 500 całkiem fajnie odtwarza filmy.
Moim zdaniem w tym przypadku jest problem ze sterownikami.



Dlatego co wyżej. ;)
Oczywiście to moja subiektywna opinia, zbudowana na pewnych oczekiwaniach. Tak naprawdę sterownik to jedna strona medalu, jednak trzeba pamiętać, że nikt nam nie gwarantował sprzętowego dekodera wideo.
Gdy chce się pooglądać materiał 1080p w dobrej jakości + dźwięk o stosunkowo niskim stopniu kompresji to wiadomą sprawą jest, że Sam460 do tego się nie nadaje. Dekoder UVD może to zmienić in plus, ale tak jak wyżej napisałem - zastosowania dla AmigaOS4 szukałbym jednak gdzie indziej - programowanie, jakieś nieduże acz dobre gry, demoscena - ogólnie na zastosowaniu twórczym. Nie ma co gonić świata bo to nie droga dla tej platformy (kiedy gonienie świata było jeszcze możliwe to zostało zaprzepaszczone w połowie lat dziewięćdziesiątych).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 25 mar 2016, 14:04 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 17:21
Posty: 882
Jako szczęśliwy posiadacz amigi 500 1 GHz mogę powiedzieć, że moim zdaniem to fajny komputerek który odtwarza jakieś 99% filmów które da się sciągnąć z netu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 25 mar 2016, 19:34 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4040
@Adam @Pong777

Wysyłam Wam na priv moje hasło do prywatnego folderu na Chomiku. Są tam 2 filmy te które testowałem na Retrokompie. Trailera Prometeusza, nawet nie ruszajcie. To się potestuję za kilka miesięcy jak będzie UVD ;) Ten film robaczek to typowy film z YT ściągnięty smTube, zakładam że może Wam rwać. Natomiast dzisiaj wrzuciłem tam jeszcze trailer Kung Fu Panda. To jest dosyć lekki film jak na 1280x720 (VIDEO: [FMP4] 1280x720 24bpp 24.000 fps 2504.0 kbps).

Moim zdaniem SAM460 na sterownikach 2.x musi to uciągnąć, co tylko potwierdzi to co pisałem już dwukrotnie że komputerek ACube daje radę z niektorymi filmami 720p a z niektórymi nie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 26 mar 2016, 10:32 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 2 sty 2016, 18:28
Posty: 18
Jest płynnie :) Chociaż na moim PC sceny dynamiczne nie mają takiej pikselozy jak na Sam460.
Moim zdaniem ładniej wygląda XVID w lepszej rozdzielczości i z większym bitratem. Wada - zajmuje dużo więcej na dysku.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 26 mar 2016, 21:12 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1177
U mnie jest 15 klatek do 17 w porywach, "robaczek" to 11, a Prometeusz - 5. To znaczy jak się patrzy to jest płynnie ale w konsoli widać, no i z czasem dżwięk się rozjeżdża (wyprzedza obraz).
Quake 2 śmiga, tylko te filmy ;]
Znaczy się - jest pole do poprawy skoro kolega ma dobrze.

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO