Obiecałem, że jak dojdzie XFX RX 580, napisze kilka słów jak się sprawuje z Amigą. Przede wszystkim tu nie ma ściemy, ta karta faktycznie jest nowa. O ile w przypadku "Chińczyka", miałem bardzo duże przypuszczenia, że karta była odnawiana (czysta, zaślepki na portach, ale bez oryginalnego opakowania, z lekko pośniedziałymi rurkami chłodzenia i bez zaślepki na slocie PCI-e, co więcej ze śladami sugerującymi, że owa karta była już gdzieś wkładana), tu wszystko jest OK, komplet zaślepek, miedź świeci się jak nowa, a na obudowie, wentylatorach itp, jeszcze wszędzie naklejona folia ochronna.
Druga rzecz, karta jest duża nawet w stosunku do ASUSa Rx 560 (który i tak wydawał mi się już duży), co widać na fotce w załączniku. Jeśli ktoś ma nietypową, małą towerkę musi uważać. Oczywiście do standardowej obudwy X5000 czy tym bardziej X1000, wchodzi bez problemu. Jednak jak widać na drugiej fotce, duże rozmiary karty praktycznie na limicie wykorzystują konstrukcję płyty głównej X5000. Karta dolega do gniazd pamięci DDR, jak i gniazd SATA, co nieco utrudnia swobodę jej instalacji. Przyznam też, że miałem niejakie kłopoty z jej deinstalacją, gdyż spore gabaryty komplikują swobodne dojście do uwolnienia blokady gniazda PCI-e x16 na płycie X5000. Zatem jeśli ktoś planuje kombinację, typu częste wymiany grafiki pod kątem MOSa czy Linuksa, ten model nie będzie zbyt wygodny. Jeśli jednak karta ma być raz włożona i nieruszana przez lata, to nie jest to jakiś wybitny problem.
Karta w przeciwieństwie do "Chińczyka" wyświetla obraz na X5000 bezproblemowo. Preferencje power wykryły, że jest włożony inny model, wypluwając stosowny komunikat, jednak poza tym niczego nie musiałem zmieniać w ustawieniach obrazu, tooltypach monitora itp. Niestety jak już wspomniałem wcześniej, na dziś AmigaOS 4 słabo wykorzystuje jej moc. Szybki test w timedemo Dooma 3 wykazał, że highendowy RX580 daje dokładnie taki sam rezultat jak midendowy RX560. Dlatego w mojej Amidze nadal pracował będzie ASUS RX 560, a XFX powędruje zgodnie z planem do peceta, który lepiej wykorzysta jego moc.
Niemniej jeśli ktoś nie ma Polarisa i zastanawia się nad zakupem, to jest to jakaś opcja do rozważenia np. względem karty proponowanej przez Arka. Cena podobna, a fakt, że dziś pod AmigaOS 4 różnic wydajnościowych nie ma nie wyklucza że w przyszłości może się to zmienić.
https://allegro.pl/oferta/karta-graficz ... 1613911882