Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 15 wrz 2019, 14:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 15 sie 2019, 11:48 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 14 lip 2013, 17:29
Posty: 14
Dzięki, ale myślę, że nie trzeba. Nawet jeśli Twoja karta zadziała z X1000, to może się okazać, że to jedna z niewielu i nie wiadomo czy mi się uda dostać działającą. Jeśli jednak ktoś już próbował polarisa w X1000 to chętnie poczytam o wrażeniach.

Jakoś zupełnie przeoczyłem informację, że Polarisy są tylko do X5000 i się głupio napaliłem. Dobrze tylko, że nie kupiłem, bo już chciałem.

Moja karta to HD6870, ktorą kupiłem razem z Amigą. Nigdy nie dostała wsparcia 3D, choć miała.

Dzięki za radę. Kupię jakąś kartę z Allegro. Myślisz, że warto byłoby kupić R9, czy jednak lepiej R7? Chciałbym kupić coś, co starczy na dłużej, bo jak widać po Polarisach, to pewnie już nowszych kart do X1000 nie wsadzę.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 15 sie 2019, 14:04 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3514
Jaszczur napisał(a):

Dzięki za radę. Kupię jakąś kartę z Allegro. Myślisz, że warto byłoby kupić R9, czy jednak lepiej R7? Chciałbym kupić coś, co starczy na dłużej, bo jak widać po Polarisach, to pewnie już nowszych kart do X1000 nie wsadzę.


Sam używam R9 270 i jestem zadowolony, tylko że R9 teoretycznie nowych już nie dostaniesz. Piszę teoretycznie, bo przez długi czas ich nie było, a teraz pojawił się jeden sklep Ger-Pol, który posiada w ofercie kilka takich kart i sprzedaje je jako nowe (czy faktycznie są nowe to bym głowy nie dał, zwłaszcza że sprzęt pakowany jest w opakowanie zastępcze). Ceny dosyć wysokie. Tutaj, chyba najciekawsza ich oferta:

https://allegro.pl/oferta/graj-na-maxa- ... 8276746251

Co do R7 250, to była najdłużej produkowana karta z całej rodziny i faktycznie idzie je jeszcze kupić jako nowe (choć zdecydowanie się kończą).

Tu jest ciekawa karta na GDDR 5 z szyną pamięci 384-bit, co w sumie może pod Amigą dać i lepsze efekty niż pod niejedną kartą R9.

https://allegro.pl/oferta/powercolor-r7 ... 8396482186

Wybrać musisz samemu, ja znowu mogę tylko dać linka do swojego artka z benchmarkami, gdzie R7 250X, naprawdę dawał radę, często będąc lepszym od teoretycznie szybszych konkurentów. Zaznaczam jednak że tekst pisałem w realiach raczkowania Warp 3D Nova i opierał się na bardzo prymitywnych benchmarkach, nie wykluczam że dziś czy w przyszości, na czymś bardziej skomplikowanym, te słupki mogłyby wyglądać inaczej.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 15 sie 2019, 16:33 
Offline
Prestiżowy forumowicz
Prestiżowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1316
Na Allegro widzę ostatnie nowe 3 sztuki: Sapphire R9 280X 3GB GDDR5 256-bit (gwarancja 12 mies.)

https://allegro.pl/oferta/sapphire-r9-2 ... 7198189627

PS.

Używam AmigaOne X1000 z XFX R9 280X 3GB GDDR5 384-bit

Karta wspiera najnowsze sterowniki 2D/3D Enchancer 1.5: Warp3D, Warp3D Nova, OpenGLES 2.
Sterownik potrafi w razie potrzeby wykorzystać dodatkową pamięć karty graficznej - 3GB GDDR5 :).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 21 sie 2019, 15:09 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3514
Cytuj:
ja znowu mogę tylko dać linka do swojego artka z benchmarkami, gdzie R7 250X, naprawdę dawał radę,


Tak przy okazji, w ramach ciekawostki, sprawdziłem sobie po latach StarBox Demo, na dzisiejszych sterownikach. Jest szybciej, ale nie jakoś wyraźnie szybciej. Na mojej X1000 osiągnąłem wyniki lepsze od tych z 2017r zaledwie na poziomie około 5%. Natomiast muszę powiedzieć, że akurat w tym benchmarku Polaris pokazuje moc. Wygrałby tu zdecydowanie z wyraźną przewagą, nad konkutrentami z poprzedniej generacji, co jednak nie zawsze jest regułą np. przy niektórych grach.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 24 sie 2019, 16:51 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 14 lip 2013, 17:29
Posty: 14
Dzięki bardzo za pomoc. Ten Sapphire już siedzi w mojej Amidze. Teraz trzeba będzie tylko kupić najnowsze sterowniki, żeby mieć 3D.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 24 sie 2019, 18:05 
Offline
Prestiżowy forumowicz
Prestiżowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1316
Jaszczur napisał(a):
Dzięki bardzo za pomoc. Ten Sapphire już siedzi w mojej Amidze. Teraz trzeba będzie tylko kupić najnowsze sterowniki, żeby mieć 3D.


Miłej zabawy z Warp3D Nova.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 29 sie 2019, 21:48 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 14 lip 2013, 17:29
Posty: 14
Muszę przyznać, że zgłupiałem z tymi sterownikami. Chciałem najpierw kupić Enhancer software graphics update, ale doczytałem, że to tylko aktualizacja i muszę mieć wcześniejszą wersję. Kupiłem Enh.Soft 1.5 plus. Jednak po instalacji nadal nie mam wsparcia 3d. Czy muszę jeszcze kupić Warp3d osobno? Myślałem, że jest w paczce plus, ale to też może tylko update? Naprawdę nie wiem.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 29 sie 2019, 23:49 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3514
Jaszczur napisał(a):
Muszę przyznać, że zgłupiałem z tymi sterownikami. Chciałem najpierw kupić Enhancer software graphics update, ale doczytałem, że to tylko aktualizacja i muszę mieć wcześniejszą wersję. Kupiłem Enh.Soft 1.5 plus. Jednak po instalacji nadal nie mam wsparcia 3d. Czy muszę jeszcze kupić Warp3d osobno? Myślałem, że jest w paczce plus, ale to też może tylko update? Naprawdę nie wiem.


Warp3D (klasyczne) trzeba kupowac osobno. Warp3D Nova powinno byc w ES.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 30 sie 2019, 07:49 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 14 lip 2013, 17:29
Posty: 14
Zdaję się, że rozumiem. Próbowałem odpalić Shogo, ale miałem tylko do wyboru rendering softwareowy. Czyli mam w3dNova, ale do Shogo i innych starszych gier potrzebuję klasyczny w3d? Dobrze kombinuję, że muszę mieć jeszcze zwykły Warp3D?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 30 sie 2019, 13:51 
Offline
Prestiżowy forumowicz
Prestiżowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1316
Jaszczur napisał(a):
Zdaję się, że rozumiem. Próbowałem odpalić Shogo, ale miałem tylko do wyboru rendering softwareowy. Czyli mam w3dNova, ale do Shogo i innych starszych gier potrzebuję klasyczny w3d? Dobrze kombinuję, że muszę mieć jeszcze zwykły Warp3D?


Potrzebujesz z AmiStore: "Warp3D RadeonHD Southern Islands" - jest to obsługa starego Warp3D dla RadeonHD SI.

PS.
Dlatego też sugerowałem Ci zakup RadeonHD SI a nie Radeon RX (Polaris) gdyż na razie nie ma dla niego obsługi starego Warp3D.
Taką obsługę robi Daytona ... ale ma to mały priorytet gdyż wszystkie nowe tytuły są już wydawane zawsze wersjach: Warp3D, Warp3D Nova i OpenGL ES2.
Zamiast tracić czas na starego Warp3D dla Polaris, Hans wolał przyśpieszyć prace nad obsługą shaderów, obsługą pamięci graficznej na karcie > 256MB oraz ... w Enchancer 2.0 zarządzaniem energią oraz sprzętowym dekodowaniem grafiki przez RadeonyHD/RX.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 30 sie 2019, 16:02 
Offline
Prestiżowy forumowicz
Prestiżowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1316
Port Shogo wykonał Entwickler-X - kawał dobrej roboty. Przydałby się jeszcze Heretic II.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 30 sie 2019, 22:43 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3514
Jaszczur napisał(a):
Zdaję się, że rozumiem. Próbowałem odpalić Shogo, ale miałem tylko do wyboru rendering softwareowy. Czyli mam w3dNova, ale do Shogo i innych starszych gier potrzebuję klasyczny w3d? Dobrze kombinuję, że muszę mieć jeszcze zwykły Warp3D?


Tak, z tym co masz teraz dasz rade odpalic Spencera czy Neverall, lecz juz do takiego Shogo czy QIII potrzebujesz tego o czym pisze moj przedmowca.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO