Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 17 gru 2017, 06:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 11 mar 2014, 18:10 
Offline
Początkujący
Początkujący

Dołączył(a): środa, 18 sty 2012, 02:17
Posty: 6
W komputerze SAM Flex mam zainstalowaną kartę graficzną Radeon 9250 Low Profile.
Posiada ona wyjścia obrazu jak na poniższym zdjęciu. (VGA, DVI, S-VIDEO)

Obrazek

Chciałbym móc nagrywać obraz z ekranu za pomocą zewnętrznego urządzenia.
Program SRec działa za wolno przy wymagających aplikacjach. Teraz pytania.
Czy po podłączeniu 2 monitorów do VGA i DVI mogę otrzymać obraz na 2 monitorach jednocześnie?
Czy mając ustawioną rozdzielczość systemu na 800x600 mogę mieć obraz na monitorze a zarazem móc go przechwycić przez wyjście S-VIDEO?
Czy może najlepszym rozwiązaniem do nagrywania filmów z ekranu byłoby kupno takiego oto urządzenia?
http://www.sordan.ie/product/101/vga-pc-laptop-to-tv-cctv-dvd-av-rca-s-video-signal-converter/


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 12 mar 2014, 12:42 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
Urządzenie, które podałeś powinno działać. Ja mam bardzo podobne, Grandtec Hand View III. Nie musisz się martwić o to czy karta graficzna poda dwa sygnały jednocześnie, bo nawet gdyby nie podała, to urządzenia te jak widzisz, mają zarówno wejścia jak i wyjścia VGA. Tak więc podłączasz kabel VGA do urządzenia, a urządzenie do monitora VGA. Obraz na monitorze jest delikatnie gorszej jakości, ale na czas nagrywania da się to wytrzymać.

Muszę przy tym zaznaczyć że takie urządzenie nie rozwiązuje wszystkich problemów. Przede wszystkim, co oczywiste, trzeba mieć jeszcze jakiś sprzęt do nagrywania. W moim przypadku była to stacjonarna nagrywarka DVD.

Plusy i minusy względem meody typu kamera nacelowana na monitor.

Plusy:
Ewidentnie lepsza jakość dźwięku, z kamery czy z aparatu, dżwięk jest siłą rzeczy bardziej głuchy, tutaj po kablu dochodzi bezpośrednio do źródła i nie traci na jakości.

Obraz rzeczywiście wygląda tak jak by był nagrywany z pulpitu, nie ma żadnych odbić, refleksów świetlnych, na zbliżeniu nie widać drobnych pasków matrycy.

Minusy:
W porownaniu do dobrze przeprowadzonego nagrania nacelowanego na duży monitor, przez porządną kamerę, czy aparat. obraz jest mniej ostry. Nie wiem czy ten motion blur jest wynikeim pracy samego urządzenia, czy też pracy nagrywarki DVD, która musiała konwertować obraz z 1280x1024 do PALowskiej rozdzialki DVD. Jednak nawet gdy próbowałem zmniejszać systemową rozdziałkę, też nie było ostro.

Przy bardziej dynamicznych scenach (używałem tego urządzenia, głównie dla potrzeb Hollywooda, gdy ten jeszcze sam nie potrafił tworzyć filmów), widać na nagraniach nieco mniejszą płynność niż w oryginale. Niektore efekty (prawdopodobnie przez skalowanie obrazu), wyglądaly też inaczej niż w rzeczywistości.



Na moim kanale na YT, powinien być jeszcze stary klip promujący eXeca, on był nagrywany przez to urządzenia na nagrywarce DVD. Tą prezentację, powinienem jeszcze gdzieś mieć w swoich archiwach (możliwe że jest też gdzieś do pobrania na eXecu), więc jak chcesz to moge ją podesłać, byś zauważył różnice o których mówię.

Reasumując do nagrywania bardzo dynamicznych rzeczy to rozwiązanie może się nie sprawdzić. Do nagrywania szczegółowych rzeczy pod systemem, również nadaje się średnio. Odbiorca co prawda będzie się orientowal w tym co jest na ekranie, ale podpisów pod ikonami raczej nie przeczyta. Natomiast jesli chciałbyś filmowac np. gry logiczne czy strategiczne, tudzież jakieś rzeczy pod systemem, gdzie nie trzeba się wgryzać w jakieś napisy itp. to możesz takie urządzenie sobie sprawić.

Zaznaczam że moje spostrzeżenia są wynikiem doświadczeń z urządzeniem Grandtec Hand View III i nagrywarką DVD, możliwe że urządzenie do którego linkujesz, tudzież podłączenie zamiast do nagrywarki, np do peceta z kartą TV, da lepsze rezultaty.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 15 mar 2014, 23:49 
Offline
Początkujący
Początkujący

Dołączył(a): środa, 18 sty 2012, 02:17
Posty: 6
Dzięki za odpowiedź. Oglądałem Twoją prezentację i faktycznie obraz wyszedł rozmyty i dodatkowo brakuje płynności animacji.
Coś mi się zdaje, że to urządzenie wcale nie będzie lepsze od Twojego.
Widziałem też na Ebay same przelotki z VGA na S-Video po 1 euro. Takie jak na poniższym obrazku.

Obrazek

Może za pomocą takiej przelotki obraz będzie mniej rozmazany.
Popytam się w sklepie czy telewizory SmartTV mogą nagrywać obraz z TV na Pendrive.
Jestem w stanie zainwestować w taki TV jeśli jakość nagrania będzie wysoka.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 16 mar 2014, 10:31 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
Widzę że ostro drążysz temat, ja kilka lat temu też go kilka lat temu drążyłem. Co prawda tej przejściówki, którą prezentujesz nie testowałem, ale telewizory, a i owszem. W czasach gdy telewizory z możliwością nagrywania, stanowiły jeszcze nowość i mało kto takie posiadał, potrafiłem z Amigą przejechać kilkadziesiąt kilometrów do znajomego by sprawdzić czy da się nagrać obraz z komputera. Niestety, według moich doświadczeń, takie telewizory nie potrafią nagrywać obrazu z zewnętrzengo źrodła, a jedynie obraz z TV. Dodatkowo zazwyczaj takich nagrań nie da się odtworzyć na niczym innym, jak na urządzeniu na którym zostało nagrane. Oczywiście technika cały czas idzie do przodu, może w tej kwestii coś się zmianiło, lub wkrótce się zmieni...


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 16 mar 2014, 11:01 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
Przy okazji, film jaki nagrałem pod SRec. Format Avi, kodek RGB, rozdzielczość 640x512, 20fps (co prawda pod linkiem jest mpeg4, bo dla celów kompresji przerobiłem go pod FFMPEG). Jak widać są lekkie spowolnienia, szczególnie przy wczytywaniu podglądów na OS4Depot, ale generalnie nie jest najgorzej. Twórcy systemu cały czas robią dobrą robotę przy rzeczach, nazwijmy związanych z Picasso i osobiście mam nadzieję że w przyszłości SRec będzie spokojnie wyrabiał a zewnętrzne urządzenia do nagrywania nie będą potrzebne.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 19 mar 2014, 21:33 
Offline
Początkujący
Początkujący

Dołączył(a): środa, 18 sty 2012, 02:17
Posty: 6
O 20fps w tej rozdziałce na SRecu mogę tylko pomarzyć. Szkoda, że podczas
skalowania na niższą rozdzielczość traci się sporo na ostrości obrazu na SRec.

Nie tak dawno temu nagrałem film z gry "Solar Conquest" za pomocą programu SRec.
Zależało mi bardzo na wysokiej jakości obrazu. Więc odpaliłem grę w 640x480 i taką samą rozdzielczość ustawiłem w programie SRec.
Jako, że posiadam wolny sprzęt (SamFlex 667Mhz) ustawiłem nagrywanie 3 klatek na sekundę.
Po nagraniu filmu wczytałem go do VirtualDUBa i zmieniłem z 3 na 15 klatek na sekundę.
Film automatycznie skrócił się z 50 do 10 minut. Efekt końcowy wyszedł super, widać bardzo dobrze każdy piksel na ekranie.
Na końcu filmu można zaobserwować okno programu SRec. Film warto obejrzeć w 480p.
Dodam jeszcze, że w grze można regulować prędkość gry. Ja ustawiłem na najniższą czyli 0.1.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=gfje24wSm4s[/youtube]

Szkoda, że nie istnieje dla systemu AmigaOS4 taki program, który mógłby spowalniać gry.
Mam na myśli odpowiednik takiego sprzętowego "Action Replay MK III".
Wtedy nie musiałbym kupować żadnych przelotek czy graberów pod USB.
Niestety nie ma tak łatwo.

Dziś kupiłem na eBay "USB2.0 Video Grabber" (zaprezentowany na poniższym zdjęciu) za niecałe 6 dolarów oraz
"konwerter VGA na Video" za 2 dolary (o którym wspomniałem we wcześniejszym poście).
Za miesiąc mam nadzieję przyjdzie przesyłka z Chin to wtedy dam znać odnośnie jakości przechwytywanego obrazu.

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 21 mar 2014, 14:39 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 13:01
Posty: 114
Leon napisał(a):
Dziś kupiłem na eBay "USB2.0 Video Grabber" (zaprezentowany na poniższym zdjęciu)


Nie chciałbym oczywiście Cię straszyć, ale z urządzenia zadowolony nie jestem.

Zrobiłem dwa zrzuty na razie po RGB, z Atari Falcon 030 i z ZX spectrum. Software dedykowany grabbera to już w ogóle omijam szerokim łukiem i używam jakiegoś tam playerka z możliwością streamowania (nie mam nazwy przy sobie, w domu sprawdzę).

Z Falcona zgrało się niby dobrze http://www.youtube.com/watch?v=EyTGMQddE1k ale okazuje się, że jakieś dziwaczne kodeki (czy format - nie wiem, nie znam się) to wykorzystuje i YouTube popieprzyło dźwięk.

Ze Speccy2010 jest tylko fragment zgrany w drugiej połowie materiału jakoś http://www.youtube.com/watch?v=2ewaTl-aSaU i żaden program do "montażu" nie chciał tego przyjąć. W końcu znalazłem jakiś tam konwertor on-line i jakoś to tam widać.

Co mnie bardzo męczy, to pomimo osobnego podłączania obrazu i dźwięku (obraz poprzez grabber, a dźwięk nie do grabbera, tylko bezpośrednio do karty PC), to wciąż słychać taki... "odtelewizyjny syk". Okropne.
Nie wiem, czemu tak jest, nie znam się. Ale generalnie komfort baaaaardzo średni. jedyny plus, to taki, że działa.

Pzdr,
Y

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 9 kwi 2014, 20:49 
Offline
Początkujący
Początkujący

Dołączył(a): środa, 18 sty 2012, 02:17
Posty: 6
Program dołączony do grabera to Honestech TVR 2.5. W ustawieniach można zmieniać format zapisu oraz rozdzielczość.
Rozdzielczość można zmieniać tylko dla formatu MPEG-2. Dla formatów VCD, SVCD, DVD, MPEG-4 są one stałe.

Dzisiaj doszła do mnie przesyłka "USB2.0 Video Grabber" oraz "przelotka z VGA na S-Video" .
Zauważyłem, że jak podłączę Grabber do kamery po S-Video to obraz jest gorszej jakości (widoczne szare smugi na krawędziach filmowanego obiektu) niż gdy połączę po chinchu.

Gdy ustawię rozdzielczość w SAMie na (640x480 31.61kHz 60Hz) i włożę przelotkę do gniazda VGA (Radeon) to na drugim komputerze, który przechwytuje obraz z grabera cały czas mam czarny ekran.
Graber nic nie przechwytuje, pewnie dlatego, że nie mam ustawionej typowej dla PALa 15.60 Khz. Jak mogę to najłatwiej ustawić?
Próbowałem ustawiać różne rozdzielczości pod Workbenchem ale za każdym razem mam czarny ekran na 2 komputerze z grabera.
Najgorsze jest to, że nie mam podglądu i jak chcę zmienić rozdzielczość WB to na żywca muszę wyciągać kabel z przelotki i podpinać monitor co nie jest dobrym rozwiązaniem.
Czy jak przegram z Devs/Monitors tryb PAL z AmigaOS3.x do AmigaOS4.1 to wyświetlą się one na Radeonie w "Screen mode"?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 9 kwi 2014, 21:10 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
Leon napisał(a):

Gdy ustawię rozdzielczość w SAMie na (640x480 31.61kHz 60Hz) i włożę przelotkę do gniazda VGA (Radeon) to na drugim komputerze, który przechwytuje obraz z grabera cały czas mam czarny ekran.
Graber nic nie przechwytuje, pewnie dlatego, że nie mam ustawionej typowej dla PALa 15.60 Khz. Jak mogę to najłatwiej ustawić?


Jesli to faktycznie kwestia odświeżania, można spróbować pobawić się Picasso96Mode. przy ustawianiu trybów, przesuwając suwak clock, powinieneś dać radę osiągnąć 15.60Khz poziomej i około 50Hz pionowej.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 21 wrz 2016, 20:52 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
Kończąc artykuł o screencastingu na Amidze do pierwszego numeru Amigazynu wspomniałem o deklaracjach autora odnośnie dostosowania Sreca do nowych możliwości jakie pojawiły się w AOS 4.1 FE. Dosyć długo potrwało zbieranie się Wikstorma do wypełnienia obietnicy, ale wreszcie znalazł na to czas. Program faktycznie ma wykorzystywać nowe możliwości czyli głównie DMA systemowo wspierane przez graphics.library w SAMach i X1000. Powinno więc być szybciej. Więcej szczegółów w stosownym wątku na Amigans.net.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 27 wrz 2016, 15:56 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
No i mamy pierwszą skompilowaną alfę wersji drugiej. Niestety nie bardzo wiem jak dobrać się do listy komend, dokumentacji na razie nie ma żadnej a standardowe sposoby wpisywane w konsoli nic nie dają. Póki co moge jedynie opierać się na ustawieniach domyślnych, którymi jest nagrywanie obrazu w proporcjach 4:3 w rozdzielczości 640:480, 10fps i kodeku AVI ZMBV.

Muszę przyznać że przyrost prędkości jest znaczący. W zasadzie podczas nagrywania zużycie procesora prawie nie wzrasta. Dla porównania gdy ustawiłem sobie takie same parametry zapisu dla starego SReca 1.26, samo tylko nagrywanie nieruchomego blatu (bez wykonywania innych czynności) zabierało ponad 50% mocy procesora.

Jest więc nadzieja że przynajmniej na szybszych konfigach, wszystkie te zewnętrzne urządzenia przechwytujące obraz, czy co gorsza telefony komórkowe na statywie, wurzucimy wreszcie w diabły.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 23:17 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
Aby nie zaśmiecać wątku o Hollywood, odkopuję stary. No więc dotarło do mnie urządzenie o nazwie ID4Mobile GrabberHD. Na razie zrobilem tylko jeden film testowy i poużywałem urządzenie przez chwilę. Widze pewne plusy, lecz tak jak się obawiałem nie wszystko jest rózowo. Z pewnością w przeciwieństwie do urządzenia Radzika, raczej nie będę mógł używać grabbera na stałe i czeka mnie częste grzebanie przy tylnych gniazdach monitora. Urządzenie ma osobne zasialnie, więc nie pracuje ciągnąc prąd z gniazda USB, a wyłączone nie puszcza sygnału w przelocie na monitor.

Co do pozostałych aspektów, to wypowiem się później jak potestuję grabbera trochę dłużej. Czekam też na wideorecenzję grabbera Radzika, której jestem ciekawy.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 11 maja 2017, 01:07 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 910
Taki test leży:
http://gamerweb.pl/2014/10/17/id4mobile ... t-sprzetu/
Mogłeś kupić lepszy. Krok był dobry, ale takie rzeczy to ja kupuję w myśl zasady że 2 tygodnie przeglądam internet. I wiem że nie wolno klikać. Nie wcześniej. Masę stron przeglądam, różnych opinii. To nie chodzi nawet cenę. Ja takie rzeczy kupuję bardzo rzadko, i wiem że jak mi nie będzie pasować to będę się z tym męczył kilka lat.
No ale już kupiłeś. Możesz odesłać do 10 dni jeśli kupiłeś przez internet i wybrać inny. Nie żebym ci obrzydzał, ale jak masz wątpliwości to teraz jest czas na wymianę.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 11 maja 2017, 08:40 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
adam napisał(a):
Taki test leży:
http://gamerweb.pl/2014/10/17/id4mobile ... t-sprzetu/
Mogłeś kupić lepszy. Krok był dobry, ale takie rzeczy to ja kupuję w myśl zasady że 2 tygodnie przeglądam internet. I wiem że nie wolno klikać. Nie wcześniej. Masę stron przeglądam, różnych opinii. To nie chodzi nawet cenę. Ja takie rzeczy kupuję bardzo rzadko, i wiem że jak mi nie będzie pasować to będę się z tym męczył kilka lat.
No ale już kupiłeś. Możesz odesłać do 10 dni jeśli kupiłeś przez internet i wybrać inny. Nie żebym ci obrzydzał, ale jak masz wątpliwości to teraz jest czas na wymianę.


Spoko spoko, to był problem jaki zuważyłem po pięciu minutach testów o 23:30, kiedy już nie chciało mi się walczyć. No ale amigowcy są przyzwyczajeni by z przeszkodami walczyć, a nie się poddawać i zaraz odsyłać sprzet ;)

Zwłaszcza że rozwiązanie okazało się banalne. Mój Radeon obok złącza HDMI, ma jeszcze Display port i dwa gnaizda DVI. Postanowiłem włożyć przejściówkę DVI-HDMI i zobaczyć czy Radeon puści sygnał jednocześnie przez dwa gniazda. Oczywiście puścił i wszystko zabanglało jak trzeba. Czyli monitor po staremu jest łączony bezpośrenio po HDMI z komputerem, a grabber połączony osobno po przejściówce DVI-HDMI. Grabber nie wymaga do działania kablu na wyjściu do monitora. Co oznacza że generalnie jednak nie będzie mnie czekało ustawiczne przełączanie wtyczek przy gnieździe monitora, wszak widzę co się dzieje na ekranie, bezpośrednio z Amigi.

Reasumując problem, który opisałem wczoraj, okazał się być chwilowym i już nie istnieje.

Co do czytania i oglądania recenzji, to oczywiście nie jestem na tyle szalony by chodzić po grabbery HDMI jak po bułki do sklepu ;) Sam zresztą Radzikowi linkowałem do mini opsiu urządzenia
obejrzałem też kilka filmów z urządzeń podobnej klasy, m.in. ten:https://www.youtube.com/watch?v=EtgfNxRO5mI

Być może mylnie uznałem że jak to ma często miejsce w przypadku chińskich urządzeń elektronicznych, że wszystkie one są na tym samym chipsecie i mają podobne możliwości. No ale fakt przyzanaje się bez bicia że na opis, który podlinkowałeś, akurat nie natrafiłem. Zapewne gdybym na niego trafił, zastanowiłbym się nad zakupem.

Natomiast tak czy owak cenię sobie testy robione przez amigowca dla amigowców. Dlatego bez względu czy Radzik taki zrobi czy nie, to chyba moje boje z urządzeniem w jakiś artykuł zebiorę ja.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO