Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest poniedziałek, 26 cze 2017, 07:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 16 lut 2017, 09:41 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 584
Sama idea tej A1222 jest oki. Problem jest inny, jeśli ten komputer będzie dystrybuowany w taki sam sposób jak X5000 to powodzenia życzę. Ja do dziś mam odłożone pieniądze i nie mogę kupić X5000 bo nie ma gdzie. Pre-order okazał się zwykłą ściemą. Czemu? Dzięki temu wyczaili na ile mogą sobie pozwolić z produkcją komputerów a zapisanych olali, żadne majle nigdy nie były wysłane do zainteresowanych kupnem (ja pomimo zapewnień- nie dostałem, deklarowałem natychmiastową wpłatę). Kupno tej 5000 to mit, jest jeszcze gorzej niż w przypadku x1000. Patrząc na to wszystko to śmiem twierdzić, że szału nie będzie, Dickinson i reszta położą to marketingowo. Ewentualnie dla wybranych. Czyli zaczyna mija się to z celem.

PS. I taki offtop - wie ktoś co się dzieje z wydaniem Wings? Bo chyba już trochę czasu minęło. Pytam bo zamówiłem też Defender of the Crown dla ZX i dostałem majla po dosyć długim czasie, że "order completed" - cokolwiek to znaczy bo o wysyłce ciężko się czegoś doczytać.

_________________
AmigaOne X5000


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 16 lut 2017, 10:18 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2611
Wydaje mi się że w Amedia Computer aktualnie mają towar na stanie. Co prawda tylko samą płytę główną, lecz w ostateczności można to na razie włożyć do innej obudowy. Nawet jeśli chcesz mieć na przyszłość, wersję "całkowicie koszerną", wyglądającą tak jak oryginał z fabryki, to zapewne same budy prędzej czy później też się na rynku pojawią, tak jak to miało miejsce w przypadku obudów do X1000.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 16 lut 2017, 10:35 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 584
Mufa napisał(a):
Wydaje mi się że w Amedia Computer aktualnie mają towar na stanie. Co prawda tylko samą płytę główną, lecz w ostateczności można to na razie włożyć do innej obudowy. Nawet jeśli chcesz mieć na przyszłość, wersję "całkowicie koszerną", wyglądającą tak jak oryginał z fabryki, to zapewne same budy prędzej czy później też się na rynku pojawią, tak jak to miało miejsce w przypadku obudów do X1000.


Dziękuję Rafał za info, niemniej pisałem się na komplet a nie kolekcjonowanie poszczególnych elementów. Tak też stoi w moich majlach do A-EON. Ten temat odpuszczam sobie, żenada. Popatrzę i - jestem ciekaw - co i czy w ogóle będzie z mocniejszą wersją. Pewnie też ze 20 sztuk na "zapisy". Za parę lat. Politykę mają świetną. Przy okazji - dlaczego pełnoprawne x5000 nie są do dziś w ofercie AmigaKit?

_________________
AmigaOne X5000


Ostatnio edytowano czwartek, 16 lut 2017, 10:37 przez Emu, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 16 lut 2017, 10:36 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 806
Emu napisał(a):
Sama idea tej A1222 jest oki. Problem jest inny, jeśli ten komputer będzie dystrybuowany w taki sam sposób jak X5000 to powodzenia życzę. Ja do dziś mam odłożone pieniądze i nie mogę kupić X5000 bo nie ma gdzie. Pre-order okazał się zwykłą ściemą. Czemu? Dzięki temu wyczaili na ile mogą sobie pozwolić z produkcją komputerów a zapisanych olali, żadne majle nigdy nie były wysłane do zainteresowanych kupnem (ja pomimo zapewnień- nie dostałem, deklarowałem natychmiastową wpłatę).

Kupno tej 5000 to mit, jest jeszcze gorzej niż w przypadku x1000. Patrząc na to wszystko to śmiem twierdzić, że szału nie będzie, Dickinson i reszta położą to marketingowo. Ewentualnie dla wybranych. Czyli zaczyna mija się to z celem.

Dokładnie tak. Tyle było gadania ze sprzęt jest gotowy, te zdjęcia "czekających" płyt głównych w pudełkach na magazynie (doliczyłem się 55 pudeł w pierwszej partii - pewnie 5 dla betatesterów i 50 dla ludu). Obsuwa ponad rok i okazuje się że ilość sprzętu jest znikoma, że trzeba załatwiać po znajomości tak jak radzik.
To jest tak rozwleczone w czasie, jest taki bajzel... formularz pre-orderu był zamieszczany dwa razy (w 2015 i 2016 r jakby od nowa). Wogóle nie miało to przełożenia na kontakt ze sklepami i kupującymi. AmiWest był na jesieni, ogłoszono listę sklepów sprzedających X5000, a sklep AMedia (Francja) rozpoczął sprzedaż dopiero 6 lutego (tydzień temu).
Ściema goni ściemę.
Ja bym, to nagłośnił, znasz język, bo może i tak być że Dickinson otacza się ludźmi niekompetentnymi i może nie zdaje sobie sprawy z całości zagadnienia.
Na pewno nie pchałbym się w kupno płyty głównej i składanie. Może uderz do tego sklepu w Stanach?

Cytuj:
PS. I taki offtop - wie ktoś co się dzieje z wydaniem Wings? Bo chyba już trochę czasu minęło. Pytam bo zamówiłem też Defender of the Crown dla ZX i dostałem majla po dosyć długim czasie, że "order completed" - cokolwiek to znaczy bo o wysyłce ciężko się czegoś doczytać.

http://www.goldencode.de/amiga/#last
Tu jest postęp prac, ostatnia aktualizacja gry ze stycznia tego roku.
Autor chce dobić do planowanej ilości 300 szt, w międzyczasie ją ulepsza. czyli w sumie wychodzi na plus.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 16 lut 2017, 10:48 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 584
Adamie,
Masz wiele racji, w sumie bardzo wiele, o ile pamiętasz byłem jednym z pierwszych którzy dopytywali się i deklarowali zakup x5000. Natomiast patrząc na to co wyszło "to się odechciało". Nie wiem czy p. Dickinson jest świadom tego co się dzieje czy nie. Zresztą ja patrząc na Jego działania to mam wrażenie, że całość to spełnianie marzeń jednego rozkapryszonego dziecka. Ja brałem udział w pre-orderze i dopytywałem się a nawet miałem zapewnienie, że jak tylko komputer jest dostępny będę mógł go kupić. Cóż, raczej już nie chcę, patrząc na ten marketing i troskę o użytkowników. Może teraz wychodzę na malkontenta, na osobę zniesmaczoną działaniami tych firm, ale - nie mam już powodów ufać,

Samej płyty nie kupię, to oczywiste - A500 bez obudowy też bym nie wziął. A ze Stanów to nie będę sprowadzał (z AotL) z dwóch powodów - nie warto i podatek

Pozdrawiam Adamie,
Emu

_________________
AmigaOne X5000


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 16 lut 2017, 11:20 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2611
Emu napisał(a):
Przy okazji - dlaczego pełnoprawne x5000 nie są do dziś w ofercie AmigaKit?


Z tego co oświadczył AmigaKit w dniu 13 lutego, to w ich ofercie X5000 pojawi się na przełomie lutego i marca, gdyż priorytetem jest dla nich wysyłka sprzetu do dystrybutorów zewnętrznych. Podobno sporo towaru wysłano w ubiegłym tygodniu, więc albo właśnie trafiła do sklepów albo jeszcze jest w drodze u kurierów Fedexu. AmigaKit zwlala też winę na sklepy że zamawiają na bieżąco, zamiast wziąć więcej towaru na zapas.

Z tego co jednak słyszałem, to AmigaKit nie daje X5000 w komis, tylko żąda zapłaty z góry, więc się nie dziwię sklepom że nie chcą brać na zapas. W końcu wzięcie na magazyn powiedzmy 30 sztuk komputerów, to już wydatek rzędu 50 tysięcy euro. Doszły mnie słuchy że niektórzy dystrybutorzy byli zmuszeni do wzięcia kredytu, by móc sprzedawać te komputery.

Tak czy inaczej mam nadzieję że faktycznie do końca miesiąca sytuacja z dostępnością się zmieni, bo jeśli podobnie jak Tobie, kolejnym osobom skończy się cierpliwość, to może się okazać że kompy wreszcie będą, tylko nie będzie komu im sprzedawać.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 16 lut 2017, 15:05 
Offline
Początkujący
Początkujący

Dołączył(a): środa, 18 sty 2012, 02:17
Posty: 6
Ja co prawda zakupem komputera AmigaOne X5000 nie jestem zainteresowany ale stosowny plakat w razie czego już posiadam gdybym zmienił zdanie. :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 16 lut 2017, 21:49 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 498
Hmmm, straszne rzeczy piszecie, tym bardziej zadziwiające, że Amigakit żyje jedynie z amigowców, tak przynajmniej twierdzi Trevor.
Nie wiem gdzie leży kłopot, ale skoro każą sobie płacić z góry, to coś mi się wydaje że Ultravarisys produkuje je na bierząco i stąd
opuźnienia, bo Amigakit-A-Eon też na kasie nie śpią więc kasy na kilkaset sztuk nie wyłożą.
Może trochę przesadzam, ale ostatnio przeczytałem cały cykl o historii Amigi na Arstechnice, i mam wrażenie że ten system
i komputery są przeklęte niekompetentnymi ludźmi, zarzynającymi dobre pomysły jednostek swoim lamerstwem i głupotą,
i zupełnym brakiem umiejętności uczenia się na błędach...

@emu
Rozumiem twoje zdenerwowanie i złość na tych ludzi, ale nie przekreślałbym zakupu X5K, w końcu chodzi ci o system i komputer,
chromol ich wszystkich i zrób sobie przyjemność jak tylko zaistnieje taka możliwość.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 16 lut 2017, 22:57 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 806
Prawdopodobnie w Polsce taka firma nie przeżyłaby nawet roku ;)
Można tylko wzruszyć ramionami, to są rzeczy na które nie mamy wpływu
A potem będzie zdziwienie - coś takiego:


Zaglądnąłem dziś na blog Dickinsona, opisuje jak bawił się Taborem. Wpis "metamorfoza" sugeruje że Tabor staje się A1222. Pokazane jest jak przełożył sobie do obudowy Psile, i... no właśnie. Pisze że pobrał plik z serwera ftp Hyperionu o nazwie amigaboot.ub. Możecie coś więcej napisać o tym co to za plik?
Próbowałem wejść na tego ftp ale pusto ftp://ftp.hyperion-entertainment.biz/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 16 lut 2017, 23:17 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 498
adam napisał(a):
pobrał plik z serwera ftp Hyperionu o nazwie amigaboot.ub. Możecie coś więcej napisać o tym co to za plik?
Próbowałem wejść na tego ftp ale pusto ftp://ftp.hyperion-entertainment.biz/

To jest firmware, który siedzi na karcie microsd na płycie głównej w A1222 i X5000, odpowiednik amigaboot.of z X1000 czy Pegasos2.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 17 lut 2017, 07:50 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 584
Dziękuję wszystkim za zrozumienie i dobre słowo. Zgodnie z sugestią Adama zajrzałem ponownie do Amedii. Tym razem - o dziwo - udało się dodać sprzęt do koszyka, przyszedł majl z danymi do wpłaty - no i oczekuję na ruch sklepu, przelew zrobiony, jak dobrze pójdzie to sprzęt powinien być dostarczony w przyszły czwartek :)

_________________
AmigaOne X5000


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 17 lut 2017, 08:55 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2611
adam napisał(a):
Próbowałem wejść na tego ftp ale pusto ftp://ftp.hyperion-entertainment.biz/


No chyba nie myślałeś że można sobie ot tak tam wejść i bezkarnie myszkować ;) Gdybyś miał odpowiedni login i hasło, to by nie było pusto, przy czym i tak widzianych tam plików byś nie wykorzystał, gdyż do ich rozkodowania potrzebny by był indywidualny imienny klucz PGP.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 17 lut 2017, 09:03 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2611
Radek Cz napisał(a):
adam napisał(a):
pobrał plik z serwera ftp Hyperionu o nazwie amigaboot.ub. Możecie coś więcej napisać o tym co to za plik?
Próbowałem wejść na tego ftp ale pusto ftp://ftp.hyperion-entertainment.biz/

To jest firmware, który siedzi na karcie microsd na płycie głównej w A1222 i X5000, odpowiednik amigaboot.of z X1000 czy Pegasos2.


To chyba nie tyle firmware co plik inicjalizacyjny, odpowiednik SLB dla starych kompów U-Bootowych, gdzie było to najbardziej elegancko rozwiązane. Faktycznie w przypadku kompów z gorszym firmware potrzebny był amigaboot.of, a teraz pomomo że znowu powrócono do U-Boota o dziwo też potrzebny jest dodatkowy plik. Być może spowodowane jest to tym stylizowanym na staromiagowy styl menu startowym. No ale tego nie jestem pewien.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 17 lut 2017, 09:31 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 584
No proszę, dzień się zaczął i już odpowiedź z Amedia :) Jestem mile zdziwiony obsługą. Po pierwsze troska o to, czy mam Enhancer Software ze sterownikami Radeona - jeśli nie - dyszka "ojro" upustu na wersję CD. Po drugie - karta sieciowa, backplate i AskMeUp XXL - gratis. Po trzecie - kupowałem u nich kiedyś Gorky 17 - więc zainstalują mi na dysku. No i po czwarte - ustawią lokale na PL. Pytanie o to, jakiej rozdzielczości używać będę z moim monitorem (bo ustawią) już mnie nie zdziwiło ;)
Jestem naprawdę w szoku. Można? Można.

_________________
AmigaOne X5000


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 17 lut 2017, 09:39 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 584
Mufa, tu mam pytanie do Ciebie (a może też do Radka Cz. i radzika) - wspomniałeś o menu startowym stylizowanym na klasyczne. Podczas bootowania tej x5000 widziałem, że jest też opcja "boot classic menu" (czy jakoś tak). Czy ktoś już wie, jak to działa i jakie jest zadanie tej opcji?

_________________
AmigaOne X5000


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO