Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 21 wrz 2021, 10:19

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: poniedziałek, 14 gru 2020, 12:56 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1041
A co z Blenderem? Bo już nie pamiętam :doh: Jak przyjdzie pora to nie omieszkam zapytać Leamana o RX Lite. Może publicznie coś powie.... chociaż pytałem go już o coś dwukrownie i nic. No i pomęczę ACube o więcej szczegółów dot. adaptera i SAM440.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: poniedziałek, 14 gru 2020, 13:47 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4028
No z Blenderem są akurat problemy. Uruchamia się ale nie widać czcionek. Mówię tu jednak o sytuacji w której uruchamiam Blendera ot tak, bez żadnego kombinowania. Natomiast bradzo możliwe że kombinując, czyli używając Wazp 3D (którego aktualnie na dysku nie mam), dałoby się doprowadzić do sytuacji, w której byłoby ok. Przynajmniej gdzieś tak przed 2016 rokiem, kiedy jeszcze nie istniał klasyczny Warp 3D dla Southern Islands, Blender tak uruchamiał się na mojej X1000, działając szybko i bezproblemowo. W samym archiwum z Wazp 3D, był dołączany predefiniowany plik konfiguracyjny pod kątem Blendera. no ale zaznaczam, było to dawno i nie było wtedy jeszcze Polarisów. Nie jestem grafikiem 3D, w Blenderze dobrych kilka lat niczego nie robiłem, to też nie miałem jakiegoś ciśnienia, by to dokładnie zweryfikować.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: poniedziałek, 14 gru 2020, 14:13 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1041
Ok, dzięki. Kolejny temat do wypytania :) Pewnie Andy, autor Blendera dla AOS, będzie coś wiedział. Pamiętam, że używa go do montażu video a ma przecież X1000.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: poniedziałek, 14 gru 2020, 14:51 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4028
Przemek napisał(a):
Ok, dzięki. Kolejny temat do wypytania :) Pewnie Andy, autor Blendera dla AOS, będzie coś wiedział. Pamiętam, że używa go do montażu video a ma przecież X1000.


Skoro ma X1000, zakładam że nie ma jakiegoś nieoficjalnego firmware, to znaczy że Polarisa nie może mieć wsadzonego do X1000, w tym akurat względzie SAM440 EP, wyprzedziła produkt A-EONu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: poniedziałek, 14 gru 2020, 14:56 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 13:40
Posty: 218
Lokalizacja: okolice Lublina
Mufa napisał(a):
Z tym starym Warp3D, to akurat najmniej bolesna sprawa, no bo od roku mamy MiniGL4GL4ES, a że prawie wszystko dla klasycznego Warp3D opiera się o MiniGL, to też kompatybilność Polarisa i SI, są tutaj niemal na takim samym poziomie.

Czy instalując MiniGL4GL4ES w moim przypadku w którym nie posiadam ES będą mi działać programy wymagające MiniGL?

_________________
AmigaONE X5000/20


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: poniedziałek, 14 gru 2020, 16:22 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4028
tchomasz napisał(a):
Mufa napisał(a):
Z tym starym Warp3D, to akurat najmniej bolesna sprawa, no bo od roku mamy MiniGL4GL4ES, a że prawie wszystko dla klasycznego Warp3D opiera się o MiniGL, to też kompatybilność Polarisa i SI, są tutaj niemal na takim samym poziomie.

Czy instalując MiniGL4GL4ES w moim przypadku w którym nie posiadam ES będą mi działać programy wymagające MiniGL?


Zawsze możesz sprawdzić, jest na Depocie, ale moim zdaniem nie. Nawet jeśli teoretycznie nie potrzebuje to biblioteki opengles2, to na pewno potrzebuje bibliotreki Warp3D Nova. Poza tym nie wiem czy to w ogóle działa poza Polarisem (dla kart Southern Islands nie jest to potrzebne, bo tam jest natywny stary Warp3D, który działa z klasyczną starą MiniGL).

Poza tym zobacz specyfikacje nie tylko na AmigaKit, ale i u innych dystrybutorów np. Alnea Computer:
https://www.amiga-shop.net/en/Amiga-Har ... ::790.html

w ostatniej linijce pisze:

OEM versions of Enhancer Software Plus & PPaint

czy np. Amedia Computer:

https://www.amedia-computer.com/en/accu ... o-hdd.html

znowu na końcu pisze:

Software Enhancer Plus and Personnal Paint CDRom included !

Tak że to nie jest normalne że jesteś być może jedynym userem X5000 na świecie, który nie ma płyty ze sterownikami i zamiast się z tym godzić i kombinować jak koń pod górę z okrojonym sterownikiem graficznym, ja bym raczej podjął działania by ten stan zmienić. Pisz do Emu, skąd on to kupił, potem pisz do dystrybutora, jak nie to do Leamana. Dickinsona, podaj numer seryjny płyty głównej.... Posiadanie X5000 bez ES, to trochę jak posiadanie samochodu bez czwartego koła. Może odpowiednio rozkładając ciężar w środku i poruszając się bardzo powoli da się dojechać do najbliższego sklepu, no ale to nie o to chodzi.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: poniedziałek, 14 gru 2020, 18:27 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1041
Skoro ma X1000, zakładam że nie ma jakiegoś nieoficjalnego firmware, to znaczy że Polarisa nie może mieć wsadzonego do X1000

Sam juz sie gubie...Czyli z Radeon SI Blender dziala normalnie?

@tchomasz

Rafal ma racje. Leaman zawsze podkresla, ze do KAZDEJ X5000 dolaczony jest ES.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: poniedziałek, 14 gru 2020, 22:17 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1534
Jeżeli chcesz to mam nowego leżaka magazynowego:

RadeonHD 7750 1GB GDDR5 Single Slot DVI/HDMI/D-SUB firmy VTX (Vertex3D)



https://www.techpowerup.com/gpu-specs/v ... -7750.b493


Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: wtorek, 15 gru 2020, 08:46 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 17:21
Posty: 882
Przemek napisał(a):
Sam juz sie gubie...Czyli z Radeon SI Blender dziala normalnie?


Tak. Warp3D do SI jest w tych płatnych sterownikach.
Można też zainstalować Wazp3D i używać trybu software.
Działa zawsze tylko wolniej.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: wtorek, 15 gru 2020, 09:39 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1041
@amig_os

Dziękuję za propozycję, jeszcze poczekam z decyzją. Najpierw będę chciał sprawdzić adapter. Karta, którą proponujesz prawdopodobnie nie wejdzie. Ze wstępnych oględzin wynika, że płytka drukowana nie może wychodzić poza linię śledzia. Śledź musi być najwyższym elementem. Akurat w tym rogu mam gniazdo zasilania w obudowie...ale jeszcze obejrzę.

@swinkamor12

O, dzięki :) Kolejny mały plusik dla SI.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: wtorek, 15 gru 2020, 12:14 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1041
Przemek napisał(a):
@amig_os
...Śledź musi być najwyższym elementem. Akurat w tym rogu mam gniazdo zasilania w obudowie...ale jeszcze obejrzę...?


Coś sobie dopowiedziałem :liar: Jest jeszcze 2cm do gniazda :roll: Będę miał Twoją kartę na uwadze...

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: wtorek, 15 gru 2020, 23:59 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1534
Przemek napisał(a):
Coś sobie dopowiedziałem :liar: Jest jeszcze 2cm do gniazda :roll: Będę miał Twoją kartę na uwadze...


OK :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: poniedziałek, 28 gru 2020, 09:13 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1041
amig_os napisał(a):
Przemek napisał(a):
Coś sobie dopowiedziałem :liar: Jest jeszcze 2cm do gniazda :roll: Będę miał Twoją kartę na uwadze...


OK :)


Jest problem z wysłaniem PM do Ciebie. Zostają zapisane do folderu "Do Wysłania" ale nie wychodzą. Mogę natomiast odpowiadać. Wysłałem też na Amigans ale szybciej byłoby gdybyś napisał PW pierwszy, tuaj :-)

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: poniedziałek, 28 gru 2020, 12:22 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1177
Jeżeli wiadomość jest w katalogu "Do Wysłania" może oznaczać, że odbiorca jej nie przeczytał. Wysłana prawdopodobnie jest.

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: poniedziałek, 28 gru 2020, 14:05 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1534
adam napisał(a):
Jeżeli wiadomość jest w katalogu "Do Wysłania" może oznaczać, że odbiorca jej nie przeczytał. Wysłana prawdopodobnie jest.


Dokładnie tak jest.
Wiadomość przeczytałem - więc powinna już mieć status przeczytana :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO