Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 14 paź 2025, 21:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 14 kwi 2024, 21:27 
Generał
Generał

Djk83 napisał(a):
Do grafy mam Radeona HD6450 ... Czekam jeszcze na Enhancer Software 2.2 (uparłem się na fizyczną kopię), ale w świeżo wydanego Heretica II mogę już grać :)

Jeśli masz możliwość to wymień kartę graficzną RadeonHD 6450 na RadeonRX - naprawdę warto.

Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
PostNapisane: poniedziałek, 15 kwi 2024, 21:00 
Amator
Amator

amig_os napisał(a):
Jeśli masz możliwość to wymień kartę graficzną RadeonHD 6450 na RadeonRX - naprawdę warto.

Dzięki serdeczne za wskazówkę :) Rozważam właśnie taką opcję w (mam nadzieję) niezbyt odległej przyszłości (nawet odbudowę dobierałem pod tym kątem, bo początkowo chciałem zapakować wszystko do slima, ale szybko doszedłem do wniosku, że nie ma co sobie ograniczać opcji upgrade'u konfiguracji).

PostNapisane: wtorek, 16 kwi 2024, 11:19 
Administrator
Administrator

Najlepiej chyba wybrać RX 550. Na przykład ten Biostar RX 550 dostępny choćby w sieci sklepów RTVEuroAGD wizualnie wygląda na konstrukcję o stosunkowo niewielkich gabarytach, względem innych kart z rodziny Polaris. No a mocniejszych kart Polaris nie ma sensu kupować bo na obecnym stanie sterowników dla Amigi nie odczujesz różnicy. Pamiętam że jak do swojej X5000 wsadziłem dla testu RX580 to uzyskałem praktycznie identyczny wynik w timedemo dla Dooma III, jak dla RX 560. Na amigowych sterownikach różnice są pomiędzy rodzinami kart, czyli Polarisy będą szybsze niż np. Southern Islands, natomiast już wewnątrz samych rodzin różnic wydajnościowych między konkretnymi modelami póki co jeszcze specjalnych nie ma.

Oczywiście po zakupie Polarisa musiałbyś jeszcze zakupić Nova Bridge by móc grać w starsze gry wykorzystujące technologię MiniGL, do których należy wspomniany przez Ciebie wcześniej Gorky 17. Jest co prawda darmowa alternatywa dla Nova Bridge w postaci minigl4gl4es ale ma swoje ograniczenia i lubi sprawiać kłopoty.

PostNapisane: wtorek, 16 kwi 2024, 16:57 
Amator
Amator

Super, bardzo dziękuję za te niezwykle cenne i szczegółowe wskazówki!

Na razie wypatruję przesyłki z Enhancer Software 2.2 (a tak naprawdę to, póki co, czekam od tygodnia na info o wysyłce, heh). W międzyczasie wyskrobię nieco dodatkowych funduszy na NovaBridge i Polarisa :D Dzięki takim szczegółowym informacjom będę zdecydowanie lepiej przygotowany do zakupu :ok: (najpierw zapewnię sobie niebędne sterowniki, żeby w razie gdyby konkretny model karty nie zadziałał, to żebym zmieścił się na spokojnie w 14 dniach na zwrot).

PostNapisane: wtorek, 16 kwi 2024, 19:26 
Generał
Generał

Djk83 napisał(a):
Super, bardzo dziękuję za te niezwykle cenne i szczegółowe wskazówki!

Na razie wypatruję przesyłki z Enhancer Software 2.2 (a tak naprawdę to, póki co, czekam od tygodnia na info o wysyłce, heh). W międzyczasie wyskrobię nieco dodatkowych funduszy na NovaBridge i Polarisa :D Dzięki takim szczegółowym informacjom będę zdecydowanie lepiej przygotowany do zakupu :ok: (najpierw zapewnię sobie niebędne sterowniki, żeby w razie gdyby konkretny model karty nie zadziałał, to żebym zmieścił się na spokojnie w 14 dniach na zwrot).

Na takiej karcie HunoPPC tworzy Doom III.

ASRock Radeon RX 560 Elite 4 GB

Jest dostępna NOWA na allegro i w fajnej cenie.

https://allegro.pl/oferta/karta-graf-as ... 2682160932

PS.
Musisz mieć monitor z HDMI lub użyć przejściówki HDMI->DVI jeśli masz taki monitor.
Dźwięk z karty muzycznej bo w chwili obecnej sterownik nie obsługuje dźwięku z HDMI.

PostNapisane: piątek, 15 sie 2025, 09:59 
Amator
Amator

Odgrzebuję wątek podłączenia do Internetu, bo miewam powracające problemy z podpięciem Sam460LE od sieci lokalnej.

W końcu znalazłem trochę czasu, aby poświęcić tematowi nieco więcej uwagi i wygląda na to, że znalazłem rozwiązanie 8-) Zostawiam to tutaj gdyby ktoś w przyszłości mierzył się z podobnymi problemami.

TL;DR
Wygląda na to, że w moim przypadku problem został rozwiązany poprzez skrócenie(!) czasu na negocjację adresu IP z routerem.
W S:Network-Startup dodałem parametr TIMEOUT ustawiony na 10 sekund (wartość domyślna to 60).

Poniżej szczegółowy opis:

Przyznaję, że wpadłem na to przypadkiem, niechcący ustawiając niską wartość i zupełnie nie rozumiem, dlaczego skrócenie czasu na ustalenie adresu IP pomiędzy komputerem a serwerem DHCP miałoby pomóc. Wydawało mi się raczej, że wydłużenie tego czasu zwiększy szanse powodzenia. Natomiast mogę potwierdzić, że ponowne zwiększenie tego parametru automatycznie skutkuje problemem z nawiązaniem połączenia. Może to przypadkowa korelacja i jest jeszcze coś, o czym nie wiem. Może jest tu ktoś ogarnięty w networkingu i potrafiłby to jakoś wytłumaczyć.

Dociekliwym polecam lekturę dokumentacji polecenia AddNetInterface
https://wiki.amigaos.net/wiki/AmigaOS_M ... TINTERFACE

Z dokumentacji dowiedziałem się jakie jeszcze ciekawe parametry można ustawić. Szczególnie pomocny przy rozwiązywaniu problemów może okazać się parametr debug. I tak na przykład w swoim pliku Devs:NetInterfaces/PPC460EX_ETH mam ustawione:
Kod:
device=ppc460ex_eth.device
unit=0
configure=dhcp
id=Sam460
debug=yes

Oczywiście, żeby mieć pożytek z włączonego trybu debug, komenda AddNetInterface nie może być wywołana z parametrem QUIET :D

W pliku S:Network-Startup mam następujący wpis:
Kod:
AddNetInterface TIMEOUT 10 DEVS:NetInterfaces/~(#?.info)

Taka konfiguracja pozwala mi monitorować zachowanie w trakcie nawiązywania połączenia na starcie systemu.

Dodatkowo, pomocna przy eksperymentowaniu jest komenda NetShutdown. Dzięki temu mogłem ubijać i restartować interfejs sieciowy z powłoki, używając AddNetInterface z różnymi parametrami oraz modyfikując ustawienia w Devs:NetInterfaces/PPC460EX_ETH (zamiast restartować za każdym razem cały system :mrgreen:).

PostNapisane: piątek, 15 sie 2025, 10:03 
Amator
Amator

Dodam jeszcze, że kobinowałem z paramterem MTU (bezskutecznie) oraz próbowałem ustawień ze statycznym IP. U mnie nie dość, że ze statycznym IP nie działało, to w dodatku powodowało jakieś zamieszanie po stronie serwera DHCP. Inne dynamicznie skonfigurowane urządzenia nagle traciły łączność a przy próbie nawiązania połączenia informowały mnie o braku możliwości ustalenia adresu IP z serwerem DHCP. Taka ciekawostka :D

PostNapisane: niedziela, 12 paź 2025, 17:24 
Amator
Amator

Kontynuuję wątek, może komuś kiedyś się przyda (tym bardziej, że nie znalazłem w sieci za wiele na temat problemów podłączenia Sam460 do sieci, a jeśli już, to nikt nie miał rozwiązania, które u mnie by zadziałało).

Po pierwsze, wszelkie opisane przeze mnie wcześniej zmiany w konfiguracji interfejsu sieciowego (ani w sposobie jego uruchamiania) nie miały żadnego wpływu na poprawne działanie połączenia sieciowego lub jego brak (poniekąd zgodnie z logiką).

Korzystam z internetu od Orange i do tej pory podpinałem mojego Sam'a bezpośrednio do modemu Funbox 3.0. Nieśmiało przypuszczam, że przyczyną moich kłopotów mogły być problemy z komunikacją pomiędzy interfejsem sieciowym Sam'a a modemem (poszukując informacji w sieci natknąłem się gdzieś na info, że takie coś może się zdarzyć).

W chwili obecnej sięgnąłem po inne rozwiązanie, które - przynajmniej jak na razie - działa wręcz znakomicie. Otóż, wykorzystałem Raspberry Pi jako "adapter WiFi" dla mojego Sam'a. Malinka jest podłączona do sieci lokalnej po WiFi, a potem przekazuje dalej połączenie do Internetu przez port Ethernet. Zysk jest dwojaki:
  • Internet pod AmigaOS działa u mnie teraz przy każdym uruchomieniem systemu (wreszcie!)
  • nie muszę już ciągnąć kabla Ethernet przez cały pokój, RPi jest podpięta do Sam'a krótkim kablem

Być może można to było rozwiązać prościej, może za pomocą jakiegoś dedykowanego urządzenia, ale nie udało mi się znaleźć niczego odpowiedniego a akurat miałem pod ręką RPi Zero 2W, która leżała nieużywana w pudełku. Dokupiłem do niej HUB z gniazdem Ethernet i mam teraz "bezprzewodowe" podłączenie Sam'a do sieci Internet. Koszt całego zestawu RPi Zero 2W + HUB + karta SD + zasilacz + kabel miniHDMI-HDMI to ok 200zł. Kabel miniHDMI-HDMI był mi potrzebny, żeby podłączyć RPi pod monitor w celu pierwszej konfiguracji (nie udało mi się tego ogarnąć przez SSH, ale po skonfigurowaniu połączenia mogę normalnie otworzyć terminal Debian'a w oknie AmigaOS korzystając z SSHTerm).

Abstrahując od mojego oryginalnego problemu, to może być wygodne rozwiązanie dla każdego, kto nie chce lub nie może pociągnąć kabla sieciowego do swojego biurka, a chciałby podpiąć swój komputer z AmigaOS 4.1 do Internetu.

Jeżeli ktoś będzie zainteresowany, to chętnie podzielę się szczegółami konfiguracji (cała procedura zajmuje może z 10 minut, wliczając w to flash'owanie karty SD z systemem dla RPi).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1