Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 17 gru 2017, 06:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 13 sty 2017, 16:11 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 13:01
Posty: 114
Hehe, uważam, że powinno się powrócić do idei kart AmigaOne 1200PPC i AmigaOne 4000PPC poprzez zrobienie na płytach głównych A1... slotów na zamontowanie płyty od A1200. :)
Ciekawe, czy to w ogóle mogłoby dzisiaj, na tych nowych, zadziałać - np. jak tzw (bezsensowna nazwa, ale lepszej nie mam) - emulator sprzętowy. :)
A no nic, tak się tylko zastanawiam.

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 14 sty 2017, 13:08 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 966
yerzmyey napisał(a):
Hehe, uważam, że powinno się powrócić do idei kart AmigaOne 1200PPC i AmigaOne 4000PPC poprzez zrobienie na płytach głównych A1... slotów na zamontowanie płyty od A1200. :)
Ciekawe, czy to w ogóle mogłoby dzisiaj, na tych nowych, zadziałać - np. jak tzw (bezsensowna nazwa, ale lepszej nie mam) - emulator sprzętowy. :)
A no nic, tak się tylko zastanawiam.


To juz było: AmigaOne 1200.
Przeczytaj artykuł Mufy: http://www.amigaone.pl/?p=1277

Obrazek

--- Copy & Paste

Jak się okazało dwa miesiące później na imprezie World of Amiga, AmigaOne wcale nie była zupełnie nową Amigą, a tylko dosyć rozbudowanym rozszerzeniem dołączanym do płyty głównej A1200. Na wspomnianym WOA 2000, pokazano zaledwie prototyp.

http://www.amigaone.pl/wp-content/uploa ... e_1200.jpg


--- End ---


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 14 sty 2017, 13:32 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 910
yerzmyey napisał(a):
Hehe, uważam, że powinno się powrócić do idei kart AmigaOne 1200PPC i AmigaOne 4000PPC poprzez zrobienie na płytach głównych A1... slotów na zamontowanie płyty od A1200. :)
Ciekawe, czy to w ogóle mogłoby dzisiaj, na tych nowych, zadziałać - np. jak tzw (bezsensowna nazwa, ale lepszej nie mam) - emulator sprzętowy. :)
A no nic, tak się tylko zastanawiam.

To jest bez sensu, bo skonstruowanie takiego czegoś dałoby na wyjściu cenę X5000 + A1200.
Poza tym jest kilka problemów typu zniszczenie oryginalnych A1200 w celu pozyskania podzespołów bądź skupienie dużej ilości płyt-dawców.
Ewentualnie wypuszczenie tego w formie FPGA. Taki Vampire dla AmigaOne. I to prędzej. Myślę że nawet nie wymagałoby (taka karta FPGA) specjalnego złącza na płycie. Na pewno wymagałaby skomplikowanego oprogramowania - zarówno sterowniki, jak i od strony emulatora zmiany w kodzie żeby mógł korzystać z niej. No chyba że system by mógł korzystać z tego do emulacji, ale to wymagałoby ścisłej współpracy kliku podmiotów ze sobą. Samo wypuszczenie karty bez wsparcia to byłaby druga Xena.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 14 sty 2017, 15:47 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
Nie wiem czy to ma sens.
Większość użytków które się nadają do użycia działa bez oryginalnych układów.
Moim zdaniem najbardziej optymalnie jest mieć dwie amigi - jedna a500 z gotek do gier i drugą nową do całej reszty.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 14 sty 2017, 18:09 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
swinkamor12 napisał(a):
Nie wiem czy to ma sens.
Większość użytków które się nadają do użycia działa bez oryginalnych układów.
Moim zdaniem najbardziej optymalnie jest mieć dwie amigi - jedna a500 z gotek do gier i drugą nową do całej reszty.


Amiga 500 to raczej tylko dla lansu, żeby sobie ewentualnie zdjęcia z biurka porobić. Jest przecież E-UAE na którym działają wszystkie gry z A500 no i zakładam że każda nawet najwolniejsza Amiga NG da radę z emulacją. Zatem jeśli już coś dokupować do SAM to dopaloną A1200, trudniejsza w emulacji i przypuszczalnie takie tytuły jak AB3D2 będą wydajnościowo większym wyzwaniem dla słabszych komputerów PPC.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 14 sty 2017, 19:32 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
A500 to jednak a500. Można kupić by powspominać stare czasy.
Na a1200 szkoda pieniędzy.
Poza jedną grą AB3D2 wszystkie inne są na inne platformy, często są to lepsze wersje niż na a1200.
AB3D2 - jak ktoś jest fanem, choć tu bym się zastanawiał nad szybkim pc i uae.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 14 sty 2017, 20:08 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
swinkamor12 napisał(a):
=
Poza jedną grą AB3D2 wszystkie inne są na inne platformy, często są to lepsze wersje niż na a1200.


No nie wszystkie np. Worms Director's Cut czyli najlepsza wersja Wormsów w historii to też exlusive dla A1200, poza tym pewnie jeszcze spokojnie ze 20 tytułów bym poszukał. No ale szukał nie będe, gdyż twój stosunek do Amigi 1200 jest znany i żadna argumentacja nie jest w stanie cię przekonać :angry-banghead:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 15 sty 2017, 09:13 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
Kiedyś na exec'u liczyliśmy exlusive dla A1200 okazało się że to aż trzy gry Worms Director's Cut, Banshee, AB3D2.
Z czego Banshee to klon gry z automatów, Worms Director's Cut - są Worms 2.0 na PC.
Zostaje tylko AB3D2, gra super tylko że nie korzystająca z chipsetu - uae daje radę.
a1200 - no taka se przedłużka do zasilacza, do której wpina się wszystko co powoduje że Amiga jest fajna.
Nie ma sensu tego kupować, jest to za drogie, poza tym są lepsze rozwiązania.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 15 sty 2017, 09:20 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
A wracając do tematu.
Po paru latach używania nowych amig, moim zdaniem chipset czy to oryginalny czy na fpga w amidze nie jest potrzebny.
Jakby nawet był dostępny na karcie np PCI i tak bym tego nie kupił.
Soft użytkowy w większości działa bez chipsetu.
Nieliczne wyjątki nie są warte używania.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 15 sty 2017, 10:32 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 339
Amiga 1200 ma szereg zalet, które usprawiedliwiają jej posiadanie jako osobnego komputera.

Po pierwsze pełne plug&play. Po prostu włączasz komputer i od razu możesz działać. Nie potrzeba instalować sterowników, wszystko co potrzebne jest w pamięci ROM. Fajnie, jak nasza Amiga jest wyposażona w twardy dysk HDD, wówczas praca staje się wygodniejsza.

Zadziała każde natywne oprogramowanie przeznaczone dla Amiga OS 3.1 oraz systemów wcześniejszych. Nie ma problemów z konfigurowaniem, czy niekompatybilnością. Idealne uzupełnienie Amiga OS 4 w przypadku programów zaprojektowanych dla Amiga OS 3.1.

Procesor M68020 jest o wiele wydajniejszy niż M68000, w który wyposażone są starsze modele Amig. Ma cache instrukcji, więcej instrukcji i trybów adresowania. Pracuje z wyższą częstotliwością. Idealnie współgra z chipsetem Amigi (nawet jak jest szybszy niż Blitter).

Układ AGA zapewnia tryby 64, 128 i 256-kolorowe oraz HAM8 w każdej rozdzielczości, począwszy od 320x256, a skończywszy na 1280x512.

System Amiga OS 3.1 zapewnia wygodę pracy i wiele funkcji.

Amiga 1200 daje niesamowite możliwości. Można z powodzeniem korzystać z bogactwa natywnego oprogramowania dla niej zaprojektowanego.

Jeśli kogoś kręci Doom, to rzeczywiście to komputer nie dla niego. Amiga posiada jednak cechy, które pozwalają na uzyskanie zdumiewających efektów. Szczególnie dzięki zastosowanemu w niej zespołowi dwóch koprocesorów - Coppera i Blittera Amiga wyśmienicie nadaje się do efektów video. Przykładem program Scala.

Amiga jest komputerem wystarczająco wszechstronnym, choć wykorzystywano i wykorzystuje się go głównie w rozrywce. Workbench z 1.3 nie jest jakimś demonem funkcjonalności. Dopiero wyższe wersje systemu wprowadziły dużo większą wygodę i funkcjonalność.

Co do gier wyłącznie na kości AGA to jest ich znacznie więcej. Trudno jednak oczekiwać by było tego dużo więcej skoro Amiga 1200 istniała na rynku konsumenckim bardzo krótko (rok - półtora roku). Ostatnia wersja systemu Amiga OS 3.1 jest datowana na 18 lutego 1994 roku.

Jak ktoś jest z Amigą dłużej rzeczy, które opisuję wydają się być oczywiste.

Amigę 1200 z powodzeniem można używać i dziś, dzięki temu że komputer jest całkiem szybki i bardzo funkcjonalny, dzięki HDD. Uważam, że przetrwał próbę czasu. W każdym razie używam go na co dzień do różnych celów, tak jak koledzy używają AmigiOne i Amiga OS 4.

Nie każdy też musi być fanem najnowszych technologii.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 15 sty 2017, 11:07 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
Kości AGA to było, jest i będzie bezwartościowe dziadostwo.
Na Amigę jest sporo fajnego softu głównie do grafiki i DTP ale bez karty graficznej tego softu nie da się używać.
Nie ma sensu kupować i rozbudowywać a1200 - są tańsze i lepsze rozwiązania.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 15 sty 2017, 12:00 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 599
Dzięki kościom AGA mamy na niektórych Amigach gry, które są kolorowsze od tych gier chociażby z Amigi 500 :thumbup: A to,że AGA mogłyby być wtedy takie szybkie jakie będą szybkie najnowsze układy graficzne w domowych komputerach za chociażby 30 lat, to inna sprawa ;)

_________________
Amiga Rulez / YT | Nowa targowica - Zdrajcy Polski


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 15 sty 2017, 12:14 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
Kości AGA były ponad dwadzieścia razy wolniejsze od grafiki w PC, Mac,Atari z UWAGA 1992 roku.
Mnie by wystarczyło żeby były tak samo szybkie jak grafika w PC, Mac,Atari z UWAGA 1992 roku.
Dzisiaj zakup a1200 nie ma sensu. Są lepsze,szybsze, tańsze rozwiązania.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 15 sty 2017, 13:49 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 599
Nawet jeśli było wolniejsze, to nie ma nic do rzeczy, bo nikt nikogo nie zmuszał do siedzenia przy AGA. Wersje chociażby gier na AGA ładniej się prezentowały niż wersje z Amigi 500 i ms-dos :thumbup:

_________________
Amiga Rulez / YT | Nowa targowica - Zdrajcy Polski


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 15 sty 2017, 13:57 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
Wersje na ms-dos były lepsze.
Szkoda na a1200 wydawać pieniędzy.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO