Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest piątek, 18 sie 2017, 20:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 12 lut 2016, 14:13 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 595
Nie znam się aż tak bardzo na tych procesorach ale mogę powiedzieć tak: jeśli czytam gdzieś, że ludzie mówią "weź i5 zamiast i7, różnica na poziomie klatka/s a zaoszczędzisz i z tego co miałbyś dołożyć do i7 kupisz sobie nową obudowę, klawiaturę czy cokolwiek - zostanie w porfelu" to zapala mi się od razu ostrzegawcza lampka. Dla mnie to nie świadczy o tym, że i5=i7 minus klatka na sekundę, tylko świadczy o zasobności portfela kupującego. Niestety taki kraj/czas, że ludzie rezygnują z czegoś kosztem czegoś - zwyczajnie portfel głosuje, a nie wydajność procesora. Ale żeby nie było, że tylko u nas tak jest, prawda jest taka, że "zagraniczni" też liczą i patrzą co mają w portfelu, niezależnie od tego, że zarabiają więcej.

Tak czy siak - patrząc chyba w miarę obiektywnie - doczepiłbym się do tej emulacji ale zwyczajnie nie mogę, bo nie mam do czego. Co do FS-UAE - nie wiem jak działa na Windows, na Maku lata jak szalony, bardzo dobrze działa. Wiem, że mnóstwo ludzi ma z tym programem problemy, no ale nie mogę naprawdę nic złego powiedzieć, bo u mnie zwyczajnie działa to wszystko bardzo fajnie. Oczywiście emulacja to tylko emulacja, wątek był po to, żeby pokazać, że nie jest tak źle jak się mówi, że po dobrym skonfigurowaniu to zadziała i na pewno nie będzie to poziom A1200 PPC.

Żałuję trochę, bo zamiast zakładać ten wątek i być może niezrozumiale pokazywać jakieś wyniki z testów na emulacji, mogłem lepiej napisać jakiś artykuł o tym na blog Mufy. Z drugiej strony, jest już tyle artykułów o emulacji... a z jeszcze innej strony nie widzę właśnie, żeby ktoś pisał o tym, jakie ma osiągi emulując, co działa, co nie itp.

_________________
X5K


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 12 lut 2016, 18:11 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 748
Nie jest też tak dobrze jak się mówi.
Na najszybszym pc lepiej niż klasyk z ppc, w okolicach sam 440, wolniej od Amig 500.
Jakby to było z pięć razy szybsze na moim i7 to bym się zastanawiał nad fizycznym sprzętem czy w ogóle, tak jak chodzi to na razie szybsze nowe amigi górą.
I poza tym to emulacja, co też ma jakieś znaczenie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 12 lut 2016, 23:56 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 595
Spróbuję zgadnąć - na PPA bana masz?

_________________
X5K


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 13 lut 2016, 03:21 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 748
Na ppa panuje cenzura.
A jak się to ma do emulacji?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 13 lut 2016, 10:51 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2682
No jeśli na szybkim I7 działa to na poziomie SAM440 to naprawdę super. Co prawda szybkie I7 są droższe od SAM440 więc specjalnie do emulacji nie opłaca się kupić, niemniej jak ktoś już zakupił ten sprzęt do innych celów to czemu nie.

Ja nie mam wątpliwości że mój przedmówca mówi prawdę. Natomiast ja opisuję wrażenia jakie zaobserwowałem u siebie. Mój sprzęt oparty jest "tylko" na I5, który i tak jest szybszy od każdego laptopa (a dziś to przeważająca cześć rynku) oraz tak na oko od 80% stacjonarnych konfiguracji w Polsce (wiem co mówię bo jeszcze 2 lata temu prowadziłem sklep i serwis komputerowy). I podkreślam że u mnie było delikatne rzecz ujmując mocno średnio. Piszę to z pełnym przekonaniem, choć niektórzy mają mnie za rulezowca co to zrobi wszystko by zachęcić do kupna AOS 4.1 i nakręcić klientów Hyperionowi.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 13 lut 2016, 11:26 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 9 kwi 2013, 15:06
Posty: 115
Może miałeś nie do końca poprawnie skonfigurowane FS-UAE?
Różnica pomiędzy i5 a i7 jest w przypadku rzeczonego emu minimalna (choć oczywiście sporo zależy od generacji i rodzaju i5/i7). No i i7 stosowane do sprzętów przenośnych trudno porównywać ze "stacjonarnym" i5 - ten drugi w większości przypadków jest wydajniejszy po prostu.
Tak czy inaczej - przy dzisiejszej wydajności najlepszych procków Intela/AMD, emulowanie jest konkretną alternatywą dla AmigiOne 500. Różnica wydajności jest na tyle znikoma, że dla wielu emulator pod Win/Linux/MacOS będzie po prostu wygodniejszy w codzinnym użytkowaniu.
No i poczekajmy na Alice - nawet na tym "zabawkowym" notebooku wydajność powinna być całkiem dobra.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 13 lut 2016, 12:11 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 748
uae na szybkim i7 jest konkretną alternatywą dla sam 440.
Do Amigi 500 jeszcze trochę brakuje.
To jeszcze nie jest to.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 16 lut 2016, 21:37 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 595
@swinkamor12

Bardzo Cię przepraszam, nie chciałem Cię urazić w jakikolwiek sposób, pytanie było stąd, że jeśli tak jasno odpowiadasz (rzeczowo - bo mam takie zdanie) to stąd pomyślałem, że na innych forach może być problem. Jak zawsze ja - źle się wyraziłem, a intencja była inna. Szacunek i przeprosiny z mojej strony dla Ciebie.

Nie wiem do kogo jest skierowana odpowiedź kolegi Amigowiec, ale ja mam FS-UAE dobrze skonfigurowane. Żałuję ze nie mogę Wam pokazać :)

_________________
X5K


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 17 lut 2016, 17:20 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 748
Nie ma za co, nie obraziłem się.
Tak sobie na luzie dyskutujemy.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 20 lut 2016, 14:30 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2682
Na Aw ktoś się pochwalił uruchomieniem dema Gorky 17, mniej więcej na pececie odpowiadającym mojemu konfigowi. Co prawda musiał się ostro nagimastykować by starczyło mu RAMu. Jednak poza tym faktem oraz odtwarzaniem filmów, sama gra ponoć jako tako działa i gościu rozważa nawet zakup pełnej wersji.

Skoro na I5 da się grać w grę wymagającą PPC 500MHz, to faktycznie nie jest aż tak źle, no i wygląda na to że przez ten rok od kiedy ostatni raz sprawdzałem WiunUAE z AOS 4.1 zrobiono spore postępy.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 20 lut 2016, 22:01 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 595
Mufa napisał(a):
Na Aw ktoś się pochwalił uruchomieniem dema Gorky 17, mniej więcej na pececie odpowiadającym mojemu konfigowi. Co prawda musiał się ostro nagimastykować by starczyło mu RAMu.


A to ciekawe, w wolnym czasie zmierzę się z tematem, dzięki za info.

_________________
X5K


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 26 kwi 2016, 12:04 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 117
Lokalizacja: Katowice
Testuje sobie 4.1 FE na Winuae na PC (Athlon x4 3.2 GHz 8 gb ram). Jest wolno ale nie tragicznie, jak dla mnie do przyjęcia, wiadomo nie jako podstawowa maszyna, ale do poznawania systemu po latach nieobecności + może początki programowania (jeszcze nie instalowałem narzędzi) do przyjęcia.
Największą bolączką jest zbyt mała ilość pamięci ram 128 w "Cassicu". Myślę sobie - zrobię "swapa" i na PC wcisnę go do pamięci jako ram dysk, ale też się nie da. W teorii podobno za pomocą ZoRAM, ale jakoś nie znalazłem opisu jak to emulować, a z drugiej strony nie wiem czy dodatkowe 128 mb cokolwiek zmieni, może Toni Wilen coś zaradzi ;).
Na razie co prawda tylko przeglądarka mi się wysypywała z braku pamięci, zobaczymy jak będzie dalej.

Zauważyłem że Winoae w czasie emulacji 68x wykorzystuję jeden rdzeń, a gdy przejdzie w PowerPC jadą dwa. Czy to znaczy że jeden jest dla 68x(w teorii emulacja 68x się wyłącza po odpaleniu systemu i przejściu na PowerPC) a drugi dla PowerPC czy obydwa jadą w PowerPC, Choć skoro sam AmigaOS4.1 nie wykorzystuje w oryginale 2 rdzeni to ciężko spodziewać się że na emulatorze tak jest. Ale może Toni wykorzystuje ten drugi do czegoś innego lub po prostu nie zwolnił procka z emulacji 68x ?

No i temat grafiki, przydałby się sterownik UAE ZorroIII bo Picasso IV nie wyrabia w FullHD. Można zejść do 256 kolorów, ale interfejs wygląda tragiczne a i tak tylko 1600x900. Muszę wyświetlać w oknie lub rozciągać na cały ekran, a wtedy czcionka robi się mało czytelna po przeskalowaniu.

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 10 maja 2016, 15:45 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 117
Lokalizacja: Katowice
Na WinUAE działa już sterownik uaegfx do grafiki. Musi być WinUAE min. 3.3 beta i trzeba ręcznie przegrać uaegfx i uaegfx.info z OS3 na 4.1 do devs/monitors.
Oczywiście kompatybilność jest taka jak na uaegfx przystało ;) , przeglądarka działa przyzwoicie podstawowe strony da się przeglądać, ale np. udaje mi się zawiesić systemowy zegarek rozciągając do do pełnego ekranu w FullHD, no ale to tylko emulator ;). Przynajmniej Workbench działa w FullHD, pozostaje jeszcze do przełamania bariera 128 mb ramu i będzie można os.4.1 używać na poziomie Amikitu z OS3.9 w emulacji.

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO