Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 23 paź 2021, 18:52

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: środa, 9 gru 2020, 18:11 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4058
Przemek napisał(a):
Nie wytrzymałem i adapter zamówiłem. Mam tylko jedno pytanie. Jak przyjdzie czas założę stosowny wątek.
Czy jest jakiś podstawowy sterownik, na którym można przetestować działanie karty? Mam na myśli darmowy, z jakimś ograniczeniem?
Kupno Enhancera w razie problemów byłoby bezsensownym wydatkiem.


No ja tylko mogę zacytować fragment swojego artykułu:


Wersja 0.xx jest integralną częścią systemu AmigaOS 4. Posiada jednak bardzo skromne możliwości, które ograniczają się jedynie do wyświetlania obrazu, bez akceleracji 2D i trybów kompozycji. Dodatkowym ograniczeniem jest bariera maksymalnej rozdzielczość do standardu HD Ready. W praktyce oznacza to, że ten sterownik przydaje się w zasadzie jedynie do instalacji systemu, po czym zastępowany jest lepszą wersją. Na szczęście aktualny producent komputerów AmigaOne, A-EOn dołącza płytę ze sterownikami Radeona HD dla swojego sprzętu. Problem mogą mieć posiadacze Amigi One 500 od ACube, którzy za nowsze sterowniki muszą dodatkowo zapłacić.

Oczywiście to samo tyczy się starszych kompów od Acube, dla których wsparcia w 2018 roku, nie mogłem przewidzieć. Nie wiem czy cokolwiek da się na tych ograniczeniach przetestować, poza samym faktem że karta działa z przelotką i poprawnie wyświetla obraz. Prędkościowo pod wersją 0.xx może być jednak wolniej niż na starym Radeonie R200 z akceleracją (oczywiście to moje przypuszczenia, bo nie testowałem).


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: środa, 9 gru 2020, 18:19 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1058
A dziękuję, to mi wystarczy. Wygrzebałem to info już wcześniej a na AW zwrócono moją uwagę, że z tym sterownikiem najpewniej nie zadziała żaden Polaris. Ja tylko chce przetestować sam adapter. W razie powodzenia oczywiście kupię ES2.0. Dalsze pytania będę miał w stosownym wątku. Może komuś się jeszcze przyda...

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: środa, 9 gru 2020, 18:41 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4058
Przemek napisał(a):
z tym sterownikiem najpewniej nie zadziała żaden Polaris.


To ja mogę potwierdzić na 100% że nie zadziała Polaris. Kiedyś padł mi dysk SSD i musiałem na X5000 stawiać system od nowa, byłem zmuszony do przekładki karty graficznej na starszego Radeona HD. Nawet myślałem żeby zmajstrować sobie ISO z podmienionym sterownikiem na Radeon V3, ale wbrew pozorom, to nie jest takie proste, nie wystarczy wrzucić pliku do Kickstartu i zaktualizować Kicklayotu, po czym wypalić płytę. Tak to nie zadziała, trzeba by było pewnie pogrzebać w skrypcie instalatora systemu itd. Więc uznałem że szybciej będzie wymienić na chwilę kartę graficzną.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: środa, 9 gru 2020, 20:12 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1058
W takim razie zdecydowanie powinni taki nowy, sterownik 'Lite', zrobic. Hans juz nawet nie uaktualnia listy kompatybilnych kart. Nie ma na niej zadnych Polarisow....

https://ip-119-47-123-254.webhost.co.nz ... atibility/

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: czwartek, 10 gru 2020, 05:26 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4058
No powinien. Skoro teraz ma być unifikacja ES i nie będzie już Standard Edition i Plus Edition, tylko jedna wersja, zawierająca jak się domyślam najwyższą gałąź sterownika, to jego okrojony odpowiednik należałoby umieścić w systemie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: czwartek, 10 gru 2020, 09:58 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1558
Przemek napisał(a):
Hans juz nawet nie uaktualnia listy kompatybilnych kart.

Trzeba spróbować wysłać dane z jakiejś amigi z Polarisem za pomocą programiku Hansa.
Na końcu otrzymujemy zapytanie czy wysłać dane na server - może PUBLIKACJA odbywa się to automatycznie ?

http://os4depot.net/share/utility/bench ... ench2d.lha


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: czwartek, 10 gru 2020, 10:46 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1177
U mnie to nie działało już parę lat temu. Ten program jest z 2012; chyba najprościej byłoby skontaktować się z ACube i zapytać czy i z jaką kartą testowali tego nowego UBoota. Myślę, że ważniejsza jest przejściówka, bo problem niewidzenia za przejściówką kart jest stary, od czasów mikro A1.

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: czwartek, 10 gru 2020, 11:55 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 13:40
Posty: 220
Lokalizacja: okolice Lublina
Mufa napisał(a):
Na szczęście aktualny producent komputerów AmigaOne, A-EOn dołącza płytę ze sterownikami Radeona HD dla swojego sprzętu.


Ale chyba od niedawna te sterowniki dorzucają. Emu mi pisał, że jak kupił swoją X5000 to żadnej płyty ze sterownikami nie dostał, więc ja teraz jadę na tym sterowniku wbudowanym w AOS'a.

_________________
AmigaONE X5000/20


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: czwartek, 10 gru 2020, 15:01 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4058
tchomasz napisał(a):
Mufa napisał(a):
Na szczęście aktualny producent komputerów AmigaOne, A-EOn dołącza płytę ze sterownikami Radeona HD dla swojego sprzętu.


Ale chyba od niedawna te sterowniki dorzucają. Emu mi pisał, że jak kupił swoją X5000 to żadnej płyty ze sterownikami nie dostał, więc ja teraz jadę na tym sterowniku wbudowanym w AOS'a.


Ja już nie pamiętam czy Emu, podobnie jak np. Radek_Cz, czy Radov by załapać się na pierwszą partię wlączył się w program betatestów? Betetesterzy takiej płyty z ES nie dostali, choć cenowo i tak byli do przodu. Natomiast wydaje mi się że nabywcy detaliczni dostali, Radzik robił kiedyś film z unboxingu X5000 i tam to pudełko z ES widać.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: sobota, 12 gru 2020, 16:40 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 13:40
Posty: 220
Lokalizacja: okolice Lublina
Emu kupil jako zwykly user nie betatester.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

_________________
AmigaONE X5000/20


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: niedziela, 13 gru 2020, 10:25 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1558
Radeon RX550 Single slot, nisko-profilowy z dołączonymi 2 śledziami montażowymi: LowProfile i HighProfile.

Amazon:
https://www.amazon.com/Yeston-Radeon-Ga ... DAE2ED3B5B

Strona producenta:
http://www.yeston.net/product/details/234/272



Ostatnio edytowano niedziela, 13 gru 2020, 10:33 przez amig_os, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: niedziela, 13 gru 2020, 10:31 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4058
Dosyć mało znana firma, przynajmniej dla mnie. Mając SAM 440, faktycznie zostałbym przy Southern Islands, choćby dla miękkiego resetu, a cudów w prędkości grafiki i tak cię przy takim cepie nie osiągnie. No ale najlepiej zaczekać na nową wersję ES i zobaczyć, jak to będzie z tym dekodowaniem wideo, no bo jeśli okaże się że miałoby to być tylko dla Polarisów, to wtedy taka karta zaczyna mieć sens.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: niedziela, 13 gru 2020, 10:37 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1558
Mufa napisał(a):
Dosyć mało znana firma, przynajmniej dla mnie.


Tak już bywa, że nawet AMD i NVidia mają różne karty na rynek europejski i amerykański :)
Im karta bardziej egzotyczna (rozmiar, kolor, design) tym trudniej dostać w Europie.

PS.
Już nie mogę się doczekać ES2.0 - Kas1e walczy ostro i wspomina o AmiBoing/EntwicklerX, że powinni być zadowoleni z nowego GL4ES.

https://www.amigans.net/modules/xforum/ ... post121562

@All
So on the whole, we can say as of the latest beta of Nova there were made some real kicking progress. Of course, some things are still not implemented (some instructions, better work with structures and arrays, some rendering bugs still here meaning there some flaws to find), but on whole it just day and light if we compare Nova 1.81 with 1.65 (or what public version now is). The amount and quality of the working shaders rise quite a lot. There is also a bunch of newly implemented instructions as well which should help AmiBoing guys and fresh GL4ES builds.

Thanks, Hans to spend time on improving it, Mattew who still pays for it, Capehill who still working on ShaderJoy, and Daniel for his work on ogles2 and very valuable to help with everything I ask him ever!


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: poniedziałek, 14 gru 2020, 00:01 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1058
Mufa napisał(a):
Dosyć mało znana firma, przynajmniej dla mnie. Mając SAM 440, faktycznie zostałbym przy Southern Islands, choćby dla miękkiego resetu, a cudów w prędkości grafiki i tak cię przy takim cepie nie osiągnie. No ale najlepiej zaczekać na nową wersję ES i zobaczyć, jak to będzie z tym dekodowaniem wideo, no bo jeśli okaże się że miałoby to być tylko dla Polarisów, to wtedy taka karta zaczyna mieć sens.


Ten Yeston po prostu został przez kogoś zaraportowany jako działający z Amigą, dlatego wypłynął. Co do mocy. W zasadzie interesuje mnie tylko UVD i sprawnie działający 2D. Jeden z użytkowników, znających Leamana w zasadzie wprost stwierdził, że karty SI też dostaną dekodowanie wideo ale bez 4K.
Przy tej posusze nie rozumiem embarga na info o ES2.0. I po co czekać z wydaniem do świąt? No nic, to już i tak tylko "kilka" dni...
Z racji sporej ilości miejsca, do mnie wszedłby normalny RX550, nie tylko low profile. Mały minus Polarisa to brak starego Warp3D a większy to brak twardego resetu. Szkoda też, że pomimo próśb, ACube nie podał więcej szczegółów/filmu z SAM440.… Zaraz po wydaniu nowego ES zaatakuję Leamana o testowy sterownik Lite. I tu też niewiadomo jak się zachowa, czy jest w ogóle RX Lite? Na teraz będzie to raczej R7 240/250. Może być nawet nowy...

https://allegro.pl/oferta/karta-graficz ... 9637524993

Ciekawe czy z DDR5 zadziała?

Będzie kilka niewiadomych, trochę zabawy. O to chodzi ;) Najważniejsze żeby adapter zadziałał.

PS. Nie pamiętam już ale chyba cale 2D (Picasso) też miało być przepisane i też chyba stoi za tym AEon?

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Co z Acube?
PostNapisane: poniedziałek, 14 gru 2020, 08:56 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4058
Z tym starym Warp3D, to akurat najmniej bolesna sprawa, no bo od roku mamy MiniGL4GL4ES, a że prawie wszystko dla klasycznego Warp3D opiera się o MiniGL, to też kompatybilność Polarisa i SI, są tutaj niemal na takim samym poziomie. Jak bym miał oceniać tak na oko to powiedziałbym że na takim Radeonie R9 270, który siedzi w mojej X1000 odpalę 98% softu dla Warp 3D, a na Polarsie z X5000 na pewno nie mniej niż 95% takich pozycji.

Reszta rzczy, ktore zgłaszałeś, to już rzeczywiście może sprawiać problemy. Sterownika Lite dla Polarsia nie ma, tak że jeśli byś się na tą kartę zdecydował to niestety muszisz nabyć ES oraz na systemie zainstalowanym i uruchomionym z pomocą starego Radeona, wczśniej skopiować odpowiedni plik do Kickstartu i zmodyfikować plik Kicklayout.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO