Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 21 wrz 2021, 09:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 7 gru 2012, 00:42 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:15
Posty: 757
adam napisał(a):
Emu napisał(a):
Tak na spokojnie, jak już mi emocje opadły, przejrzałem sobie tą ofertę Amigakit.
Nie wiem co o tym myśleć. Czy ktoś mi wytłumaczy różnicę w cenie między Radkami 6570 i 6870? Ponad 100 funtów??

To jest cena hobby, w amigakit są lepsze przebitki, nie musisz kupować u nich karty, u nich wiele rzeczy jest po prostu za drogo.
Cytuj:
4 GB Ramu też można kupić tylko po co skoro piszą, że i tak nie obsługiwane?

AmigaOS obsługuje 2GB tylko, ale zdaje się że linuks obsłuży ci te 4GB. Więc wykorzystałbyś, praktycznie każdy posiadacz AmigaOne X1000 ma linuksa w dual-boocie.
Cytuj:
I rzecz, do której możecie się przyczepić do mnie - dlaczego nie ma wersji bez systemu???

Od początku było mówione, że komputer bedzie sprzedawany z systemme, jak a czasów śp Commodore. To część powrotu do normalności, koniec z podejściem "zrób to sam", błąd pierwszej AmigaOne nie został powtórzony.
Cytuj:
Mogę rozgrzeszyć częściowo bo są sterowniki do kart graficznych. Mam tylko nadzieję, że nie zadziała to tak, jak u mnie. Przypomnę - ACube ogłosiło najpierw, że dla "Nowych nabywców" stery sa darmowe, dla reszty nie. Po tym jak "mnóstwo ludzi", tych "starych" (ja w tym tez) kupiło najpierw po takim oświadczeniu sterownik, ogłosili, że ci "starzy" nabywcy AO-500 i Sam460 też dostana go za darmo. Na moje pytanie czemu tak jest ACube odpowiedziało (po zapłacie oczywiście), ze - mniej więcej - "widziały gały co brały". Żeby było fajniej, po 2ch tygodniach od zakupu, awantur na forach i moich majli otrzymałem info od ACube - możesz pobrać sobie sterownik ale skontaktuj się z A-EON (dokładnie to ich wiadomość brzmiała jak "rewelacja, z wielką przyjemnością pragniemy poinformować bla bla bla". Bez komentarza. I to samo widzę w tej AO-X1000. WG mnie ktoś tu z kogoś wariata robi... W Amigakit kupiłem mnóstwo rzeczy za grube pieniądze. Na razie kwalifikuję się na 0,01 % upustu przy kolejnych zakupach. Jest to jakieś 20 eurocentów...

To jest tak - rzeczy które powinne być w systemie a nie ma bo Hyperion nie zrobił - sponsoruje Trevor. Więc każdy kto kupił AmigaOne X1000 korzysta z tego. Po prostu sterownik jest a-eonu, Acube nie może nim dysponować jak chce. A-eon zabulił za napisanie sterownika, który nie jest częścią systemu - posiadacze X1000 mają go za darmo w ramach wsparcia, reszta buli. Tak to rozumiem.


Wiesz Adam, sam sobie zaprzeczasz teraz (bez urazy).
Po pierwsze odnośnie karty - ja jednak nie rozumiem tej przebitki i do tego zmierzam. Co usprawiedliwia podbitkę o 100 funtów? To jakaś szczególna karta? Ja wiem, że nie muszę u nich kupować. Ale osoba nie bardzo zorientowana w Amidze a chcąca coś tam liznąć, zapyta o to samo? Any explanations?

Z tego co wiem nie ma żadnego dual-boota w X1000 którą sprzedaje Amigakit. Ponadto, wracamy do bazy - po co jest AOS4u5 za 100 funtów skoro może ja kupuję kompa dla Linuxa...

Odnośnie sterownika - z całym szacunkiem Adam, za mało znasz kulisy i bardzo się mylisz...

PS. Nie odbierz mojej wypowiedzi przeciwko Tobie - lubię Cię i bardzo szanuję...


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 gru 2012, 00:46 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1177
Dual-boot był w opcji w First contact, nawet w cenniku. Zresztą są zrzuty ekranu w sieci.
Co do sterownika - masz rację, nie znam kulis. Dlatego napisałem "Tak to rozumiem"
Masz rację, to nie jest dobra godzina na pisanie postów, na pewno nie moja, o tej porze mój umysł pracuje na ułamku normalnych możliwości.

P.S. Jak już jestem przy klawiaturze - bez związku z powyższym - widzę nowy wpis na blogu Trevora http://blog.a-eon.biz/blog/?p=1584

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 gru 2012, 00:52 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:15
Posty: 757
adam napisał(a):
Dual-boot był w opcji w First contact, nawet w cenniku. Zresztą są zrzuty ekranu w sieci.
Co do sterownika - masz rację, nie znam kulis. Dlatego napisałem "Tak to rozumiem"
Masz rację, to nie jest dobra godzina na pisanie postów, na pewno nie moja, o tej porze mój umysł pracuje na ułamku normalnych możliwości.

P.S. Jak już jestem przy klawiaturze - bez związku z powyższym - widzę nowy wpis na blogu Trevora http://blog.a-eon.biz/blog/?p=1584


Tak, dostałem RSS-a już jakiś czas temu i czytałem ale nie wiem jakie wnioski wyciągnąć...

Co do powyższej rozmowy - tak. wiem, że mówili ale to zdaje się nie było i nie jest częścią sprzedaży - tzn. mówią że jest tak opcja alen chyba nie instalują. Trudno mi się wypowiadać, ostatnia rzecz jaką u nich kupiłem to ta podkładka pod mysz od A-EON.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 gru 2012, 00:55 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 9 lut 2012, 20:00
Posty: 76
adam napisał(a):
Emu napisał(a):
Tak na spokojnie, jak już mi emocje opadły, przejrzałem sobie tą ofertę Amigakit.
Nie wiem co o tym myśleć. Czy ktoś mi wytłumaczy różnicę w cenie między Radkami 6570 i 6870? Ponad 100 funtów??

To jest cena hobby, w amigakit są lepsze przebitki, nie musisz kupować u nich karty, u nich wiele rzeczy jest po prostu za drogo.

Nówka Radeon 6570 na Allegro - ok 200zł
Nówka Radeon 6870 na Allegro - ok 600-800zł
Obawiam się, że te 100 funtów to normalna różnica w cenie... ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 gru 2012, 00:59 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:15
Posty: 757
Radov napisał(a):
adam napisał(a):
Emu napisał(a):
Tak na spokojnie, jak już mi emocje opadły, przejrzałem sobie tą ofertę Amigakit.
Nie wiem co o tym myśleć. Czy ktoś mi wytłumaczy różnicę w cenie między Radkami 6570 i 6870? Ponad 100 funtów??

To jest cena hobby, w amigakit są lepsze przebitki, nie musisz kupować u nich karty, u nich wiele rzeczy jest po prostu za drogo.

Nówka Radeon 6570 na Allegro - ok 200zł
Nówka Radeon 6870 na Allegro - ok 600-800zł
Obawiam się, że te 100 funtów to normalna różnica w cenie... ;)


Wiesz, też tak pomyślalem. Tyle tylko, że nie rozumiem po co oni ją oferują, za taką kasę, po co tak silna karta w Amidze? I nie, nie broń się, że "ktoś napisze grę/program na to" :P


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 gru 2012, 01:05 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:15
Posty: 757
A już absolutnie z czapki, właśnie dostałem RSS-a z wiadomością ze pod ta grę Equilibrio podczepiło się ACUbe. No i co dodać mam?

http://amigaworld.net/modules/news/article.php?storyid=6591


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 gru 2012, 01:36 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 9 lut 2012, 20:00
Posty: 76
Cytuj:
A co ma "First Contact" do edycji betatesterskiej?

Jest to ta sama partia produkcyjna.

Cytuj:
Informacje czerpałem z execa, ppa i strony a-eon.

Przy czym od razu warto zaznaczyć - informacje, które m.in. ja RADOV osobiście zamieszczałem, co nie? ;)
Oczywiście, nie wszystkie, ale chyba nie chcesz sugerować, że nie pamiętam o czym pisałem 2 lata temu? ;)

Cytuj:
Informacja o kłopotach ze skompletowaniem jest pewna, jak bardzo będziesz borował w zębie to poszukam w wayback, ale naprawdę chcesz mi zabrać godzinę życia? ;) To był znany fakt, na e-mail rozsyłane były przez a-eon zachęty, sam dostałem coś takiego i masa osób też, mogą to potwierdzić.

Oczywiście, że były rozsyłane zachęty. Skąd tylko wniosek, że oznacza to PROBLEM z dystrybucją?
Zgadzam się - cena była wyższa od przewidywanej, były opóźnienia oraz przeciągała się dostawa. Zdziwiłbym się więc, gdyby pierwotna lista chętnych na betatesterów nie uległa zmianie i trzeba ją było uzupełnić. To są jednak problemy ORGANIZACYJNE.
Mówienie o problemach z dystrybucją kłóci się z takimi FAKTAMI: istnieniem osób, dla których nie starczyło miejsca na betatestach i które zaraz potem nie załapały się na sprzedaż.

BTW. Czy w tych "problemach" uwzględniłeś zwiększenie liczby betatesterów ze 100 do 125 (sierpień 2010). Jak na mój gust, oznacza to, że spotkali się z większą odezwą niż myśleli.

Cytuj:
To moze zacznijmy od tego co to jest u ciebie "sam początek".

Pierwsze informacje: 2010/2011 rok. Do października 2011.

Cytuj:
Poza tym różnica między 1500 a 2200 to zbyt wielkie widełki, nie sądzisz?

Dlaczego 2200? W chwili betatestowania oraz First Contact - a o tym przedziale czasowym piszemy - Amigakit oferował X1000 w przedsprzedaży za 1699 funtów (link)
Chyba, że doliczasz VAT i dostawę - ale w takim razie dolicz i do tych 1500...

Cytuj:
Podciągnięcie technologiczne i bycie komputerem deweloperskim nie wyklucza normalnej detalicznej sprzedaży co się właśnie dzieje.

Oczywiście, że wyklucza. Żeby uzyskać niską cenę musisz wyprodukować dużą partię sprzętu. Żeby wyprodukować dużą partię sprzętu musisz wyłożyć dużą ilość pieniędzy. Wyłożyłbyś dużą ilość pieniędzy na komputer, który nie jest obsługiwany przez system?
Ludzie kupują teraz komputer kolekcjonerski. *Normalną* sprzedażą detaliczną nie mogę obecnej sytuacji nazwać. Podziwiam ludzi za zaangażowanie, ale o normalności pogadamy jak X1000 zostanie oprogramowane. Na razie to hobby i odważne kolekcjonerstwo:)

Plany były większe. Przykładowo piszesz :
Cytuj:
Więc w linkowanym wywiadzie czytam "Na początek planujemy produkcję 250 sztuk." Przy czym widzisz "250 szt" ale "na początek" już nie. I
tak ze wszystkim. W zasadzie tylko z ostatnim akapitem mogę się częściowo zgodzić.

To znaczy co "ze wszystkim"? Po prostu wskaż mi, gdzie tam widzisz 1250 sztuk? Bo te 125 sztuk z tych 250 "na początek" trafiło do sprzedaży dopiero rok temu. Kiedy, między październikiem 2011 a datą obecną, pojawił się dodatkowy 1000?
Ok. Mogłem się pomylić, że te 250 sztuk miało być zamkniętą serią, ale jednak w tym konkretnym przypadku chcę wyłącznie podkreślić, że mowa była z całą pewnością o *250* sztukach, a nie *1250*. To TY zmieniasz wartość ;)

PS. A pamiętasz, że 250 sztuk nie jest wartością przypadkową, tylko liczbą PA6T, jaką A-EON dysponował w 2010 roku? To nie jest tak, że mogli sobie *nagle* przeskoczyć na dowolną inną ilość...


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 gru 2012, 01:38 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 9 lut 2012, 20:00
Posty: 76
Emu napisał(a):
Wiesz, też tak pomyślalem. Tyle tylko, że nie rozumiem po co oni ją oferują, za taką kasę, po co tak silna karta w Amidze? I nie, nie broń się, że "ktoś napisze grę/program na to" :P

Niższe karty nie są już produkowane (tzn linia HD4000, HD 5000 jest ciężko dostępna jako nówka na gwarancji).
Dlatego też można wybrać HD6570, jeśli ktoś uważa, że wyższa moc to przesada.

Mam nadzieję, że taką odpowiedź uznasz za wiarygodną :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 gru 2012, 07:03 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1534
Witam

Odpowiem zbiorczo:

- Kupujac AmigaOne X1000 otrzymujesz najnowszą dostepną wersję np. AmigaOS4.1 Update 6 oraz licencje na AmigaOS 4.2 (obsluga RadeonHD 4xxx/5xxx/6xxx/7xxx, Mesa Gallium 3D etc.)
- Jeżeli ktos chce używać elementów z AmigaOS 4.2 w AmigaOS 4.1 Update 6 np. sterownika RadeonHD musi za niego zapłacić (jest to część wartości zakupu AmigaOS 4.2)
- AmigaOne X1000 jest sprzedawana TYLKO z AmigaOS 4.x a wersje LINUXa są dodawane gratis. Nie ma możliwości kupienia AmigaOne X1000 bez AmigaOS 4.
- w chwili obecnej Linux obsługuje 4GB RAM, dwa rdzenie, RadeonHD 2D/3D
- AmigaOS 4.1 Update 6 obsługuje 2 GB RAM
- AmigaOS 4.1 Update 6 + sterownik RadeonHD: AmigaOS "od ręki" widzi 512 MB Video RAM reszta pamięci karty graficznej jest dostępna/zarządzana przez GPU karty graficznej co było zaprezentowane w ostatnim demie Hansa.
- polecam Sapphire RadeonHD 6870 1GB GDDR2 DVI/HDMI/DisplayPort/PCI-E x16


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 gru 2012, 08:23 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1041
To i ja dodam cos od siebie :P
Juz raz, w jakims watku prosilem o wskazanie, skad bierze sie ta zawrotna liczba hipotetcznej sprzedazy 1250 sztuk. Nie bylo odpowiedzi. O ile pamietam nigdzie jednak nie bylo takich szacunkow.
No nie wiem gdzie trzeba bylo czerpac info o braku chetnych na pierwsza partie. Na PPA? ;) Przeciez na zachodnich portalach co rusz mozna bylo przeczytac narzekania ludzi, ze nie starczylo dla nich.
Co do silnych kart. Dziesiatki ludzi widzialem pytajacych na forach, o najsilniejsze wlasnie, karty graficzne. Po co? Ano na przyszlosc, dla zaspokojenia gadzeciarskich zapedow, bo ludzie uwielbiaja MHz-e, gigabajty i byc naj we wsi ;) Zreszta filmik od chlopakow z Amiboing pokazuje jak wielka przewage maja nowe karty, nawet dla SAM440 z przejsciowka.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 gru 2012, 10:59 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4028
Heh, zaczynam sie zastanawiac czy jakis Sventevith czy inny kjb66 nie shackowali tutaj paru osobom konta. Ludzie, chcecie walic w Amige na podstawie wykreowanych przez siebie faktow to robcie to na PPA. Tutaj jest forum merytoryczne wiec prosze o twarde dowody (nawet gdyby mialo to zajac godzine z zycia) na 1250 sztuk jako planowana wielkosc sprzedazy, na jakas wypowiedz Dickinsona ze mial problemy ze skompletowaniem chetnych na serie betatesterska (tylko nie taka z gatunku ze niektorzy preferowali przelew przez PayPal, wiec utworzyl tam konto po czym wyslal ludziom przypomnienia ze moga wybrac ta droge) itd. Teraz ja zadam kilka pytan, ktore poniekad sa odpowiedziami na poprzednie pytania:

1. Czy wada jest to ze producent oferuje w zestawach wybor karty graficznej z roznych polek w zaleznosci od potrzeb?
2. Czy wada jest to ze producent oferuje wybor co do wielkosci ramu, szczegolnie zwazywszy na to ze sprzedaje pamiec dual channel, co wiaze sie m.in z tym ze w przyszlosci klient chcacy dokupic RAMu (np. w momencie ukazania sie AOS 4.2), bedzie mial problem ze znalezieniem blizniaczej kosci, a juz niemal na pewno z kupnem tej kosci jako pojedyncza sztuke?
3. Czy jest czyms dziwnym ze 10% spolecznosci danego (bo tego ze 400 - 500 osob stanowi 30% userow AmigaOS nie glosza nawet najbardziej zajadli morphosowcy) komputera ma topowy sprzet, zwazywszy ze w czasach Commodore proporcie te wynosily rowniez 1 do 10 (a A4000 byla wowczas drozsza niz dzisiaj X1000), a w czasach Escomu nawet 1 do 5 w roznicy sprzedazy miedzy A1200 a A4000?
4. Czy jest cos zlego w tym ze producent poza AmigaOS, ktory jest systemem przewodnim, nierozerwalna czescia zestawu, dla ktorego powstal ten komputer, zadbal o spora ilosc dystrybucji linuksa?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 gru 2012, 12:13 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1177
@Radov
Niepotrzebnie zrobiłeś wielki temat i rozległą dyskusję. Zaczęliśmy - a właściwie ja zacząłem wczoraj - od tego że nie jest to ostatnia partia X1000, mało tego - że plany były większe. Nie zgodziłeś się z tym, a ja na podstawie linka który sam dałeś wykazałem ci że to ty jesteś w błędzie do czego sam się przyznałeś.
Teraz czepiasz się słówek. Więc po kolei:

Betatesterzy
Był problem ze skompletowaniem betatesterów, ponieważ ludzie czekali na gotowy komputer "z półki", do betatestów nikt się nie palił. "Szturm" zaczął się, gdy okazało się że produkt finalny będzie sporo droższy. Wtedy dużo ludzi skalkulowało że opłaca się być betatesterem. Na szczęście w a-eon nie siedzą idioci i był przesiew, mający na celu odrzucenie osób które nie będą betatestować a jedynie chcą tanio kupić. Chyba nie do końca jednak zostało to przeprowadzone rzetelnie, bo dostało się trochę osób "po znajomościach" którzy w życiu niczego nie betatestowali, o czym Mufa być może będzie mógł poświadczyć jako że ma dostęp do części forum dla betatesterów. A niektórzy się nie dostali, takl jak osoby na które się powołujesz.

Edycja betatesterska i edycja First Contact
Ja to rozróżniam ponieważ dla mnie to są różne oferty. Ty piszesz, że to ta sama partia produkcyjna. Jak już chcesz być akuratny to niech padnie to brzydkie słowo outsourcing. I betatesterzy i pierwsi nabywcy "First Contact" de facto partycypowali w kosztach - złożyli się na produkcję tej pierwszej partii. To dlatego liczba betatesterów mogła być zwiększona ze 100 do 125 - a-eon nie miał gotówki. Stosunkowo niedawno Trevor podał publicznie jakie były koszty zaprojektowania płyty głównej.

Informacje z execa
Exec podałem jako jedno ze źródeł informacji dla mnie, chwyciłeś się tego sprowadzając to do tezy, że jesteś autorem newsów i pamiętasz co pisałeś. Tylko że ja nie opierałem się na samych newsach, a dyskusji na forum, gdzie często Konrad Bielski coś pisał, inny linkował, po prostu dużo dyskutowało się. Nie wiem czemu terroryzujesz mnie "daj linka" - kwestia dotyczy ewentualnie czy źródło na którym się opieram jest wiarygodne, bo co jak co nie mam w zwyczaju konfabulować.

Cena AmigaOne X1000
No tu przykład logiki w twoim wydaniu
Cytuj:
Dlaczego 2200? W chwili betatestowania oraz First Contact - a o tym przedziale czasowym piszemy - Amigakit oferował X1000 w przedsprzedaży za 1699 funtów (link)
Chyba, że doliczasz VAT i dostawę - ale w takim razie dolicz i do tych 1500..

A do 2200 już nie?
Cena jest sporo wyższa. Tu jeszcze jest pole do dyskusji bo inaczej definiujemy realizację deklaracji Trevora. Dla mnie deklaracja ceny dotyczyła komputera w końcowej wersji "na półce", dla ciebie edycji betatesterskiej i First Contact.

Czy AmigaOne X1000 jest komputerem deweloperskim
Cytuj:
Ja: "Podciągnięcie technologiczne i bycie komputerem deweloperskim nie wyklucza normalnej detalicznej sprzedaży co się właśnie dzieje."

Ty "Oczywiście, że wyklucza. Żeby uzyskać niską cenę musisz wyprodukować dużą partię sprzętu. Żeby wyprodukować dużą partię sprzętu musisz wyłożyć dużą ilość pieniędzy. Wyłożyłbyś dużą ilość pieniędzy na komputer, który nie jest obsługiwany przez system?
Ludzie kupują teraz komputer kolekcjonerski. *Normalną* sprzedażą detaliczną nie mogę obecnej sytuacji nazwać. Podziwiam ludzi za zaangażowanie, ale o normalności pogadamy jak X1000 zostanie oprogramowane. Na razie to hobby i odważne kolekcjonerstwo:)

Niestety twoja odpowiedź wg mnie nie jest w bezpośrednim związku z moją tezą. Napisałeś coś co jest prawdą, ale nie odnosi się do tego o czym pisałem. Przecież właśnie sprzedaż detaliczna pozwala zwrócić koszt projektowania etc, więc logiczne ze od początku komputer nie był projektowany jako sprzęt tylko deweloperski. Fragment obudowy z boingiem dla końcowego nabywcy ujawniony został jescze w czasie pamiętnego "teasera" czyli "puzzle".
Żeby się pobawić w pisanie sterowników PCIe czy obsługę dwu rdzeni nie trzeba projektować nowej płyty głównej. Przyznam że kompletnie nie rozumiem cie w tym miejscu, tego ciągłego dewaluowania X1000 jako normalnego komputera. Bo to że sprzedaż nie jest normalna to się zgodzę, to było widać. Tu z kolei otwierają się kolejne wątki - Varisys, oraz możliwość wzrostu ceny u dostawców procesora.

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 gru 2012, 12:24 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1177
@Radov
Odnośnie jeszcze
Cytuj:
To znaczy co "ze wszystkim"? Po prostu wskaż mi, gdzie tam widzisz 1250 sztuk? Bo te 125 sztuk z tych 250 "na początek" trafiło do sprzedaży dopiero rok temu. Kiedy, między październikiem 2011 a datą obecną, pojawił się dodatkowy 1000?
Ok. Mogłem się pomylić, że te 250 sztuk miało być zamkniętą serią, ale jednak w tym konkretnym przypadku chcę wyłącznie podkreślić, że mowa była z całą pewnością o *250* sztukach, a nie *1250*. To TY zmieniasz wartość

No to między innymi miałem na myśli pisząc "ze wszystkim" - sam na bieżąco podajesz przykłady. Napisałeś "Gdzie tam widzisz". A sam wynalazłeś ten artykuł. Mało tego, sugerujesz, że opierając się na nim dopisałem sobie jedno zero i ściemniam. A ja opierałem się na innym źródle.
To typowa execowska retoryka, nie mieć racji w jednej sprawie to wynaleźć coś innego, do tezy rozmówcy dopiąć własną i potem go ośmieszyć.
Ponieważ nie tylko tobie nie daje spokoju skąd ta liczba - 1250 to liczba szt zabezpieczonych procesora - to nie znaczy że a-eon miał je fizycznie. Taka ilość miała być zabezpieczona na potrzeby produkcji AmigaOne X1000. Niestety nie mogę podać źródła.
Nie chodzi o NDA czy coś takiego. Często zgrywam sobie interesujące mnie treści pod Operą do pliczku *.mht, niestety akurat tego nie mam. Więc możesz mi wierzyć albo i nie, dla mnie to nie jest sprawa tak ważna jak dla ciebie.

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 gru 2012, 13:42 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1041
"North 1500", czyli powiedzmy 1850 £. Plus VAT daje 2201.5 £....
Producenci czesto podaja ceny netto np. ACube i w tym wypadku A-Eon.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 gru 2012, 14:00 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1041
@Emu

Co Ty taki wsciekly latasz? ;)
Produkcja X1000 mala to i nie wszyscy moga kupic. A ze obowiazuje kolejnosc to chyba normalne. Z tymi kartami graficznymi to pojechales ;).
.....Jest tak jak napisal Adam, sterowniki zasponsorowal A-Eon i on je dostarcza.
A Equilibrio przeportowal Andrea ze zrodel, ktore dostarczyl/zalatwil ACube. Do tego to pewnie koledzy. W czym problem?

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO