Commodore128D napisał(a):
Mam do tego kartę dźwiękową jak wyżej. Karta mi nie chce działać

Ta karta wygląda mi na jakiegoś "noname" na PCI-ex1, więc jest bardzo możliwe że nie będzie działać. Dostałeś ją w komplecie z SAM od jakiegoś amigowca, który to sprzedawał czy dokupiłeś osobno? Trzeba by wiedzieć na jakim chipsecie to chodzi? Jeśli jednak mimo wszystko bazuje to na chipsecie obsługiwanym przez sterownik AHI. Tu masz jeszcze
wątek na naszym forum, gdzie jest napisane, które modele na PCI-e na pewno działają.
Jest jeszcze jeden dodatkowy problem że autor tego sterownika ma dosyć specyficzne podejście do upubliczniania swoich produktów i raz wrzuca je na publiczny serwer OS4Depot, by mógł pobrać je sobie każdy, potem je usuwa. W tym momencie, nie pobierzesz go raczej z żadnego ogólnie dostępnego miejsca. Wydaje mie się że ktoś z naszych czytelników zachował na dysku pełne archiwum, więc jeśli ktoś taki to czyta, to mam nadzieję że skontaktuje się z Tobą na priv. Jeśli nikt taki się nie znajdzie, to ja mogę podesłać Ci najwyżej pojedyncze pliki z konkretnym sterownikiem (pełnego archiwum wraz z dokumentacją nie mam).
Dodatkowo nadmieniam że też w pakiecie Enhancer Software jest sterownik do jakiś kart na PCI-E, no a w ogóle to dużo więcej i dużo łatwiej (choćby ze względu na dostępność w samym systemie operacyjnym), jest o sterowniki dla kart działających w oparciu o stare PCI (co jednak nie oznacza że zadziała każda dowolna karta, najpopularniejsze działające to CMI czy Soundblaster).
Na blogu znajdziesz też
artka, gdzie opisuję swoją kartę na PCI-e i porównuję ją do poprzedniej na PCI. Oczywiście tekst już trochę nieaktualny, bo w między czasie sterownik zdążył się rozwinąć do wersji 6.11, po czym jak pisałem zniknął z sieci.