Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 23 paź 2021, 12:10

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 3 sty 2016, 11:37 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 2 sty 2016, 18:28
Posty: 18
Poszukuję karty graficznej do Sam460ex takiej aby nie zasłoniła portu PCI na dole w którym siedzi kontroler SATA. Karta musi działać ze sterownikami Radeon HD 2.x oraz Warp 3D pod AOS4.1FE. Fajnie jakby nie potrzebowała wentylatorków. Proszę o jakieś namiary na model. Cena to sprawa drugorzędna. Chciałbym przygotować maszynkę do AmiParty :)


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 3 sty 2016, 16:38 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1177
Przysłaniała, tam..organizmu czasem trzeba użyć ;-)
http://www.relec.ch/4650_Silent/4650_modif1A.jpg

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 3 sty 2016, 17:20 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4058
pong777 napisał(a):
Poszukuję karty graficznej do Sam460ex takiej aby nie zasłoniła portu PCI na dole w którym siedzi kontroler SATA. Karta musi działać ze sterownikami Radeon HD 2.x oraz Warp 3D pod AOS4.1FE. Fajnie jakby nie potrzebowała wentylatorków. Proszę o jakieś namiary na model. Cena to sprawa drugorzędna. Chciałbym przygotować maszynkę do AmiParty :)


Jak jeszcze gdzieś dostaniesz to polecam XFX R7 250E. Polecano też VisionTek Radeon HD 7750 1GB GDDR5, aczkolwiek kiedyś ktoś pisał na amigans.net że z jego SAM460 karta nie zadziałała i prawdopodobnie nie jest kompatybilna ze wszystkimi rewizjami SAMów.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 14 mar 2016, 15:26 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 2 sty 2016, 18:28
Posty: 18
A co myślicie o tej karcie?

http://allegro.pl/karta-graficzna-radeon-hd-7750-1gb-ddr3-vtx-i6046621830.html

RAL z PPA pisał, że jest coś z wersją modułów DDR na rzeczy jeśli chodzi o kompatybilność.
Może ktoś przybliżyć temat?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 14 mar 2016, 17:23 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4058
pong777 napisał(a):
A co myślicie o tej karcie?

http://allegro.pl/karta-graficzna-radeon-hd-7750-1gb-ddr3-vtx-i6046621830.html

RAL z PPA pisał, że jest coś z wersją modułów DDR na rzeczy jeśli chodzi o kompatybilność.
Może ktoś przybliżyć temat?


No ta karta raczej nie zadziała. Karty z serii HD7xxx oparte na pamięciach DDR3 określane są jako "very problematic". Trzeba się ograniczać w wypadku tej rodziny do modeli opartych na kościach GDDR 5.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 15 mar 2016, 00:24 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1558
Spróbiij wylicytować:

Power Color RadeonHD 7750 GDDR5 Single Slot.

http://allegro.pl/powercolor-radeon-hd7750-hd7770-1gb-ram-i6043369867.html


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 15 mar 2016, 11:27 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1177
I taka karta też powinna pasować
PowerColor HD7750 1GB GDDR5
http://www.techpowerup.com/168346/power ... -card.html
No i ta rzecz jasna:
PowerColor Single Slot Low-Profile Radeon HD 7750 Graphics Card
http://www.powercolor.com/Global/produc ... cification

To są prawie że bliźniacze karty, ta pierwsza wygląda biedniej za to ma wyjście VGA. Ale to sa karty z 2012 roku, więc tradycyjnie 3 lata po wypuszczeniu magazyny są z nich czyszczone bo przestaje ich łapać gwarancja producenta. Właściwie to mija ostatni czas kupić je nowe.

Jest jeszcze taka karta:
http://xfxforce.com/en-us/products/all- ... -775a-znp4
XFX AMD Radeon HD 7750 1GB GDDR5
Wymiarowo wygląda w porządku - 21.0 x 11.12 x 1.88 cm
Tylko że jest droga.

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 15 mar 2016, 17:24 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 17:21
Posty: 882
Ja zrobiłem update mojej a500 do najnowszego ubota.
https://acube-systemsbiz.serversicuro.i ... e-500.html
Dysk podłączyłem na usb, chodzi na usb szybko, i używa się tego całkiem komfortowo.
Wolnego miejsca po wymontowaniu karty pcie jest tyle że bez problemu dało się zainstalować
normalną kartę 7750.
Jeśli chodzi o kartę trzeba pamiętać o tym że karta musi być na pamięciach GDDR.
To pisze na obudowie, a jak nie można się sprzedawcy spytać.
Warp 3D obsługuje takie karty:

- Radeon HD 7750-7970 series graphics card (excluding the Radeon HD 7790)
- Radeon R5 230/235/235X
- Radeon R7 250X/265
- Radeon R9 270/270X/280/280X
Po za tym zawsze warto sprawdzić co piszą na forach i na blogu autora sterowników.
http://hdrlab.org.nz/projects/amiga-os- ... hd-driver/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 15 mar 2016, 23:29 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1558
adam napisał(a):
PowerColor Single Slot Low-Profile Radeon HD 7750 Graphics Card
http://www.powercolor.com/Global/produc ... cification

To są prawie że bliźniacze karty, ta pierwsza wygląda biedniej za to ma wyjście VGA. Ale to sa karty z 2012 roku, więc tradycyjnie 3 lata po wypuszczeniu magazyny są z nich czyszczone bo przestaje ich łapać gwarancja producenta. Właściwie to mija ostatni czas kupić je nowe.


Mam wszystkie 3 karty:

- Power Color RadeonHD 7750 GDR5 Single Slot - 1 szt
- VTX RadeonHD 7750 GDR5 Single Slot - 2 szt ... ale jedna wędruje do Adama
- 3D Club RadeonHD 7750 GDR5 Single Slot -1 szt

Bez problemu działają z X1000 i sterownikami Hansa.

Zaletą jest DVI i HDMI.
VGA jest analogowe więc oferuje ZAWSZE dużo gorszy obraz niż cyfrowy (DVI, HDMI).
Do DVI producent dołącza przelotkę DVI-VGA.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 16 mar 2016, 01:34 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1177
No są ludzie co mają monitory tylko wyjściem VGA i ta cecha może mieć dla nich znaczenie, bo przejściówka im obrazu nie polepszy.
A co myślisz o trzeciej karcie jaką podałem (XFX)? Zadziała?

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 16 mar 2016, 07:19 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1558
adam napisał(a):
No są ludzie co mają monitory tylko wyjściem VGA i ta cecha może mieć dla nich znaczenie, bo przejściówka im obrazu nie polepszy.
A co myślisz o trzeciej karcie jaką podałem (XFX)? Zadziała?


Zalecam zmianę monitora na taki z DVI :)
Obraz z VGA jest na prawdę nie do przyjęcia.

Posiadam Radeon XFX R9 280X i działa, więc jest duże prawdopodobieństwo że karty tej firmy działają od strzału.
XFX to firma produkująca karty dla graczy i jest to raczej górna półka dlatego są drogie ... ale jakość wykonania i podzespołów to radość dla oczu :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 23 mar 2016, 16:19 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 2 sty 2016, 18:28
Posty: 18
adam napisał(a):
I taka karta też powinna pasować
PowerColor HD7750 1GB GDDR5
http://www.techpowerup.com/168346/power ... -card.html
No i ta rzecz jasna:
PowerColor Single Slot Low-Profile Radeon HD 7750 Graphics Card
http://www.powercolor.com/Global/produc ... cification

To są prawie że bliźniacze karty, ta pierwsza wygląda biedniej za to ma wyjście VGA. Ale to sa karty z 2012 roku, więc tradycyjnie 3 lata po wypuszczeniu magazyny są z nich czyszczone bo przestaje ich łapać gwarancja producenta. Właściwie to mija ostatni czas kupić je nowe.

Jest jeszcze taka karta:
http://xfxforce.com/en-us/products/all- ... -775a-znp4
XFX AMD Radeon HD 7750 1GB GDDR5
Wymiarowo wygląda w porządku - 21.0 x 11.12 x 1.88 cm
Tylko że jest droga.





Wylicytowałem PowerColor HD7750 1GB GDDR5. Jest już podpięta i działa.
Kupiłem stery 3D. Sprawdziłem Quake 2 - działa hardware 3D.
Zniknęły artefakty 2D które miałem wcześniej na pulpicie na starej karcie.

Jak sprawdzić czy na pewno mam aktywne stery 2D w wersji 2.4 bo filmik 720p Bunny nadal mocno rwie?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 23 mar 2016, 20:11 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4058
pong777 napisał(a):
Jak sprawdzić czy na pewno mam aktywne stery 2D w wersji 2.4 bo filmik 720p Bunny nadal mocno rwie?


Stery to powinieneś mieć nie 2.4 a 2.10 (taki numerek ma zdaje się ostatnia publiczna wersja). Mplayer musi być nie MUI tylko od Liveforita ten lub ten. W opcjach GUI ustawiony tryb compyuv2.

Nawet jak masz to wszystko o czym pisze, nie masz gwarancji że każdy film 720p odtworzy się płynnie na SAM460. Z tego co można wyczytać na zachodnich forach, SAM nie jest na tyle wydajną maszyną żeby uciągnąć wszystkie filmy HD Ready. W zależności od kodeka i bitrate niektóre działają dobrze, niektóre nie.

Trzeba czekać na pełne wsparcie dla dekodowania wideo, co jest kolejnym priorytetem Hansa po Warp 3D Nova.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 23 mar 2016, 20:16 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 17:21
Posty: 882
Ten programik pokaże co jest zainstalowane

http://hdrlab.org.nz/benchmark/gfxbench2d/

Mplayer opis:

http://www.amigaone.pl/?p=1926

Ta wersja ma wsparcie dla lepszych kart

http://os4depot.net/share/video/play/li ... ayerng.lha

Bardzo ważne przy mplayerze jest włączenie opcji comp_yuv a jeszcze lepiej comp_yuv2 np

mplayer -vo comp_yuv2 film.avi


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 23 mar 2016, 23:24 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 2 sty 2016, 18:28
Posty: 18
Fajny benchmark. Jednak mam stery 2.10 działające. Na 1680x1050@60 Hz (32 bit) mam 5831 pnkt. W porównaniu do X1000 jest słabo.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO