amig_os napisał(a):
Na Allegro pojawiły się ostatnio nowe:
RX 560 Dual Fan Biostar RX560 4gb AMD RADEON
Zna ktoś tego producenta: Biostar ?!?
Tak jakiś czas temu nastąpił krach na rynku kryptowalut, dzięki czemu karty graficzne poszły w dół, to jedna dobra rzecz, a druga rzecz na którą
warto uważać to chińskie karty stworzone specjalnie z myślą o koparkach. Ów
Biostar jest prawdopodobnie jedną z nich. Są jeszcze inne dziwne marki, bądź wręcz noname'y. Niektóre są sprzedawane na Allegro, gdzie można kupić nowego RX 580 nawet za około 350zł, z adnotacją, że karta jest dla koparek. No ale są też karty z pszeflashowanym BIOSem i opisem iż to normalny sprzęt do komputera zapewniający super wydajność w grach obróbce wideo itp. itd. Zaryzykowałem i kupiłem taką za 569zł, nowy Radeon RX 580 z dosyć renomowanego sklepu czyli Amazona.
Właśnie zrobiłem zwrot. Co prawda kupiłem ją z myślą o PC z Ryzenem 5, mojego najmocniejszego kompa, którego w zasadzie jedynym przeznaczeniem jest montaż wideo, no ale oczywiście fakt, że wybrałem AMD, a nie NVidię nie był przypadkowy, gdyż miałem z tyłu głowy, że gdy być może kiedyś przyjdzie taki czas i potrzeba włożę ją do Amigi. Cóż karta nie zadziałała ani z Ryzenem 5 na płycie MSI, ani z X5000. W obu przypadkach w ogóle nie wyświetlała obrazu, mimo iż w przypadku PC walczyłem mocno z ustawieniami UEFI, a nawet je zaktualizowałem do najnowszej wersji. Już myślałem nawet, że towar jest uszkodzony, ale co ciekawe zadziałał z pecetem syna opartym na Intelu I5. Nie pod ten komputer był jednak kupowany.
Zatem szczerze odradzam Biostary czy inne firmy o dziwnie brzmiących nazwach, które nijak nie kojarzą się z powszechnie znanymi markami kart graficznych. Jak już brać coś mało znanego, to jedynie już względnie zadomowiony od kilku lat XFX. Zwłaszcza że aktualnie nowe RX 580 tej marki można dostać na Allegro już za 666zł, czyli jakieś tysiąc złotych taniej niż jeszcze rok temu. Zamówiłem właśnie ten model w miejsce odsyłanego "Chińczyka", więc za kilka dni dam znać czy współpracuje z Amigą One.
Niestety nowych kart RX 570 już chyba nie ma. RX560 jeszcze bywają, ale to już raczej resztki magazynowe. Zatem na dziś wybór jest między najsłabszym RX 550 a w teorii najmocniejszym RX 580. Piszę w teorii, bo w praktyce pod AmigaOS 4 aktualnie różnic wydajności między oboma Polarisami szczególnych nie ma, co jednak nie znaczy, że w przyszłości wraz z rozwojem sterowników takowe nie zaistnieją.