Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 19 maja 2024, 07:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 7 wrz 2023, 17:53 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): wtorek, 5 wrz 2023, 20:15
Posty: 13
W takim razie wklejam to co cię interesuje.
Używam statycznej adresacji IP.
--
# DEVS:NetInterfaces/RTL8139
# File generated by Internet 53.3 (1.8.2011)
# On wtorek, 04-kwi-23 at 19:25:16
device=rtl8139.device
hardwaretype=Ethernet
iprequests=64
writerequests=64
address=10.0.2.15
netmask=255.255.255.0
mtu=1492
--


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 7 wrz 2023, 19:01 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4676
Ok, wielkie dzięki.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 10 wrz 2023, 11:19 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4676
Wczorajsze testy nie były zbyt intensywne. Raz że nie działało nasze forum, a ja chciałem wyciągnąć wyniki testów jakie podesłał mi Świnkamor, z wiadomości PW, więc zrobić tego nie mogłem. Dwa, wiadomo jak to jest gdy się dwóch Polaków spotka w sobotni wieczór... Dlatego też bardziej szczegółowe testy będę wykonywał na moim stockowym PC za 3 - 4 tys. No ale jeśli miałbym odpowiedzieć na pytanie czy na PC z 5 tysięcy euro da się zaemulować Amigę NG za 1000 euro z normalną prędkością, moja odpowiedź brzmiałaby i tak i nie. Z jednej strony, emulacja SAM460 nawet na kompie Remika była dalej bardzo wolna (choć nieco szybsza niż na moim kompie). Z drugiej strony był Pegasos, zupelnie inna bajka. Tutaj znowu są dwie strony medalu. Jedna to operacje graficzne, dyskowe itp, to jest na pewno wolniejsze niż w przypadku realnego Pegasosa. Ten film mpg dołączony do systemu, mimo iż działał o niebo lepiej od tego samego filmu na emulowanej SAM i można by to opisać (co pewnie sami zobaczycie w następnym odcinku Amigi Bez Ściemy), że odtwarzał się prawie płynnie, to jednak to "prawie" było widoczne i jestem przekonany że realny Pegasos z takim filmem poradziłby sobie bez najmniejszych problemów, ba pewnie byłby w stanie odtworzyć kilka takich filmów jednocześnie. Jednak operacje gdzie dużą rolę odgrywa czysta moc CPU, to już inna bajka. Dla przykładu przytaczane kilka postów wcześniej rozpakowywanie archiwum z Update 1 do AOS 4.1FE, zaskoczyło mnie ultra pozytywnie. Jak wspomniałem wcześniej u mnie na emulowanej SAM, proces trwał 2 minuty i 49 sekund, na realnej X5000, 10 sekund. Nie wiem ile to trwa na realnym Pegu, no ale pewnie ze 20 sekund. Spodziewałem się więc że na emulacji będzie to coś między 20 a 30 sekund, co uznałbym za wynik dobry. Tymczasem proces trwał 13 sekund - zaledwie 30% wolniej od realnej X5000 040, szok!!! Naprawdę szkoda że nie zrobiłem więcej szczegółowych testów, ale w przyszłym tygodniu zrobię je u siebie i konkluzje przedstawię w zapowiadanym artku.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 10 wrz 2023, 14:46 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4676
Jeszcze w ramach uzupełnienia dodam że na moim Ryzenie 5 trzeciej generacji to archiwum rozpakowuje się w 22 sekundy.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 10 wrz 2023, 19:32 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): wtorek, 5 wrz 2023, 20:15
Posty: 13
Ogólnie i tak jest cudem ze po 10 latach sterownik do SM502 dostał aktualizację.
Z tej karty nikt chyba nie korzysta na prawdziwym SAM - wszyscy od razu dodają Radeony.
Wygląda na to, że środowisko Amigo NG dostrzegło pontencjał tej emulacji.
Dodatkowo samo środowisko Amiga NG zapowiedziało sterownik do "virtio-vg" do emulacji QEMU.

Drugi - problem karta sieć

Co do filmów może ten temat na innym forum pokaże problem.
https://www.amigans.net/modules/newbb/v ... _id=142484

Dla przypomnienia - sama emulacja QEMU Pegasos 2 jest w pełni sprawna do korzystania z AOS4 (wcześnie działał Morphos i Linux PPC) a od kwietnia 2023.
Żartobliwie mówiąc - jak na czas mierzony w świeci Amigi NG to cud jak szybko się rozwija :-)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 11 wrz 2023, 16:19 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4676
smarkusg napisał(a):
Ogólnie i tak jest cudem ze po 10 latach sterownik do SM502 dostał aktualizację.
Z tej karty nikt chyba nie korzysta na prawdziwym SAM - wszyscy od razu dodają Radeony.
Wygląda na to, że środowisko Amigo NG dostrzegło pontencjał tej emulacji.
Dodatkowo samo środowisko Amiga NG zapowiedziało sterownik do "virtio-vg" do emulacji QEMU.

Drugi - problem karta sieć

Co do filmów może ten temat na innym forum pokaże problem.
https://www.amigans.net/modules/newbb/v ... _id=142484

Dla przypomnienia - sama emulacja QEMU Pegasos 2 jest w pełni sprawna do korzystania z AOS4 (wcześnie działał Morphos i Linux PPC) a od kwietnia 2023.
Żartobliwie mówiąc - jak na czas mierzony w świeci Amigi NG to cud jak szybko się rozwija :-)


Ja byłem mega sceptyczny, ale teraz jestem w trakcie wykonywania różnych benchmarków praktycznych i zmieniam zdanie o 100%. Jak zrobią do tego prawdziwy sterownik karty graficznej, jak usprawnią pewne irytujące błędy, typu normalny reset z "kombinacji trzech króli", który u mnie nie działa a wręcz potrafi zawiesić komputer (używając bboota, mogę wykonać jedynie miękki reset z menu WB), jak popracują np nad lepszą emulacją Altiveca (który zwalnia, zamiast przyspieszać wirtualnego Pega), przede wszystkim gdyby to jakoś zrobili na mikrojądrze Linuksa, od razu pokonfigurowane tak by po włączeniu kompa samo startowało i było wygodne dla przeciętnego Kowalskiego - mówiąc wprost odgrzali projekt A.L.I.C.E., to Tabor nie ma po co się ukazywać.

Na dzień dzisiejszy największym hamulcowym jest ten lipny układ graficzny SM502, przez co wizualnie można mieć odczucie że jest to słabsze niż np. realna SAM460 no ale tam gdzie do gry wkracza czysta moc CPU np. przy konwersji filmow pod FFMPEG, nawet na moim Ryzenie 5, realna SAM nie ma szans, zresztą realny Pegasos również. Przypuszczam że nawet X1000 mogłaby przegrać gdyby nie Altivec. Jestem naprawdę w szoku. Swoje wrażenie postaram się opisać szczegółowo na blogu w najbliższych dniach.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 11 wrz 2023, 17:42 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4676
Przemek napisał(a):
Nie wiem czy się dokopałeś do tego ale w trakcie prac nad Qemu dla Peg2 okazało się, że to nie firmware tego kompa odpowiada za brak skanowania za mostkami tylko błąd w kernelu AOS4 dla Peg2. Hans już to poprawił. Okaże się jeszcze, że i w tym kompie ruszą nowsze Radeony ;)


No dzisiaj popatrzyłem w pliki release notes i faktycznie Hans taką zmianę wprowadził i to jeszcze w lipcu. To będzie rzecz, którą na pewno będę musiał potestować z Qemu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 11 wrz 2023, 17:53 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): wtorek, 5 wrz 2023, 20:15
Posty: 13
Super mini dystrybujse linuxa z QEMU i z autostartem na pewno da się zrobić.
Super mini dystrybujse linuxa z QEMU + GPU passthrough (prawdziwy Radeon ) pewno da się zrobić z autostartem - gdy zostanie poprawione jądro AOS4 Pegasos2.

Na razie zostaje opcja "-vnc" przy uruchomieniu QEMU , gdzie takie QEMU (projekt uruchonienia Amiga na Qemu nazywa sie Qmiga) możesz odpalić na dowolny serwerze/komputerze i łączyć sie do niego z bardzo słabego laptop,tableta,telefonu... gdzie chcesz i kiedy chcesz. :-)

Project Qmiga: https://osdn.net/projects/qmiga/wiki/FrontPage

Nie spamuje już w tym wątku - miłego dnia życzę i bardzo się cieczę, że Twoje nastawienie tak się zmieniło :-)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 11 wrz 2023, 19:44 
Offline
Początkujący
Początkujący

Dołączył(a): poniedziałek, 10 gru 2018, 11:20
Posty: 4
Mufa napisał(a):
Przemek napisał(a):
Nie wiem czy się dokopałeś do tego ale w trakcie prac nad Qemu dla Peg2 okazało się, że to nie firmware tego kompa odpowiada za brak skanowania za mostkami tylko błąd w kernelu AOS4 dla Peg2. Hans już to poprawił. Okaże się jeszcze, że i w tym kompie ruszą nowsze Radeony ;)


No dzisiaj popatrzyłem w pliki release notes i faktycznie Hans taką zmianę wprowadził i to jeszcze w lipcu. To będzie rzecz, którą na pewno będę musiał potestować z Qemu.


Just to clarify things a bit : what is done currently and releaed in beta kernel is fixes for "BAR" issue : it's issues with the pegasos2 kernel of os4. Issue were easy one, and it also fixed in BBOOT by balaton too, so that not big deal.

The real problem with pegasos2 and bridges is still in the progress to be fixed : Hans do work on it since few weeks already and i test things for him , and currently, we on the stage that card in bridge are detected, but Radeon drivers still didn't loads up : that where we currently are. Only this will be deal with, then Hans will make it available for general beta-testing.

But so far, currently, there is only one simple fix in the beta kernel for pegasos2, which, can be also fixed just by bboot. The real problem is still in progress to be deal with.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 12 wrz 2023, 05:48 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4676
Ok,
Thanks for info.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 12 wrz 2023, 07:34 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 17:21
Posty: 936
Zainstalowałem emulacje pegasosa 2 na moim i7.
Wyniki testów ffmpeg:

samanta

1743 s

peg 2 emulowany na i7

868 s

ffmpeg natywnie na windows

37 s

Przypomina mi się jesień roku 2001.
Wtedy też było na emulatorze na pc parę razy szybciej niż na 68k.
Niestety pod Windows było też dwadzieścia razy szybciej.
Więc emulowanie szybko się skończyło, bo nie było po co.

Dalej więcej przyjemności sprawia mi realny sprzęt.
Choć pewno w przypadku a1222 trzeba by przemyśleć target,
software jak pod to robić, itp.

A teraz ide se pograć w Quake na mojej Amidze 500 1 GHz.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 12 wrz 2023, 07:37 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1199
smarkusg napisał(a):

Nie spamuje już w tym wątku - miłego dnia życzę i bardzo się cieczę, że Twoje nastawienie tak się zmieniło :-)


Witamy na forum :)

Dzięki za kompilację EUAE (Amigans) , działa :thumbup:

@all

A tym poście zestawienie wyników...

https://www.amigans.net/modules/newbb/v ... post142785

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB HD7750 :mrgreen: SBLive! OS4.1 FE/A500/A600/A600+Furia/A1200/CD32/A4000D+A2320+PiccoloSD64


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 12 wrz 2023, 10:43 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): wtorek, 5 wrz 2023, 20:15
Posty: 13
swinkamor12 napisał(a):
..
Dalej więcej przyjemności sprawia mi realny sprzęt.
Choć pewno w przypadku a1222 trzeba by przemyśleć target,
software jak pod to robić, itp.
...


Masz całkowitą rację co do prawdziwego sprzętu.
Co do Tabor tutaj masz opisane:

https://keasigmadelta.com/blog/taborizi ... -e500-spe/

Problem z SLE polega na tym ,że od wersji gcc 8 nie jest już to wspierane.
Kompilacja polega na użyciu PatchForSPE - ale nie całego kodu tylko wybranych części.

mniej więcej tak jak coś testowałem ..

--
##########################
#Global
#
GCC="gcc"
PF="PatchForSPE"
#########################

FILES="hscale gamma rgb2rgb hscale_fast_bilinear"
FLAGS="-I. -I./ -mspe -mcpu=8540 -mfloat-gprs=double -mabi=spe -DUSE_SPE -fno-inline-functions -fno-partial-inlining -fno-align-functions -fno-align-jumps -fno-align-loops -fno-align-labels -fno-inline-small-functions -fno-indirect-inlining -mno-regnames -I/opt/ppc-amigaos/usr/include -D_ISOC99_SOURCE -D_FILE_OFFSET_BITS=64 -D_LARGEFILE_SOURCE -U__STRICT_ANSI__ -D_XOPEN_SOURCE=600 -DOPJ_STATIC -DZLIB_CONST -DHAVE_AV_CONFIG_H -DBUILDING_avcodec -mspe -mcpu=8540 -mfloat-gprs=double -mabi=spe -DUSE_SPE -fno-inline-functions -fno-partial-inlining -fno-align-functions -fno-align-jumps -fno-align-loops -fno-align-labels -fno-inline-small-functions -fno-indirect-inlining -mno-regnames -mcrt=newlib -O2 -pipe ...........................................

for FILE in $FILES
do
$GCC $FLAGS libswscale/$FILE.c -S -o libswscale/$FILE"main".S
./$PF libswscale/$FILE"main".S libswscale/$FILE.S
$GCC $FLAGS -MMD -MF libswscale/$FILE.d -MT libswscale/$FILE.o -c libswscale/$FILE.S -o libswscale/$FILE.o
done
##########


Można uruchomić emulację e500V2 (Tabor Linux) na Qemu aby sprawdzić kod ale nie robiłem jeszcze tego. Nawet nie wiem czy będzie działać.
Opieram się na informacji "afxgroup" który potrzebował właśnie emulacji e500v2 do testowania bibliotek(i).

Tabor będzie działać z dostarczonym oprogramowaniem. Nie widać aby ktoś nawet próbował coś robić pod ten sprzęt aktualnie ( pomijam programistów związanych z A-EON).
Wiedza by się przydała.
Szkoda bo gdyby cena była przystępna była by to maja pierwsze Amiga NG :-)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 12 wrz 2023, 20:03 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4676
swinkamor12 napisał(a):

peg 2 emulowany na i7

868 s



Zamieszczę ten wynik również w swoim artykule, jako ciekawostkę dla osób chcących emulować Pega na prockach Intela. Czy możesz podać więcej konkretów typu taktowanie, czy to odmiana stacjonarna, czy mobilna w laptopie? Najlepiej jak byś podał konkretny model CPU.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 12 wrz 2023, 21:46 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): wtorek, 5 wrz 2023, 20:15
Posty: 13
Przemek napisał(a):
smarkusg napisał(a):

Dzięki za kompilację EUAE (Amigans) , działa :thumbup:

Bardzo się ciesze, że działa :-)

Gdybyś potrzebował nowego FFmpeg i FFplay daj znać. Zrobiłem sobie pod Qemu (nowa biblioteka SDL2 usuwająca problem w emulacji) z git 8.2023.
Muszę tylko sprawdzić czy nie zrobiłem jej pod AltiVec .. bo masz SAM.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO