Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest czwartek, 19 paź 2017, 20:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 21 lut 2017, 06:32 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 771
Mufa napisał(a):
Kiedyś nikt by w to się nie bawił bo taka animacja o dużej rodzielczości zajęłaby całą zawartość ówczesnych twardych dysków, czy plyty CD. Dziś w dobie tanich i pojemnych kart pamięci można już się pochwalić co A1200 potrafi.


704x192 25 fps Półtorej godziny bez żadnej komresji jakieś 2,5 GB.
Mój pierwszy hdd na którego pracowałem dwa miesiące w 1994 miał 200 MB.
Dziś karta cf 4gb plus przelotka będzie jakieś może pół stówy.
Można się bawić. Efekt jest świetny.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 21 lut 2017, 06:56 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 771
Hextreme napisał(a):
Jeśli chodzi o ten filmik to przyznam, że nie wiem czy jest prawdziwy.

Film jest świetny i robi duże wrażenie.
Cytuj:
Wiem jednak, że chipset Amigi został zaprojektowany z najwyższą starannością i potrafi naprawdę wiele.

Szkoda że w większości nie zmieniony od roku 1983.
Cytuj:
Tak jak napisałem, pole popisu dla programisty jest ogromne i nadal jest wiele niewykorzystanych sfer. Ja to wiem, bo na co dzień obcuję z prawdziwym sprzętem - Amigą 1200 i nie korzystam z emulatorów typu WinUAE.


Po puszczeniu na całą noc i7 pewno da się zrobić film 704x192 HAM8 25 fps może dźwięk 14 bit mono.
Nawet fajnie będzie się taki film z paru metrów oglądało i będzie robił większe wrażenie niż wszystkie dema na AGA z ostatnich dwudziestu lat.
No ale na tym koniec. Uklady AGA ponad ćwierć wieku temu zostały zrobione tak a nie inaczej.
Powyżej 640x256 8 bitplanów i tak wszystko musi działać na cpu bo blitter nie ma dostępu do pamięci na czas wyświetlania.
I tu nie ma znaczenia amiga od commodore, uae, nowa amiga - wszystko i tak działa tylko na cpu.
Niestety 640x256 8 bitplanów nawet HAM8 to było dużo za za mało do softu użytkowego nawet w 1992.
Tak że pozostaniemy przy szybkich amigach.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 21 lut 2017, 10:07 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 321
swinkamor12 napisał(a):
Powyżej 640x256 8 bitplanów i tak wszystko musi działać na cpu bo blitter nie ma dostępu do pamięci na czas wyświetlania.
I tu nie ma znaczenia amiga od commodore, uae, nowa amiga - wszystko i tak działa tylko na cpu.

Blitter ma normalny dostęp do pamięci CHIP również w 8 bitplanach, po prostu współdzieli go z procesorem. Siła Amigi wynika z połączenia CPU i koprocesorów.

Z softem użytkowym jest ten problem, że korzysta z wolnych funkcji systemowych. Zobacz sobie magazyny dyskowe robione przez koderów.

Cytuj:
Tak że pozostaniemy przy szybkich amigach.

Nikt Wam tego nie zabroni. Można się pasjonować zarówno hardware Amigi jak i systemem, a można tylko systemem w najnowszej wersji.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 21 lut 2017, 19:32 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2748
Ja może dodam że wciąż zachowałem sobie na dysku starą wersję Sreca 1.26, który potrafi nagrywać animacje HAM. Zrobiłem sobie eksperyment i dokonałem nagrania filmu w CDXL HAM8 704x192, 25fps. Minuta nagrania zajęła 220MB na dysku.

Co ciekawe pomimo takiej dziwnej rozdziałki obraz był zadziwiająco ostry i szczegółowy. Oczywiście nie nagrywałem całego obrazu z blatu, tylko wycinek w trybie śledzenia wskaźnika myszki (co stara wersja SReca też potrafi).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 21 lut 2017, 19:55 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 771
Hextreme napisał(a):
Blitter ma normalny dostęp do pamięci CHIP również w 8 bitplanach, po prostu współdzieli go z procesorem.

Do rozdzielczości 640x256 8 bitplanów. Wyżej wszystko jedno czego używasz.
I tak całość jedzie na cpu.
Cytuj:
Siła Amigi wynika z połączenia CPU i koprocesorów.

Tak było za czasów Amigi 500, ale potem już nie.
Cytuj:
Z softem użytkowym jest ten problem, że korzysta z wolnych funkcji systemowych.

System nie spowalnia więcej niż pół procenta.
Cytuj:
Zobacz sobie magazyny dyskowe robione przez koderów.

Przestałem je oglądać w 1994 jak kupiłem hdd do amigi i nie chciały działać z hdd.
Cytuj:
Można się pasjonować zarówno hardware Amigi jak i systemem, a można tylko systemem w najnowszej wersji.

Można. Jak komu pasuje.
Mnie gry 2D z czasów Amigi 500 i hardware Amigi 500 nie specjalnie interesują.
Czasami sobie zagram w agony, apidyę czy żabola, ale nie traktuję tego zbyt poważnie.
Soft użytkowy wolę używać na nowszych amigach.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 22 lut 2017, 16:44 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 321
Player jest już do pobrania.

Ze strony http://www.a1k.org/forum/showthread.php?t=59263

Działa bardzo fajnie z CD-RW nagranym z prędkością x4.

Pełną prędkość (bardzo blisko 25fps) uzyskałem jednak dopiero na konfiguracji Blizzard 1230-IV/50MHz z 8MB FAST RAM.

Dane czytane bezpośrednio z CD-RW, dodałem bufory do urządzenia CD1.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 22 lut 2017, 18:47 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 573
Czyli "stock" Amiga nie wyciągnie 25 fps?

_________________
Amiga Rulez / YT | Nowa targowica - Zdrajcy Polski


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 22 lut 2017, 19:21 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 874
Oczywiście że nie. Wątek na PPA jest o tyle ciekawy że podane jest jak to zostało zrobione, i jak można próbować to usprawniać dalej.
Na pewno na plus skorygowałem własne wrażenie na ten temat (nie "fake") ale mimo wszystko reklama na wyrost - na gołej A1200 tak nie chodzi.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 22 lut 2017, 19:25 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 321
parallax napisał(a):
Czyli "stock" Amiga nie wyciągnie 25 fps?

Nie wiem. Bardzo duży czynnik stanowi prędkość nośnika.

Na gołej Amidze 1200 chodzi u mnie troszkę wolniej, ale zdecydowanie jest to prędkość akceptowalna!

Pamiętajcie, że ja korzystam z płyty CD-RW x4. Autor playera korzysta z karty Compact Flash, ale ja takiej nie posiadam.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 22 lut 2017, 21:17 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 771
Czyli autor nie testował na rzeczywistym sprzęcie tylko na winuae.
Na winuae oczywiście działało super.
Może trzeba do 1200 wstawić fastata?
Może wtedy pójdzie?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 22 lut 2017, 23:09 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 573
Robił już ktoś test i wrzucił na YT? Hextreme?

_________________
Amiga Rulez / YT | Nowa targowica - Zdrajcy Polski


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 22 lut 2017, 23:43 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 321
parallax napisał(a):
Robił już ktoś test i wrzucił na YT? Hextreme?

TechNineWonder na PPA robił test na stock Amiga 1200 z 4EIDE.device PFS3-AIO

https://www.youtube.com/watch?v=tSY3zK7O5WA

Niesamowite. :ok:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 23 lut 2017, 01:16 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 536
Hextreme napisał(a):
Niesamowite. :ok:

Zgadzam się - niezły slajdszoł z rwącą się muzą i skitraszonymi fontami na dolnej belce.
Już zanim film się zaczął, to widziałem że będzie kiepsko bo ta linia latającą po dolnej belce
jakoś tak wolno się poruszała. To chyba na tyle jeśli chodzi o możliwości legendarnego (Baczność!) czipsetu (Spocznij!).

Te wszystkie filmy nagrywane pod winuae, na wampirach i Bogowie wiedzą czym jeszcze, udawadniają tylko że AOS
od początku był dużo lepszy niż konkurencja ale sprzętowo już tak różowo nie było.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 23 lut 2017, 11:43 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 573
Hextreme napisał(a):
parallax napisał(a):
Robił już ktoś test i wrzucił na YT? Hextreme?

TechNineWonder na PPA robił test na stock Amiga 1200 z 4EIDE.device PFS3-AIO

https://www.youtube.com/watch?v=tSY3zK7O5WA

Niesamowite. :ok:

Daje radę, ale uważam, że jeszcze więcej można wyciągnąć na takiej A1200. Trzeba po prostu pokombinować żeby znaleźć sposób.

_________________
Amiga Rulez / YT | Nowa targowica - Zdrajcy Polski


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 23 lut 2017, 12:27 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 321
Radek Cz napisał(a):
Hextreme napisał(a):
Niesamowite. :ok:

Zgadzam się - niezły slajdszoł z rwącą się muzą i skitraszonymi fontami na dolnej belce.
Już zanim film się zaczął, to widziałem że będzie kiepsko bo ta linia latającą po dolnej belce
jakoś tak wolno się poruszała. To chyba na tyle jeśli chodzi o możliwości legendarnego (Baczność!) czipsetu (Spocznij!).

Te wszystkie filmy nagrywane pod winuae, na wampirach i Bogowie wiedzą czym jeszcze, udawadniają tylko że AOS
od początku był dużo lepszy niż konkurencja ale sprzętowo już tak różowo nie było.

Ręce opadają.
Demo działa po prostu pięknie.
To jest robione na stock A1200 i twardym dysku z systemem plików PFS3. Z kartą Compact Flash byłoby jeszcze lepiej, bo nośnik ma tu znaczenie decydujące.

Jeśli to Ci się nie podoba polecam obejrzeć wersję filmu w niskiej rozdzielczości dla turbo 030/40MHz: https://www.youtube.com/watch?v=RU06Dvw9Aeg&feature=youtu.be

I podziwiać "slajdszoł". :D

Komputer przetwarza bez problemu, chodzi o odczyt z dysku.

Dlaczego krytykujesz dla zasady? Może zauważ to, że ktoś może lubić hardware i system Amigi klasycznej? Przecież to nie jest żaden atak na Amiga OS4.1.

Dziękuję za uwagę.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO