Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest środa, 26 wrz 2018, 10:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 28 lut 2012, 16:01 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 739
Czy używacie joysticków?
Jeśli tak to czy możecie polecić jakiś z dostępnych w sprzedaży? Chodzi o nowy, ze sklepu :)
Chciałbym wykorzystać go z grami pod systemem jak i z grami pod UAE.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 28 lut 2012, 16:30 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3172
Emu napisał(a):
Czy używacie joysticków?
Jeśli tak to czy możecie polecić jakiś z dostępnych w sprzedaży? Chodzi o nowy, ze sklepu :)
Chciałbym wykorzystać go z grami pod systemem jak i z grami pod UAE.


Ja używam tylko padów, a z joysticków nowych, to chyba jedynie w grę wchodzi Speedlink SL-6602 Competition Pro, chociaż w Polsce coraz trudniejszy do dostania. Jak dla mnie jednak ten model zbyt oldschoolowy, osobiście lubiłem joye z wyprofilowaną rączką i przyciskami fire w niej umiejscowionymi.
Jeśli dysponujesz oryginalnymi joyami z Amigi, to może warto zainteresować się tym adapterem. Ja ostatnio zdobyłem około 10 starych joyów i trochę mnie korci ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 28 lut 2012, 16:49 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 739
Od czego to zależy, czy dany joystick działa pod AOS 4? Czym się kierować?
Nie zadziała żaden joystick na złączu USB??
Te Speedlinki to takie trochę archaiczne są, zresztą mam takie dwa nowiutkie, tyle, że na złączu do Amigi klasycznej.

A właśnie - czy ktoś się spotkał z interfejsem produkcji Jakuba Husaka? Jest to taka złączka, z jednej strony wtyk USB, z drugiej złącze dla standardowego joya z wtykiem do np. C64.

Posiadam takie cudo, do wykorzystania właśnie z joystickami i padami dla retro maszynek typu Amiga, C64 czy Atari. Pod moim maczkiem działało poprawnie bez żadnych sterowników.

Jakaś szansa, że zadziała pod AOS 4.1?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 28 lut 2012, 17:01 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3172
Emu napisał(a):
Od czego to zależy, czy dany joystick działa pod AOS 4? Czym się kierować?
Nie zadziała żaden joystick na złączu USB??
Te Speedlinki to takie trochę archaiczne są, zresztą mam takie dwa nowiutkie, tyle, że na złączu do Amigi klasycznej.

A właśnie - czy ktoś się spotkał z interfejsem produkcji Jakuba Husaka? Jest to taka złączka, z jednej strony wtyk USB, z drugiej złącze dla standardowego joya z wtykiem do np. C64.

Posiadam takie cudo, do wykorzystania właśnie z joystickami i padami dla retro maszynek typu Amiga, C64 czy Atari. Pod moim maczkiem działało poprawnie bez żadnych sterowników.

Jakaś szansa, że zadziała pod AOS 4.1?


Mówisz o tym adapterze? Sam jestem ciekaw czy zadziała.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 28 lut 2012, 17:18 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 739
Mufa napisał(a):
Emu napisał(a):
Od czego to zależy, czy dany joystick działa pod AOS 4? Czym się kierować?
Nie zadziała żaden joystick na złączu USB??
Te Speedlinki to takie trochę archaiczne są, zresztą mam takie dwa nowiutkie, tyle, że na złączu do Amigi klasycznej.

A właśnie - czy ktoś się spotkał z interfejsem produkcji Jakuba Husaka? Jest to taka złączka, z jednej strony wtyk USB, z drugiej złącze dla standardowego joya z wtykiem do np. C64.

Posiadam takie cudo, do wykorzystania właśnie z joystickami i padami dla retro maszynek typu Amiga, C64 czy Atari. Pod moim maczkiem działało poprawnie bez żadnych sterowników.

Jakaś szansa, że zadziała pod AOS 4.1?


Mówisz o tym adapterze? Sam jestem ciekaw czy zadziała.


Mniej więcej. Konstrukcja Jakuba jest dużo mniejsza, właściwie to wtyczka USB, coś jak dongle.
W każdym razie działa rewelacyjnie. Sęk w tym, czy zadziała z Amigą.

Tak czy siak, przydałby mi się nowy joy na USB...


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 28 lut 2012, 18:37 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 17:19
Posty: 72
Trochę nie do końca na temat ;)

Pod os4 z pewnością nie działa pad od Xbox - a szkoda bo jest bardzo wygodny.
Działa kierownica Thrustmaster F430 - da się skalibrować bez najmniejszego problemu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 28 lut 2012, 18:50 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 601
Korzystając z okazji że taki temat wypłynął, już dawno temu ciekawiło mnie czy da się podłączyć pada od
playstation do Amigi klasycznej (mam na myśli pada z kabelkiem), te pady są bardzo wygodne imo.
W związku z czym ciekawi mnie czy da się samemu przerobić wtyczkę i to starczy żeby działało,
czy potrzebna jest jakaś przelotka. Widziałem w sieci jakieś przelotki pad PS -> USB ale nie wiem czy
takie wielokrotne "przelotkowanie" będzie wogóle działać.

Kiedyś miałem coś takiego:

Obrazek

Niestety tylni przycisk fire nie wytrzymał i wcisnął się do środka :mrgreen:
Fajnie się to używało, bardzo wygodny był, miał autofire i wogóle miło go wspominam.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 28 lut 2012, 19:15 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3172
Ferin napisał(a):
Korzystając z okazji że taki temat wypłynął, już dawno temu ciekawiło mnie czy da się podłączyć pada od
playstation do Amigi klasycznej (mam na myśli pada z kabelkiem), te pady są bardzo wygodne imo.
W związku z czym ciekawi mnie czy da się samemu przerobić wtyczkę i to starczy żeby działało,
czy potrzebna jest jakaś przelotka.


Da się, kiedyś miałem schemat przelotki, tylko gdzieś zapodziałem. Sprawdź czy czasami nie ma tego na aminecie.

P.S.
Coś mi się zdaje,ale mogę się mylić bo to z 10 lat temu było, ponadto przez tę dekadę mogło się to zmienić, że wówczas scalak potrzebny do użycia w przelotce kosztował więcej niż koszt pada od PS1, więc dosyć dużo.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 28 lut 2012, 21:44 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 601
Dzięki Mufa za info
Znalazłem pliki na aminecie, scalak teraz kosztuje 24 złote, więc cena całkiem całkiem. Problem tylko taki że, z tego co czytałem w dokumentacji, potrzebny jest programator żeby w rzucić kod na czipa bo bez tego nie będzie działać. Fajne jest to że w wersji 3 ten emulator pada (jak go nazywa twórca) potrfi całkiem sporo. Planował nawet wersje 4 i 5 ale chyba na planach się skończyło - w wersjii 5tej miał wibrować! :lol:

Dla tych którzy nie potrafią sami zrobić takiej przelotki proponował za 24 euro gotową wersję.
Tak czy inaczej istnieje i można go sobie zrobić.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 17 mar 2012, 10:59 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3172
Na OS4Depot pojawił się wrapper dla joysticków autorstwa HUNO. W dokumentacji czytamy, że supportuje m.in:
WingMan Precision USB
Joystick FreeBox USB
Joystick Cyborg V.1

a także adaptery joysticków USB Joystick Adaptator HAMA Single adaptator Playstation
i Twin USB Joystick APM Adaptator Playstation. Oczywiście obsługuje też pady.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 17 mar 2012, 14:58 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 739
Ten wrapper to chyba dla programistów raczej...


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 27 mar 2012, 12:15 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): niedziela, 26 lut 2012, 13:48
Posty: 104
Niedawno wpadl mi w rêce pad dual action firmy logitech, przetestowalem go z kilkoma grami które mam na dysku i dziala bez problemu na mojej Sam. Pad jest pod usb i system wykrywa go bez problemu . Tak wiêc jesli ktos szuka takiego sprzêtu do gier na Ami to wydaje siê rozsadna opcja.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 27 mar 2012, 13:11 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3172
vegeta napisał(a):
Niedawno wpadl mi w rêce pad dual action firmy logitech, przetestowalem go z kilkoma grami które mam na dysku i dziala bez problemu na mojej Sam. Pad jest pod usb i system wykrywa go bez problemu . Tak wiêc jesli ktos szuka takiego sprzêtu do gier na Ami to wydaje siê rozsadna opcja.


Dual Action to podstawa, nawet nie wspominałem o nim, gdyż wątek dotyczył joysticków a nie padów. Oczywiście też mam tego pada, świetnie sprawuje się też Logitech Precision, no ale ten nie ma gałek, więc służy mi za kontroler rezerwowy.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 27 mar 2012, 19:03 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 739
Moglibyście podać oznaczenia tego pada Logitecha? Znalazłem dwa o oznaczeniach GW i F310, nie wiem który zadziała.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 27 mar 2012, 22:08 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): niedziela, 26 lut 2012, 13:48
Posty: 104
nie mam opakowania do tego pada , ale z tylu pada jedno z oznaczen ma symbol pid:V,V733


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO