Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest środa, 18 paź 2017, 13:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 20 sty 2017, 11:29 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 921
Artykuł powstał w związku z tematem Cow3D i renderowaniem licznika.

https://keasigmadelta.com/blog/warp3d-novas-performance-boost-partially-hidden-by-lazy-cow

Wersja BEZ renderowanego licznika:
https://keasigmadelta.com/assets/Upload ... nfoBar.lha

Wersja Z renderowanym licznikiem:
http://aminet.net/dev/src/Cow3D.lha


-------- pomocne linki:
1)
http://amigaworld.net/modules/news/arti ... t=40#98720

Just discovered that Cow3D's fps counter measures *all* operations, including rendering the line of text at the top containing the fps counter. Text is currently rendered in software, and so involves RAM=>VRAM transfers (CPU-based because it's line segments which are usually too small to use DMA on). This could explain some of the results.

2)
http://amigaworld.net/modules/news/arti ... t=40#98723

The length of the command sequences sent to the GPU is longer than you think. However, as I discovered yesterday the fps calculations include the time taken to render the fps counter and info bar at the top of the window (plus whatever else the computer is doing). That increases the amount of PCIe bandwidth used per frame.

3)
http://amigaworld.net/modules/news/arti ... t=40#98731

Not necessarily. Cow3D is but one test under specific conditions. Plus, I've discovered that rendering the fps counter & info-bar is skewing the results significantly. Have a look here for my comments and a modified test: https://keasigmadelta.com/blog/warp3d-n ... y-lazy-cow
So the fps counter does *not* measure purely the Warp3D/Nova performance; it's skewed by the relatively-slow text rendering done afterward (and all other operations).


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 20 sty 2017, 14:34 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 921
AmigaOne X5000, Radeon R9 280X:

http://amigaworld.net/modules/news/arti ... t=40#98737

CoW3D6-NoInfoBar-os4-Warp3D - 391fps
CoW3D6-NoInfoBar-os4-War3DNova - 1399 fps

AmigaOne X1000, Radeon R9 270X:

http://www.amigans.net/modules/xforum/v ... post105484

CoW3D6-NoInfoBar-os4-Warp3D - 206fps
CoW3D6-NoInfoBar-os4-War3DNova - 1558 fps


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 20 sty 2017, 17:20 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 536
Zastanawiające jest tylko dlaczego X1000 jest szybsza o 159 klatki od X5000 pod W3DN
i aż o 185 wolniejsza pod zwykłym W3D. Jak w drugim przypadku można winić brak optymalizacji
AOS4 pod X5000 to jakie jest wytłumaczenie pierwszego, szybszy procesor?

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 21 sty 2017, 02:40 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 874
To niczego nie dowodzi ponieważ w rożnych komputerach są różne karty. Wyznacznikiem jakości karty jest wydajność pod Warp 3D Nova, ale ten benchmark nie określa wydajności procesora.
Jakbyś przejrzał wyniki na stronie Ruitera to jest bardzo wiele sytuacji gdy teoretycznie słabszy komputer wypada lepiej. To jest możliwe tylko w określonym zadaniu, w użytkowaniu powiedzmy codziennym to widać jak jest X5000 jest komputerem szybszym.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO