Odgrzebuję wątek podłączenia do Internetu, bo miewam powracające problemy z podpięciem Sam460LE od sieci lokalnej.
W końcu znalazłem trochę czasu, aby poświęcić tematowi nieco więcej uwagi i wygląda na to, że znalazłem rozwiązanie

Zostawiam to tutaj gdyby ktoś w przyszłości mierzył się z podobnymi problemami.
TL;DRWygląda na to, że w moim przypadku problem został rozwiązany poprzez skrócenie(!) czasu na negocjację adresu IP z routerem.
W
S:Network-Startup dodałem parametr TIMEOUT ustawiony na 10 sekund (wartość domyślna to 60).
Poniżej szczegółowy opis:
Przyznaję, że wpadłem na to przypadkiem, niechcący ustawiając niską wartość i zupełnie nie rozumiem, dlaczego skrócenie czasu na ustalenie adresu IP pomiędzy komputerem a serwerem DHCP miałoby pomóc. Wydawało mi się raczej, że wydłużenie tego czasu zwiększy szanse powodzenia. Natomiast mogę potwierdzić, że ponowne zwiększenie tego parametru automatycznie skutkuje problemem z nawiązaniem połączenia. Może to przypadkowa korelacja i jest jeszcze coś, o czym nie wiem. Może jest tu ktoś ogarnięty w networkingu i potrafiłby to jakoś wytłumaczyć.
Dociekliwym polecam lekturę dokumentacji polecenia
AddNetInterfacehttps://wiki.amigaos.net/wiki/AmigaOS_M ... TINTERFACEZ dokumentacji dowiedziałem się jakie jeszcze ciekawe parametry można ustawić. Szczególnie pomocny przy rozwiązywaniu problemów może okazać się parametr
debug. I tak na przykład w swoim pliku
Devs:NetInterfaces/PPC460EX_ETH mam ustawione:
Kod:
device=ppc460ex_eth.device
unit=0
configure=dhcp
id=Sam460
debug=yes
Oczywiście, żeby mieć pożytek z włączonego trybu debug, komenda AddNetInterface nie może być wywołana z parametrem QUIET

W pliku
S:Network-Startup mam następujący wpis:
Kod:
AddNetInterface TIMEOUT 10 DEVS:NetInterfaces/~(#?.info)
Taka konfiguracja pozwala mi monitorować zachowanie w trakcie nawiązywania połączenia na starcie systemu.
Dodatkowo, pomocna przy eksperymentowaniu jest komenda
NetShutdown. Dzięki temu mogłem ubijać i restartować interfejs sieciowy z powłoki, używając
AddNetInterface z różnymi parametrami oraz modyfikując ustawienia w
Devs:NetInterfaces/PPC460EX_ETH (zamiast restartować za każdym razem cały system

).