Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 17 lis 2018, 05:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 10 lut 2015, 13:31 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3258
Na Amistore pojawiły się informacje których wcześniej nie było. Wynika z nich że Warp 3D dla chpisetu Southern Islands, czyli Radeonów HD z serii 7350 - 7900 oraz R7 250X/265/270/270X i R9 270/270X/280/280X. Niestety nic nie pisze na temat serii Radeonów HD 5xxx i 6xxx, które gdy rozpoczynano pracę nad Warp3D uchodziły za pewnik.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 10 lut 2015, 17:40 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3258
...ale ci co mają starsze Radeony HD niech ich jeszcze nie sprzedawają... ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 10 lut 2015, 20:50 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 17:19
Posty: 72
Mufa napisał(a):
...ale ci co mają starsze Radeony HD niech ich jeszcze nie sprzedawają... ;)


Tu nie ma co sprzedawać, tu czas na nowe zakupy ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 10 lut 2015, 23:47 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 217
A ja tam wolę żeby działało tylko na nowszych niż tylko na starszych. Postęp rzecz normalna nie gryzie i da się oswoić :thumbup:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 11 lut 2015, 00:23 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 601
Mufa napisał(a):
...ale ci co mają starsze Radeony HD niech ich jeszcze nie sprzedawają... ;)

Masz jakieś informacje na ten temat? Bo z AmiStore nic nie wydedukowałem.

Przy okazji, dzisiaj pierwszy raz uruchomiłem AmiStore, działa fajnie, żadnej czkawki.
Jedynie tylko co mogli by poprawić to błędy językowe w opisie produktów, niektóre słowa łączą się
ze sobą.

Poza tym nie wiem czy to wina mojego betasystemu, ale podczas zasysania Mace Demo pliki były
popsute, musiałem zassać jeszcze raz i potem było ok.

I już taki zupełny offtop, zagrałem w Mace, średnio miałem 176 klatek na sekundę, w ciężkich momentach spadało
do 140, a maks to jakieś 209 przy 1920x1080. Jedynie podczas robienia zrzutu ekranu było jakieś 90. Ciekawi mnie Rafał ile ty masz
na swojej X1000.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 11 lut 2015, 10:10 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3258
Radek Cz napisał(a):
Masz jakieś informacje na ten temat? Bo z AmiStore nic nie wydedukowałem.


Na początku, gdy ponad dwa lata temu prace nad Warp 3D zostały ogłoszone byo napisane że celem nowego Warp 3D jest obsługa kart Radeon HD 5xxx i 6xxx, a jak dobrze pójdzie to i 7xxx oraz nowszych. Cele podane w czasie AmiWest 2012 do tej pory nie zostały oficjalnie w żaden sposób przez A-EON zmodyfikowane. Ale oczywiście nie tylko na podstawie tego napisałem to co powyżej. Dopytałem wczoraj szefa AmigaKit, który o ile wiem z ramienia A-EONu zarządza Amistore o tą aktualizację wpisu z tego co było kiedyś na obecny, dotyczący jednej rodziny Radeonów, ten kazał mi być dobrej myśli.

Zatem analizując sytuację, czyli informacje z ostatnich dni dotyczące powiązanego tematu jakie możesz znaleźć na zamkniętym forum a także fakt że w tym samym czasie dodawane są szczegóły do opisu Warp 3D na Amistore, każą mi przypuszczać że developerzy mają już działającą funkcjonalną wersję Warp 3D dla Radeona HD. Prawdopodobnie obsługa nie ograniczy się jedynie do serii HD 7xxx, chociaż pewnie dla tej serii W3D jest obecnie najbardziej dopracowane i być może ukaże się w pierwszej kolejności.

Zadaję sobie jeszcze inne pytania.

1. Czy mają już działające Gallium 3D? Frieden bowiem wcześniej kilkakrotnie wspominał że praca nad Warp 3D i Gallium 3D jest mocno powiązana, w wielu miejscach się pokrywa i przynajmniej ja czytając te wcześniejsze wypowiedzi odniosłem wrażenie że nie będzie Warp3D póki nie powstanie Gallium.

2. Czy to przypadkowy termin że akurat teraz po latch doszli do jakiś sensownych efektów, którymi jak się wydaje niedługo będą mogli się pochwalić? Czy też może pomogło te kilkadziesiąt (a może i sto kilkadziesiąt) tysięcy euro dofinansowanie z AOS 4.1 FE, dzięki czemu mogli sobie pozwolić na wydębienie pomocnej dokumentacji od AMD, tudzież jakiejś innej firmy znającej się na rzeczy?

Cytuj:
I już taki zupełny offtop, zagrałem w Mace, średnio miałem 176 klatek na sekundę, w ciężkich momentach spadało
do 140, a maks to jakieś 209 przy 1920x1080. Jedynie podczas robienia zrzutu ekranu było jakieś 90. Ciekawi mnie Rafał ile ty masz
na swojej X1000.


Pograłem teraz testowo na pierwszym levelu (nie pamiętam już czy pierwszy level znajduje się w wersji demo, ja mam pełną) tak ze dwie minuty. W pierwszej minucie gry w zasadzie licznik nigdy nie spadł mi poniżej 200fps, a max dochodził do 226fps. W drugiej minucie było juz nieco gorzej i często spadało poniżej 200fps, najniższy wynik jaki udało mi się wyłapać to 168fps.

Czy masz najnowszy sterownik dla RadeonaHD (nie mówię tu o najnowszym sterowniku z Amistore)? Tam były jakieś optymalizacje pod kątem X5000 No i czy masz najnowszą graphics.library (znowu nie mówię to o tej z AOS 4.1FE)? To wszystko może mieć wpływ na wynik.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 11 lut 2015, 17:33 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 601
Mam nadzieję że będzie hd 6870 wzięta pod uwagę bo właśnie z myślą o W3D ją kupiłem, inaczej kasa wywalona w błoto, która mógłbym przeznaczyć od razu na jakieś R9 280.

Jeśli chodzi o dostęp do beta forum (bo o takim chyba pisałeś) to ja mam tylko do Beta Announcements,
Beta Amistore i X5000. Nic poza tym.

Odnośnie Mace i fpsów. Mam dostęp do biblioteki z numerkiem .191, ale nie mam jej w użyciu,
tak samo ze sterownikiem. Taka sytuacja trochę przeze mnie a trochę nie, póki co kickstart jest
ładowany "niestandardowo" ;)a reszta systemu już normalnie z twardyska.

Chciałem zapytać przy okazji, tworzenie .iso przy pomocy Disk Image czy jest jeszcze coś?
(Potrzebuję sobie stworzyć obraz płyty ale wcześniej zmieniając zawartość oryginału)

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 11 lut 2015, 19:52 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3258
Diskimage.device to jest do montowania obrazów iso (i nie tylko) na blacie WB. Natomiast Iso mozesz utworzyć w AmiDVD, czy chociażby w starym poczciwym MakeCD.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 4 mar 2015, 18:43 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 773
Dziś padła druga sugestia ze strony AmigaKit, że Warp3D jest w drodze. Z wczesniejszej podpowiedzi wynikało, że planują wydanie czegoś na maj....chociaż w zeszłym roku wspomaganie dekodowania wideo, pomimo sugestii, też sie opóźniło kilka dobrych miesięcy.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 4 mar 2015, 19:15 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3258
Tak czy siak najprawdopodobniej nie będzie równoczesnej premiery na wszystkie rodziny RadeonówHD. Nie wiem gdzie znalazłeś sugestię o maju, ale momim zdaniem pewnie mają na myśli wersję dla HD7xxx. Chciałbym się mylić bo sam mam radka 6870 i dylemat czekać jeszcze ileś miesięcy czy skusić się na zakup karty z nowszej rodziny.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 4 mar 2015, 19:47 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 773
W tym masakrycznym wątku o bankructwie zaznaczyli, że pracują nad oprogramowaniem oraz "dodatkami" do systemu.
Pierwszy dodatek jest zaplanowany na maj. Dziś w watku o Unreal Engine dali znowu do zrozumienia, że Warp3D się zbliża.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 7 mar 2015, 11:54 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3258
Tak przy okazji to jeśli macie jakieś linki do benchmarków 3D dla starych Radeonów pracujących pod kontrolą to podrzucajcie.
Kiedyś w czasach execa podawałem moje wyniki dla A1 G4XE i Radeona 9000Pro, ale po modernizacji tamtejszego forum ciężko coś tam znaleźć. Miałem przerwę od 3D jakieś 3.5 roku więc już niezbyt dobrze pamiętam jak to u mnie wyglądało, kojarzę tylko że QIII chodził coś koło 30fps. Przydało by się jak najwięcej rzeczy do porównań by przekonać się ile daje nowa karta graficzna w siłą rzeczy ograniczonym i przestarzałym środowisku Warp3D.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 7 mar 2015, 16:22 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3258
Ok dokopałem się do swoich wyników podawanych przed 6 laty na forum eXeca. Wrzucam, może w maju Wam się przyda do testów porównawczych. Pegasos 2 miał kartę Radeon 9250, AmigaOne w sumie gdy piszę te słowa, jeszcze aktualnie najmocniejszą kartę obsługiwaną w trybie 3D przez AmigaOS 4.1, czyli Radeona 9000Pro.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 9 mar 2015, 21:11 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 685
Różnica jest zasadnicza :) Amiga ma lepszą konstrukcje i tyle :thumbup:

_________________
Amiga Rulez / YT
Idzie żyd ulicą i znajduje portfel. Otwiera go, liczy pieniądze i mówi: "ehh za mało"


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 12 mar 2015, 00:46 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 601
Mam takie ogólne pytanie dotyczące Warp3D. Jakbyście opisali Warp3D, po co to i dlaczego?
Bo tak, mamy RadeonHD, Picasso96, Warp3D i może coś jeszcze. Po co tyle tego w systemie,
nie da się tego załatwić "na raz"?

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO