Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest poniedziałek, 26 cze 2017, 07:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 18 sty 2017, 15:44 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 110
Lokalizacja: Katowice
Kolega już kupił więc nie straszmy go za mocno ;). Sprawdź styki jak pisał Mufa, ewentualnie umów się z kimś innym z Amigą1200 na testy. Podaj lokalizacje skąd jesteś, może ktoś jest blisko. Ewentualnie na forum PPA bo tam może być więcej klasycznych Amigowców.
Ja operuje w rejonie Jaworzno>Katowice>Żory>Rybnik ;)
Dodatkowo wyślij zapytanie do sprzedającego, już z sugestią że masz problem z odpaleniem i czy nie trzeba wykonać dodatkowych procedur. Im szybciej wyjaśnisz tym lepiej do ewentualnej reklamacji, zależnie gdzie kupiłeś.

_________________
Niepoprawny Optymista


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 18 sty 2017, 23:33 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): piątek, 6 sty 2017, 11:16
Posty: 15
newhousik napisał(a):
Kolega już kupił więc nie straszmy go za mocno ;). Sprawdź styki jak pisał Mufa, ewentualnie umów się z kimś innym z Amigą1200 na testy. Podaj lokalizacje skąd jesteś, może ktoś jest blisko. Ewentualnie na forum PPA bo tam może być więcej klasycznych Amigowców.
Ja operuje w rejonie Jaworzno>Katowice>Żory>Rybnik ;)
Dodatkowo wyślij zapytanie do sprzedającego, już z sugestią że masz problem z odpaleniem i czy nie trzeba wykonać dodatkowych procedur. Im szybciej wyjaśnisz tym lepiej do ewentualnej reklamacji, zależnie gdzie kupiłeś.


No przyznaję, że trochę mnie postraszyliście. Wydałem w sumie kupę pieniędzy na Amigę i kartę ACA i klops. Z dwojga złego wolałbym by wadliwa była jednak karta...
Aktualnie siedzę w Warszawie.
Kartę kupiłem w RetroAMI, które odpowiada po długim czasie aż w końcu twierdzi, że mogę oddać kartę w 14 od daty zakupu. (wg prawa jest to 14 dni od daty otrzymania więc już zaczynają się schody co sugeruje mi, że może być coś na rzeczy z tą kartą;) )


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 19 sty 2017, 02:24 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 806
Te 14 dni to na odstąpienie od zakupu, niezależnie od tego masz gwarancję na kartę.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 19 sty 2017, 15:00 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 110
Lokalizacja: Katowice
Z pewnością w Warszawie znajdzie się ktoś do testów, do RetroAmi nie mam większych zastrzeżeń, to nie OLX ;)

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 20 sty 2017, 23:03 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): piątek, 6 sty 2017, 11:16
Posty: 15
Przeczyściłem dziś styki karty + na płycie Amigi i próbowałem z Workbenchem na karcie CF, jak również bez karty CF na dyskietce.
Nadal brak efektów. Karty po prostu nie widać.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 21 sty 2017, 14:23 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 734
Raczej coś jest nie tak z a1200 niż z kartą.
Może warto sprzedać i zastanowić się nad czymś innym.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 21 sty 2017, 22:14 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 110
Lokalizacja: Katowice
Najprostszy test z inną Amigą . Prawie karzdy ma do 1200 przynajmniej kartę pamięci, będzie widać czy działa port. Gdyby nie odległość zrobilibyśmy test. średnio wierzę w usmażony port rozszerzeń,niczego jednak nie można wykluczyć, z 10 lat byłem serwisantem PC, może to nie to samo, ale zawsze, zawsze zastanawianie się, bez testów jest bezsensu. Testy z przekładaniem w 90 % dają poprawną diagnozę.

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 23 sty 2017, 13:26 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): piątek, 6 sty 2017, 11:16
Posty: 15
Ostatnie pytanie:
gdybyście mieli do wyboru kupić:
a) Blizzard 1220/4 4 MB
b) Microbotix MBX 1200z 8MB
c) M-Tec 1200 4MB
d) jakieś rozszerzenie pamięci lockujące port PCMCIa

co byście wybrali?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 23 sty 2017, 18:15 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 110
Lokalizacja: Katowice
Blizard ma zabudowany ECO020 28Mhz i miejsce na komprocesor (lub takowy w komplecie)
Ma 4 mb pamięci rozszerzalne do 8 mb ale nie sadze że dokupisz gdzieś taki dziwaczny model ramu
http://amiga.resource.cx/exp/blizzard1220

Nie wiem jak z nowymi kartami z 020 ale te stare lub tylko z koprocesorem, będą ci blokować PCMCIA po zamontowaniu 8 mb.
Dwie następne to karty pamięci z koprocesorem lub z możliwością zamontowania takowego.
Uważam że blizzard, aż takiego kopa nie da 020 z 28Mhz to chyba nie za wiele, lepiej min. 030.
Dlatego poszedłbym (tanio) i celował po prostu w kartę pamięci.
MBX wydaje się dobrym wyborem, jest tam klasyczny 72 pinowy SIMM. Ja mam podobnego elboxa, wydaje mi się że jest tam zworka od konfiguracji pamięci.
Gdy potrzebujesz PCMCIA to przełączasz pamieć w 4 mb i port zadziała.
http://amiga.resource.cx/exp/mbx1200
Do popykania na razie pamięć wystarczy, jak będziesz chciał jakieś turbo będziesz mógł spokojnie zapolować i może coś się trafi w dobrej cenie.
lepsze zdjęcie mbxa
http://www.bigbookofamigahardware.com/b ... _1_big.jpg

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 23 sty 2017, 21:12 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): piątek, 6 sty 2017, 11:16
Posty: 15
newhousik napisał(a):
(...)

Super,
bardzo dziękuję za merytoryczną i wyczerpującą odpowiedź :)

A orientujesz się o co chodzi z baterią zegara w tym MBX?
W linku który podałeś
"MBX 1200z has, MBX 1200 has no battery backed up clock"
Co to za zegar i bateria jest konieczna do poprawnego działania karty?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 23 sty 2017, 22:17 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 110
Lokalizacja: Katowice
wygląda na to że są dwie wersje "mbx1200z" na pewno jest z wymienną bateria, wersja "mbx1200" prawdopodobnie nie ma jej wcale. Nie będzie trzymała daty o ile to komuś potrzebne ;) moja nie trzyma daty, mam zwykły akumulatorek zamiast baterii i już zdechł, musiałbym przylutować ;)

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO