Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 16 sty 2018, 19:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 20 lis 2017, 15:41 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1032
Enchancer Software 2.0 - Polaris RX 4xx/5xx

https://pbs.twimg.com/media/DOWFUV_X0AE_QPx.jpg
https://pbs.twimg.com/media/DOWG_OlXkAES4jS.jpg

RX 460 Polaris 11 1200 MHz 1750 MHz GDDR5 112 GB/s 14 nm 896 2200 GFLOPS
RX 470 Polaris 10 1206 MHz 1650 MHz GDDR5 211 GB/s 14 nm 2048 4900 GFLOPS
RX 480 Polaris 10 1266 MHz 1750 MHz GDDR5 256 GB/s 14 nm 2304 5800 GFLOPS

RX 540 Polaris 12 1219 MHz 1500 MHz GDDR5 128bit 96 GB/s 14 nm 512 1200 GFLOPS
RX 550 Polaris 12 1183 MHz 1750 MHz GDDR5 128 bit 112 GB/s 14 nm 512 1200 GFLOPS
RX 560 Polaris 21 1275 MHz 1750 MHz GDDR5 128bit 112 GB/s 14 nm 1024 2600 GFLOPS
RX 570 Polaris 20 XL 1244 MHz 1750 MHz GDDR5 256 bit 224 GB/s 14 nm 2048 5100 GFLOPS
RX 580 Polaris 20 1340 MHz 2000 MHz GDDR5 256 bit 256 GB/s 14 nm 2304 6200 GFLOPS

https://en.wikipedia.org/wiki/AMD_Radeo ... w_features

Entry-level:
Radeon RX 460

Mid-range:
Radeon RX 470
Radeon RX 480

https://en.wikipedia.org/wiki/AMD_Radeo ... w_features

Entry-level:
Radeon RX 540
Radeon RX 550
Radeon RX 560

Mid-range:
Radeon RX 570
Radeon RX 580


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 29 lis 2017, 13:44 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2871
Ktoś wcześniej pytał o pobór mocy w tych kartach. Dodam że właśnie kupiłem Polarisa RX 460 (tyle że nie jest to karta dla mnie i co za tym idzie nie trafi do Amigi) i powiem że choć karta wygląda dosyć potężnie, podobnie jak mój R9 270, dysponuje aż dwoma wentylatorami, to zauważyłem że nia ma żadnych wtyczek do pociągnięcia dodatkowego zasilania bezpośrednio z zasilacza. W przypadku średniej klasy kart z lini HD 6xxx czy HD 7xxx było to nie do pomyślenia. To tylko potwierdza to co napisałem wcześniej w innym wątku, że choć jak na obecną generację, karty uchodzą za bardziej prądożerne względem konkurentów od NVidii, to wobec starszych Radeonów i tak są mniej łakome na prąd.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 8 gru 2017, 17:19 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 667
To ja w świetle tego co podlinkował amig_os (a to ja pytałem o zużycie prądu), odpowiem, że kompletnie rozmyśliłem się z serii RX4XX. Jeśli faktycznie tak jest, że przeciążają napięciowo złącze PCI-e i producent rozwiązał to programowo w sterowniku - to ja nie widzę tej karty w świecie Amigi.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 8 gru 2017, 19:15 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2871
Niektóre karty (przynajmniej te z seri RX 5xxx) posiadają gniazda dodatkowego zasilania:

https://images.anandtech.com/doci/11278 ... ie_c04.jpg


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 31 gru 2017, 11:34 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1032
Hans podał kolejną ciekawą informację:

"Pracuję nad kartami Polaris (a więc podzbiorem kart RX) i będzie to osobny sterownik."


---Copy & Paste

http://amigaworld.net/modules/newbb/vie ... =33#806794

I'm working on Polaris cards (so a subset of RX cards), and it'll be a separate driver.

Hans

--- End ---


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 4 sty 2018, 00:06 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1032
Hans podał kolejną ciekawą informację:

---Copy & Paste ---

http://amigaworld.net/modules/newbb/vie ... r=0#807050

Software using Warp3D and Warp3D Nova can use the extra VRAM. Graphics library programs are still limited.
Yes, the graphics.library and its driver API would need to be updated before it can also use all VRAM.

Current MiniGL/Warp3D/Warp3D Nova apps will automatically use the extra VRAM. I played OpenJK with textures set to extreme detail, and it ended up using ~650-700MiB of VRAM in total.

Hans

--- End ---[/quote]


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 4 sty 2018, 20:51 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 149
Lokalizacja: Katowice
Emu napisał(a):
To ja w świetle tego co podlinkował amig_os (a to ja pytałem o zużycie prądu), odpowiem, że kompletnie rozmyśliłem się z serii RX4XX. Jeśli faktycznie tak jest, że przeciążają napięciowo złącze PCI-e i producent rozwiązał to programowo w sterowniku - to ja nie widzę tej karty w świecie Amigi.

mam rx480, co prawda w pc, ale oczywiście ma złącze zasilania. Nie wiedziałem że są wersje bez złącza zasilania, to nie do pomyślenia. Jak ktoś bardzo chce, mogę spróbować zrobić testy w dosie (brak obsługi sterownika ) i pod Windows bez obciążenia i zmierzyć miernikiem pobór prądu. Według mnie nie powinno być wielkiej różnicy, to już na poziomie biosu karty powinno być rozwiązane. Nawet jak miałem wcześniej Ati hd5770 to nie było z tym problemu gdy odpalałem Chromeosa.
Nie zmierzę jak dociąża PCI-Expres ale powinno wykazać, że bios steruje kartą

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 5 sty 2018, 22:29 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2871
Rx 460 nie miał dodatkowego zasilania i chyba ze względu na to co pisał Emu, producenci uznali to za błąd gdyż jeśli chodzi o nowszą rodzinę RX 5xx, poza może najsłabszym modelem RX 550 (który pobiera tylko 50W), począwszy od RX 560 (w tym wypadku jednak trzeba sprawdzić, bo niektórzy producenci nie dają dodatkowego zasilania - ale to mniejszość), takie gniazdo powinniśmy znaleźć. Poniżej tabelka jaką znalazłem, która pozwoli na wybór właściwego Rx 560 (zakładam że Rx 570 i 580 obowiązkowo mają dodatkowe zasialnie).


Załączniki:
zasilanie.jpg
zasilanie.jpg [ 77.85 KiB | Przeglądane 241 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 sty 2018, 15:55 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1032
Mufa napisał(a):
Rx 460 nie miał dodatkowego zasilania i chyba ze względu na to co pisał Emu, producenci uznali to za błąd gdyż jeśli chodzi o nowszą rodzinę RX 5xx, poza może najsłabszym modelem RX 550 (który pobiera tylko 50W), począwszy od RX 560 (w tym wypadku jednak trzeba sprawdzić, bo niektórzy producenci nie dają dodatkowego zasilania - ale to mniejszość), takie gniazdo powinniśmy znaleźć. Poniżej tabelka jaką znalazłem, która pozwoli na wybór właściwego Rx 560 (zakładam że Rx 570 i 580 obowiązkowo mają dodatkowe zasialnie).



http://www.benchmark.pl/aktualnosci/rad ... znych.html

Po tym artykule zdecydowałem się na:

Sapphire Radeon RX 560 Pulse 2GD5
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -test.html

lub
ASUS Radeon RX 560 Dual Fan OC 2G

Zawsze miałem w AmigaOne karty Sapphire lub XFX natomiast nigdy nie miałem ASUSa.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 sty 2018, 16:32 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 934
No tak, tylko że karty z zasilaniem są z reguły dwuslotowe, da się wcisnąć?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 sty 2018, 16:54 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2871
Do nowego sprzętu Arka da się wcisnąć ;)

Ja też się na to zdecydowałem, mogę tylko zacytować argumenty jakie wcześniej wysłałem mailem do Amig_OSa:

Może Krashan, który jest zaangażowany w wirtualną walutę nie byłby z tego
zadowolony, ale wszystkim innym amigowcom należy zyczyć by ziścił się
zapowiadany przez wielu ekspertów finansowych krach na rynku Bitcoina. Tak
się bowiem sklada że większość kart jest teraz wykupywana przez "górników",
którzy na masową skalę kopią Bitcoiny na wielkich farmach złożonych
zazwyczaj z GPU od AMD.

Wystarczy wspomnieć że my za R9 270 dawaliśmy coś niecałe 700zł, a dziś
odpowiednik tej klasy czyli RX 570 to jest minimum 1100zł i w sumie widzę
że ceny RX 5xx zamiast spadać to sukcesywnie rosną, gdyż jest ich mało na
rynku ze względu na to co napisałem na początku.

Mnie też korci by kupić RX 570 ma ma szynę pamięci 256-bit (podobnie jak R9
270, którego używam w X1000) ale doszedłem do takich samych wniosków jak
Ty, nie ma co szaleć, zwłaszcza że nie mamy nawet Dooma III, który przecież
narodził się w czasach gdy wypasem był Radeon 9100 ze 128MB pamięci.
Dlatego zdecydowałem się na zakup RX 560 z 2GB Pamięci (oczywiście tylko
128bit), najtańsza karta Sappire (która jest wyposażona w gniazdo
zasilania), chodzi teraz na Ceneo za 444zł (a jeszcze w listopadzie były po
400zł) są też ASUSy w okolicach 500zł i coś z tego w poniedziałek zamówię.

W sumie pomimo mniejszej przepustowości RAMu Rx 5xx, to jest jednak nowsza
technologia od R9 i summa summarum RX 560 (przynajmniej w testach
praktycznych na PC) jest od kilkunastu do około 20% wydajniejszy od R9 270,
więc mimo wszystko jest to jakiś postęp.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 sty 2018, 17:05 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1032
adam napisał(a):
No tak, tylko że karty z zasilaniem są z reguły dwuslotowe, da się wcisnąć?


Wcześniej miałem Radeon 6870 Sapphire dwuslotowy który wygląda identycznie gabarytowo jak Radeon RX 560 Sapphire dwuslotowy i nie maiłem problemu z włożeniem do X1000 z oryginalną obudową.

Obecnie używam Radeon XFX R9 280X i też się mieści w X1000 z oryginalną obudową.

Zanim kupiłem Fractala wcześniej używałem obudowy CoolerMaster Elite 430 (USB 3.0) która bez problemu mieściła dwuslotowego Radeon 6870 Sapphire.

http://www.coolermaster.com/case/mid-to ... -430-usb3/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 sty 2018, 17:08 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1032
Mufa napisał(a):
Mteż korci by kupić RX 570 ma ma szynę pamięci 256-bit (podobnie jak R9
270, którego używam w X1000)


Mój obecny Radeon XFX R9 280X XTL Double Dissipation Black 3GB GDDR5 384Bit (R9-280X-TDBD)
to też niezły potwór.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 sty 2018, 17:19 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2871
Jeszcze wracając do RX 560, to w przypadku Sapphire można się przypadkiem naciąć kupując nieświadomie okrojony model, względem pierwotnej specyfikacji AMD. W przypadku ASUSa jest to rozwiązane lepiej. Więcej szczegółów tutaj.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 sty 2018, 17:30 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1032
Mufa napisał(a):
Jeszcze wracając do RX 560, to w przypadku Sapphire można się przypadkiem naciąć kupując nieświadomie okrojony model, względem pierwotnej specyfikacji AMD. W przypadku ASUSa jest to rozwiązane lepiej. Więcej szczegółów tutaj.


W wielu artykułach piszą, że RX 460 D miały iść tylko na rynek azjatycki.
ASUS i ASUS EVO mają inny wygląd oraz rzeczywiście są rozróżnione przez napis "EVO".

PS.
Chciałem Sapphire więc mam zgryz jak nie dać się nabrać :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO