Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 22 sie 2017, 17:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 11 sty 2017, 21:24 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2686
Przygotowaniem omówienie w formie wideo, procesu nagrywania filmów z blatu. Można to traktować jako uzupełnienie i uaktualnienie stosownego artykułu, jaki zamieściłem 2 lata temu w 2 numerze Amigazynu.

Część pierwsza nagrana w FullHD, aczkolwiek nagrana trochę na żywioł i nie do końca przygotowana (przesadziłem ze zbyt cichym dźwiękiem, a dodatkowo nagrywałem z wyłączonym Altivecem, choć mogłem go włączyć). Ta część poświęcona jest programowi Srec.

Część druga i trzecia dla mojej własnej wygody nagrana w HDReady, więc jakość gorsza, chociaż poza tym materiał w mojej ocenie lepszy. Te części traktują odpowiednio o AHIRecord i FFMPEG.







Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 11 sty 2017, 21:54 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 858
Obejrzałem. Jednak widać brzydką kompresję klatek. Tak się zastanawiam czy nie lepiej byłoby do nagrywania rzeczy zawierających tekst na ekranie używać mniejszych rozdzielczości monitora. Robiłeś jakieś eksperymenty w tym kierunku zapewne? Ciekawi mnie też na ile wpływ u ciebie ma zmniejszenie ilości klatek na sekundę na wydajność.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 11 sty 2017, 22:04 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 9 kwi 2013, 15:06
Posty: 115
Mogles pominąć te wtracenie odnośnie grabbera. 12 lat to szmat czasu. Dzisiejsze grabbery pokroju elGato dają idealna jakość w FHD czy 4k w 60fps. I, co najlepsze, wpinasz tylko HDMI i nagrywa się samo.
Inna sprawa, że to praktycznie jedyna możliwość by pokazać prawdziwą jakość AmigOne bo srec (20fps, serio?) czy nagrywanie ekranu kamera, nie pokazuje faktycznej wydajności. Wynik takiego nagrywania zawsze będzie prezentować wydajność gorsza niż w rzeczywistości.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 11 sty 2017, 22:21 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2686
adam napisał(a):
Obejrzałem. Jednak widać brzydką kompresję klatek. Tak się zastanawiam czy nie lepiej byłoby do nagrywania rzeczy zawierających tekst na ekranie używać mniejszych rozdzielczości monitora. Robiłeś jakieś eksperymenty w tym kierunku zapewne? Ciekawi mnie też na ile wpływ u ciebie ma zmniejszenie ilości klatek na sekundę na wydajność.


Spróbuję następnym razem poeksperymentować z różnymi kodekami i większym bitrate, przy konwersji. Mam nadzieję (co wyraziłem na filmie) że nowe kodeki w samym Srec też się pojawią. Niewątpliwie odpalenie aplikacji na osobnym ekranie w mniejszej rozdzielczości powiększyłoby czytelność tekstów. Jak pamiętasz początkowo eksperymentowałem też z aplikacjami do zommowania, przybliżając teksty, czy jakieś opcje w celu lepszej czytelności. Wówczas jednak Radek rzucił uwagą że proefesjonalnie to się takich rzeczy jak zbliżenia nie robi na żywo tylko na etapie post produkcji. Wziąłem sobie to do serca i zbliżeń na żywo nie robię, a post produkcja ze zbliżeniami, z poziomu Amigi, to już jest pracochłonne wyzwanie. A chce robić jednak to z poziomu Amigi, co prawda to Radzik pisze książkę o użytkowaniu AmigaOS w życiu codziennym, jednak ja zgodziłem się na pomoc i konsultację, więc też nie chcę o ile nie muszę na codzień podpierać się PC.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 11 sty 2017, 22:24 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2686
amigowiec napisał(a):
Mogles pominąć te wtracenie odnośnie grabbera. 12 lat to szmat czasu. Dzisiejsze grabbery pokroju elGato dają idealna jakość w FHD czy 4k w 60fps. I, co najlepsze, wpinasz tylko HDMI i nagrywa się samo.
Inna sprawa, że to praktycznie jedyna możliwość by pokazać prawdziwą jakość AmigOne bo srec (20fps, serio?) czy nagrywanie ekranu kamera, nie pokazuje faktycznej wydajności. Wynik takiego nagrywania zawsze będzie prezentować wydajność gorsza niż w rzeczywistości.


Opisałem swoje doświadczenia z przeszłości, jednak nie zawyrokowałem jednoznacznie że teraz jest tak samo, wręcz przeciwnie w materiale wysunałem przypuszczenie iż być może teraz w dobie HDMI są grabbery oferujące dobrą jakość i płynność nagrywania. Ponieważ jednak nie miałem do czynienia z tymi urządzeniami w ostatnim czasie, to też trudno oczekiwać bym je w ciemno chwalił.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 sty 2017, 00:09 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:03
Posty: 205
Mufa napisał(a):
Przygotowaniem omówienie w formie wideo, procesu nagrywania filmów z blatu..........
:thumbup: ,

, :think: , pamiętam jak kiedyś na linuksie, jak wszystko zawiodło, to pulpit nagrywałem właśnie samym ffmpegiem. zapisywał (surowe dane lub z kompresją) audio i video do .mkv, ładnie się to sprawdzało. ffmpeg nie ma takiej możliwości na Amidze?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 sty 2017, 01:12 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 519
Mufa napisał(a):
Wówczas jednak Radek rzucił uwagą że proefesjonalnie to się takich rzeczy jak zbliżenia nie robi na żywo tylko na etapie post produkcji. Wziąłem sobie to do serca
Lamerami i tym co mówią za dużo bym się nie przejmował ;).

Ogólnie lepsze to niż nic, jeżeli chcesz wszystko robić na Amidze> Natomiast jeśli jest jakiś kawałek filmu w którym
ważne jest to żeby móc odczytać tekst, zawsze możesz wstawić zrzut ekranu/okna ze SGraba. Wiem że to nie jest idealne rozwiązanie
ale pokonywanie takich wyzwań, które stawia nam brak odpowiedniego oprogramowania, jest ważne i rozwijające.
Na dobrą sprawę najważniejszy jest przekaz wiedzy na dany temat, jeżeli będzie wszystko jasne to cel zostanie osiągnięty,
na wodotryski przyjdzie czas.

Ja próbowałem zmniejszać rozdzielczość WB do 1280x720, ale nic a nic szybciej nie było. Oczywiście w przypadku Rafała
może być inaczej.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 sty 2017, 09:49 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2686
pizzadriver napisał(a):
Mufa napisał(a):
Przygotowaniem omówienie w formie wideo, procesu nagrywania filmów z blatu..........
:thumbup: ,

, :think: , pamiętam jak kiedyś na linuksie, jak wszystko zawiodło, to pulpit nagrywałem właśnie samym ffmpegiem. zapisywał (surowe dane lub z kompresją) audio i video do .mkv, ładnie się to sprawdzało. ffmpeg nie ma takiej możliwości na Amidze?


Przypuszczam że gdyby się dało i byłoby to wydajniejsze od Sreca, to pewnie już bym o tym wcześniej usłyszał. Niemniej dzięki za pomysł, trzeba będzie obadać sprawę i przekonać się samemu jak się sprawa ma w przypadku AmigaOS 4.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 sty 2017, 11:32 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:03
Posty: 205
Mufa napisał(a):
... Przypuszczam że gdyby się dało i byłoby to wydajniejsze od Sreca, to pewnie już bym o tym wcześniej usłyszał. Niemniej dzięki za pomysł, trzeba będzie obadać sprawę i przekonać się samemu jak się sprawa ma w przypadku AmigaOS 4.
znalazłem u siebie w historii basha, może się przyda, tak to wyglądało. Alsa i x11grab do zastąpienia na Amigowy odpowiednik. W moim przykładzie 25 klatek, koduje się do mpeg2, audio bez kompresji. Ciekawe że jak rozdzielczość będzie mniejsza niż ekran np. 640x480 to nagrywa sie tylko górny lewy obszar pulpitu, no ale to w linuksie, na Amidze nie musi to działać...
Kod:
ffmpeg  -f alsa -ac 2 -i default -f x11grab -r 25 -s 1024x768 -i :0.0 -vcodec mpeg2video -b 40000000 -acodec pcm_s16le  /home/pizzadriver/Pulpit/output.mkv


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 sty 2017, 16:34 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2686
pizzadriver napisał(a):
Mufa napisał(a):
... Przypuszczam że gdyby się dało i byłoby to wydajniejsze od Sreca, to pewnie już bym o tym wcześniej usłyszał. Niemniej dzięki za pomysł, trzeba będzie obadać sprawę i przekonać się samemu jak się sprawa ma w przypadku AmigaOS 4.
znalazłem u siebie w historii basha, może się przyda, tak to wyglądało. Alsa i x11grab do zastąpienia na Amigowy odpowiednik. W moim przykładzie 25 klatek, koduje się do mpeg2, audio bez kompresji. Ciekawe że jak rozdzielczość będzie mniejsza niż ekran np. 640x480 to nagrywa sie tylko górny lewy obszar pulpitu, no ale to w linuksie, na Amidze nie musi to działać...
Kod:
ffmpeg  -f alsa -ac 2 -i default -f x11grab -r 25 -s 1024x768 -i :0.0 -vcodec mpeg2video -b 40000000 -acodec pcm_s16le  /home/pizzadriver/Pulpit/output.mkv


No nie bardzo mam pomysł na jaki odpowiednik. Już darowałem sobie dźwięk by na razie nie komplikować sytuacji i próbowałem z opcjami "grab", "x11grab" i "P96grab" za każdym razem FFMPEG nie rozumiał takiej komendy.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 sty 2017, 17:10 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:03
Posty: 205
Mufa napisał(a):
No nie bardzo mam pomysł na jaki odpowiednik. Już darowałem sobie dźwięk by na razie nie komplikować sytuacji i próbowałem z opcjami "grab", "x11grab" i "P96grab" za każdym razem FFMPEG nie rozumiał takiej komendy.
ściągnąłem z os4depot ffmpga ale dokumentacja nie jest stricte do AmigaOS, pytanie jakie funkcje zostały przeportowane i czy jest możliwe zaimplementowanie tej opcji z xów do AmigaOS, no chyba tylko twórca tego portu może coś rozjaśnić, jeszcze ,
możesz wkleić co "wypluje" konsola po tej komendzie:
Kod:
 ffmpeg  -devices

u mnie wygląda to tak:
Kod:
........
Devices:
 D. = Demuxing supported
 .E = Muxing supported
 --
 DE alsa            ALSA audio output
  E caca            caca (color ASCII art) output device
 D  dv1394          DV1394 A/V grab
 DE fbdev           Linux framebuffer
 D  iec61883        libiec61883 (new DV1394) A/V input device
 D  jack            JACK Audio Connection Kit
 D  lavfi           Libavfilter virtual input device
 D  libcdio         
 D  libdc1394       dc1394 v.2 A/V grab
  E opengl          OpenGL output
 DE oss             OSS (Open Sound System) playback
 DE pulse           Pulse audio output
  E sdl,sdl2        SDL2 output device
 DE sndio           sndio audio playback
  E v4l2            Video4Linux2 output device
 D  video4linux2,v4l2 Video4Linux2 device grab
 D  x11grab         X11 screen capture, using XCB
  E xv              XV (XVideo) output device


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 sty 2017, 19:35 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2686
No to w Linuksie jest na bogato. Niestety w przypadku AmigaOS nie ma tak dobrze:

Kod:
Devices:
 D. = Demuxing supported
 .E = Muxing supported
 --
 D  lavfi           Libavfilter virtual input device
  E sdl             SDL output device


Jako że nie ma device grabującego ekran, to w zasadzie zamyka sprawę. Niemniej dla porządku wpisałem coś takiego:
Kod:
ffmpeg -f SDL -r 25 -s 1024x768 -i :0.0 -vcodec mpeg2video -b 40000000 ram:1


efekt:

Kod:
Unknown input format: 'SDL'


Zatem jest niestety tak jak przypuszczałem wcześniej, gdyby się dało pewnie już bym o tym wcześniej gdzieś słyszał. Ja myślę że amigowy FFMPEG jakoś specjalnie nie odstaje, lecz trudno oczekiwać by miał wbudowane funkcje przeznaczone typowo dla architektury Linuksa typu X11grab. Albo inaczej on te wszystkie funkcje ma, tyle że AmigaOS nie ma w sobie takich wyjść, więc ich nie wykrywa.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO