Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest czwartek, 13 gru 2018, 04:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 25 paź 2018, 13:24 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 752
Update dostępny - Polarisy i powyżej 256 MB RAM na karcie:

https://amigaworld.net/modules/news/article.php?storyid=8282


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 25 paź 2018, 14:22 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 778
Fajnie! Czekamy na pierwsze testy. Rafał miał takowe zrobić w temacie " czy więcej niż 256 VRAM coś daje".
Kolej na Hyperion ;) ...

Przy okazji Leaman wspomniał o tajemniczym projekcie wykorzystującym dodatkową pamięć. Co to może być?

Cytuj:
More than 256MB VRAM is available for:

RadeonRX
RadeonHD v3
Warp3D Nova
Warp3D "Classic" Southern Island.

Also another project we are working on :)

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 25 paź 2018, 16:02 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3287
No właśnie instaluje. Cena regularna nie jest niska, ale chyba są zniżki dla tych co mają ES, bo mnie skasowało niecałe 40 funtów. Szkoda że z tego co czytam w opisie Polarsiy nie zadziałają z X1000 a jedynie z X5000 i A1222.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 25 paź 2018, 16:19 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 778
A w temacie tajemniczego projektu? Jakiś kierunek?

Bo ja nie mam co upgradować ES. Do SAM440 nic się sensownego nie da już podpiąć :(

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 25 paź 2018, 16:45 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3287
Ja mogę jedynie strzelać że być może chodzi o nowego Blendera. To jest jedyny sensowny program użytkowy na AmigaOS, który wymaga porządnego 3D. Nowe wersje wymagają Pythona v3, w AmigaOS 4 jest na dziś o ile dobrze pamiętam 2.5.6, przy czym już chyba z rok temu słyszałem że Python 3 kisi się na dyskach kilku amigowych programistów. Poza tym autor amigowego Blendera, Andy Broad, to chyba jeden z bardziej aktywnych ludzi pracujących dla A-EONu. Natomiast słabym punktem tej mojej teorii może być to wykorzystanie ekstra pamięci graficznej. Nie wydaje mi się by Blender potrzebował aż tyle Vmem by 256MB okazywało się być wielkością niewystarczającą. Chociaż może... do renderowania skomplikowanych animacji :?: :?: Nie mam pojęcia, nie jestem grafikiem 3D.

Pewnie zresztą ten tajemniczy projekt jest czymś innym, ja wiem tutaj tyle co i Ty więc jak pisałem na początku, to tylko taki strzał.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 25 paź 2018, 16:51 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3287
Dodam że po zainstalowaniu sterowników, na belce WB mam nadal 256MB. Zatem tyle widzi Picasso, ta ekstra pamięć jest wykorzystywana przez 3D (przetstowałem na Spencerze, który na starym sterowniku nie dał rady pracować bezbłędnie w trybie okienkowym FullHD, a teraz działa OK). Nie wiem więc czy zwykły program, który nie korzysta z 3D da radę z tej pamięci skorzystać. Nie chcę tego przesądzać w kilka minut po zainstalowaniu sterownika, bo jeszcze nie wykonałem żadnych testów. Jeśli jednak okaże się że nie będzie mógł, to byłby kolejny argument za Blenderem, czy czymś innym co działa w środowisku GL.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 25 paź 2018, 17:09 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3287
Informuję że ten Polaris RX560 od Asusa, którego kupiłem ja (oraz Arek i Emu chyba też), działa pod nowymi sterami wyśmienicie. Pierwszy plus jaki zaobserwowałem względem dotychczas używanego Radeona HD 4650, to o wiele szybsza inizjalizacja tej karty przez U-Boota, przez co czas bootowania, skrócił mi się chyba o połowę.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 25 paź 2018, 20:26 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3287
No niestety trochę przechwaliłem tego Polarisa.

Pierwsza rzecz, nie działa klasyczny Warp3D, więc cały stary soft, poza paroma rzeczami dla Warp3D Nova, przynajmniej na tę chwilę idzie w odstawkę.
Dwa, specjalne tryby MPlayera, wspierające wyświetlanie grafiki na Radeonach HD, nie działają na Radeonie RX. Znaczy, cofamy się do metody wyświetlania typu CGX_WPA.
No cóż wypada mieć nadzieję że wsparcie dla jednego i drugiego pojawi się w przyszłości, a teraz po prostu dali dostęp do RX bo ludzie narzekali że za długo czekają.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 26 paź 2018, 00:45 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 778
Cytuj:
Ja mogę jedynie strzelać że być może chodzi o nowego Blendera.


Hmmm, fajnie by też było. Moja pierwsza myśl (pewnie błędna) to wspomaganie dekodowania video. Pewnie dlatego, że na tym mi zależy.

Szkoda, że polarisy mają gorsze wsparcie. Niepotrzebny zakup. Przełamanie bariery 256 MB jest też przecież dla RadeonHD.
Do tego dochodzi brak DMA dla X5000 i robi się zamieszanie.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 5 lis 2018, 10:56 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3287
Tryby Mplayera jednak działają. Okazało się że w najnowszej wersji Mplayer sprawdzał czy w Amidze siedzi wpięty Radeon HD, gdy go nie wykrył to blokował tryby. Autor udostępnił już jednak testową kompilację bez detekcji Radeona HD i ona już nie powoduje braku możliwości odtwarzania w tych trybach na kartach Polaris.

Według Hansa sterownik Radeon.RX posiada wwszystkie właściwości Radeon.HD V3 (a więc i V2, która tę funkcję akceleracji video wprowadziła). Więcej szczegółów w wątku na Amigans.net.

Dodam że oczywiście nie oznacza to że X5000 z Polarisem będzie tak samo wydajny przy odtwarzaniu filmów, jak np. X1000 z Radeonem R9 270, niemniej różnica w zajętości procesora obu maszyn, nieco bardziej się spłaszczy.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO