Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 12 gru 2017, 10:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 25 lut 2017, 00:51 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 687
Cytuj:
Zostało to celnie podsumowane:
zapytales, dowiedziales sie i wystarczy wrocic na wlasna dzielnie gdzie wszystko jest jak nalezy, zatrzasnac drzwi i zapomniec kto wybiegl przed szereg i wymanewrowal sie na spalonego. bedzie ok. masa jest slepa na argumenty.


No chyba opinia aroganckiego typka nie jest dla Ciebie wyznacznikiem? Jest pewna grupa ludzi, bez klasy, którzy ciągle brylują na forach i starają się uchodzić za rzeczników wszystkich niemal amigowców. Tymi powinni zająć się moderatorzy. Na szczęście jest jeszcze spora grupa ludzi, którzy mają swój rozum. Dziwię się tylko Tobie, że z taką szczerością wszedłeś do matecznika haterów wszystkiego co związane z AOS4 i z taką otwartością szukałeś zrozumienia. Pomimo wad Tabor będzie sukcesem, IMO. Potem może przyjdzie czas na wersję z procesorem Txxx. Oby Hyperion dał radę i takie dobrze działające na Taborze demo Tower57 nie było wyjątkiem...

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 25 lut 2017, 21:00 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
Hextreme napisał(a):
Najwyraźniej nie widziałeś filmu na prawdziwej Amidze 1200. Program działa, a prędkość jest zbliżona ideałowi w wersji z niską rozdzielczością. Ale ileż to można powtarzać???

Program nie działa w rozdzielczości 704x192 na "stock" amidze 1200. Chipset a konkretnie IDE nie wyrabia.
Rozbudowana o 68030 - to już nie robi wrażenia, jak się weźmie pod uwagę cenę 68030 do a1200 dwadzieścia lat temu i co za to można było kupić.
Hextreme napisał(a):
Przecież to bardzo proste. Użytkownicy (nie wszyscy) Amiga OS4.1 mieszają Amigę klasyczną z błotem, narzekają na firmy Commodore, Escom itd., podczas gdy nasi koledzy od mikrokomputerów typu Commodore 64 prężnie działają na swoim polu. Nie marudzą.


Porównywanie sytuacji amigi do sytuacji c-64 jest głupie.
c-64 to był jak na swoje czasy świetny komputer, który miał wspaniałe układy graficzne, które pozwalały robić świetną jak na swoje czasy grafikę.
Ostatnia amiga z c= a1200 z 1992 to był kiepski komputer którego możliwości graficzne były daleko w tyle za pc/mac/atari z 1992 roku, a układy graficzne w zasadzie ten komputer spowalniały.

Cytuj:
Chodzi o ludzi, którzy nadal kochają ten klasyczny sprzęt i darzą go żywym sentymentem, cały czas wymyślając lepsze rozwiązania różnych problemów programistycznych.


Tylko po co? Powyżej rozdzielczości 640x256 8 bit wszystko jedno czego używasz.
Tak wszystko leci na cpu, niezależnie czy amiga od c= uae czy nowa amiga.
Po co się męczyć z sprzętem produkowanym przez c= po a500 jak są lepsze rozwiązania?

Cytuj:
Jubiego nie przekonacie do AmigaOS4.1. Jednak wielu ludzi jest "niezdecydowanych" i tu jest pole manewru. Ale wszystko zależy od Was. Ja lubię AmigaOS4.1,
ale zdecydowanie bardziej lubię środowisko klasykowców. Tam jest po prostu milej, ludzie są życzliwsi, bo po prostu łączy ich bezinteresowna sympatia do komputerów klasy Amiga.


Amiga to powinno być miłe przyjemne hobby na zasadzie że mam chwilę wolnego czasu to coś se tam dziubię.
Niestety choć wśród klasykowców jest sporo porządnych ludzi to jest też sporo bydła typu piotr jubi zgodziński, które uważa że im się należy.
Szkoda bo bez takich to hobby bez takich byłoby o wiele lepsze.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 25 lut 2017, 21:08 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
Hextreme napisał(a):
Nie chcę robić z tego wątku pola do osobistych wynurzeń, ale coś wyjaśnię.

Istnieje dysonans pomiędzy mną (programistą klasykowym), a w praktyce dowolnym programistą NG (dajmy na to Kas1e, Rzookol), który zwięźle można opisać jako zupełnie odmienne podejście do rozwoju oprogramowania. W moim odczuciu programy należy optymalizować pod daną architekturę.

Niektóre rzeczy wymagają ponownej kompilacji, przepisania pod Amiga OS. W odczuciu nextgenowców optymalizowanie się nie opłaca i w praktyce zawsze należy zmienić sprzęt na lepszy.


Nie każdy jest szczęśliwym rencistą którzy może spędzać całe dnie na programowaniu pod amigę.
Niektórzy ludzie muszą pracować, zajmować się rodziną.

Cytuj:
W przypadku AmigaOS4.1 szybkość sprzętu ma zasadnicze znaczenie, bo różnica kosztów jest ogromna. I dlatego moje podejście wydaje mi się dużo właściwsze!

Tymczasem nikt nie przywiązuje do tego wagi (tak jakby dysponowali nieograniczonymi zasobami pieniężnymi).


A nie pomyślałeś o tym że wolny czas którego jest tak mało jest na tyle cenny że nie warto marnować tego wolnego czasu na optymalizację, tylko bardziej się opłaca kupić szybszy komputer?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 25 lut 2017, 21:28 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
adam napisał(a):
Przede wszystkim nie ma punktu stycznego z "klasykowcami" jeśli chodzi o współpracę. Przynajmniej ja nie widzę. Niby na czym miała by polegać?


Ja to mogę wyjaśnić na przykładzie pc.
Soft poprawnie napisany na pentium 75 MHz i Windows 2000 będzie chodził na PIV na XP.
W drugą stronę już nie bardzo, ale nie ma problemu żeby wymieniać się doświadczeniami,
czy żeby mniej wymagający soft robić wspólnie.
Tak samo jest z amigą.
Oczywiście klasykowcy muszą zmienić podejście do tematu i przyjąć do wiadomości że im się nie należy, i że muszą więcej dać od siebie.
Oraz że jeśli chcą używać wolnych amig 68k bo mają ładne obudowy to dopóki nie kupią lepszego sprzętu to część softu im nie będzie działać.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 25 lut 2017, 21:30 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
parallax napisał(a):
No właśnie i to trzeba rozdzielić i osobno brać pod uwagę, czyli Amigi klasyczne i nowe Amigi. Po co to łączyć ;)

Powyżej 640x256 8bit to jedno i to samo. Oczywiście nowe amigi są dużo szybsze.
Ale dalej można wiele rzeczy robić razem, więc dlaczego ma nie być współpracy?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 25 lut 2017, 22:43 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 339
Cytuj:
Program nie działa w rozdzielczości 704x192 na "stock" amidze 1200. Chipset a konkretnie IDE nie wyrabia.

Nie widział Pan filmu 704x192 na stock A1200 na własne oczy. Ja widziałem. Odpalałem z DVD-RW podłączonego przez IDE używając standardowego scsi.device i FileSystemu CacheCDFS. Prędkość jest akceptowalna, pozwalająca na normalne oglądanie, nie ma slideshow.

Problemem prędkości odtwarzania nie jest IDE (sprzęt), ale użyty device i FileSystem. Komputer (procesor 68020/14MHz) przetwarza dane z wystarczającą prędkością.

Standardowy FastFileSystem ma problemy z wystarczająco szybkim odczytem, w przypadku tego playera, ale CacheCDFS działa całkiem nieźle. Nie sprawdzałem na ProfessionalFileSystem.

Cytuj:
Rozbudowana o 68030 - to już nie robi wrażenia, jak się weźmie pod uwagę cenę 68030 do a1200 dwadzieścia lat temu i co za to można było kupić.

Raczy Pan żartować. Jeśli myśleć w ten sposób, to na kim robi wrażenie Quake II odpalany na komputerze AmigaOne X1000 z procesorem 2GHz biorąc pod uwagę cenę X1000?

Blizzard 1230-IV/50MHz zawsze był bardzo tani. Pamiętam, jak kupowałem go z ojcem na giełdzie na Grzybowskiej w Warszawie.

Przyśpiesza Amigę dając też dodatkową pamięć typu FAST.

Ciekaw jestem czym zaskoczyłby Pan kogoś swoją AmigąOne500/X1000 wiedząc ile komputer kosztuje i jakie ma parametry.

Cytuj:
Porównywanie sytuacji amigi do sytuacji c-64 jest głupie.
c-64 to był jak na swoje czasy świetny komputer, który miał wspaniałe układy graficzne, które pozwalały robić świetną jak na swoje czasy grafikę.
Ostatnia amiga z c= a1200 z 1992 to był kiepski komputer którego możliwości graficzne były daleko w tyle za pc/mac/atari z 1992 roku, a układy graficzne w zasadzie ten komputer spowalniały.

A kogo obchodzi jaka była sytuacja na ówczesnym rynku? Jest rok 2017 i można równie spoglądac na Commodore 64 i Amigę 1200. Ale do Pana nie trafiają żadne argumenty, bo zakodował Pan w sobie antypatię do A1200.

Cytuj:
Tylko po co? Powyżej rozdzielczości 640x256 8 bit wszystko jedno czego używasz.
Tak wszystko leci na cpu, niezależnie czy amiga od c= uae czy nowa amiga.
Po co się męczyć z sprzętem produkowanym przez c= po a500 jak są lepsze rozwiązania?

Znowu, zakodował Pan sobie teorię, mimo że nie korzystał z Amigi 1200 od 25 lat.

Cytuj:
Nie każdy jest szczęśliwym rencistą którzy może spędzać całe dnie na programowaniu pod amigę.
Niektórzy ludzie muszą pracować, zajmować się rodziną.

Nie jestem "szczęśliwym rencistą", tylko chorym na ciężką chorobę psychiczną człowiekiem, któremu państwo musi pomagać. Jestem pewien, że nie chciałby być Pan na moim miejscu, gdyby wiedział na czym polega moja choroba.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 26 lut 2017, 08:37 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
Hextreme napisał(a):
Nie widział Pan filmu 704x192 na stock A1200 na własne oczy. Ja widziałem. Odpalałem z DVD-RW podłączonego przez IDE używając standardowego scsi.device i FileSystemu CacheCDFS. Prędkość jest akceptowalna, pozwalająca na normalne oglądanie, nie ma slideshow.

Problemem prędkości odtwarzania nie jest IDE (sprzęt), ale użyty device i FileSystem. Komputer (procesor 68020/14MHz) przetwarza dane z wystarczającą prędkością.


Ale tak czy tak to nie działa jak na filmie.

Cytuj:
Blizzard 1230-IV/50MHz zawsze był bardzo tani. Pamiętam, jak kupowałem go z ojcem na giełdzie na Grzybowskiej w Warszawie.


Tylko cen nie pamiętasz. W 1996 Blizzard 1230-IV/50MHz z pamięcią to było ok 1000 PLN.
A1200 z 030 to był poziom cen p100. A na tym to już można bez problemów było oglądać VCD.

Cytuj:
Ciekaw jestem czym zaskoczyłby Pan kogoś swoją AmigąOne500/X1000 wiedząc ile komputer kosztuje i jakie ma parametry.


Moja Amiga 500 1 GHz kosztowała tyle co dobry pc.
Przynajmniej grafika 2D jest na poziomie współczesnych PC - bo ta sama.
W 1996 żeby mieć grafiką na poziomie PC trzeba by kupić dużą amigę z kartą graficzną co wyszłoby pięć razy tyle co dobry pc.

Cytuj:
Znowu, zakodował Pan sobie teorię, mimo że nie korzystał z Amigi 1200 od 25 lat.


Widok jak a1200 działa na samej pamięci CHIP w rozdzielczościach 1280x256 8 bit, 800x600 int 8 bit,
640x512 jest niezrównany. Wrażenia są niesamowite. Tego się nie da zapomnieć.

Powyżej 640x256 8 bit używanie chipsetu jest bez sensu, wszystko żeby działało musi i tak musi chodzić na cpu i fast, niezależnie czy amiga od c= uae czy nowa amiga.
Po co się męczyć z sprzętem produkowanym przez c= po a500 jak są lepsze rozwiązania?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 27 lut 2017, 19:50 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2819
Dyskusje na temat Dooma na PC przeniosłem do Hyde Parku.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 9 mar 2017, 13:57 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 910
Mniej więcej domyślam się skąd pomysł na uruchomienie na gołej 1200. Znalazłem dzisiaj coś takiego:
Watch the Inna – Say It With Your Body musicvideo on his Amiga 4000 here right now!
Opis tam pod filmem trochę wnosi do tematu naszego wątku.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 9 mar 2017, 14:54 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 339
adam napisał(a):
Mniej więcej domyślam się skąd pomysł na uruchomienie na gołej 1200. Znalazłem dzisiaj coś takiego:
Watch the Inna – Say It With Your Body musicvideo on his Amiga 4000 here right now!
Opis tam pod filmem trochę wnosi do tematu naszego wątku.

Super znalezisko, dziękuję! A4000 też nadaje się lepiej, bo ma w standardzie HDD, CD-ROM oraz procesor 68030+ i FAST-RAM. :thumbup:

Przeczytałem, że ta Amiga ma 68060 oraz 400MB RAM. :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO