Jako, że krótkie dnie sprzyjają grzebaniu w starym hobby postanowiłem przyjrzeć się, czy niewielkim kosztem można jeszcze coś wycisnąć z mojej leciwej SAM440 Flex? Skłoniła mnie do tego ostatnia aktywność firmy ACube
http://www.acube-systems.biz/index.php?page=news#archivePo ponad 10 latach programiści z tej firmy nadal wspierają swoją płytę główną, niesamowite! Tym razem dostarczyli uaktualnienie firmware, które ma na celu umożliwić takim amigowcom jak ja, wyciśnięcie ostatnich soków z tej leciwej konstrukcji. Wprawdzie kiedyś podobne uaktualnienie miało już otworzyć nam drogę do użycia nowych kart graficznych jednak szybko okazało się, że system nie widzi kart "schowanych" za niezbędnym adapterem PCI->PCI Express. Moja SAM nie posiada niestety złącza PCI Express. Stąd konieczność zastosowania ww. adaptera. Co istotne musi być on oparty o chip PEX8112 lub PI7C9X. Wcześniej mówiło się również o PEX8111 ale autorzy nowego firmware już o nim nie wspominają.
Mam wrażenie, że wspomniane uaktualnienie nie pojawiło się przypadkiem. Gigantyczne opóźnienia związane z Taborem powodują, że coraz więcej fanów rozgląda się za konkurencją a brak nowych użytkowników uczyni finansowanie nadchodzącego pakietu Enhancer 2.0 jeszcze trudniejszym. Stąd pomysł wyciśnięcia gotówki z użytkowników sprzętu, o którym AEon już dawno chciałby zapomnieć

Do tego ostatnie zacieśnienie współpracy między AEon i ACube nie pozostawia wątpliwości, jaki jest cel tego ruchu? Ale dobrze, niech im będzie. Użytkownicy, jak ja, którzy nie chcą/nie mogą zmienić swojej Amigi na nowszą, za relatywnie niewielkie pieniądze będą mogli zakosztować świata nowoczesnych kart graficznych. Oby! Mam bowiem wątpliwości, czy nie pojawią się jakieś problemy. Ale na początek bezbolesna i darmowa aktualizacja poszła sprawnie. Później skuszony postem innego użytkownika i sugestią bezpośrednio z ACube, że oto, ten adapter się nada, złożyłem zamówienie.
https://www.aliexpress.com/item/4000764714110.html?af=843361&utm_campaign=843361&aff_platform=portals-tool&utm_medium=cpa&dp=b334121598d86f7de15fd384d380fe03&cv=47843&mall_affr=pr3&sk=_ePNSNV&aff_trace_key=4d8f866edef14917a4e599328bc8a859-1607284001363-08918-_ePNSNV&terminal_id=e19630c607e746d6a069ebf5137c0da2&tmLog=new_Detail&utm_source=admitad&utm_content=47843Ponieważ koszt całego przedsięwzięcia to na razie niecałe 80 zł, ewentualne niepowodzenie nie będzie bardzo bolesne. Niestety muszę zaczekać 12 dni ale to i tak ogromny postęp i chyba nowa, transsyberyjska linia z Chin, przyczyniła się do skrócenia czasu oczekiwania z 30 dni.
W międzyczasie powinien pojawić się mityczny ES2.0 ze wsparciem UVD a może uda mi się wydobyć jakieś informacje o ewentualnym, testowym sterowniku? Kupowanie ww. pakietu za prawie 400 zł tylko po to żeby się przekonać, że coś nie działa nie jest miła perspektywą.
Na koniec chcę jeszcze tylko zaznaczyć, że moim celem nie jest granie w jakieś wymagające gry. W związku z moimi różnymi aktywnościami przeróżne filmiki są codziennością. Ich jakość jest coraz większą a biedna SAM potrafi sobie poradzić jedynie z rozdzielczością 240p. Niewiele filmów można wyświetlić w tej jakości a z kolei nasza "zaawansowana" przeglądarka nie jest także w stanie zmusić YuoTuba do takiego wysiłku. Dlatego wspomaganie dekodowania filmów jest u mnie na pierwszym miejscu. Nie byłoby całego tego kombinowania gdyby dostępny był oczywiście inny sprzęt niż AOne X5000 ale to już wszyscy wiemy:-) ... Do usłyszenia