Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest poniedziałek, 4 mar 2024, 20:12

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 18 sty 2024, 18:33 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 28 gru 2023, 11:31
Posty: 11
Część. Próbuję (nie znając tematu) przywrócić do życia komputer SAM460ex.
Utknąłem na połączeniu z netem. Mam router i internet od Orange. Mój system to AmigaOS 4.1. Podłączyłem się za pomocą RJ45 do Routera i Amigi. Jak dokonać konfiguracji na Amidze, żeby zaczął działać internet?
Szukałem odpowiedzi w internecie, ale nie znalazłem nic konkretnego. Może ktoś podrzuci jakiś tutorial? Coś łatwego :violin:


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 19 sty 2024, 00:01 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 16:19
Posty: 76
Cześć

Ja mam zrobione tak:
Na ruterze ustawiony stały adres ip dla Sam i bezterminowy czas przypisania.
W OS4 można użyć programu New Connection do stworzenia połączenia.
Chociaż przy użyciu Notepada można wygenerować odpowiedni plik w DEVS:NetInterfaces

Ja mam to tak ogarnięte:

# nazwa interfejsu
device=devs:networks/ppc460ex_eth.device
unit=0
address= adres ustawiony na ruterze
netmask= adekwatana netmaska
configure=dhcp
MTU=1500 - to taka standartowa wartość, chociaż można ją dostroić do swojej sytuacji

pzdr RAL


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 19 sty 2024, 07:23 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4635
Ja tam przez 20 lat użytkowania AmigaOS 4 niczego nigdy nie musiałem ustawiać na stałe w routerze. Normalnie dodaję się dwie linijki w pliku tekstowym w devs:netinterfaces i powinno hulać.

Nie wydaje mi się również by było to ciężko znaleźć na necie. Ot choćby na moim blogu w artykule o Qemu podałem przykładową konfigurację na jednym z grabów ekranowych.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 19 sty 2024, 09:24 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 17:21
Posty: 933
wszystko wyklikane przy użyciu "new connection"
adres przez dhcp


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 19 sty 2024, 14:52 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 16:19
Posty: 76
Mufa napisał(a):
Ja tam przez 20 lat użytkowania AmigaOS 4 niczego nigdy nie musiałem ustawiać na stałe w routerze. Normalnie dodaję się dwie linijki w pliku tekstowym w devs:netinterfaces i powinno hulać.

Nie wydaje mi się również by było to ciężko znaleźć na necie. Ot choćby na moim blogu w artykule o Qemu podałem przykładową konfigurację na jednym z grabów ekranowych.


Ja ustawiłem sobie stałe ip tylko ze względu na "porządek" w sieci domowej ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 19 sty 2024, 20:11 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 28 gru 2023, 11:31
Posty: 11
To ja może precyzyjniej...
Szukam cierpliwej osoby, która mi to wyjaśni "jak krowie na rowie"...


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 19 sty 2024, 21:15 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4635
Commodore128D napisał(a):
To ja może precyzyjniej...
Szukam cierpliwej osoby, która mi to wyjaśni "jak krowie na rowie"...



Otwierasz NotePad i wpisujesz:

Kod:
device=ppc460ex_eth.device
hardwaretype=Ethernet
configure=dhcp
MTU=1500


Potem zapisujesz plik tekstowy pod nazwą, jaką tam chcesz np. "Internet" do lokalizacji system:devs/netinterfaces/

Robisz reset i net powinien działać.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 19 sty 2024, 23:36 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 28 gru 2023, 11:31
Posty: 11
Dzięki za odpowiedź.
Wygląda to tak.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 20 sty 2024, 22:07 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 28 gru 2023, 11:31
Posty: 11
Plik z notatnika zapisałem w podanej lokalizacji pod nazwą "Internet".
Po resecie wyskakuje taki napis.
Dodam, że kabel mam porządny.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 21 sty 2024, 18:30 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4635
Skoro kabel na pewno sprawny, przydałoby się sprawdzić czy wbudowana sieciówka sprawna. Najlepiej włożyć cos taniego na PCI, typu RTL8139, zmienić wpis na taki jak poniżej i zobaczyć czy ruszy.

device=rtl8139.device
hardwaretype=Ethernet
configure=dhcp
MTU=1500


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 21 sty 2024, 21:18 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 07:07
Posty: 249
ja tam mam jeszcze
UNIT=0


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 21 sty 2024, 22:06 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 28 gru 2023, 11:31
Posty: 11
Fajnie, że pomagacie!
Ja się nie poddaję, wrócę do tematu. Na razie młodemu się ferie zaczęły i nie będzie mnie tydzień.
Mam przeczucie, że kwestia dostawcy internetu może mieć znaczenie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sty 2024, 10:51 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 17:21
Posty: 933
ja mam w swoim pliku tylko

device=ppc460ex_eth.device
unit=0
configure=dhcp


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sty 2024, 21:16 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 07:07
Posty: 249
Commodore128D napisał(a):
Fajnie, że pomagacie!
Ja się nie poddaję, wrócę do tematu. Na razie młodemu się ferie zaczęły i nie będzie mnie tydzień.
Mam przeczucie, że kwestia dostawcy internetu może mieć znaczenie.


Znaczenie może mieć router. Jak masz możliwść sprawdź z innym.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 26 sty 2024, 03:12 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1186
Znaczenie może mieć limit urządzeń w sieci ustawiony w routerze, na szczęście można to zmienić. Odrzucam możliwość, że dostawca internetu daje ograniczenia typu powiązanie z jednym komputerem (kiedyś robili takie rzeczy żeby nie kombinować z sąsiadem).Może być też tak, że są śmieci po poprzedniej złej konfiguracji.

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO