Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest poniedziałek, 4 mar 2024, 18:52

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 26 sty 2024, 19:18 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 28 gru 2023, 11:31
Posty: 11
swinkamor12 napisał(a):
ja mam w swoim pliku tylko

device=ppc460ex_eth.device
unit=0
configure=dhcp



Zamieniłem treść pliku.
Bez zmian, wyskakuje przy starcie ten sam komunikat. Internetu brak.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 26 sty 2024, 19:23 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 28 gru 2023, 11:31
Posty: 11
Jednak mam internet!. Przeglądarki działają!
Każdy restart to taki komunikat, jak wyżej, ale internet jest!
Wszystkim bardzo dziękuję!


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 27 sty 2024, 18:03 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 28 gru 2023, 11:31
Posty: 11
Mam takie pytanie. Otwieram iBrowse. Ściągam plik ze strony OS4Depot. Zapisuję go w lokalizacji Work/Gry.
Jest to archiwum LHA. Po kliknięciu na nie aplikacja UnArc rozpakowuje pliki do wcześniej utworzonego katalogu "wypakowane" w katalogu C:/Work/Wypakowane.
Niestety za każdym razem efekt jest ten sam - pusty katalog. Ściągnąłem 3 różne gry. Żadna z nich nie zostawia po wypakowaniu najmniejszego śladu. :shock:
Co robię źle?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 28 sty 2024, 11:50 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 05:09
Posty: 561
Lokalizacja: Warszawa
Commodore128D napisał(a):
Po kliknięciu na nie aplikacja UnArc rozpakowuje pliki do wcześniej utworzonego katalogu "wypakowane" w katalogu C:/Work/Wypakowane.

Prawdopodobnie nieprawidłowa ścieżka.

W Amiga OS napędy kończą się znakiem dwukropka i nie ma slasha. Przy czym napędy nie nazywają się C:, tylko np. Work:

Napisz proszę jaką nazwę ma Twoja partycja z danymi. Jeżeli to Work: to poprawna ścieżka powinna być:

Work:Wypakowane/

_________________
Robert "Hextreme" Szacki - Gear Works software


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 28 sty 2024, 11:51 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4635
Masz tak nietypowe problemy, z którymi ja przez 20 lat użytkowania AmigaOS 4 nie spotkałem się nigdy, że aż trudno się odnieść. Rozumiem że w lokalizacji system:libs/xad masz plik lha?
W takim wypadku UnArc powinien działać dobrze, być może podając domyślną ścieżkę w tooltypie UnARC polknąłeś jakąś literkę? Spróbuj w ramach testu rozpakować coś np. do RAMu.

Mogę jeszcze dodać że o ile masz Enhancer Software, to tam znajdziesz konkurencyjny program Archiver. Osobiście go nie polecam gdyż pomimo iz prawdopodobnie korzysta z tych samych bibliotek co UnArc, z nierzozumiałych dla mnie względów działa wolniej i czas rozpakowywania archiwów jest dłuzszy. Rzecz jasna podobnych programów jest więcej, ostatnio najintensywniej rozwijanym jest Avalanche. osobiście nigdy go nie odpalałem, więc niewiele moge powiedzieć chociazby o prędkości jego działania, niemniej, gdybym kiedyś miał jakieś problemy z UnArcem, zapewne w stronę Avalanche w pierwszej kolejności skierowałbym swój wzrok.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 29 sty 2024, 10:12 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 28 gru 2023, 11:31
Posty: 11
Hextreme napisał(a):

W Amiga OS napędy kończą się znakiem dwukropka i nie ma slasha. Przy czym napędy nie nazywają się C:, tylko np. Work:

Napisz proszę jaką nazwę ma Twoja partycja z danymi. Jeżeli to Work: to poprawna ścieżka powinna być:

Work:Wypakowane/


Problem był prozaiczny (przez to frustrujący :roll: ). Otóż, po wypakowaniu ikonki plików pojawiają się u mnie daleko, daleko w prawym dolnym rogu otwartego okna katalogu. Przez to były dla mnie niewidoczne. W rozdzielczości 1024 x 768 trzeba się nieźle suwakiem poprzesuwać, także serio śmieszne to wiem, ale w innych systemach zwykle wypakowane pliki zajmują pozycję lewa góra i są od razu widoczne :)

Mufa widzę, zaczyna mnie mieć dość :D Zaznaczam, że napotkałem problem z klawiaturą - dopiero 3 z podłączonych chciała działać. Dwie pierwsze były widziane jako "hub usb" :shock: . Nie pisałem o tym nawet :mrgreen:
No i dźwięk. Moja Amiga NG wciąż jest niemową :crying-blue:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 29 sty 2024, 15:59 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4635
Nie spokojnie, to forum jest po to by sobie pomagać. Tak więc zgłaszaj problemy śmiało.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 29 sty 2024, 16:17 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4635
A co do dźwięku, to zakładając że masz pełną wersję SAM460 czyli nie CR czy LE, to zacząłbym od zainstalowania najnowszej wersji sterownika sprzed kilkunastu miesięcy:

http://os4depot.net/?function=showfile& ... io.tar.bz2


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 29 sty 2024, 20:19 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 05:09
Posty: 561
Lokalizacja: Warszawa
Commodore128D napisał(a):
Problem był prozaiczny (przez to frustrujący :roll: ). Otóż, po wypakowaniu ikonki plików pojawiają się u mnie daleko, daleko w prawym dolnym rogu otwartego okna katalogu. Przez to były dla mnie niewidoczne. W rozdzielczości 1024 x 768 trzeba się nieźle suwakiem poprzesuwać, także serio śmieszne to wiem, ale w innych systemach zwykle wypakowane pliki zajmują pozycję lewa góra i są od razu widoczne :)

Jeżeli chodzi o ikony to możesz je posprzątać opcją w menu. Możesz tez włączyć podgląd w formie listy plików.

Albo skorzystać z dowolnego menadżera plików typu Directory Opus.

_________________
Robert "Hextreme" Szacki - Gear Works software


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 29 sty 2024, 21:31 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 07:07
Posty: 249
Commodore128D napisał(a):

Problem był prozaiczny (przez to frustrujący :roll: ). Otóż, po wypakowaniu ikonki plików pojawiają się u mnie daleko, daleko w prawym dolnym rogu otwartego okna katalogu. Przez to były dla mnie niewidoczne. W rozdzielczości 1024 x 768 trzeba się nieźle suwakiem poprzesuwać, także serio śmieszne to wiem, ale w innych systemach zwykle wypakowane pliki zajmują pozycję lewa góra i są od razu widoczne :)



Kurcze nie pomyślałem o tym tez tak czasami mam ale ja już odruchowo suwam suwaczkami i szukam plików. :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 29 sty 2024, 22:09 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 28 gru 2023, 11:31
Posty: 11
Ja zostałem właścicielem jakiejś nietypowej płyty głównej. :o
Nie mam zintegrowanej karty graficznej, ani dźwiękowej - wskazuje to na wersję cr.
Jednak na pudełku i na samej płycie wydrukowano SAM460ex :?:

Mam do tego kartę dźwiękową jak wyżej. Karta mi nie chce działać :shifty:


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 29 sty 2024, 22:58 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1192
Nie pamiętam dokładnie ale czy nie było tak, że w AHI Prefs zaraz po instalacji było coś wyciszone do zera?

@C128D
Przeszukaj w AHI Prefs wszystkie jednostki...

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB HD7750 :mrgreen: SBLive! OS4.1 FE/A500/A600/A600+Furia/A1200/A4000D+A2320+PiccoloSD64


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 30 sty 2024, 10:26 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4635
Commodore128D napisał(a):
Mam do tego kartę dźwiękową jak wyżej. Karta mi nie chce działać :shifty:


Ta karta wygląda mi na jakiegoś "noname" na PCI-ex1, więc jest bardzo możliwe że nie będzie działać. Dostałeś ją w komplecie z SAM od jakiegoś amigowca, który to sprzedawał czy dokupiłeś osobno? Trzeba by wiedzieć na jakim chipsecie to chodzi? Jeśli jednak mimo wszystko bazuje to na chipsecie obsługiwanym przez sterownik AHI. Tu masz jeszcze wątek na naszym forum, gdzie jest napisane, które modele na PCI-e na pewno działają.

Jest jeszcze jeden dodatkowy problem że autor tego sterownika ma dosyć specyficzne podejście do upubliczniania swoich produktów i raz wrzuca je na publiczny serwer OS4Depot, by mógł pobrać je sobie każdy, potem je usuwa. W tym momencie, nie pobierzesz go raczej z żadnego ogólnie dostępnego miejsca. Wydaje mie się że ktoś z naszych czytelników zachował na dysku pełne archiwum, więc jeśli ktoś taki to czyta, to mam nadzieję że skontaktuje się z Tobą na priv. Jeśli nikt taki się nie znajdzie, to ja mogę podesłać Ci najwyżej pojedyncze pliki z konkretnym sterownikiem (pełnego archiwum wraz z dokumentacją nie mam).

Dodatkowo nadmieniam że też w pakiecie Enhancer Software jest sterownik do jakiś kart na PCI-E, no a w ogóle to dużo więcej i dużo łatwiej (choćby ze względu na dostępność w samym systemie operacyjnym), jest o sterowniki dla kart działających w oparciu o stare PCI (co jednak nie oznacza że zadziała każda dowolna karta, najpopularniejsze działające to CMI czy Soundblaster).

Na blogu znajdziesz też artka, gdzie opisuję swoją kartę na PCI-e i porównuję ją do poprzedniej na PCI. Oczywiście tekst już trochę nieaktualny, bo w między czasie sterownik zdążył się rozwinąć do wersji 6.11, po czym jak pisałem zniknął z sieci.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 30 sty 2024, 11:01 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 17:21
Posty: 933
Commodore128D napisał(a):
Mam do tego kartę dźwiękową jak wyżej. Karta mi nie chce działać


Jak to jest ta karta

https://shop.acube-systems.biz/audio-ca ... -card.html

To mi działa na tym sterowniku

http://os4depot.net/?function=showfile& ... ht_ahi.lha

Trzeba po instalacji wybrać w preferencjach AHI jako domyślne


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO