Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 17 gru 2017, 06:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 7 sty 2017, 19:18 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): piątek, 6 sty 2017, 11:16
Posty: 15
Witam,
w latach '90 jako dzieciak bawiłem się Amigą 1200. Po latach rozłąki z tym komputerem, niedawno zapragnąłem do niego powrócić.
Zakupiłem swój egzemplarz A1200 jednak jestem laikiem w tym temacie dlatego proszę o wyrozumiałość i w miarę możliwości merytoryczną pomoc.

Otóż moja Amiga ma dysk w postaci kary CF z zainstalowanym Workbenchem, który po odbaleniu pokazuje, że dostępna pamięć jest < 1MB. Rozumiem, że Amiga 1200 posiada 2MB pamięci, a Workbench po prostu zjada ponad 1MB stąd ten stan. Niestety dostępna ilość pamięci nie pozwala mi na odpalanie gier dlatego chciałem dokupić kartę pamięci.
I tu pojawia się mój problem wynikający z braku wiedzy.
Natknąłem się na różne karty o różnych oznaczeniach np. 1208, Apollo 1280, itd.
Nie mam zielonego pojęcia czym się różnią i którą powinienem wybrać.

Drugi problem jest taki, że w niektórych serwisach na aukcjach mogę znaleźć RAM (np. 16 MB RAM do amigii). Wygląda on jak zwykły RAM z PC. Naprawdę do Amigi da się wsadzić taką kość RAMu?

Z góry dziękuję każdemu kto zechce odpowiedzieć na moje pytania.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 8 sty 2017, 15:48 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
Aby wsadzić SIMMa, czyli RAM dla starych pecetów, potrzebujesz najpierw rozszerzenia pamięci, lub karty turbo, która posiada podstawkę pod taką kość RAMu, np. Elsat 1208. Do gołej Amigi bez karty rozszerzeń takiej pamięci nie włożysz. Na dzień dzisiejszy, to ja na aukcjach czy w sklepach takiej karty rozszerzeń nie widzę. Można sobie ewentualnie złozyć preorder w AmigaKit na ACA1221EC, która ma już na pokładzie 16MB RAMu i nieco szybszego proca:
http://amigakit.leamancomputing.com/cat ... ts_id=1296

Jak masz mało pamięci do gier to polecam system bez żadnych dodatków, bez tapety i tła od okien, najlepiej w 2 kolorach i z ustawionymi małymi buforami dla twardego dysku. Przy zastosowaniu się do tych rad, powinieneś mieć powyżej 1.8MB chipu, co może nie wystarczyć do każdej gry, jednak do większości powinno. Są jeszcze inne sztuczki, typu uruchamianie systemu bez sekwencji startowej itd.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 8 sty 2017, 16:20 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 146
Lokalizacja: Katowice
zwykłe karty pamięci mają 4 lub 8 mb maks i czasami można dodać komprocesor. Jak chcesz powspominać gry na Amigę nic więcej nie potrzeba. Da się kupić pooglądaj Allegro i Ebaya.
Karty turbo to kwestia dyskusyjna, fajnie je mieć tylko te ceny. Na początek karta pamięci wystarczy, jakieś 400-500
Tu masz przykład:
http://www.ebay.pl/itm/Commodore-AMIGA- ... Sw4GVYGLQJ
Za turbo raczej trzeba dać dwa razy tyle

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 8 sty 2017, 19:43 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): piątek, 6 sty 2017, 11:16
Posty: 15
Dzięki za wskazówki.
Mam jeszcze trzy pytania do tego co napisaliście, jeśli mogę:

1) W co lepiej zainwestować? W kartę pamięci czy w kartę turbo np Apollo 1220?
2)
Mufa napisał(a):
Jak masz mało pamięci do gier to polecam system bez żadnych dodatków, bez tapety i tła od okien, najlepiej w 2 kolorach i z ustawionymi małymi buforami dla twardego dysku. Przy zastosowaniu się do tych rad, powinieneś mieć powyżej 1.8MB chipu, co może nie wystarczyć do każdej gry, jednak do większości powinno. Są jeszcze inne sztuczki, typu uruchamianie systemu bez sekwencji startowej itd.


A jak taki system wystartować? Jak odpalam Amigę to startuje Workbench 3.1 czarnobiały. Nie wiem czy są ładowane jakieś dodatki bo nie wiem jak to sprawdzić ale pokazuje on że jest dostępne niecałe 1MB pamięci.
3) Czy da się sprawdzić ile Amiga ma pamięci w sumie (nie ile dostępne aktualnie tylko w ogóle)? Chciałbym się upewnić, że ma te 2MB tak jak powinna.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 8 sty 2017, 21:06 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
skr napisał(a):
A jak taki system wystartować? Jak odpalam Amigę to startuje Workbench 3.1 czarnobiały. Nie wiem czy są ładowane jakieś dodatki bo nie wiem jak to sprawdzić ale pokazuje on że jest dostępne niecałe 1MB pamięci.


Zobacz to katalogu WBStartup, jak masz tam jakieś ikony programów w środku to je usuń bądź przenieś gdzie indziej.

Cytuj:
3) Czy da się sprawdzić ile Amiga ma pamięci w sumie (nie ile dostępne aktualnie tylko w ogóle)? Chciałbym się upewnić, że ma te 2MB tak jak powinna.


Uruchom ikonę Shell i wpisz
Kod:
avail


Powinno Ci wyświetlić ile pamięci jest zainstalowane i ile masz wolnej.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 9 sty 2017, 23:00 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): piątek, 6 sty 2017, 11:16
Posty: 15
Dzięki jeszcze raz.
Avail pokazuje, że total jest faktycznie 2MB. Pojawiły się jednak u mnie wątpliwości czy z Amigą jest wszystko ok (i tym samym czy inwestycja w kartę nie będzie bezsensowna).
Otóż odpalam Amigę trzymając lewy przycisk myszy. Uruchamia się AmigaDOS (bez Workbencha). Avail pokazuje, że mam wolne jedynie ponad 1 MB. Próbując uruchomić jakąś grę WHDLoad np.
Batman Returns dostaję komunikat, że za mało pamięci. No ok.
Ale gdy próbuję uruchomić coś starszego np. Batman Caped Crusader albo Archon 2 coś na ekranie się pokazuje jednak ekran mruga. Jest głównie czarny ekran, na którym widać przebłysk na 0,5 sekundy jakiegoś obrazu.

Macie pomysł co to może być?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 10 sty 2017, 07:22 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
Używsnje WHDload przy 2MB Raku to nie jest najlepszy, pomysł, do takich zabaw potrzebujesz właśnie wspomnianej wcześniej karty rozszerzającej o 8MB. Generalnie taki Archon wymaga 0,5MB RAMu, ale gdy jest ładowany z dyskietki. Natomiast gry pod WHDload domyślnie skonfigurowane są tak że wszystkie dane z tej dyskietki przegranej na twardziela są kopiowane do RAMu.

Innymi słowy jeśli z jakiś powodów po załadowaniu systemu zostaje Ci 1MB pamięci i taki Archon zapakuje do tej pamięci na starcie 800kb to zostaje Ci na obsługę gry 0,2MB pamięci, więc to nie zadziała. Gry kilkudyskietkowe, nawet nie będą w stanie się przekopiować do RAMu bo się tam nie zmieszczą.

Zdaje się że jest jakaś opcja WHDLoad, pozwalająca uniknąć kopiowania zawartości gry do RAMu, ale w tej chwili jestem w pracy i nie pamiętam jaka.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 10 sty 2017, 09:55 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): piątek, 6 sty 2017, 11:16
Posty: 15
Mufa napisał(a):
Używsnje WHDload przy 2MB Raku to nie jest najlepszy, pomysł, do takich zabaw potrzebujesz właśnie wspomnianej wcześniej karty rozszerzającej o 8MB. Generalnie taki Archon wymaga 0,5MB RAMu, ale gdy jest ładowany z dyskietki. Natomiast gry pod WHDload domyślnie skonfigurowane są tak że wszystkie dane z tej dyskietki przegranej na twardziela są kopiowane do RAMu.

Innymi słowy jeśli z jakiś powodów po załadowaniu systemu zostaje Ci 1MB pamięci i taki Archon zapakuje do tej pamięci na starcie 800kb to zostaje Ci na obsługę gry 0,2MB pamięci, więc to nie zadziała. Gry kilkudyskietkowe, nawet nie będą w stanie się przekopiować do RAMu bo się tam nie zmieszczą.

Zdaje się że jest jakaś opcja WHDLoad, pozwalająca uniknąć kopiowania zawartości gry do RAMu, ale w tej chwili jestem w pracy i nie pamiętam jaka.


Ok, dzięki za żetelne wytłumaczenie, teraz wszystko jasne.
Dla pewności zatam więc (mam nadzieję) osatatnie już pytania w temacie:
Czy w takim razie jeśli gra byłaby zainstalowana na dysku "tradycyjnie" (nie żadne WHDLoad) to powinna się odpalić normalnie?
Czy Taka instalacja coś w ogóle zmieni skoro sam WB zabiera mi ponad 1MB na starcie?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 10 sty 2017, 11:14 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
Gry zainstalowsne tradycyjnie przeznaczone dla A500, która zazwyczaj miała na pokładzie 1MB powinny ruszyć, gry dla AGA, niekoniecznie. Niestety gier dla 1MB z tradycyjnym instalatorem nie ma dużo, ale coś tam znajdziesz. Z tego co pamiętam Alien Breed Tower Assault da się zainstalować, musisz tylko włożyć do stacji 3 lub 4 dyskietkę.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 16 sty 2017, 23:18 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): piątek, 6 sty 2017, 11:16
Posty: 15
Dokupiłem więc kartę Turbo ACA 1221ec.
I tym samym moich problemów ciąga dalszy...

Otóż wkładam kartę w slot w okienku w spodzie Amigi.
Włączam ją ale efektu brak. Workbench nadal pokazuje ~700,000 graphics mem, 0 other mem.
Poprawiam więc kartę (tzn. wyjmuję i wkładam raz jeszcze). Tym razem po włączeniu świeci się lampka Power ale nic poza tym. Jest czarny ekran, nic się nie dzieje.
Ponownie więc wykonuję próbę poprawienia karty. Teraz nie uruchomił się workbench lecz kickstart (z animacją wkładanej dyskietki) jakby nie wykrył karty CF. Po chwili komputer jakby zawiesił się.

Próbowałem poprawiać kartę jeszcze kilka razy ale efekt zawsze jeden z powyższych (albo brak efektu, albo czarny ekran, albo kickstart).

Jak mogę zdiagnozować swój problem? Czy naprawdę wkładam za każdym razem źle kartę czy może jest uszkodzona? A może z moją Amigą coś jest nie tak?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 17 sty 2017, 09:52 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 339
skr napisał(a):
Dokupiłem więc kartę Turbo ACA 1221ec.
I tym samym moich problemów ciąga dalszy...

Musisz poczytać o kartach ACA. Potrzebujesz programu ACATune dostępnego ze strony producenta http://wiki.icomp.de/wiki/ACAtune

Jednak czasem to może nie wystarczyć. Czasem potrzebny jest "timing fix".

Dlatego z tymi kartami są różne problemy i ja polecałbym Ci niezawodnego Blizzarda, albo jakieś rozszerzenie pamięci.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 17 sty 2017, 10:41 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): piątek, 6 sty 2017, 11:16
Posty: 15
Czy to znaczy, że bez ACATune karta ACA nie będzie w ogóle działać?
Kupując kartę wzorowałem się trochę na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=zLXn03p_ffc
Nie widzę by gość coś tu instalował, ustawiał opórcz wsadzenia karty.

Trochę mnie załamałeś bo wydałem 500zł na tą kartę i klops. A Blizzard to aktualnie na eBayu kosztuje 6500zł więc nie biorę go nawet pod uwagę.
Rozszerzenia jakieś da się znaleźć ale drożej i w wątpliwym stanie patrząc na zdjęcia


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 17 sty 2017, 12:01 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): piątek, 6 sty 2017, 11:16
Posty: 15
Włączyłem Shell'a i wpisałem
ACATune -status

Dostałem komunikat
ACATool v1.0
ACA card type not supported.

Rewelacja... Nie sądziłem, że odświeżenie sobie Amigi będzie taką drogą przez mękę.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 17 sty 2017, 15:54 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
Samo dwukrotne wyjęcie i włożenie karty nie musi gwarantować likwidacji zaśniedzenia styków (nie raz się o tym przekonałem). Wygląda na to że Twoja Amiga tej karty fizycznie nie widzi. Polecam preparat typu Kontakt S czy coś podobnego, pryśnij na styki złącza płyty głównej, odczekaj parę minut, wytrzyj mocno złącze z dwóch stron, w między czasie pryśnij też w złącze na karcie turbo. Gdy ja bawiłem się jeszcze A1200, popularnym rozwiązaniem było też metodyczne doginanie szpilką czy igłą zacisków na leciwych Blizzardach, myślę jednak że ACA nie jest kartą na tyle starą by miała już te syki wyrobinone.

Jak już potraktujesz odpowiednie styki preparatem wsadź kartę mocno do Amigi i ponownie zrób test. Jeśli to nic nie pomoże, to najprawdopodobniej masz uwaloną Amigę lub kupiłeś niesprawną kartę ACA.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 17 sty 2017, 19:12 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 339
skr napisał(a):
Czy to znaczy, że bez ACATune karta ACA nie będzie w ogóle działać?
Kupując kartę wzorowałem się trochę na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=zLXn03p_ffc
Nie widzę by gość coś tu instalował, ustawiał opórcz wsadzenia karty.

ACATune z tego co wiem steruje różnymi funkcjami karty typu odblokowuje pamięć FAST lub robi mapowanie ROMu.

skr napisał(a):
Trochę mnie załamałeś bo wydałem 500zł na tą kartę i klops. A Blizzard to aktualnie na eBayu kosztuje 6500zł więc nie biorę go nawet pod uwagę.
Rozszerzenia jakieś da się znaleźć ale drożej i w wątpliwym stanie patrząc na zdjęcia

Blizzard za 6500zł to zapewne taki z procesorem PowerPC.

Najprostszym Blizzardem jest wersja z procesorem 68030. Taki Blizzard 1230-IV/50MHz kosztuje 700 złotych (tyle za niego dałem parę lat temu na AmiBayu). Działa niezawodnie.

Ja jestem starej daty Amigowiec i przyzwyczaiłem się już do Blizzardów. I dlatego je polecam.

skr napisał(a):
Włączyłem Shell'a i wpisałem
ACATune -status

Dostałem komunikat
ACATool v1.0
ACA card type not supported.

Najwyraźniej ten model nie jest supportowany przez ACATune v1.0. Napisz do Individual Computers jeśli nie uda Ci się znaleźć odpowiedniej wersji.

skr napisał(a):
Rewelacja... Nie sądziłem, że odświeżenie sobie Amigi będzie taką drogą przez mękę.

Mam nadzieję, że uda Ci się rozwiązać problem z tą ACA. Jeśli nie, to spoko - powinieneś nie mieć problemów ze zwrotem lub wymianą karty.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO