Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 23 paź 2021, 11:06

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 14 mar 2016, 23:08 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1177
Jestem zainteresowany. Widziałem takie karrty ale z GDDR3 (nawet teraz jest na aukcji za 68 zł). Ta twoja to jakiś "biały kruk". Gdzie "zanabyłeś" ją?

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 14 mar 2016, 23:40 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1558
adam napisał(a):
Jestem zainteresowany. Widziałem takie karrty ale z GDDR3 (nawet teraz jest na aukcji za 68 zł). Ta twoja to jakiś "biały kruk". Gdzie "zanabyłeś" ją?


Kolekcjonuje karty Radeon/RadeonHD i jestem jednym z pierwszych testerów którzy zarejestrowali się u Hansa.
Byłem też pierwszą osobą która zgłosiła problem z little endian / big endian na kartach RadeonHD w BattleSquadron (http://sealofaction.com/contactus.sc)
W chwili obecnej najnowsza wersja BattleSquadron działa na RadeonHD 7xxx.

Karta nie potrzebuje dodatkowego zasilania, jest bardzo energooszczędna, jest cieniutka (SingleSlot), ma szybkie pamięci GDDR5 oraz ... spokojnie radzi sobie z Wiedźminem 3 - to tak na przyszłość :)

Ponieważ mam 2 egzemplarze VTX RadeonHD 7750 mogę Ci jeden udostępnić.

PS.
Poproszę o jakieś namiary do wysyłki karty - można użyć opcji PW w naszym forum.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 24 mar 2016, 23:23 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1177
Zamontowałem VTX RadeonHD 7750. Dalej nie było wsparcia do odtwarzania filmów i dla Blendera. Dokupiłem Warp 3D - bez zmian.
Zainstalowałem system na innej partycji i tam na golutkim zainstalowałem sterowniki - brak wsparcia dla filmów ale Blender działa. Skopiowałem katalog LIBS z "nowego" systemu na "stary" (nadpisując) i na "starym" mam teraz tak jak na "nowym" - czyli miałem jakiś plik walnięty.
Czyli mam Warp 3D, wynik lepszy w benchmarku, ale filmy tną. Wychodzi na to że AmigaOne 500/SAM 460 są za słabe do filmów HD a sterownik nie odciąża procesora.
Tak się zastanawiam na czym polega w moim przypadku wyższość sterownika 2.x nad 1.x - i nie widzę zastosowania.
Czy jest coś oprócz mplayera co mogłoby pokazać wartość tego sterownika?
I podbijam stare pytanie:
"Czy program do montowania napędów z Extras daje się jakoś "uwygodnić"? Żebym nie musiał go otwierać aby odmontować napęd. Tylko np. pod PPM jakoś żeby było "odmontuj"."?

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 25 mar 2016, 01:11 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 17:21
Posty: 882
Pewno dalej masz coś skopane.
Sformatuj partycję.
Zainstaluj system od nowa.
Nie kopiuj libs:. Zainstaluj Warp3D i Radeon HD na czystym systemie.
Ściągnij tę wersję

http://os4depot.net/share/video/play/li ... ayerng.lha

Sprawdź czy działają opcje comp_yuv a jeszcze lepiej comp_yuv2 np

mplayer -vo comp_yuv2 film.avi


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 25 mar 2016, 12:59 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1177
To niecelowe jest ponieważ już stawiałem system na sformatowanej partycji, i tylko sterowniki na to. I to z nowej płytki nawet (obraz ISO ze strony Hyperionu). Jak również sprawdzałem 3 wersje mplayera. Skok z 10 na 13 klatek to nic nie daje w oglądaniu, jest "slow-motion" ;]
Nie sprawdzałem jedynie odpalanie filmiku z podanymi parametrami. To zrobię, ale warunki "polowe" ;) przedświąteczne sprawiają że dopiero we wtorek wezmę się za to. Zrobię też wtedy "testy praktyczne" czyli jakieś gry odpalę.
Widzę że jest inny wątek o kartach graficznych to tam się będę udzielał w temacie karty. A w tym w innych kwestiach a jest ich wiele, i ciągle nie dostałem odpowiedzi na dwa pytania (o program do montowania dysków i o panel w Picasso).
Możesz mi pomóc podając link do swojego wyniku w benchmarku to sobie obadam poszczególne "składowe" wyniku jak i wersje bibliotek. Wiem że masz trochę niestandardową kartę ;)

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 25 mar 2016, 13:11 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 17:21
Posty: 882
Panel picasso - tak już jest. Samo ściąga z karty dane. Jakoś to działa.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 25 mar 2016, 13:12 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 17:21
Posty: 882
Bez wsparcia dla kompozycji zawsze jest wolno.
Tak już jest.
Musi być ta konkretna wersja mplayera co podałem i parametr -vo comp_yuv2.
Inaczej będzie działać wolno.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 25 mar 2016, 14:03 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1558
adam napisał(a):
A w tym w innych kwestiach a jest ich wiele, i ciągle nie dostałem odpowiedzi na dwa pytania (o program do montowania dysków i o panel w Picasso).

Jeśli ktoś lubi ręcznie ustawiać tryby to korzysta z archaicznego panelu Picasso jeśli nie lubi to używa automatu.

Rafał pisał o tym na blogu:
http://www.amigaone.pl/?p=96

---- Copy & Paste ----
Grafika

Kolejnym, co prawda nie nowym, ale mocno zmodernizowanym elementem są preferencje ScreenMode. Pojawiła się tam nowa zakładka monitory, która umożliwia ręczną edycję trybów bez potrzeby ingerencji w tooltypy ikony. Posiadacze monitorów ze złączem cyfrowym mają jeszcze lepiej, gdyż mogą skorzystać z opcji „automatycznie wykryj ustawienia” (z wykorzystaniem mechanizmu DDC). Osobiście jako „starego rzeźbiarza”, cieszy mnie też że pomimo pewnego niedopasowania do reszty systemu, choćby od strony obsługi czy GUI zdecydowano się pozostawić Picasso96Mode. Użytkownik ma więc w zależności od swoich umiejętności i preferencji możliwość konfiguracji obrazu na kilka różnych sposobów. Słowem dla każdego coś dobrego.

Obrazek

---- End ---


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 25 mar 2016, 19:35 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1177
No nie, to miejsce to ja znam :) Przy używaniu przejściówki (może zaniżać automatyczne rozpoznawanie wysokich rozdzielczości) jak również przy nieokreśleniu natywnej rozdzielczości podczas instalacji systemu (a zrobiłem obie te rzeczy) ten panel który pokazałeś to jedna z najpierwszych rzeczy z którą musiałem się zapoznać.
Mnie chodziło o to co napisałem - o panel Picasso
Obrazek
Że wszelkie ustawienia mam nieaktywne. Ale już to zostało wyjaśnione:
swinkamor12 napisał(a):
Panel picasso - tak już jest. Samo ściąga z karty dane. Jakoś to działa.

Mam inna "palącą" kwestię i myślę że znasz rozwiązanie.
Chodzi mi o drugi system na liście do wyboru.
Dawniej robiłem to wybierając aktywną partycję w Early Startup Control. Teraz robię ustawiając priorytet w Media Toolbox.
Wierzę ze jest bardziej wygodne rozwiązanie - dodanie do menu startowego. Tu jestem żółtodziób, nie wiem, nie znam się.
To by mi się przydało bardzo, miałbym drugi system do eksperymentowania.

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 25 mar 2016, 20:06 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4058
adam napisał(a):
N
Że wszelkie ustawienia mam nieaktywne. Ale już to zostało wyjaśnione:


Nie wiem czy używałeś wczesniej tych preferencji, bo one mają dosyć dziwny, archaiczny system obsługi, nie pasujący do niczego innego w AmigaOS 4. No więc na początku zawsze jest nieaktywne wszystko. Na te przyciski u góry się nie klika, tylko się je łapie i przeciąga. Tak więc łapiesz za ikonę "new item" i puszczasz ją w oknie Resolutions, nastepnie znowu ją łapiesz i przeciągasz do modes. Dopiero wówczas pokazują się jakieś aktywne opcje które możesz edytować (choć w przypadku kart HD 7000 jest już trochę ciężko - ja wyedytowałem sobie plik sposobem bo każdorazowo wyskakiwał mi komunikat "Screen to large for this card"). Zobacz w menu czy widziana jest jakaś karta, jeśli jest to ją przypisz (Attach settings to).

Cytuj:
Mam inna "palącą" kwestię i myślę że znasz rozwiązanie.
Chodzi mi o drugi system na liście do wyboru.
Dawniej robiłem to wybierając aktywną partycję w Early Startup Control. Teraz robię ustawiając priorytet w Media Toolbox.
Wierzę ze jest bardziej wygodne rozwiązanie - dodanie do menu startowego. Tu jestem żółtodziób, nie wiem, nie znam się.
To by mi się przydało bardzo, miałbym drugi system do eksperymentowania.


Wydaje mi się że wystarczy po prostu zainstalować system na innej partycji i on sam powinien wskoczyć do Menu. Problemem może być to że załaduje się tylko Kickstart, ale reszta systemu zawsze będzie się ładowała od domyślnej partycji. Trzeba zatem na partycji zapasowej skonfigurować Boot Device, jest to opisane w dokumentacji.
Kod:
SYS:Documentation/Kickstart/bootmenu.doc


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 26 mar 2016, 21:15 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1177
Z Picasso to nie poszedłem dalej niż napisałeś. Doszedłem do wniosku że grzebanie w tym jest bezowocne.
Z dodaniem systemu - jeszcze nie udało się.
A jak to masz u siebie? Przecież jako betatester musisz mieć więcej jak jeden system?

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 26 mar 2016, 21:39 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1558
adam napisał(a):
Z Picasso to nie poszedłem dalej niż napisałeś. Doszedłem do wniosku że grzebanie w tym jest bezowocne.
Z dodaniem systemu - jeszcze nie udało się.
A jak to masz u siebie? Przecież jako betatester musisz mieć więcej jak jeden system?


Tak się składa że A-Cube napisało własnego UBoota dla AmigaONE 500/Sam460.
Swego czasu trzeba było stosować specjalny bootloader od A-Cube aby mieć jednocześnie AmigaOS4 i Linuxa na jednym dysku.

http://www.acube-systems.biz/index.php?page=news&id=85

Jak wygląda to w chwili obecnej ... nie wiem gdyż nie mam sprzętu od A-Cube.
UBoot A-Cube jest komercyjny więc trzeba prosić ich o dokumentację.

W AmigaOne X1000 Hyperion/A-Eon odszedł od UBoota na rzecz firmware "CFE" czyli "Common Firmware Enviroment.".
Każdy użytkownik AmigaONE X1000 otrzymał wraz z systemem AmigaOS4 dokumentację w pdf: "AmigaOne X1000 Firmware and Booting Guide" - gdzie wszytko jest wytłumaczone jak budować menu z wieloma AmigaOS i Linuxami.

Tak wygląda przykładowe menu dla AmigaOS4 i kilku Linuxów:
http://www.supertuxkart-amiga.de/amiga/cfe_amiga_one_x1000.jpg

To samo pokazane w aplikacji Ranger dla AmigaOS4, AmigaOS4 Boot CD, Linux:
http://www.xenosoft.de/cfe-settings.jpg


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 26 mar 2016, 22:08 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1558
amig_os napisał(a):
UBoot A-Cube jest komercyjny więc trzeba prosić ich o dokumentację.


Małe sprostowanie, właśnie widzę,że A-Cube udostępnia kod źródłowy UBoota:

UBoot 2015.a sources:
http://www.acube-systems.biz/download/u-boot-2015.a_prod.tar.gz


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 26 mar 2016, 22:21 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1558
Tu jest jakaś dokumentacja odnośnie Parthenope i Dual Boot:

Dual Boot AmigaOS 4.1 - Linux Debian on Sam440ep:
http://www.acube-systems.biz/download/DualBootGuide-eng.pdf

Parthenope:
http://www.acube-systems.biz/download/ub2lb-0.93.zip


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 26 mar 2016, 22:23 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1177
Z tego co się orientuję to Parthenope mimo że jest używana w procesie aktualizacji firmware (w sumie użytkownik nie jest nawet tego świadomy), to jest odpowiednikiem SLB a nie U-Boota. Myślę że w przypadku dwóch AmigaOS na dysku nie musi być to tak "głęboko sięgające" narzędzie jak modyfikowany U-Boot czy Parthenope.
Patrzyłem na tę dokumentację którą wskazał Mufa i dosyć oszczędnie potraktowany temat.
Mufa kierunek wskazał dobry tylko nie potrafię tego zrobić. Albo to jest niemożliwe do zrobienia skoro tego nikt nie używa. Dwie skrajne opcje ;]

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO