Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 19 maja 2024, 06:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 24 lip 2023, 19:28 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4676
swinkamor12 napisał(a):
Żaden problem. Pisz co chcesz testować.
Mogę sprawdzić na Amidze 500 1 GHz z 7750 (Sam460cr).

Moim zdaniem.
Emulator nigdy nie zastąpi prawdziwego sprzętu.
Jaki by nie był szybki, to nie jest to, po prostu.


Dziękuję za pozytywny odzew. Napiszę Ci na dniach na priv zestaw rzeczy do przetestowania.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 24 lip 2023, 19:44 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 wrz 2018, 17:32
Posty: 104
swinkamor12 napisał(a):
Żaden problem. Pisz co chcesz testować.
Mogę sprawdzić na Amidze 500 1 GHz z 7750 (Sam460cr).

Moim zdaniem.
Emulator nigdy nie zastąpi prawdziwego sprzętu.
Jaki by nie był szybki, to nie jest to, po prostu.


Zgadzam się w 100% Ja interesuję się Amigą od dziecka a teraz mam 38 lat (w sierpniu). I zawsze sprzęt + system. Emulacja dla mnie na pececie jest bez sensu. Wolę Cyberpunk 2077 czy serię Wiedźmin. Dla mnie komputer x86 to odpalarka Windowsa i wszystkiego co on oferuje. Amiga tylko zaistnieje jeżeli będzie unikatowa. I znajdzie się pieniądze na serię AmigaOne od najtańszych modeli do high-endu plus kolejne wersje AmigaOS 4.2 itd.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 25 lip 2023, 12:24 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1199
Cytuj:
Skoro jednak tak zachwalasz to chyba jednak będę musiał to wreszcie zrobić i wrażenia.opisać.


Nazwałbym to podekscytowaniem i zainteresowaniem. Gdybym sam przetestował to bym mógł zachwalać ;)
Opieram się na filmach, które są we wspomnianym wątku. Np. na jednym z nich bootowanie trwa 5s :shock:
Wydaje mi się, że nie ma szans na nowy sprzęt w ogóle.Też bym wolał "prawdziwy". Kiedyś Trevor stwierdził, że kolejny HW zależy od sprzedaży A1222. To już chyba wiemy jaki będzie efekt...
Jeżeli dorzucimy do tego całą sytuację z licencjami, pozwami, itd. to kto niby miałby z tego coś ulepić, skoro nawet Trevor nie dał rady.
AEon stoczył się podobnie jak inne amigowe firmy. Ale oczywiście chętnie przygarnę coś sensownego :lol:

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB HD7750 :mrgreen: SBLive! OS4.1 FE/A500/A600/A600+Furia/A1200/CD32/A4000D+A2320+PiccoloSD64


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 2 sie 2023, 22:20 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1199
Po ostatnich wynikach predkości dysku, Joerg Strohmayer stwierdził, że szybkość Qemu w tym aspekcie jest doskonała. Na prawdziwym sprzęcie, jedynie dyski NVMe (w X1000/X5000) mogą być szybsze. Pojawił się również ulepszony sterownik SM502, który poprawił działanie AOS4.x z Qemu.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB HD7750 :mrgreen: SBLive! OS4.1 FE/A500/A600/A600+Furia/A1200/CD32/A4000D+A2320+PiccoloSD64


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 1 wrz 2023, 10:15 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4676
swinkamor12 napisał(a):
Żaden problem. Pisz co chcesz testować.
Mogę sprawdzić na Amidze 500 1 GHz z 7750 (Sam460cr).

Moim zdaniem.
Emulator nigdy nie zastąpi prawdziwego sprzętu.
Jaki by nie był szybki, to nie jest to, po prostu.


Jeszcze raz chciałbym Ci podziękować za przeprowadzenie testów i podesłanie wyników. Jak zadeklarowałem, tak zrobiłem, zatem zainstalowałem Qemu, pobrałem system dla SAM460, przeczytałem / obejrzałem kilka poradników, po czym przystąpiłem do stawiania tego wszystkiego. Niestety poległem. Być może ten emulator fajnie działa z Linuksami, być może też z Windowsami, ale na mojej konfiguracji z Win11, dzieją się dziwne rzeczy. Już nawet na etapie próby utworzenia plikopartycji, mimo iż robiłem dosłownie kopiuj wklej, dostawałem info iż rzekomo nie podałem parametru wielkości pliku, ten można podać w KB, MB, GB itd. Zmiany parametru z G, na M czy K zawsze skutkowały komunikatem jakobym żadnej litery nie wpisał. Jakieś moje próby modyfikacji również spełzły na niczym. Zniechęciłem się, szkoda mi ostatniego dnia urlopu na nerwy i walkę z tym czymś.

Do tematu Qemu być może wrócę w przyszłości, jeśli kolejne wersje emulatora, jak i towarzyszących mu narzędzi będą bardziej przyjazne użytkownikowi. Na razie pasuję, ale Twoje wyniki nie pójdą na marne, na pewno kiedyś je wykorzystam, być może opisując coś innego.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 1 wrz 2023, 12:26 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 17:21
Posty: 936
Można spróbować taką klątwą:

qemu-img create -f raw test.img 1800M


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 1 wrz 2023, 14:18 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4676
Po zmodyfikowaniu tej "klątwy" i podaniu dokładnej ścieżki gdzie ma być utworzona plikopartycja, w końcu proces zakończył się powodzeniem. Dzięki :ok:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 1 wrz 2023, 14:21 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4676
Czy emulując SAm460 potrzebowałeś mieć obraz U-Boota? W poradnikach na sieci dotyczących emulacji Pegasosa piszą że potrzebny jest firmware Pega, ale jakoś nigdzie nie znalazłem informacji czy w przypadku SAM460 też trzeba mieć obraz.

Edit:
Udało mi się zabootować system na emulacji, zatem już wiem że U-BOOTa nie potrzeba :D


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 1 wrz 2023, 15:35 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4676
Na razie nie udało mi się jeszcze zainstalować systemu. No ale postaram się to opanować. Natomiast pierwsze testy jeszcze oparte o bootowanie z CD nie napawają optymizmem i potwierdzają raczej moje obawy. Jest chyba jeszcze wolniej niż to pamiętam 8 lat temu na WinUAE. No ale może to kwestia dopieszczenia wszystkiego i odpowiedniej konfiguracji. Na razie jednak mój stacjonarny Ryzen 5 3600X, 3.8GHz bazowe, 4.4Ghz w trybie Boost nie wyrabia z odtworzeniem zwykłego pliku MPG, oczywiście do realnego sprzętu nie ma startu.



Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 2 wrz 2023, 00:37 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1199
Cytuj:
... nie wyrabia z odtworzeniem zwykłego pliku MPG, oczywiście do realnego sprzętu nie ma startu.


No to zobacz ;)

https://youtu.be/2NrEHAxBFzc?si=QWspI_ZRJEDtP3DJ

Polecam cały jego kanał. To moja SAM nie ma raczej startu do QEMU na jego sprzęcie.
... albo to....

https://youtu.be/l2J357q-D64?si=SJ_A4ycOY2Vj1eUd

Z tego co piszą to oprócz szybkiego rdzenia liczy się też generacja CPU. Dobrze to chodzi na Ryzenie 5600x(Linux) albo M1 Max(MacOS).

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB HD7750 :mrgreen: SBLive! OS4.1 FE/A500/A600/A600+Furia/A1200/CD32/A4000D+A2320+PiccoloSD64


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 2 wrz 2023, 07:33 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 17:21
Posty: 936
Patrzę na to inaczej.
Mnie te filmy nie imponują.

Miejscami się tnie.
Nie wygląda na dużo szybciej niż na Sam460.

Nie widzi mi się kupowanie nowego pc pod emulator pod linuxa.
Linuksa na desktopie nie używam od czasów XP.
Ostatni nowy pc kupiłem w 2007.
Od tego czasu jadę w domu na poleasingowych/zamortyzowanych.
Dopóki mój 10 letni i7 się nie popsuje, nie chcę zmieniać.

Ostatnia sprawa, to w dalszym ciągu tylko pc.
Pewno bym się pobawił tym trochę, a max po paru razach wywalił i wrócił do Windows.
Od czasów XP nie jest takie złe.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 2 wrz 2023, 09:22 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4676
Przemek napisał(a):
Cytuj:
... nie wyrabia z odtworzeniem zwykłego pliku MPG, oczywiście do realnego sprzętu nie ma startu.


No to zobacz ;)

https://youtu.be/2NrEHAxBFzc?si=QWspI_ZRJEDtP3DJ

Polecam cały jego kanał. To moja SAM nie ma raczej startu do QEMU na jego sprzęcie.
... albo to....

https://youtu.be/l2J357q-D64?si=SJ_A4ycOY2Vj1eUd

Z tego co piszą to oprócz szybkiego rdzenia liczy się też generacja CPU. Dobrze to chodzi na Ryzenie 5600x(Linux) albo M1 Max(MacOS).


To co zauważyłem to zdecydowanie lepsze odświeżanie ekranu przy otwieraniu okien itd. Z filmami 720p, to niestety nadal nie wyrabia, o czym świadczy obraz czy 100% wskaźnik zajętości procesora. Natomiast faktycznie można domniemywać że skoro, choć nie wyrabia, to jako tako te 720p wyświetla, to z pewnością ten mpg dołączony do AmigaOS 4.1 FE powinien chodzić całkowicie płynnie. To oznacza że jeszcze sporo pracy przede mną, działam na razie na domyślnym sterowniku SM502, co ciekawe zmiana na ten nowszy z betaserwera, który trafił też niedawno na OS4Depot, sprawiła że system przestał się bootować. Już pierwszy dzień użytkowania Quemu, nauczył mnie że tutaj naprawdę trzeba być ostrożnym przy zmianie czegokolwiek, gdzyż z pozoru drobne rzeczy mogą mieć duży, dużo większy wpływ niż na realnym sprzęcie, na działanie i stabilność całości.

Tak, więc dużo eksperymentów i konfigurowania jeszcze przede mną, oczywiście jednym z pierwszych będzie próba podmiany sterownika na Radeona. Daję sobie czas do połowy września i dopiero wtedy opublikuję artka z własnych doświadczeń na własnym sprzęcie, no a ten film, który zamieściłem to były tylko takie piersze wrażenia na gołym domyślnym systemie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 2 wrz 2023, 14:41 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1199
Oczywiście kupno mocnego PC tylko do QEMU jest bez sensu ale pewnie jest jakaś grupa co już ma, a chce AOS4 wtedy za kilka euro mogą się pobawić. To trochę jak z Winuae i wersją na klasyka. Całkiem sporo osób tego spróbowało i
dalo pare groszy Hyperionowi. Inplus jest możliwość korzystania z Enhancera.
Już teraz QEMU jest znacznie szybsze od SAM440 (i o to mi chodziło) i troszkę od SAM460, która kosztuje 1000euro :roll: Specjalny sterownik virtio do grafiki byłby gamechangerem. Hans nagabywany o to, nie odpisał czy go pisze.
Wcześniej sondowal zakup laptopa pod QEMU. Może więc... ;)
Powtarzam, szczególnie laptop z QEMU i AOS4 ma sens. Na razie się przyglądam....

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB HD7750 :mrgreen: SBLive! OS4.1 FE/A500/A600/A600+Furia/A1200/CD32/A4000D+A2320+PiccoloSD64


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 4 wrz 2023, 09:40 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4676
Przemek napisał(a):
Już teraz QEMU jest znacznie szybsze od SAM440 (i o to mi chodziło) i troszkę od SAM460, która kosztuje 1000euro :roll: Specjalny sterownik virtio do grafiki byłby gamechangerem. Hans nagabywany o to, nie odpisał czy go pisze.
Wcześniej sondowal zakup laptopa pod QEMU. Może więc... ;)
Powtarzam, szczególnie laptop z QEMU i AOS4 ma sens. Na razie się przyglądam....


W teorii, to on jest szybszy, ale w praktyce.... Albo coś robię źle, albo faktycznie różnica generacji proca ma aż tak duże znaczenie, albo może różnica w prędkości emulacji Pega a SAM ma tak duże znaczenie. Teoria jest piękna, w Ragemem mam prawie 5200 Mips, realna SAM 1150MHz ma 2300, co więcej X5000 020 ma niespełna 4000, a nawet moja X5000 040 ma 4400 Mips. Pozozstałe parametry, według RageMem, takie jak odczyty, zapisy dla Cache L1, L2, RAMu czy pamięci wideo, w dwóch czy trzech przypadkach są nieco niższe niż w przypadku realnej SAM460, natomiast w pozostałych dziesięciu ewidentnie wyższe. Tyle terorii praktyka jest taka że okna mulą, sam IBrowse, który na realnej Amidze NG wczytuje się w mgnieniu sekundy, tu do pełnego załadowania strony startowej potrzebuje około 15 sekund!!! Tak na oko to ja nie widzę żadnej różnicy względem WinUAE uruchomionym w 2015 roku na moim znacznie wtedy wolniejszym od posiadanego dziś Ryzena Intelu I5. Dla mnie odczuwalna prędkość to jest prędkość co najwyżej Blizzarda 603e 160MHz. No ale nic, skoro na filmach pokazują że da się szybciej będę walczył dalej. Może instalacja uaktualnień systemu, ES i innych rzeczy okaże się przełomem... :think:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 4 wrz 2023, 12:16 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1199
Hans mając również poprzednią generację CPU też raportował powolność. Stąd chęć zakupu u niego nowego lapka.
Ja bym tam odpuścił bawienie się samemu bo się zniechęcisz. Wal na Amigans do odpowiedniego wątku. Tam użytkownik Maijestro aż się pali do Qemu i ma spore doświadczenie w tym temacie.

Zrób jakieś obliczenia, które wykażą ile te MIPSy są warte, bo na razie to głównie chyba odświeżanie ekranu szwankuje?

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB HD7750 :mrgreen: SBLive! OS4.1 FE/A500/A600/A600+Furia/A1200/CD32/A4000D+A2320+PiccoloSD64


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO