Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 11 gru 2018, 19:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 26 wrz 2018, 10:52 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1092
W smartfonie mam program Shazam i on potrafi ze słuchu rozpoznawać piosenki. Nasłuch, wysłanie próbki dźwięku, sprawdzenie, odesłanie wyniku do mnie z okładką i linkiem do wideo na YouTube odbywa się automatycznie; to jest naście sekund góra pół minuty. To są wąsko specjalizowane rozwiązania. Widocznie TuneNet nie potrafi wyróżnić ze strumienia danych oddzielnego utworu.
Jest w AmigaOS 4 program do płyt audio, i on bezbłędnie rozpoznaje, podaje nawet kilka propozycji (bo były różne edycje albumu).
Być może to w TuneNet da się to poprawić, kwestia połączenia z dobrą bazą danych. Na dzisiaj - z tego co widzę u siebie i co sam potwierdziłeś - przydatność tej funkcji jest niewielka.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 26 wrz 2018, 12:54 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3283
Sprawdź te dwa pliki mp3, które Ci podesłałem one na pewno dobrze wyświetlają u mnie okładki.

Ogólnie zainteresowałeś mnie trochę tematem, do którego wcześniej nie przywiązywałem uwagi bo choć oczywiście znam płyty, które bardziej przeszły do historii ze względu na okładkę niż zawartość, to jednak mnie zawsze bardziej interesowała muzyka niż opakowanie.

Przeprowadziłem krótkie śledztowo.

Po pierwsze TuneNet obsługuje okładki dokładnie w tym samym stopniu co AmigaAmp.

Po drugie, jakiekolwiek dogrywanie do SOBjs bibliotek znalezionych na Depocie, które mają coś wspólnego z ID3 niczego nie zmieniło, co sugeruje że oba programy mają ten mechanizm wbudowany wewnętrznie.

Po trzecie sprawdziłem jeden z edytorów ID3, konkretnie QTagger działający pod kontrolą QT. Dla płyt, które są rozpoznawane przez TuneNet prawidłowo wczytał tag, natomiast dla tej płyty, o której wspomniałem wczoraj, gdzie TuneNet poległ, a VLC okładkę złapał, ten edytor tagu nie znalazł.

Wniosek, prawdopodobnie utwory z tej płyty nie miały załączonego tagu ID3.

Konkluzja
Zarówno TuneNet jak i AmigaAmp, prawdopodobnie bezproblemowo rozpoznają tag ID3, aczkolwiek są całkowicie bezradne w przypadku gdy tego tagu zabraknie, natomiast konkurencja taka jak VLC czy ten program z Twojego smartfona, potrafi sobie w takich sytuacjach radzić używając innych mechanizmów pozwalających dociągnąć z netu dodatkowe informacje.

To oczywiście tylko moja teoria na podstawie krótkich testów, która nie musi być prawdziwa choć wydaje się mocno prawdopodobna.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 26 wrz 2018, 23:56 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1092
Te dwa pliki od ciebie mają okładkę. Przy okazji zauważyłem że w Windows działa to tak samo - to znaczy otagowane pliki mp3 po wybraniu dają podgląd okładki.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 25 paź 2018, 00:15 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1092
Mam pytanie odnośnie Personal Painta. Przy uruchamianiu zawsze wczytuje się konfiguracja w niskiej rozdzielczości i muszę przestawiać na konfigurację Startup_2. Czy jest cywilizowany sposób ustawienia tego? (to znaczy nie przez edycję Startup_1, zmianę nazwy i inne kombinowanie).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 25 paź 2018, 07:40 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3283
adam napisał(a):
Mam pytanie odnośnie Personal Painta. Przy uruchamianiu zawsze wczytuje się konfiguracja w niskiej rozdzielczości i muszę przestawiać na konfigurację Startup_2. Czy jest cywilizowany sposób ustawienia tego? (to znaczy nie przez edycję Startup_1, zmianę nazwy i inne kombinowanie).


Chodzi o starego PP dla 68k?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 25 paź 2018, 09:12 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 412
W książeczce - dokumentacji do PPaint 6.4 (jak również w dokumentacji do 7.1) przeczytałem, że PPaint wczytuje pliki konfiguracyjne:

  • Startup_A
  • Startup_2
  • Startup_1

Dla dwóch środowisk w tej kolejności. Startup_1 oznacza jedno, a Startup_2 drugie środowisko. Środowiska przełącza się klawiszem j.

Jeżeli chcesz zmienić domyślne ustawienia musisz to zrobić w plikach pod tymi nazwami. Po prostu zrób kopię bezpieczeństwa (menu Icons->Copy) i zmień ustawienia.

Jeśli chcesz załadować ręcznie ustawienia - utwórz plik ze swoimi ustawieniami i wczytaj go za pomocą menu Settings->Load Settings.

_________________
Robert "MasterMax" Szacki - Inner Power Software


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 25 paź 2018, 10:39 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1092
Pliki konfiguracyjne są zwykłymi plikami tekstowymi. Z tego co słyszałem, to większość edytuje plik startowy wczytywany domyślnie i "jest spokój". Pewnie można też zamienić je nazwami żeby konfiguracja 2 (czyli w standardowej rozdzielczości używanej współcześnie 1920 x 1080) była tą pierwszą ładowaną.
To co ja chce się dowiedzieć, to czy jest jakiś sposób (np. podanie parametrów we właściwościach pliku wykonywalnego) żeby startował ten plik konfiguracyjny, który chcę (bo teoretycznie mogę mieć przecież ich więcej jak dwa). Z tego co napisałeś wynika, że nikt tego nie robi, czyli że się nie da "w cywilizowany sposób".


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 25 paź 2018, 10:44 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 412
No sprawdzałem w dokumentacji, i wygląda na to, że nie można tego określać własnego pliku (np. Startup_3).

Ale metoda z kopią bezpieczeństwa, czy podmianą nazw jest według mnie cywilizowanym sposobem.

Jeśli chcesz, by Startup_2 ładował się domyślnie jako środowisko nr 1, po prostu zmień nazwę Startup_2 na Startup_1, zaś Startup_1 na Startup_2. Proste. :)

_________________
Robert "MasterMax" Szacki - Inner Power Software


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 25 paź 2018, 10:55 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1092
To wiem, bo pisałem o tym dwa razy ;) Zasadniczo ten program dla mnie to badziew, ale muszę go opisać i wolałem się upewnić, czy czegoś nie przeoczyłem.
Na marginesie - wersja 7.1 jest nieużywalna u mnie. Również na marginesie- nie kojarzę żadnej szkółki tego programu, a dokumentacja w guide to nie jest to. Nie widziałem podręcznika normalnego, nie jest to program tak opisany jak Deluxe Paint.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 25 paź 2018, 11:04 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 412
Ale "badziew" dlatego, że tak działa ładowanie ustawień? Czy ogólnie? Według mnie ten program ma parę interesujących funkcji, choć preferuję do malowania Deluxe Paint.

Mam książeczkę do Personal Painta 6.4.

Myślę, że w starszych rocznikach pism amigowych coś by się znalazło.

_________________
Robert "MasterMax" Szacki - Inner Power Software


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 25 paź 2018, 15:28 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3283
adam napisał(a):
To wiem, bo pisałem o tym dwa razy ;) Zasadniczo ten program dla mnie to badziew, ale muszę go opisać i wolałem się upewnić, czy czegoś nie przeoczyłem.
Na marginesie - wersja 7.1 jest nieużywalna u mnie. Również na marginesie- nie kojarzę żadnej szkółki tego programu, a dokumentacja w guide to nie jest to. Nie widziałem podręcznika normalnego, nie jest to program tak opisany jak Deluxe Paint.


Podręcznik po polsku w formie Amigaguide (o ile dobrze pamiętam) jest na którymś z CoverCD Magazynu Amiga, do którego wersja 7.1 była dołączana.

Co do ustawienia rozdzielczości, bez ręcznego modyfikowania plików konfiguracyjnych, to musisz skorzystać z opcji "format obrazka", wybrać tam rozdzielczość ekranu, wyłączyć overscan i strzałeczkami dopasować obrazek (czy pusty obszar roboczy) do ekranu i zapisać ustawienia. W tym momencie zmieniasz rozdzielczość ekranu oraz obszar roboczy w sposób "cywilizowany" czyt. bez edytowania pod edytorem tekstu pliku startup_1.set.

Co do wersji 68k, niestety skasowałem ją z twardego dysku po tym gdy zakupiłem 7.3 w wersji natywnej. Natomiast pamiętam że istniały pewne sztuczki usprawniające kompatybilność np. zaadresowanie w systemie operacyjnym 2Mb chipu, poprzez użycie komendy AddchipMem w S-S.

Generalnie musiałbyś przeszukać stare wątki na amiforach gdzie było nie raz o problemach z działaniem tego programu na NG. Niemniej da się ten program "obłaskawić" z powodzeniem, bo ja jakoś nie narzekałem na pracę Personal Painta na moich Amigach One.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 28 paź 2018, 12:27 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1092
Właśnie w tym problem że podręcznik AmigaGuide jest bezobrazkowe i wogóle biedne w porównaniu z podręcznikami do innych programów. Szukałem informacji i w zgodnej opinii wielu Personal Paint jest programem słabym, a jego popularność wynika głównie z dołączania wersji 6.4 do A1200, a potem do pakietu Amiga Forever.
Patent podany przez Hextreme mnie zadowala - po starcie wciskam klawisz J i tyle.

"Znalazłem sobie" nowy problem. Nie wiem co mnie podkusiło, ale zainstalowałem z trzeciej zakładki Updatera MUI 5.0R2 i teraz mam obleśną, powolną wybieraczkę, którą muszę skalować przy każdym otwarciu okna wyboru otwarcia/zapisu pliku aby widzieć dwa panele. Do tego często grimmuje. Jak się pozbyć tego syfa?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 28 paź 2018, 15:37 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3283
Ja tego dziadostwa wolę nie aktualizować. Szczerze powiedziawszy to w betasystemie używam jeszcze MUI 4 i w sumie w ani jednym przypadku nie doświadczyłem dyskomfortu związanego z użytkowaniem poprzedniej wersji (choć podobno jest jeden jedyny program wymagający MUI 5, jakaś przeglądarka PDF przeportowana z Morphosa, ale ja jej nie używam). Natomiast w AmigaOS nie beta, używam dokladnie takiej wersji jaka została dostarczona z systemem i niczego nie aktualizuje, co zapewnia mi spokój. Nie ma wszak żadnego powodu do aktualizacji, skoro nie ma softu, który by wymagał do działania zaktualizowanego MUI.

Moja rada, może być więc mało oryginalna, ale sugerowałbym wywalić świeżo zaktualizowane MUI i skopiować na dysk MUI z AmigaOS 4.1 FE Update 1.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 29 paź 2018, 03:41 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 217
adam napisał(a):
"Znalazłem sobie" nowy problem. Nie wiem co mnie podkusiło, ale zainstalowałem z trzeciej zakładki Updatera MUI 5.0R2 i teraz mam obleśną, powolną wybieraczkę, którą muszę skalować przy każdym otwarciu okna wyboru otwarcia/zapisu pliku aby widzieć dwa panele. Do tego często grimmuje. Jak się pozbyć tego syfa?


A kiedy ona Ci się pojawia? Mam to MUI i nie wiem o co Ci chodzi.

Aaa mam
Just disable or remove the MUI:PatchASL call in S:User-Startup.

No fakt ja takiego wpisu nie mam w User-Startup


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 30 paź 2018, 15:13 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1092
Ciekawe, to może być to :ok:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO